Acum doua luni v-am prezentat ultimul documentar filmat de Daniel Gordon si produs de Nicholas Bonner, A Blue-Eyed Pyongyang Citizen (2007), despre dezertorul american James Joe Dresnok si viata acestuia in Coreea de Nord. Al doilea documentar, dintr-un ciclu de trei (deocamdata), A State of Mind prezinta un episod important din viata nord coreenilor: Jocurile in Masa (eng. mass games) din capitala comunista.
Avand aceeasi marca, Gordon & Bonner, filmul urmareste modul de viata a doua fete gimnaste de 11 respectiv 13 ani si a familiilor lor, pe o perioada de 8 luni, in care cele doua se pregatesc pentru jocurile in masa din Phenian. Filmarea a avut loc in 2003, cu scopul de a arata lumii ce se intampla in culisele unui show de asemenea anvergura si proportii. Totodata arata imagini nemaivazute, ce infatiseaza viata de zi cu zi a nord coreenilor.
Repetitiile au loc in fiecare zi, minim doua ore
Trebuie precizat ca documentarul a fost difuzat in cadrul mai multor festivaluri de film din lume (in Phenian, Pusan, New York, Amsterdam, Singapore etc.), castigand numeroase premii, inclusiv la Festivalul International de Film din Pyongyang.
Dupa primul documentar realizat in Nordul comunist, The Games of Their Lives (2002), echipa primeste inca o data acordul autoritatilor de a intra in Coreea de Nord, pentru a produce de data aceasta A State of Mind. Inca din primele minute ale documentarului, naratorul mentioneaza ca statul le-a permis intrarea in tara relativ usor si ca oficialitatile au cooperat la producerea acestui proiect. Interesant este faptul ca translatorii si ghizii nu au intervenit si nici nu au incercat sa cenzureze in vreun fel materialul.
Echipa de filmare ajunge pe pamant nord coreean in februarie 2003. Cei trei (Gordon, Bonner si cameramanul Nick Bennet) incep sa o urmeze pe gimnasta de 13 ani, Pak Hyon Sun, pe ruta ei zilnica scoala – antrenament – casa. Pana in acel moment ea mai participase inca de 3 ori la Jocurile in Masa. Hyon Sun face parte din clasa muncitorilor, deoarece tatal ei e sofer pentru guvern iar bunicul lucreaza in constructii.
Pentru cealalta gimnasta, Kim Song Yon, editia din 2003, care sarbatorea 50 de ani de la sfarsitul Razboiului Coreean, a fost prima la care a participat. Fiindca tatal ei este fizician, familia ei face parte din clasa intelectualilor.
Hyon Sun si Song Yon, prietene inca de dinaintea inceperii filmarilor, fac cunoscute pe tot parcursul filmului importanta si semnificatia acestor jocuri pentru nord coreeni. Ele isi exprima dorinta de a face parte din fetele selectate pentru participarea la eveniment si de a fi vazute de Kim Jong Il, insusi.
Filmul nu se axeaza doar pe antrenamentele celor doua fete; se discuta si despre problemele de interes mondial, cum ar fi razboiul din Irak. Membrii din familiile gimnastelor vorbesc despre americanii imperialisti, foametea ce a lovit tara in anii ’90, Kim Il Sung si Kim Jong Il, sensibilizand audienta cu gandirea indoctrinata de comunism.
Inainte de participarea la cel mai important eveniment din Coreea de Nord, cele doua gimnaste impreuna cu profesoara de istorie si cateva colege merg intr-o excursie la muntele Baekdu, unde, dupa spusele guvernului nord coreean, s-a nascut Kim Jong Il. Aceasta calatorie are rolul de “pelerinaj” pentru fete, care vizitand locul mistic al nasterii actualului conducator pentru prima data, raman profund impresionate.
Privind spre muntele Baekdu
Punctul culminant al documentarului este show-ul facut de Hyon Sun si Song Yon alaturi de alti cativa mii de tineri pentru a sarbatori 50 de ani de la sfarsitul Razboiului Coreean si in credinta comunistilor, victoria asupra imperialismului american.
Desi cele doua s-au pregatit intens pentru acest moment, pentru a-l multumi si face mandru pe Kim Jong Il, acesta nu a putut participa la Jocurile in Masa. La niciuna dintre reprezentatiile date pe o perioada de 20 de zile.
Prima parte a documentarului:
Surse: astateofmind.co.uk
24/10/2011 la 1:38 pm
Ft frumos, Oana, mulţumim! Sper să reuşesc să urmăresc documentarul, măcar pt reprezentaţia incredibilă a fetelor.
24/10/2011 la 5:08 pm
waaaaa, foarte interesant, multumim, Oana :)
am si eu o intrebare pentru cine stie sa-mi raspunda :) : Phenian a fost candva capitala Coreei de Nord sau doar un oras foarte important?
