Dinastia Goryeo: Imparatul Huijong

Written by biancamishil. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

fjl43o

Published on noiembrie 13, 2011 with 4 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Imparatul Huijong (1181 – 1237) a fost al douazeci si unulea monarh al dinastiei coreene Goryeo si a domnit in perioada 1204 – 1211). El a fost precedat de Imparatul Sinjong si succedat de Imparatul Gangjong.

Imparatul Huijong a fost singurul fiu al Imparatului Sinjong.

Se spune ca, daca el ar mai fi domnit, ar fi devenit un mare imparat. Atunci cand tatal sau a urcat pe tron, Huijong a primit titlul de Print Mostenitor si s-a razvratit impotriva liderului militar Choe Chungheon si a fratelui sau mai mic, Choe Chungsu. Huijong a devenit din ce in ce mai ostil fata de acestia dupa ce Choe Chungsu a fortat-o pe Printesa Mostenitoare sa abdice, cu scopul de a o putea inlocui cu fiica sa. Choe Chungheon a intervenit imediat, iar o lupta sangeroasa intre frati a izbucnit.
Image and video hosting by TinyPic

Fratii Choe

In timpul rebeliunii, Huijong a pus la cale un plan pentru a-l face pe Chungheon sa-si omoare fratele, dar acesta a aflat. Printul Mostenitor a fost obligat sa cerseasca iertare. Aceasta umilire l-a facut pe Huijong sa-si doreasca foarte mult razbunarea. In cele din urma, Choe Chungsu si-a dat seama de greselile sale si a anulat nunta.
Image and video hosting by TinyPic

Printul Mostenitor / Imparatul Huijong, interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Jung Tae Woo.

Printul Mostenitor Huijong, vazand ca cei doi frati nu se inteleg, a pus la cale un complot pentru a aprinde situatia. El a falsificat o scrisoare a imparatului, pretinzand ca a fost dorinta lui ca Chongsu sa faca parte din familia imperiala, dar, din moment ce nunta a fost anulata, alianta lor a luat sfarsit. Entuziasmat de scrisoare, Chongsu a afirmat ca nunta va avea loc.
Auzind aceasta veste, Cheon Chungheon si-a vizitat consilierii si a ajuns la concluzia ca Chongsu trebuie eliminat pentru siguranta obiectivelor sale. Ambii frati au inceput batalia chiar pe strada. Grupul lui Chungheon l-a observat pe Chungsu, iar o mare batalie s-a desfasurat de-a lungul unui rau. Dandu-si seama ca batalia este pierduta, Chongsu s-a sacrificat, lasandu-si nepotul sa-l omoare si sa-l decapiteze. Dupa batalie, Jinjae i-a adus capul lui Chungheon. Se spune ca, atunci cand Choe Chungheon a vazut capul fratelui sau, el a inceput sa planga.
Dupa inmormantarea fratelui sau, Chungheon si-a dat seama ca scrisoarea a fost falsificata si ca cineva din familia regala ar trebui sa fie implicat, deoarece a fost pusa stampila monarhului. Printul a devenit imediat principalul suspect, dar el a negat totul pana atunci cand Chungheon a adus dovezi impotriva sa. Huijong si-a marturisit greselile, motivand ca a vrut sa se casatoreasca cu o membra a celei mai puternice familii, din cauza modului in care a domnit tatal sau. Cheon a inteles intentiile printului si si-a cerut scuze pentru neintelegere.

Image and video hosting by TinyPic

Intre timp, zvonurile cu privire la uciderea lui Chongsu si la cat de departe ar merge fratele sau pentru a obtine puterea absoluta, au inceput sa se raspandeasca, infuriindu-l astfel pe Chungheon. O banda de asasini a decis ca acesta trebuie sa fie executat si au lansat un atac asupra casei sale. Dupa lupta, asasinii au fugit, insa liderul lor a fost recunoscut de sclavul Manjok. Chungheon a inceput o ancheta. Manjok a mers la baza atacatorilor si si-a dat seama ca prietenul lui pune la cale o revolta. Viata a devenit mai buna pentru sclavi dupa aceasta revolta, deoarece razboinicii erau tarani care nu detineau sclavi. Chungheon a readus insa aristocratia la conducere, facandu-le astfel traiul mai greu. Banda a cerut ajutorul lui Manjok, dar acesta a refuzat din loialitate pentru stapanul sau.

