Claudia B. [KF]

Happy Pepero Day! 11.11.11

Written by Claudia B. [KF]. Posted in Coreea azi, Funny stuff, Hanshik - Gastronomie, Traditii

Tagged: , ,

pepero

Published on noiembrie 11, 2011 with 38 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Ziua Pepero, in Coreea de Sud este un obicei similar cu cel al Zilei Indragostitilor. 11 noiembrie (11/11) marcheaza „Pepero Day” (빼빼로 데이), de aceea 11/11 seamana cu 4 sticks-uri pepero. Aceasta zi speciala se spune ca a luat fiinta in 1994, in Pusan, in randul fetelor de gimnaziu care, in data de 11 noiembrie, au oferit Pepero prietenelor lor, aducandu-le urari de genul: “Fiti inalte si subtiri!” sau “Fiti numarul 1!”

Image and video hosting by TinyPic

De fapt Ziua Pepero nu este exclusiv pentru cupluri,  oricine poate da si  primi pepero. In aceasta zi, prietenii si cuplurile vor face schimb de cutii de Pepero si alte cadouri cu tenta romantica. Elevii vor oferi, de asemenea, cutii profesorilor lor chiar daca acestora le va placea sau nu. In general se ofera celor dragi,  celor apropiati.

Image and video hosting by TinyPic

Pregatirile pentru „Ziua Pepero” se fac cu mult timp inainte de aceasta. In magazine mici, dar mai ales in mall-uri cum ar fi E-Mart si Homeplus Express se vor putea gasi Pepero special ambalate asteptand cumparatorii. Lotte neaga sa aiba vreo legatura cu aparitia zilei Pepero, in schimb afirma ca a observat o crestere a vanzarilor de cutii Pepero in apropierea lui 11 noiembrie, iar dupa cresterea popularitatii acesteia in randul tinerilor a decis sa o incurajeze cu cutii de cadouri speciale oferite la preturi promotionale. Unii considera acest obicei doar o inventie, prin urmare unii profesori au incurajat elevii sa faca schimb de gustari sanatoase pentru a ajuta la combaterea obezitatii.  O alternativa ar fi “Garaetteok Day” (bete din tteok alb, mai precis prajiturile din orez in forma de betisoare).

Image and video hosting by TinyPic
Incepand cu anul 2006, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a desemnat ziua de 11-11 drept „Ziua Garaetteok” cu scopul de a promova consumul de orez intern, lansand astfel o serie de evenimente promotionale, mascote artizanale pentru a diminua „valul” Pepero. Totusi, aceasta strategie nu a dat rezultate foarte mari caci popularitatea Zilei Pepero este in continua crestere.

Image and video hosting by TinyPic

O mostra de popularitate este adusa chiar de cantecul Pepero:

Anul trecut un portal de muzica a desfasurat un sondaj de opinie unde se putea vota pentru artistul/cantareata pe care cineva si-ar dori cel mai mult s-o intalneasca de ziua Pepero. 58% dintre coreenii participanti la acest sondaj au votat pentru Kwon Yuri (권유리)  din trupa SNSD datorita personalitatii ei,  dar si aspectului sau placut.

Recent, cunoscutul cantaret si actor Kim Hyun Joong (Boys Over Flowers, Playful Kiss) a oferit fanilor, in timpul unui concert desfasurat la Parcul Olimpic din Seul, cutii personalizate de Pepero, cu autograful si poza sa.
El a dat personalului sau instructiuni in ceea ce priveste distribuirea cutiilor de Pepero special pentru fanii lui. Acestia au fost foarte entuziasmati si au raspandit pozele pe diferite site-uri de socializare, iar cititorii au adresat cuvinte frumoase cu privire la gestul sau:  “El iubeste fanii atat de mult”, “Vreau si eu acea cutie de Pepero “, “Fanii lui trebuie sa fi fost atat de fericiti!”, “Iata de ce Kim Hyun Joong este iubit de atatia fani”.

Image and video hosting by TinyPic

MBC News a comunicat ca ziua de astazi, 11.11.11, marcheaza “Ziua Pepero a Mileniului”, fapt pentru care industria Pepero din Coreea de Sud va cunoaste o explozie a vanzarilor in aceasta perioada in ciuda preturilor relativ ridicate.