24/10/2011 la 6:09 pm
Phenian = Pyongyang, deci capitala actuala a Coreei de Nord :)
24/10/2011 la 6:27 pm
e unul si acelasi? foarte interesant
24/10/2011 la 6:28 pm
multumesc mult,Oana
24/10/2011 la 7:28 pm
da, sunt acelasi oras. :) numele de Phenian este varianta ruseasca pentru Pyongyang…
nu credeam ca o sa induc in eroare pe cineva folosind ambele denumiri, asa ca te rog sa ma scuzi :D daca mai ai alte nelamuriri, intreaba! :)
25/10/2011 la 6:23 pm
aaaa, nu tu m-ai indus in eroare, :)) eu anul acesta la geografie am inceput cu geografia Asiei, si la Coreea de Nord scria capitala Phenian, si eu stiam de Pyonghiang, si cum am vazut ca apare si aici, m-am gandit sa intreb. Adevaraul este ca si cartea mea de geografie este din anul 1994 :)) multumesc, Oana :)
25/10/2011 la 6:57 am
Interesant documentar Oana si ai prezentat foarte frumos. Sportul e una, dar mie nu-mi place deloc faptul ca copii sunt folositi in scopuri politice.. Nu au pregatit luni de zile ca sa fie sanatosi sau pentru competitie ci din speranta ca vor fi vazute de Kim Jong Il, care nici nu a luat oboseala sa participe macar pentru o zi. Trist si dezamagitor!
25/10/2011 la 7:41 am
Multumim Oana, am avut o senzateia ciudata cand a vazut pozele mi-am adus aminte si eu de caravata si uniforma care le purtam in regimul nostru comunist, interesanta recenzie cu o abordare mai aparte, desi a fost filmat in 2003 cred ca pana acum nu este nici o schimbare in bine, m-a impresionat faptul ca ecipa a fost totusi lasata sa filmeze ma mira cum de au fost deschisi la aceasta abordare, cand regimul comunist in sine e foarte restrctiv si secretos cu culisele vietii oamenilor, sper ca poate o data va pica si la ei cortina comunismului si cele doua coree se vor uni. Sper sa am timp sa si urmaresc reportajul desi cu engleza stau cam prost.
01/11/2011 la 4:31 pm
Nu am urmarit inca documentarul, dar sunt sigura a fost si ceva cenzura acolo. Imi amintesc de The Games Of Their Lives, in care am simtit uneori ca intervievatii ar fi putut (ca sa nu spun ar fi vrut) spune mai mult si lucruri ma putin placute. Si da, liderul nici macar nu a venit sa vada reprezentatia. Oare ce au simtit acele persoane care s-au pregatit cu atata perseverenta si dorinta de a fi pe placul marelui tata al natiunii? :(
27/10/2011 la 4:40 pm
ultumesc , foarte utile articolele despre NK. Sa fim mai atenti la ce se intimpla in lumea asiatica si la CHINA catre care KIM JONG ILL are usa larg deschisa dupa vizita de 3 sapt cu trenul si cu o delegatie de 80 d especialisti !!!!.
Summiturile Chinei cu cei 7 tigrii asiatici ai zonei ( ASEAN)pot miine cupla NK la virful tehnic si economic la lumii care azi scoate state precum Grecia, Itlaia si Portugalia din criza prin achizitionarea d eBonduri- titluri de stat .
La Geneva azi 27 oct delegatia SUA intilneste delegatia NK pentru a trasa o foaie d eparcurs de renuntare la NUKE PLAN , inarmare nucleara contra energie nucleara comerciala .
Unificarea este visul istoric dar via China est eposibil contactul uman, cultural , religios ( Ordinul budist JORGE a fost deja acolo ). Urmariti vestile pe CCTV NEWS si KBS NEWS
03/11/2011 la 3:05 pm
Felicitari Oana, bravo tie! Te invit sa imi vizitezi pagina de facebook si sa vezi si alte informatii despre Coreea de Nord. ileanaiordache@yahoo.com
06/11/2011 la 4:38 pm
Felicitari pentru documentare si recenzie.
Este trista realitatea prezentata de tine. Fete asa mici, indoctrinate care muncesc atat pentru Kim Jong Il si el nici macar nu se oboseste sa vina o data in 20 de zile. Cred ca a fost cumplit pentru ele… :((
06/11/2011 la 4:39 pm
Din pacate, nu stiu ce s-a intamplat, dar nu se vede nicio poza, doar documentarul :(. Sper sa se remedieze pentru ca sunt foarte curioasa sa vad imagini din NK.
06/11/2011 la 4:53 pm
nu se vad pozele din recenzie, sau la ce poze te referi? :-?
07/11/2011 la 7:24 am
Da, din recenzie. Dar asa am patit cu toate azi dupamasa. :(
07/11/2011 la 5:42 pm
S-a remediat.
07/11/2011 la 5:44 pm
Impresionant. Ce viata simpla si ce diferita de a noastra.
Ar trebui sa invatam sa fim mai multumitori pentru ce avem si mai ales pentru libertatea care este nepretuita
27/11/2011 la 3:29 pm
Un copil de 13 ani NU trebuie sa vorbeasca asa…DUMNEZEULE! Un copil de 13 ani trebuie sa fie …copil!
Si da, si eu cred ca au fost oarecum cenzurati ca ar fi vrut sa spuna mai mult…
Cand ma uit la blocurile si strazile de acolo mi se pare ca seamana izbitor de mult cu Romania. Totul gri…
Recent from Coreea azi Categorie
Recent from Cultura Categorie
Recent from DPRK Categorie
Recent from Film Categorie
Recent from Istorie si cultura Categorie
Recent from Recenzii Koreafilm Categorie
Recent from Traditii Categorie
Ultimele comentarii
KOREAFILM.ro
Despre noi
Recenzii
Impresii
Concursuri
Han Style
Flash MP3 Player
Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!
Bloguri
Korean Media
Site-uri oficiale
Abonare la newsletter