Carina T. [KF]

Regatul Buyeo

Written by Carina T. [KF]. Posted in Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , ,

Published on noiembrie 13, 2011 with 28 comentarii

Buyeo sau Puyŏ (Fuyu în chineză) a fost un străvechi regat din Coreea, situat pe teritoriul actual al Manciuriei (la nord de Corea de Nord). Regatul a existat din secolul 2 î.Ch şi până în anul 494. Rămăşiţele sale au fost absorbite de către regatul vecin şi frate, Goguryeo, în anul 494. Atât Goguryeo, cât şi Baekje, două dintre cele Trei Regate din Coreea, s-au considerat succesoare ale acestuia.
Deşi înregistrările sunt insuficiente şi contradictorii, se speculează că în 86 î.Ch. Dongbuyeo (Buyeo de Est) s-a ramificat în afară, după ce Buyeo original este uneori menţionat ca Bukbuyeo (Buyeo de Nord). Jolbon Buyeo era un stat mic tribal, situat în nordul peninsulei coreene şi Manciuria. În 538, la mult timp după căderea Buyeo, Baekje s-a redenumit el însuşi Nambuyeo (Buyeo de Sud).
“Buyeo” se poate referi, de asemenea, la un nume de familie sau la districtul Baekje din Coreea de Sud.

Istorie
Image and video hosting by TinyPic
Până în anul 390

Bukbuyeo – Istoria timpurie
Fondatorul regatului Buyeo a fost probabil Dongmyeong, care nu are legătură cu Jumong, cel care a fondat Goguryeo. După întemeiere, Hae Mosu (解慕漱:fiul Cerului) a fost adus la Curtea regală, în noul său palat şi a fost proclamat Regele Hae Mosu. El şi-a numit regatul “Buyeo” ca să arate că el este adevăratul succesor al regilor din Buyeo. În general, acest regat, este adesea cunoscut ca Bukbuyeo (Buyeo de Nord).
Jumong este descris ca fiu al lui Hae Mosu şi Yuhwa (柳花), care a fost fiica lui Habaek (河伯).

Image and video hosting by TinyPic
Hae Mosu în serialul „Jumong” (2006)

Sub atac
La începutul secolului al treilea, Gongsun Du, un conducător militar chinez din Liaodong, sprijină Buyeo pentru a contracara Xianbei, din nord, şi Goguryeo, din est. După distrugerea familiei Gongsun, statul chinez de nord al lui Cao Wei, a trimis pe Guanqiu Jian pentru a ataca Goguryeo. O echipă a forţei expediţionare condusă de Wang Qi (王 颀), Marele administrator al Comanderiei Xuantu, a fost primită de Buyeo. Acesta a dus informaţii detaliate despre regat, în China.
După aceea,Buyeo a fost sfâşiat între marile puteri şi devastat în timpul valurilor de migraţie ale popoarelor nomade din nord în China. În anul 285, tribul Murong din Xianbei, condus de Murong Hui, a invadat Buyeo, determinând pe Regele Uiryeo (依 虑) să se sinucidă şi forţând relocarea capitalei la Okjeo. Având în vedere relaţia de prietenie cu dinastia Jin, Împăratul Wu l-a ajutat pe Regele Uira (依 罗) să reînvie Buyeo.
Atacul Goguryeo înainte de 347 a produs căderea în continuare a Buyeo. După ce a pierdut cetatea din apropierea oraşului Harbin, Buyeo s-a mutat la sud-vest de Nong’an. În jurul anului 347, Buyeo a fost atacat de Murong Huang, din fostul Yan, iar Regele Hyeon (玄) a fost capturat.

Căderea
O rămăşiţă a Buyeo pare să se fi stabilit în jurul zonei Harbin din prezent, sub influenţa Goguryeo. Buyeo a plătit tribut o dată regatului Wei de Nord, în 457, dar în rest pare să fi fost controlat de Goguryeo. În 494, Buyeo a fost atacat de Wuji (de asemenea cunoscut sub numele de Mohe, 勿吉, 물길), iar Curtea regală a Buyeo s-a mutat şi s-a predat Goguryeo.

