Ramona J. [KF]

Să învăţăm să “decupăm” în bucătărie

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

Cutting4

Published on noiembrie 04, 2011 with 27 comentarii

Vă aduceţi aminte cu toţii de orele de lucru manual sau de educaţie plastică . Azi mi-am propus să redevenim mici meşteri, însă de data aceasta vom “meşterii” prin bucătărie. Vă voi prezenta în cele ce urmează câteva metode de “decupare” a legumelor. Aşadar să începem lecţia…

1) Dunggeul-sseolgi, a tăia sub formă de rondele
Aceasta este o metodă folosită pentru a tăia castraveţi, morcovi, rădăcini de lotus şi dovlecei în grosimea dorită. Datorită acestei metode se poate controla grosimea feliilor, în aceste fel fiind sortate pentru metoda de gătit cea mai potrivită. Este, în general, utilizată atunci când vrem să gătim supă, să înăbuşim sau să marinăm legume.

2) Bandal-sseolgi, a tăia sub formă de semilună
Este o metodă folosită pentru tăierea ridichilor coreene, cartofi, morcovi şi dovlecei. Legumele se taie pe lungime continuând apoi cu tăierea în felii obţinându-se astfel o semilună.

3) Eunhaengip-sseolgi, a tăia sub formă de frunze Gingko
Această metodă de tăiere este folosită pentru cartofi, morcovi, ridichi coreene în forme frunze de Gingko Biloba. Legumele se taie pe lungime sub formă de cruce, iar fiecare bucată obţinută se va tăia felii. Această metodă este folosită, de obicei, atunci când vrem să gătim tocană sau să înăbuşim legume.

4) Yalpak-sseolgi, a secţiona şi tăia în felii subţiri
Aceasta este o metodă folosită pentru a obţine felii subţiri de formă paralelogramică prin secţionarea bucăţilor de legume. Metoda este utilizată pentru alimente prăjite sau pentru salate mixte.

Image and video hosting by TinyPic

5) Eoseut-sseolgi, a tăia pe diagonală
Este o metodă folosită pentru a obţine felii de formă rotundă, subţiri şi lungi. Este utilizată pentru a tăia pe diagonală castraveţi, morcovi şi ceapă verde. Metoda este în folosită pentru legume prăjite sau pentru prepararea tocanelor.

6) Golpae-sseolgi, a tăia sub formă de piese Domino
Pentru această metodă de tăiere se vor folosi doar legume de formă cilindrică, cum ar fi ridichi coreene sau morcovi . În prealabil bucăţile vor fi tăiate în lungimea dorită apoi se vor tăia felii subţiri de formă dreptunghiulară asemănătoare cu piesele de domino.

7) Nabak-sseolgi, a tăia în felii de formă pătrată
Aceasta metodă este similară cu golpae-sseolgi, folosindu-se doar legume de formă cilindrică, care se vor tăia în formă pătratică.

8) Kkakduk-sseolgi, a tăia în cuburi
Aceasta este o metodă folosită pentru a tăia ridichi coreene sau cartofi în cuburi (aproximativ 2 cm pe fiecare parte). Această metodă este în general folosită pentru prepararea kkakduki kimchi, tocăniţe sau diverse feluri de mâncare înăbuşite.

Image and video hosting by TinyPic
9) Chae-sseolgi, a tăia sub formă de beţe de chibrituri
Metoda folosită pentru a tăia ridichi, cartofi, castraveţi şi dovlecei. Bucăţile tăiate în secţiune se vor tăia la rândul lor în formă de beţe de chibrituri. Metoda este folosită pentru a prepara saengchae (salată), gujeolpan, sau mu-chae.

10) Dajeo-sseolgi, a toca
Aceasta este o metodă folosită pentru a toca legumele în bucăţi mici. Este utilizată cel mai des pentru a toca ceapa verde sau usturoi. Aceastea vor fi folosite pentru condimentarea sosurilor.

11) Makdae-sseolgi, a tăia sub formă de beţişoare sau bastoane
Metodă folosită pentru a tăia ridichi coreene sau castraveţi în formă de bastoane sau beţişoare de lungimea dorită. Această metodă este, de obicei, folosită pentru a prepara sanjeok (frigărui) sau sukjanggwa.

12) Magu-sseolgi, a tăia sub formă de “muşcătură”
Aceasta este o metodă folosită pentru a tăia morcovii sau castraveţii în bucăţi subţiri de forma unei “muşcături de măr” de diverse mărimi. În general este folosită la prepararea legumelor înăbuşite.

Image and video hosting by TinyPic
13) Kkaka-sseolgi, a tăia sub formă de aşchiuţe
Metoda este folosită pentru a tăia ingredientele, cum ar fi rădăcini de brusture, sub formă de aşchiuţe. Legumele se taie ca şi cum am ascuţi un creion cu ajutorul unui cuţit.

14) Doryeonaeeo-sseolgi, a rotunji (a fasona) bucăţile tăiate
Aceasta este o metodă de folosită pentru tăierea cartofilor sau morcovilor în bucăţi care vor avea în final marginile rotunjite. Această metodă este utilizată pentru legumele care vor fi fierte un timp îndelungat sau vor fi înăbuşite, Este folosită această metodă pentru ca ingredientele să nu-şi piardă forma după o fierbere îndelungată.