Image and video hosting by TinyPic
Sclavul Manjok (centru)

Cu toate acestea, Chungheon a inceput sa-l suspecteze de colaborare cu sclavi si l-a hartuit constant, criticandu-l si biciuindu-l sever. Mama lui Chungheon l-a certat pentru comportamentul sau si i-a solicitat sa-i inmaneze lui Manjok actul de libertate. Vazand ca loialitatea sa nu este apreciata, Manjok a acceptat propunerea si a aderat la revolta pentru a-l elimina pe Chungheon si pentru a aduce libertatea in Goryeo. Din pacate, rebeliunea a fost inabusita.
Atunci cand Imparatul Sinjong s-a imbolnavit grav in anul 1204, el a abdicat in favoarea fiului sau.

Image and video hosting by TinyPic

Devenind imparat, Huijong l-a promovat pe rivalul sau, Choe Chungheon, la gradul de prim-ministru al statului, dorind astfel sa-i transmita un fals sentiment de securitate, pentru a-l putea ucide mai usor. Acest titlu a fost acordat in timpul guvernarii militare la soldati, cum ar fi Jeong Jung-bu, Yi Ui-min, si post-mortem, chiar tatalui lui Chungheon. Huijong l-a numit pe Chungheon, de asemenea, Protector Regal, cea mai mare onoare din acea vreme, care de obicei era acordata doar rudelor suveranului. Cu aceste doua titluri, Choe Chungheon a detinut putere politica aproape egala cu cea a imparatului insusi. El a folosit-o pentru a inabusi trei revolte, una condusa de sclavul sau, alta de partizani Silla, si una a nepotului sau, Park Jinjae.

Image and video hosting by TinyPic

Odata ce Chungheon a devenit sigur de pozitia sa, Huijong a inceput sa faca pregatirile. Pretinzand ca este bolnav, el l-a pacalit pe Choe sa vina singur in palatul sau, fara garzi. Odata ce a ajuns, imparatul a incercat sa dea o lovitura de stat impotriva sa. Din pacate, acest lucru a esuat, Choe abia scapand cu viata. Infuriat, el l-a exilat pe Imparatul Huijong pe insula Gyodong din Ganghwa, acolo unde a murit in anul 1237.
Chungheon si-a dat seama in acel moment ca detine “puterea divina” in mainile sale si poate incorona si exila pe oricine si de cate ori doreste.

Image and video hosting by TinyPic
Choe Chungheon, interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Kim Gab Soo.

Imparatul Gangjong a fost incoronat in locul lui Huijong.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Mormantul Imparatului Huijong din insula Gyodong

Portretizarea in drame

Imparatul Huijong este interpretat in drama istorica “Age of warriors” de actorul Jung Tae Woo.

Image and video hosting by TinyPic

Surse: Wikipedia, ganghwa.incheon.kr, deiner.proboards.com

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

4 comentarii

There are currently 4 comentarii on Dinastia Goryeo: Imparatul Huijong. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Interesanta poveste… Eu voiam sa stiu daca ceea ce ai povestit este bazat pe istorie sau pe naratiunea filmului…

  2. Interesant! Acest film nu trebuie ratat,am sa-l trec in lista cu trebuie vazut!

  3. sint fascinata de filmele istorice coreene care au un farmec aparte si care aduc in fata noastra o lume noua , despre care nu stiam aproape nimic. Despre actori nici nu mai vorbesc caci multi dintre ei ii depasescu cu mult pe cei mai cunoscuti din lume. nu voi scapa deci nici un film………………….

  4. Incalcita poveste. Sunt si eu curioasa daca ceea ce spui aici e bazat pe film sau pe sursele istorice.

Leave a Comment