Exprimarea dragostei prin intermediul unei cutii de ciocolata este romantic, insa unele companii aplica strategii de marketing care au ca rezultat cumparaturi excesive ceea ce conduce la motive de ingrijorare pentru multi consumatori.

Image and video hosting by TinyPic

Ce este Pepero?

Pepero (빼빼로) este un stick din biscuite, inmuiat in sirop de ciocolata, produs in 1983 de cofetaria Lotte din Coreea de Sud. Acesta s-a inspirat dupa produsul japonez, Pocky produs de Glico, scos la vanzare din anul 1966.
Pepero se vinde in trei variante: normal (pachet rosu), nud (pachet bej – sticks-uri umplute cu ciocolata) si varianta cu migdale (pachet verde). O cutie costa mai putin de 1.000 woni. Producatorul principal este Lotte, dar exista si alti producatori care au venit cu propria versiune.

Image and video hosting by TinyPic

Incepand din 2007, a fost vandut in 10 arome diferite printre care as aminti: simplu sau cu ciocolata, cu aroma de capsuni, cu ciocolata si glazura de migdale, nud (umplut ciocolata in centru), nud cu aroma de branza si lamaie, cu cacao etc. “Femeia in alb” (Woman in White) si “Barbatul in negru” (Man in Black) sunt variantele ceva mai “elegante” de Pepero.

Pepero este disponibil in diverse sortimente si arome, avand un site propriu de prezentare: www.pepero.co.kr

Pepero este bun si poate crea dependenta, asa ca mare grija pentru cei la dieta.

Image and video hosting by TinyPic

Iata si varianta Pepero destinata dietelor vegane:
Betigasele pepero se prepara din faina de orez, fara gluten, dar se poate folosi si faina simpla.

Alte ingrediente:
-30g migdale pisate
-50g faina de ovaz (amestecata cu fulgi de ovaz)
-60g faina integrala de grau
-10g amidon de porumb
-un vârf de cuţit de sare
-15g ulei de canola
-40g sirop de agave
-aprox. 1-2 linguri lapte de soia (adaugati numai in cazul in care aluatul este prea uscat)

Metoda de preparare:
1. Se amesteca toate ingredientele uscate impreuna.
2. Se adauga uleiul si siropul de agave la ingredientele uscate apoi se amesteca bine pana cand se formeaza un aluat bine inchegat. Daca aluatul rezulta sfaramicios sau prea uscat, puteti adauga lapte de soia pentru fragezime.
3. Aluatul este invelit intr-o folie de plastic alimentar, apoi bagat la frigider timp de 30 minute.
4. Se scoate aluatul, se ruleaza usor avand o grosime de 0.5cm. Apoi se taie in fasii lungi, subtiri pentru a forma betigasele de pepero.

Image and video hosting by TinyPic

5. Puteti fie sa asezati fasiile de aluat pe hartia de copt si sa le dati la copt sau puteti sa dati ce forma doriti fasiilor cu ajutorul degetelor, astfel incat marginile sa devina rotunde si netede. Asta necesita mai multa grija si timp, dar la final sticks-urile tale de pepero vor fi mai autentice. Aveti grija la rulat, se pot rupe. Daca se intampla asta, lipiti-le la loc.

6. Plasati fasiile de aluat pe foaia de copt (nu e nevoie sa o ungeti cu ulei) si coaceti timp de 10 min la 180 grade C, sau pana cand acestea capata culoarea maronie-aurie. Nu va indepartati de cuptor ca sa puteti verifica daca sunt coapte si nu sunt arse pe fund.

7. Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca inainte de a le scufunda in ciocolata topita sau oricare alt topping doriti sa folositi (ex. zahar cu aroma de zmeura).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Dupa decorare sunt asezate pe hartie pergament si asteptam pana cand ciocolata se intareste.
Sfat: serviti Pepero impreuna cu cafea cu lapte.