Dongbuyeo
Dongbuyeo (86 î.Hr. – 410 d.Hr.) a fost un regat antic coreean care s-a dezvoltat de la Bukbuyeo, până la cucerirea de către Goguryeo timpuriu, care apoi s-a transformat într-unul din cele Trei Regate din Coreea. Potrivit Samguk Sagi, acesta a fost întemeiat când Regele lui Hae Buru al Buyeo, care a mutat capitala spre est, către mare.
Conform Samguk Sagi şi altor înregistrări, regatul Dongbuyeo (86 î.Hr. – 22 d.Hr.) s-a extins spre est de Bukbuyeo, în apropiere de teritoriul Okjeo. Regele Bukbuyeo a murit şi fratele său, Hae Buru, a urmat la tron şi a devenit Rege al Bukbuyeo.

Image and video hosting by TinyPic
Regele Hae Buru în serialul „Jumong” (2006)

Copil fiind, Hae Buru a găsit o broască aurie, sub o piatră mare. Hae Buru şi-a numit fiul, Geumwa, ceea ce înseamnă „broasca de aur”, iar mai târziu l-a declarat Prinţ Moştenitor.
Geumwa a devenit rege după moartea lui Hae Buru. Geumwa a întâlnit-o pe Yuhwa, fiica lui Habaek şi a adus-o la palatul său. Ea a spus că a rămas gravidă de la lumina soarelui şi a născut un ou de aur. Geumwa făcut multe încercări de a distruge oul, dar a eşuat şi i-a dat oul înapoi lui Yuhwa. Din ou s-a născut Jumong, care a fondat mai târziu regatul Goguryeo. Jumong a fugit în Jolbon Buyeo după numeroase tentative de asasinat a celor şapte fii ai Regelui Geumwa.

Image and video hosting by TinyPic
Regele Geumwa în serialul „Jumong” (2006)

Fiul cel mare al lui Geumwa, Daeso, a devenit următorul rege. Daeso a atacat Goguryeo în timpul domniei celui de-al doilea rege, Yuri. Al treilea rege al Goguryeo, Daemusin, a atacat Dongbuyeo şi l-a ucis pe Daeso. După luptele interne, Dongbuyeo a căzut, iar teritoriul său a fost absorbit de Goguryeo.
Contrar, Stela lui Gwanggaeto menţionează Dongbuyeo ca un stat vasal al Goguryeo, chiar la mult timp după distrugerea acestuia. Având în vedere că este în contradicţie cu cronologia Samguk Sagi, Dongbuyeo menţionat în stelă este mult speculat de istorici, care vorbesc despre o mişcare de revigorare a Dongbuyeo, formată în jurul anului 285 d.Hr..

Image and video hosting by TinyPic
Regele Daeso în serialul „Kingdom of the Wind” (2007)

Jolbon Buyeo
Multe înregistrări istorice antice indică Jolbon Buyeo (卒 本 夫 余, 졸본부여), aparent referindu-se la Goguryeo de început sau la capitala sa.
În 37 î.Hr., Jumong a devenit primul Rege al Goguryeo. Jumong a continuat să cucerească Okjeo, Dongye şi Haengin, recâştigând unele dintre teritoriile Buyeo şi fostul teritoriu al Gojoseon.

Cultura
Buyeo a fost un popor predominant agricol, care a ocupat cea mai amplă câmpie din Manciuria. Datinile şi obiceiurile lor au fost înregistrate în cea mai mare parte în Sanguo Zhi (Însemnări din cele Trei Regate), un text istoric antic chinez. Ei au menţinut o structură complexă socială, iar titlurile oficiale erau denumite după animale.

Image and video hosting by TinyPic
În jurul anului 108 î. Hr.