15) Dolyeo-kkakgi, a decoji sau a tăia în formă circulară
Aceasta este o metodă folosită pentru a tăia castraveţii şi alte legume în bucăţi lungi de 5 cm după ce aceştia au fost decojiţi în formă cilindrică.

16) Solbangul-sseolgi, a de tăia în formă de con de pin
Aceasta este o metodă folosită pentru tăierea bucăţilor de calmar. Bucăţile de calmar se vor cresta pe diagonală. Primele diagonale (fante) fiind spre stânga iar celelalte spre dreapta (diagonalele se vor încrucişa, iar în final bucata de calmar se va asemăna cu un grătar sau cu crestăturile unui con de pin). Bucăţile de calmar se vor opări, iar după fierbere acestea se vor rula observându-se foarte bine forma de con de pin.

Image and video hosting by TinyPic
Deci ce ziceţi ne apucăm să “decupăm” şi să “modelăm”?

Surse: english.visitkorea.or.kr, hansik.org

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

27 comentarii

There are currently 27 comentarii on Să învăţăm să “decupăm” în bucătărie. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Super! Mă pun pe treabă, fac o salată de legume tăiate în diverse forme :)
    Sub formă de muşcătură cum tăiem, muşcăm la propriu? :))
    E ft utilă şi ft funny recenzia, kamsa Ramona!

  2. Unele le folosesc şi eu, dar cele mai banale, tăiatul în felii rotunde, pe diagonală şi tocatul evident :)

    • asa este … insa abia acum aflu cum se numesc in coreeana :)

  3. Şi aşa aranjează coreenii păpica în cutia cu surprize Gujeolpan :) Sau în Sinseollo.

  4. Ce lectie frumoasa! Ramona mii de multumiri! Cate idei ne-ai dat! O adevarata lectie practica! Bravooooooooo! O sa mai revin in zilele urmatoare! Pur si simplu Felicitari!

    • multumesc frumos… nu pot decat sa-ti urez spor la “decupat”… :))

  5. Putem să ne facem de cap în bucătărie :))

  6. Lucru manual!

  7. Să mai uităm de răzătoare şi să tăiem în stilul Jang-geum în bucătăria regală :))

    • sper ca nu am fost o profesoara prea severa si exigenta si ca v-a placut lectia … :))

  8. WOW!
    Felicitari, Ramona! Si kamsahamnida!

  9. Eu am fost uimita de stilurile diferite de taiat inca de cand am urmarit Dae Jang Geum, asa ca o recenzie care sa sistematizeze totul asa de bine e tocmai potrivita pentru mine si pentru cutitul japonez pe care mi l-am luat de curand.

  10. O sa ma pun pe treaba cat de curand.
    Ai fost o profesoara foarte buna. Sper sa fiu si eu o eleva buna si sa trec examenul cu nota mare :P.

    • s-ar putea sa ramanem fara material didactic pana la examen… deja morcovii ma imbie sa-i rontai :))

      • Si pe mine. Ador morcovii. :))
        In cazul ala dam examen din rontait :P

  11. Superb! Intotdeauna am admirat cat de frumos ”aluneca cutitul cand vine vorba de taiat in gastronomia coreeana

  12. Tare mult mi-ar placea sa particip la un workshop sau un curs de hansik…arta ce mai…multumim Ramona!!! ^^

  13. Ramo ,cu asa profesor ,decupam si coloram cu mare placere!

  14. waa…chiar este o arta1 dar cu indemanarea mea in bucatarie nu cred ca as reusi sa fac nici jumatate din metode:)) multumim pt. aceasta recenzie vesela!:)

  15. waaa, ce dragut :) foarte interesant, multumim si felicitari

  16. desi nu am mari veleitati de bucatar, m-as incumeta sa incerc aceste “decupaje”.
    multumesc pentru lectie, Ramona

  17. Multumesc pentru lectie Ramona, foarte interesanta! Mi-au placut foarte mult in Janggeum radacinile de lotus taiate felii, aveau forma unei flori. Acum nu stiu cum sa tai ardei capia pentru mancarea de orez ce vreau sa prepar pentru pranz :))

  18. mi-a placut enorm recenzia asta! poate pentru ca deja m-am vazut incercand sa tai legume in forma de aschiute, muscaturi, sa le rotunjesc cu un cutit mare ca si Jangeum! :)) nici nu stiam ca exista atatea stiluri de a taia legumele si mi s-a facut o pofta uitandu-ma la poze! dati-mi o salata! =))

    foarte inspirata idee de articol! ^^ felicitari Ramona! :)

  19. Super, am sa incerc si eu aceste tehnici de “decupare”. Felicitari pentru recenzie.

  20. multumim Ramona, de cand am inceput sa vad in serialele coreene am apreciat modul in care era przentata mancarea , e ofarte interesant ca au atatea modrui de a taia legumele pentru a fi gatite ,si eu am unele taiteuri ale legumelor favorite in functie de ce mancare gatesc dar nu am crezut ca sunt atatea.

  21. Ramo daca tu ai taieturi favorite ale legumelor si eu am taieturi favorite ale degetelelor!hi hi hi!

Leave a Comment