Image and video hosting by TinyPic

해피 빼빼로 데이! ^^

Kara – Pepero CF

Park Shin Hye – Pepero CF

Sursa: buhaykorea.com, en.wikipedia.org, en.korea.com, discoveringkorea.com, arirang.co.kr, aliensdayout.com

Despre Claudia B. [KF]

Claudia B. [KF]

Claudia B. s-a născut în 1980, în oraşul Constanta. Licenţiată în Psihologie la Universitatea “Titu Maiorescu”, Bucureşti, a participat la diferite workshopuri şi seminarii formative în acest domeniu. Pasiunea pentru Coreea, ca ţară şi tot ceea ce reprezintă aceasta ca un întreg a venit odată cu serialele difuzate la televizor.

Browse Archived Articles by Claudia B. [KF]

38 comentarii

There are currently 38 comentarii on Happy Pepero Day! 11.11.11. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Multumim pentru informatii, Claudia.
    Arata delicios
    As vrea sa incerc si eu sa prepar Pepero, dar cred ca o problema ar putea fi procurarea siropurilor de canola si agave.

    • Siropul de agave probabil ca ai dreptate Carina, dar uleiul de canola mai pe romaneste, este ulei de rapita si se gaseste la magazinele naturiste, eu folosesc si imi place!

  2. Super articol! Multumim! Am recitit art tau mai vechi despre White Day, in care ai mai vb de Pepero :) Voi gusta si eu curand, mi-am comandat :)

  3. Delicios articol!Eu cred ca pot fi adaptate si produse autohtone la reteta! Mierea sau o peltea groasa de gutui poate inlocui cu succes siropul de agave,zic si eu ! La urma urmei cred ca se pot folosi si clasicile grisine,daca este atat de permisiva si variata gama de toppinguri.Pentru o mamica ocupata ,cred ca este o metoda usoara si rapida pentru bucuria nazdravanului ! Interesant articol parca se simt aromele de capsuni,ciocolata,zmeura! N-oi avea eu ingredientele lor ,dar pahare ca cele din-aintea retetei ,tot am,identice ,identice!

  4. Ma bucur mult pentru aceasta formidabila si frumoasa cunostinta, si mai mult imi face o deosebita placere sa aud ca esti din Constanta la fel ca si mine si ne leaga aceleasi pasiuni minunat de frumoase.Iti multumesc mult pentru aceste frumoase informatii si iti doresc din toata inima ca acest mesaj sa te gaseasca in cele mai minunate si fericite zile din viata ta cu mult respect si o frumoasa prietenie iti doresc sa ai un sfarsit de saptamana excelent de minunat si foarte sanatos .

  5. Aaaaa, ce draguuuuut! :X :X :X Ce imagini!!! Ne omorati!!! Mie dupa ce mi s-a ars tocmai acum 10 min orezul pe foc, caci de, eram prinsa in conversatia dintre Dojin si Yeon =)), acum vad aceste minunatii si le vreauuu!!! :(( Si orezuuuul meu!!! =((((((

  6. Lore, ai grijă de orez, că altfel nu-ţi iasă moale şi pufos ca orezul lui Won Bin făcut la aparat :))

    Abia aştept să gust sticksurile astea delicioase :D Voi fi Pepero Girl mâine! Aşa sper :))

  7. Claudia B. [KF]

    Fetelor eu am gustat Pepero cu migdale…nu mi s-a parut extraordinar de bun, dar cred ca acest Pepero atrage datorita ingeniozitatii si sarbatorii in sine ^^

  8. Eu mi-am comandat fără migdale, doar cu cioco :)

    • Claudia B. [KF]

      Sa-mi spui cum este ca sa comand si eu ^^

      • Sigur că da! O să-ţi spun cum mi s-au părut şi celelalte produse, în special soju, pe care sunt nerăbdătoare să-l gust :)

        • De unde v-ati comandat, fetelor, aceste produse?

          • Este linkul mai jos, Rosa :)

  9. Vaai de mine in ce hal arata:x:x Cum sunt o adepta a incercarilor culinare o sa prepar aceste bunatati:D Sunt sigura ca unele ingrediente se pot inlocui cu usurinta.

  10. de unde ati comandat

  11. Multumesc pentru acest articol Claudia! Mi-a inveselit ziua, astazi la job tema a fost numai sfarsitul lumii :) Par foarte gustoase.