Limba
Limbile Buyeo sunt o familie ipotetică de limbi care ar lega limbile Buyeo, Goguryeo, Baekje cu limbile japonice şi, eventual, sunt puse împreună, ca o familie în cadrul familiei altaice. Cu toate acestea, ipoteza nu este verificată şi nu este demonstrată.
Limba Buyeo, în sine, nu este cunoscută, cu excepţia unui număr mic de cuvinte, dar se crede că a fost similară cu limbile din Gojoseon, Goguryeo şi estul Okjeo.

Moştenirea
În anul 1930, istoricul chinez Jin Yufu a dezvoltat un model liniar de descendenţă pentru oamenii din Manciuria şi Coreea de Nord, de la regatele Buyeo, Goguryeo şi Baekje, până la actualul popor coreean. Mai târziu, istoricii din nord-estul Chinei au lucrat pe acest model de influenţă. Cu toate acestea, istoria chineză, atât cea antică, cât şi cea modernă, are mereu tendinţa de a minimaliza realizările/contribuţiile regatelor “barbare” înconjurătoare. Acest lucru poate fi văzut în moderna Manciurie, unde siturile arheologice, care implică rămăşite ale Goguryeo sunt închise accesului savanţilor coreeni, în acelaşi mod în care mormintele imperiale din epoca de fier a 4 a – 6 a, din Japonia, care ar elucida problema impactului avut de Baekje asupra istoriei timpurii a Japoniei, sunt închise pentru excavare.
Goguryeo şi Baekje, două dintre cele Trei Regate din Coreea, se considerau succesoare ai Buyeo. Regele Onjo, fondatorul Baekje, se spune că a fost un fiu al Regelui Dongmyeongseong, fondator al Goguryeo. Baekje a schimbat oficial numele în Nambuyeo (Buyeo de Sud), în 538.

Image and video hosting by TinyPic
Regele Dongmyeongseong (Jumong) al Goguryeo

Aceasta este istoria pe scurt a Regatului Buyeo despre care am auzit vorbindu-se atâta în serialele „Jumong” şi „Regatul dintre vânturi”.
Vor urma câteva prezentări ai regilor care au domnit în Buyeo.

Sursă: wikipedia

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

28 comentarii

There are currently 28 comentarii on Regatul Buyeo. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. prima?
  super recenzia, multumim :)

  • Multumesc. M-am gandit ca va e dor de lectiile de istorie :)

 2. incepem lectiile de istorie !!!!!!!!!!! ce ma bucur :) imi era greu sa le caut sa le recitesc
  multumesc Carina

 3. Multumesc pentru lectia de istorie Carina! Cat de multe razboaie si atunci… E un miracol ca au ramas amintiri scrise despre timpurile atat de vechi.

 4. Waaa…superba prezentare, chiar aveam nevoie de lamuriri atat de precise! Multumesc mult, Carina! :X :X :X Chiar super,super! O lectie de istorie numai binevenita! :X

 5. draga carina…vrei sa ma atragi iar pe blog,cu aceasta superba lectie de istorie …!?
  multumesc mult,am citit-o si recitit-o …ca de obicei inspirata si cu un stil unic.

  • sa stii ca imi lipsesc comentariile tale pertinente si sper sa fii cat mai des alaturi de noi :)

  • Buna Anja! Te-am asteptat cu drag!

 6. multumim pentru lectia de istorie… Geumwa a avut 7 copii?… Sa inteleg ca Daeso “si-a iubit” foarte mult fratii nu-i asa? … :)

  • cam asa :D

   • banuiam eu ceva…. “sadicutz” rau Daeso :D

 7. voi incerca sa-i prezent pe cativa regi ai Buyeo despre care exista informatii si va fi si Daeso printre ei

 8. Carina Felicitari!
  Citind recenzia am avut asa un sentiment de melancolie. Mi-au revenit in minte secvente din Jumong si primele episoade din film cand a aparut si Hae Mosu. Imi place mult cum ai facut paralela intre istorie si film, intre ceea ce e scris si ceea ce au redat scenaristi, actori, regizori in cele doua filme mentionate!
  Abia astept si prezentarea regilor Buyeo.

