Dinastia Goryeo: Imparatul Myeongjong

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

1zlc4lh

Published on octombrie 25, 2011 with 4 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Imparatul Myeongjong (1131 – 1202) a fost al nouasprezecelea monarh al dinastiei coreene Goryeo si a domnit in perioada 1170 – 1197. El a fost precedat de Imparatul Uijong si succedat de Imparatul Sinjong.

Imparatul Myeongjong a fost al treilea fiu al Imparatului Injong si fratele Imparatului Uijong. Desi s-a intentionat ca cel de-al doilea fiu al Imparatului Injong sa-l urmeze pe tatal sau la tron (se spune ca, atunci cand Injong a ales printul mostenitor, el l-a preferat pe cel de-al doilea fiu pentru intuitia sa ascutita si intelepciunea de care a dat dovada, dar, cu toate acestea, fratele lui mai mare a preluat puterea si l-a izgonit din cauza geloziei), a fost asasinat deoarece Jeong Jung-bu s-a temut ca acesta ar putea deveni o amenintare pentru el in viitor.

Myeongjong a fost un imparat slab, care a fost pastrat pe tron doar pentru a arata populatiei generale ca exista inca un monarh, in timp ce adevaratii conducatori au fost liderii militari. Domnia sa a vazut constant varsare de sange, precum si moartea rebelilor Chung Jung-bu, Yi Ui-bang si Yi Ui-min (nu a avut nicio legatura de sange cu Yi Ui-bang), si, de asemenea, moartea eroului Gyeong Dae-seung (Generalul Gyeong a fost de fapt cel mai fidel dintre liderii militari. Cu toate acestea, Myeongjong l-a urat si nu a crezut in el din cauza popularitatii sale in randul populatiei).

Dupa douazeci si sapte de ani petrecuti pe tron, Imparatul Myeongjong a fost trimis in exil de catre conducatorul militar din acel moment, Choe Chung-heon, iar al cincilea fiu al Imparatului Injong, Printul Wang Tak, a fost pus pe tron.

Domnia

Atunci cand liderii militari l-au ales suveran pe Myeongjong in anul 1170, ei l-au retrogradat intr-o pozitie servila, devenind un pion in lupta pentru putere. Domnia Imparatului Myeongjong, una dintre perioadele cele mai agitate din istoria coreeana, a asistat la apropiata prabusire a statului Goryeo. Generalii au crescut intr-o succesiune rapida in ceea ce priveste loviturile de stat si contraloviturile, iar aceste lucruri au plonjat in anarhie. Nefiind arestat, Generalul Ch’oe Ch’unghon a lansat propria sa lovitura in anul 1196 si l-a fortat pe Myeongjong sa abdice in 1197. Desi noii lideri militari au incercat o redesenare a liniilor de autoritate intre oficialii militari si civili, au esuat in a ajunge la un nou echilibru. Aceasta perioada arata in mod clar ceea ce se intampla intr-o societate care isi pierde retinerea si da drumul lacomiei si capriciului personal. Generalul Ch’oe Ch’unghon a luptat pentru a potoli nelinistea si pentru a gasi mecanisme ca regatul sa revina la fostele zile de glorie sub autoritatea sa personala.

Image and video hosting by TinyPic
Generalul Ch’oe Ch’unghon interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Kim Gab Soo

In anul 1170, liderii militari au devenit rapid preluatorii puterii. Desi Myeongjong a fost incoronat monarh si s-a bazat pe institutiile dinastice pentru a ajuta la guvernare, noul regim a depins de structurile si personalul militar pentru a conduce. In incercarea de a modela politica, Chong Chungbu, impreuna cu Yi Ko si cu Yi Uibang, a apelat la Consiliul Generalilor (Chungbang) pentru asistenta.

Consiliul a jucat un rol semnificativ in timpul loviturii de stat, el decizand care dintre functionarii publici sa fie scutiti de urmarirea penala. Odata cu terminarea revoltei, Chong Chungbu si alti conducatori militari au lucrat prin intermediul Consiliului de Generali pentru a stabili politica. Ca un organ consultativ suprem, Consiliul de Generali a deliberat asupra pedepselor corespunzatoare, problemelor juridice, si chiar administrarii structurii dinastice civile. In multe privinte, Consiliul de Generali si-a asumat sarcinile importante efectuate anterior de Consiliul de Stat. Consiliul a construit, de asemenea, politica de limitare a puterii civile. Acesta a solicitat reducerea numarului de posturi civile si a recomandat ca functiile insotitorilor de la palat sa concureze cu cele ale altor birouri. A supervizat procesul de numire civila, precum si politica militara, prin care s-a hotarat trimiterea de patrule si aplicarea propriei sale forme de justitie militara.
In loc de ministrii civili, generalii au preluat responsabilitatea pentru numeroase programe. In prima jumatate a domniei lui Myeongjong, liderii Consiliului de Generali au supervizat o mare parte a stabilitatii dinastice. Pe timp de pace, acest mecanism a oferit un anumit grad de stabilitate. Dar, in cativa ani, acest lucru a imobilizat regimul. Cu nicio singura persoana, nici chiar Chong Chungbu, capabila sa domine statul, functionarii ambitiosi au recurs la jocuri pentru putere, asasinate si contra-asasinate pentru a-si consolida pozitiile si controlul asupra statului.

