Ramona J. [KF]

Cutiuţa cu surprize: Gujeolpan (II)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

91

Published on octombrie 26, 2011 with 11 comentarii

Photobucket
Scriitoarea americană Pearl Sydenstricker Buck (1892-1973), cunoscută şi sub numele ei chinez de Sai Zhenzhu, laureată a Premiului Nobel, autoare a cărţii The Good Earth , a fost fascinată de frumuseţea şi aspectul colorat al gujeolpan. În timpul unei vizite în Coreea, doamna Buck, a fost invitată la masă. Pe masă se afla o casetă de lemn frumos împodobită cu un motiv floral, care îi atrăgea privirea, aproape hipnotizant.

Photobucket
Foarte curioasă, doamna Buck a întrebat: “Ce este aceasta?” iar gazdă i-a răspuns, râzând: “De ce nu o deschideţi?” Când doamna Buck a ridicat capacul împodobit cu motive florale, a găsit un sortiment de mâncare împărţit în nouă secţiuni care conţineau diferite tipuri de carne şi legume aranjate în funcţie de culori: verde, alb, roşu, negru, galben. De asemenea se aflau şi un teanc de clătite mici, subţiri, în secţiunea rotundă din centrul cutiei. Gazda i-a explicat doamnei Buck: “Trebuie să înfăşuraţi câte un pic din fiecare sortiment în clătite.” Foarte încântată că a fost servită cu o asemenea delicatesă, doamna Buck a replicat că nu ar putea distruge o asemenea frumuseţe doar pentru simplu fapt de a o mânca.

Photobucket
Dacă tot am vorbit de aromă, savoare şi culoare, acum să vedem şi cum ar arăta una dintre reţetele gujeolpan.
Aşa cum am mai spus există o multitudine de variante pentru această reţetă,depinde doar de imaginaţia celui care pregăteşte această reţetă şi ca să fim sinceri nici noi nu ducem lipsă de aceasta, nu-i aşa? -lol-

Ingrediente: 100gcarne de vită , 26g sos de soia , 13g zahăr, 10g ceapă verde tocată, 5g usturoi tocat ,ulei de susan , piper, 200g castravete, 100g morcov, 200g creveţi, sare, 25g ciuperci Pyogo, 10g ciuperci Seogi ,4 ouă
Pentru clătite: 100g făină, 1 cană apă, sare
Sos de muştar: 33g muştar,oţet,zahăr, sare, 15ml supă de vită (care poate fi înlocuită cu apă), 45g lapte condensat

Photobucket
Mod de preparare:
Carnea de vită se taie în felii de 0.2cm (lăţime), 5-6cm (lungime), 0.2cm (grosime) şi se lasă la marinat în sos de soia. Carnea de vită marinată se prăjeşte în ulei. Castravetele şi morcovi se taie în fâşii de 5 cm lungime, se sărează şi se lasă câteva minute pentru a pătrunde sarea iar apoi se îndepărtează excesul de apă prin stoarcere între palme. Se prăjesc în ulei. Creveţii se opăresc în apă sărată iar apoi se lasă la marinat în sos de soia adăugându-se şi puţină sare .Ciupercile Pyogo curăţate şi spălate se taie în fâşii subţiri şi se marinează în acelaşi sos unde a fost marinată carnea de vită după care se prăjesc în ulei. Ciupercile Seogi se taie în fâşii subţiri se sărează şi se prăjesc în ulei de susan. Se separă albuşurile de gălbenuşuri, se bat spumă, după care se prăjesc în ulei (având formă de omletă , una albă şi una galbenă). După răcire se taie în fâşii de 5 cm lungime.
Se prepară clătite din făină de grâu şi apă cu diametru de 6 cm care se prăjesc în ulei, acestea vor fi aranjate în centrul gujeolpan. Celelate ingrediente vor fi aranjate în aşa fel încât să fie plăcute privirii îmbiindu-te prin culoarea şi aroma lor. Toate acestea se vor inmuia în sosul de muştar.

Photobucket
Ceea era odată destinat doar nobilimii coreene, azi poate fi servit de către oricine în restaurantele specializate în bucătăria regală coreeană,cele mai multe găsindu-se în zona Samcheong-dong din centrul oraşului Seul, gujeolpan fiind uneori preparat pentru banchetul de nuntă.

Surse : clickkorea.org, hansik.org, english.chosun.com,Wikipedia, english.visitkorea.or.kr

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on Cutiuţa cu surprize: Gujeolpan (II). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. O, ce deliciu! Si colorat ca un curcubeu! Multumesc pentru reteta Ramona! Cutiuta cu decor floral este uimitor de frumoasa! Se poate gasi undeva? Imi trebuie una!

 2. Spre deosebire de doamna Buck, eu aş fi mâncat din fiecare :)) Pt că după aceea, cutiuţa ar fi putut fi din nou rearanjată în acel mod deosebit :D

  Mulţumim Ramo ;) Delicios!

  • Multumim , Ramona, o încîntare pentru ochi,pentru papilele gustative si cel mai important apoi , cred -pentru suflet !
   Cînd ai în fata o asemenea cutie te simti un om căruia i se dă atentie.

 3. acum, dupa ce-am servit cina, si am postat o recenzie, m-am decis sa citesc si partea a doua a articolului tau :)
  Mi-as dori foarte mult sa am o asemenea cutie plina cu bunatati. Yumiiii!!!

 4. doamne dumnezeule nu poate cineva sa faca o magie si toate aceste minunatati sa se transfere pe masa mea??????????????superba recenzie.

 5. ooooooooo ce frumos si ce gustos!!tot ce tine de Korea si de koreeni ma uimeste in fiecare zi mai mult si mai mult si mai mult!!! sunt frumosi si pe dinauntru si pe dinafara acesti oameni si imi pare rau ca nu am putut sa stiu mai de mult tot ce tine de ei!

 6. Adevarate cutiute magice,frumoase la exterior si gustoase la interior!

 7. Daca stau bine si ma gandesc eu as dori sa am tot setul de vesela prezentat in fotografie!

 8. Asa sant eu mai modesta!hi hi hi!

 9. Cred ca doamna Buck avea dreptate. E greu sa strici asa frumusete, fie si pentru a te bucura de gustul pe masura aspectului. Ce mai, curcubeu de mancare.

  Ce as vrea sa fiu si eu servita cu asa ceva… O minunatie. Am asteptat partea a 2-a. Doar acum am avut timp sa caut pe blog si ma bucur ca am gasit-o.

  Kamsahamnida, Ramona!

Leave a Comment