 9. Incurcate mai sant caile Domnului!Lectiile de istorie ,incet,incet i-si recapata locul bine meritat!

  • sper sa aiba si succes, desi comentariile, in general, sunt cam putine :)

 10. Interesant acest capitol, numit Buyeo. Aşa înţelegem mai multe în plus faţă de ce ne oferă serialele.

 11. Ei gata, vacanta sa terminat , au reiceput cursurile de istore, pentru care ii multumesc profesoarei noastre carina72. Ai acelasi talent ca si profesorul meu de istorie din liceu, care ma facut sa-mi placa istoria.
  Din pacate sunt atat de putine informatii si unele foarte disputate si chiar distorsionate.

  • Este adevarat ca informatiile despre perioada foarte veche, in special cea de dinainte si din perioada celor Trei Regate sunt destul de putine.
   Eu incerc sa fac doar putina lumina pentru cei care urmaresc serialele istorice si sunt pasionati de istorie :)

 12. super recenzie!!!felicitari Carinei!povestirea ta ne-a teleportat in timp as putea spune!te mai asteptam la lectie .

 13. multumesc Carina, interesanta recenzie despre Buyeo, eu am ajuns la al 12-lea rege al Joseon Inyong, merge incet ca nu sunt puse in ordine si pana la gesesc dureaza oricum eu va multumesc pentru tot ce faceti aici pe blogul nostru pentru noi cei care nu prea suntem pregatiti la istoria Coreei

 14. eeeeeeeeee carina.promisiune indeplinita.superba recenzia.felicitari.mi-e personal recenziile care au ca tema istoria si peisajele le ador!!!

 15. Multumesc pentru excelenta recenzie istorica care mi-a adus aminte de recenziile citite timp d eun an ,pe siteul vostru dar din vechiul format al site-ului , pe care l-am parcurs de al pagina zilei inapoi la pagina 198 .INteleg mult mai multe din filmele vechi sau noi caci din fericire mi-am notat intr-o agenda mare tot ce mi s-a parut interesant de la istorie , la traditii, nume d efamilie numai 250 caci numai clanurile contau , marii regi cu regine si concubine purtatoare d eurmasi regali, moda si costume rituale de matasesau pinza , bijuteriide rochie, jad si argint , piepteni de coc si flori de coada impletita, dansuri si GISAENG, tras cu arcul din sa pe laterala sau calarie ( uluitor cum toti actorii femei , barbati tineri sau batrini calaresc ) instrumente muzicale si aspecte moderne . Din pacate arhiva nu mai este usor accesibila cu un index ( deci excelenta ideia d ea relua unele subiecte ca cele spuse de mine mai sus) , Altfel numai daca stii denumoirea in coreeana a ceea ce cauti mai poti merge inapoi sa vezi poze si explicatii ale GARAKJI,JEOGORI,BOJAGI,JASU sau WONSAM.TANCH”ONG,sau cite altele
  Referitor la HARTI ISTORICE sint foarte utile. Harta de mai sus ,va propun sa o suprapuneti geografic pe harta actuala a CHINEI si dupa conturul fluviilor de granita cu actuala Coreea de nord(YALU si TUMEN )sau orasele de granita Dalian, Dandong,Ji”an,Kaishantun,Tumen,Honchun precum si coasta maritima spre Yellow Sea( Marea Galbena ) si in est spre Sea of Japan ( Est Sea ) se poate retrasa teritoriul ce azi este cuprins in China provinciile LIAONING, JILIN si HEILNOGGIANG.sub Muntii KHINGAN pina la riul istoric AMUR la granita cu Rusia .
  Lacul cel mare din harta de sus este azi denumit XINGKAI LAKE in jumatatea chineza si LAKE KHANKA in jumatatea ruseasca. caci Coreea de nord are o mica-mica frontiera cu RUSIA in zona maritima a riului Tuman la sud de orasul cu acelasi nume.
  Suprapunind harta istorica de mai sus , anul 390, pe granitele geografice ale riurilor vedem ca mare parte din populatia coreeana istorica BUYEO si GOGURYEO este minoritatea dominanta in aceste zone . Mi se pare uluitor faptul ca vorbeau dialecte tribale si accesul la limba si cultura chineza prin nobili si negiustori a creat unitatea Coreeii si multilinvismul ancestral . China de azi, cu inteligenta ancestrala a puterii dominante .recumoaste cca 50 de minoritati si are un mare avantaj sa promoveze relatii politice si comerciale cu toata zona cu TIGRII asiatici dar si cu ambele Coreei . Chiar si Rusia din peninsula de est de la Vladivostok in sud ,o mare parte a populatiei Manciuriei este Etnic chineza si coreeana pina hat departe in republicile asiatice unde i-am intilnit in anii 80-foarte multi tineri coreeni cultivati, in Takent ca urmasi ai deportatilor sau migratiilor istorice. Toti acestia astazi au o formidabila sursa de informare istorica din serialele chineze (precum cel vazut de noi pe TVR3 denumit : TREI REGATE premiat multiplu in 2010 chiar in Coreea) sau cele pe care le vedenm noi azi si sint accesibile in toata lumea . Aceasta emigrare masiva din anii 45-56 catre America de sud a facut coreeana o limba vorbita si invatata in nenumerate universitati si scoli din lume . Si la noi . Vad acum pe TV3 CLIPURILE de limba si cultura HERITAGE CHINA de 3 minute super profesionist realizate , in fiecare zi :un alt cuvint si un alt kangi si o explicatie ilustrata. VA FAC O SUGESTIE : Fiecare recenzie a voastra KOREA FILM EDITORI poate fi un astfel de clip inaintea sau in pauzele (multe) ale serialelor de pe EFORIA TV sau National TV , N24 TV. Se simte nevoia unei mai largi informari a publicului intelectual interesat de ASIA si de CHINA si de Coreea d e azi si de ieri mai ales c asint multi cei care lucreaza in firme coreene in Romania sau sau la ei acasa.