  12. <3<3<3 pepero! mi s-a facut o pofta de dulceee! ^^ si reclamele sunt asa de dragute, imi place mai ales cea cu Park Shin Hye!

    claudia, o recenzie geniala! :D

  13. dragelor :)mi-ati facut pofta de dulce si sunt la regim ….de pofta ,vorba Liviei o sa incerc ceva grisine cu toping si multe bombonele maruntele
    multumim de dulce Claudia

  14. Oltito,tu te plangi de dulce? Ai camara burdusita cu afine,zmeura si alte bunatati,daca ar intra ursul la tine in camara ar iesi abia la primavara de acolosi nu oricum ci mai gras decat a intrat!hi hi hi!

    • se poate un urs din Coreea?

  15. Care ,regim,daca tu mai esti grasa,oare cum arata un supraponderal?Esti numai buna!

    • merci merci Livia esti o dulce no sa mai folosesc topingul:) ci produsele din dotare hi hi hi adica dulceata de trandafiri de fragutze si peltea de zmeura

    • :) :) :) <3 <3 <3

  16. Acum va las sa savurati,dulciurile eu plec la job! Noapte buna!

  17. Claudia B. [KF]

    Haha @Oltea @Livia savurez comentariile voastre ^^

  18. Felicitari pt. articol! Recunosc ca am citit in mare parte recenzia, imi provoaca o pofta nebuna de dulciuri (iar eu nu pot consuma asa ceva :| )…scuze. Poate de Craciun o sa ma rasfat si eu putin,chiar as vrea sa incerc reteta.
    Trebuie sa specific ca i-as darui si eu lui Kim Hyun Joong ciocolata in aceasta zi si celorlalti baieti din F4 (ca tot e perioada BOF la Tv).Desigur ca gandul meu nu e numai la ei,ci si la alti multi artisti/actori coreeni. Ar trebui sa economisesc din timp pt. o asa sarbatoare.

  19. mmmmm yammy yammy ce recenzie dulce… ehehehe si mie mi-ar place sa primesc o cutie personalizata de Pepero de la Kim Hyun Joong … n-am guisturi rele asa-i?… :))… multumim pentru recenzie ;)

  20. Felicitari Claudia!
    O recenzie dulce la propriu si la figurat! Si imaginile sunt mai mult decat sugestive! Si uite asa coreenii stiu cum sa-si puna in valoare tara. Cred ca pana la urma putem adapta retele. oare ce va iesi? Bine ca avem idei!

  21. Fetelor, tocmai mi-a ajuns comanda. Pap Pepero şi sunt delicioase :)) Dar sunt prea puţine….:(( Şi sunt mult mai subţirele, dar bune de tot.

    Clau, îmi plac mult!

    • ana!dar despre soju ce zici?;;)

      • Seamănă la gust cu votka, nu e chiar pe gustul meu, dar cred că voi adăuga nişte lămâie şi puţin zahăr, poate atunci îşi schimbă gustul :) Oricum, am avut marea curiozitate să gust, pt că am aflat atâtea despre băutura asta consumată mult de coreeni, chiar şi de femei. A doua oară nu cred că mai îmi iau soju :)) Nu sunt obişnuită cu gustul, mai bine gust un vin, sau o bere pt femei, cu lămâie =))

        • toti suntem curiosi in legatura cu aceasta bautura specifica Coreei ;))
          e ciudat ca femeile consuma soju ca si barbatii :)
          cred ca berea cu lamaie e mai buna ;))

          • Da, dar având în vedere că e ft slabă ca şi conţinut de alcool, o pot bea şi femeile liniştite :)

  22. Ce delicioase sunt pozele mi-ar place si mie sa le gust. Multumim Claudia pentru recenzie, e interesant povestea acestor grinise dulci.

  23. Delicios!
    O idee buna de dulciuri pentru Craciun :).
    Kamsahamnida, Claudia.

  24. hmm..se pare ca e o adevarata industrie in lumea peppero :)) Sa fiu sincera nu cred ca mi-ar pasa daca cele pe care le primesc sunt preparate de acea persoana sau cumparate, oricum vor disparea intr-o clipa :)) deja salivez, deci merg sa ma consolez cu niste ciocolata :D Multumim Claudia! ^.~

Lasă un răspuns către ana