Image and video hosting by TinyPic
Generalul Chong Chungbu interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Kim Heung Ki

Chong Chungbu a fost, in cel mai bun caz, primul dintre egali. Pentru Yi Ko si Yi Uibang a fost, de asemenea, un candidat pentru putere. Acesti barbati au facut parte din armata Kyollyong si, asa cum s-a mentionat mai devreme, au jucat un rol-cheie in elaborarea loviturii de stat din 1170. Prin intermediul Consiliului de Generali, ei au stabilit conturul major al politicii de stat. Conducerea liderilor militari a incorporat, de asemenea, multi civili in procesul de guvernare. Rolul anumitor lideri civili si legaturile lor cu ofiteri din armata in lunile de dinainte si dupa lovitura de stat din 1170 este evident. Liderii civili au contribuit la stabilizarea noului regim militar si, prin eforturile lor, au adus un anumit grad de legitimitate perioadei.

Image and video hosting by TinyPic

Generalul Yi Ko interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Park Joon Gyu.
Image and video hosting by TinyPic

Generalul Yi Uibang interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Suh In Suk.
Date istorice
1170: Elita militara condusa de Chong Chungbu, Yi Uibang si Yi Ko au organizat o lovitura de stat rapida si sangeroasa impotriva guvernului central. Fiecare insotitor al regelui si orice birocrat din palat este ucis. Uijong este crutat, dar exilat in Insula Koje. Dupa asasinarea lui Yi Ko si Yi Uibang, Chong Chungbu impune un regim de conducere despotic. Liderii militari isi stabilesc un monopol asupra pozitiilor guvernamentale.

1171 – 1190: Domnia Printului Ho (numit post-mortem Myeongjong). El a ramas marioneta diferitilor dictatori militari pe parcursul domniei sale.

1172: Soldatii din regiunea situata la frontiera de vest (provincia P’yongan) se revolta impotriva oficialitatilor locale. Aceasta este prima dintr-o serie de revolte populare care chinuie statul Goryeo in secolul al doisprezecelea.

1173: Kim Podang conduce o rebeliune in nord-est, dar este rapid invins.

1174: Guvernatorul din P’yongyang face o incercare de secesiune, dar esueaza.

Sfarsitul secolului al doisprezecelea: Calugarul Chinul (1158 – 1210) propaga invataturile sectei de budism Chogye. Chinul pune accentul pe scolile de meditare. Aceasta pauza de la canon a favorizat traditia coreeana budista.

Image and video hosting by TinyPic
Calugarul Chinul / Jinul

1176: O rascoala taraneasca izbucneste langa Kongju. Rebeliunea se raspandeste prin intermediul provinciei Ch’ungch’ong inainte de a fi inabusita de catre trupele guvernamentale. Alte rabufneli au loc in intreaga tara.

1179: Generalul Kyong Taesong il inlocuieste pe Chong Chungbu ca dictator al statului Koryo, insa moare la scurt timp dupa aceea. Yi Uimin preia ulterior puterea.

Image and video hosting by TinyPic
Generalul Yi Uimin, interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Lee Duk Hwa.

1182: Soldatii si slavii guvernului se razvratesc impotriva oficialitatilor locale din Chongju. Dupa ce detin orasul timp de patruzeci de zile, ei se predau trupelor guvernamentale.

1193 – 1202: Revoltele populare din deceniile anterioare intensifica unirea bandelor de rebeli si stabilirea obiectivelor lor. O prima astfel de alianta se incheie intre Kim Sami si Hyosim in sud (1193). In 1199 rebelii din Myongju (Kangnong) se alatura fortelor revolutionare din Kyongju. Sclavii si taranii se unesc la Hapch’on in 1200 si in 1202 rebelii Ch’ongdo si Olchin se alatura luptei din Kyongju. Aceste revolte sunt in cele din urma suprimate de catre dictatura militara a lui Ch’oe Ch’unghon.

1196: Ch’oe Ch’unghon (1149 – 1219) il alunga pe Yi Uimin. Acesta a epurat orice opozitie fata de domnia sa si a eliminat ultimele vestigii de autoritate de la tron. El si succesorii sai au condus Koryo sub forma unui shogunat pana in anul 1258.

1197: Choe Ch’unghon il detroneaza pe Imparatul Myeongjong si il aseaza pe tron pe Printul Wang Tak.

Image and video hosting by TinyPic

Portretizarea in drame

Imparatul Myeongjong este interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Kim Byung Se.

Image and video hosting by TinyPic

Surse: Wikipedia; “Generals and scholars: military rule in medieval Korea” , Edward J. Shultz; “Columbia chronologies of Asian history and culture”, John Stewart Bowman

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

4 comentarii

There are currently 4 comentarii on Dinastia Goryeo: Imparatul Myeongjong. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Kim Byung See, l-am văzut în Hur Jun (era fiul bătrânului, nu-i mai ştiu numele), dar pe el îl chema Do-ji parcă, şi l-am văzut şi în Midas într.un rol secundar.

    Rege nu mi-l închipuiam, dar de ce nu. Cred că Age of warriors e o dramă bună.

    Se pare că în timpul dinastiei Goryeo, nu miniştrii aveau putere la palat, ci generalii de război, şi în Shin Don se vede asta.

    Bravo Bianca!

  2. multumim, Bianca, am inceput sa-ti citesc recenziile cu foarte mare drag :)

  3. Bianca am vazut ca ai trecut la bibliografie “Columbia chronologies of Asian history and culture”. Ai cumva lucrarea respectiva in format pdf? :)

Leave a Comment