  • Trebuie sa precizez ca acest subiect nu este reluat pentru ca nu s-a mai scris pan acum despre el.
   Unele dintre recenziile pe care doriti sa le cititi sunt cele scrise de mine in ciclul “Comori nationale”si daca dati cautare dupa aceasta denumire, sigur va aparea intreaga lista.
   Mai sunt, prezentati separat regii din Silla, Baekje, Goguryeo, Joseon si o parte din Goryeo… deci cu rabdare, cautand dupa denumirea regatului, le puteti gasi…
   Ma bucur sa vad ca va intereseaza f mult istoria acestui colt de lume… pe mine ma fascineaza… Pacat ca nu putem afla mai multe si depsre istoria noastra, dar informatiile si accesul la ele sunt foarte limitate

 16. daca dati click pe cuvintele scrise cu rosu, veti fi directionati catre alte recenzii din istorie

 17. Felicitari pentru recenzie, Carina.
  Mi-a clarificat cateva nelamuriri pe care le aveam. Interesanta istorie au avut aceste trei regate: Buyeo, Goguryeo si Baekje. Multe rivalitati si legaturi de rudenie.
  Kamsahaminda pentru infoarmatii! Mai ales linkurile sunt utile. Daca ma uit la toate si apoi si la celelalte mai gasesc linkuri o sa citesc toata noaptea despre istoria Coreei :)

  • vei gasi foarte multe recenzii interesante
   este bine sa le citesti intr-o anumita ordine cronologica si astfel vei intelege mai multe in serialele pe care le vezi

   • Deja am citit destul de multe si am inteles contextul istoric genereal. Dar sunt mereu in cautare de “amanunte picante” din istorie :P. Chiar daca nu o sa comentez, sigur o sa citesc lectiile de istorie.

Leave a Comment