Ramona J. [KF]

Banchan: Namul (I)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , ,

37

Published on octombrie 08, 2011 with 17 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Namul este termenul general folosit pentru sortimentul de mâncare coreean preparat din legume condimentate. Numele sortimentului poate varia în funcţie de legumele care sunt folosite şi de modul în care sunt acestea pregătite. În compoziţia acestui tip de mâncare vom găsi diverse legume, plante medicinale, ierburi. De asemenea regăsim în compoziţie şi rădăcini, frunze, tulpini, seminţe, muguri, germeni, petale sau fructe. Deşi majoritatea legumelor sunt opărite înainte de a fi preparate (sunt fierte în apă clocotită câteva minute şi apoi sunt trecute sub jet de apă rece sau lăsate în gheaţă), totuşi metoda de preparare poate varia. Ele pot fi servite proaspete (crude), fierte, prăjite, soté, fermentate, uscate, sau preparate la abur. Asezonarea (condimentarea) poate şi ea diferită. Namul pot fi asezonat cu sare, oţet, ulei de susan, chiar şi cu gochujang (pasta coreeană de ardei roşu).În cele mai multe cazuri namul este servit ca banchan (sortiment de mâncare care însoţeşte felul principal, cu alte cuvinte, garnitură).
Image and video hosting by TinyPic
Banchan, mot-á-mot înseamnă „vase mici cu alimente, servite împreună cu orez”. De aici derivând şi cuvântul bansang care este un sortiment de mâncare precum şi un mod de aşezare a mesei. Pe masa vom găsi bap (orez fiert), guk sau tang (supă), gochujang sau ganjang, jjigae şi kimchi. În funcţie de câte tipuri de banchan se folosesc vom avea: 3 cheop (samcheop), 5 cheop (ohcheop), 7 cheop (chilcheop), 9 cheop (gucheop), 12 cheop (sipyicheop) bansang, ultimul fiind folosit în bucătăria regală coreeană.

Image and video hosting by TinyPic
Pot fi servite mai multe sortimente de namul ca şi banchan la o singură masă. Banchan vor fi aşezate în mijlocul mesei unde urmează să se servească masa.
Printre sortimentele mai cunoscute de namul se regăsesc chwinamul (frunze de plante sălbatice), hobak namul (preparat din hobak – dovlecel verde), shigeumchi (spanac), şi kongnamul (germeni de soia sau soia încolţită). Mai puţin cunoscut este namul preparat din pelin, traista-ciobanului şi rocambole sălbatic (un sortiment de praz având de numirea ştiinţifică de Allium scorodoprasum).

Image and video hosting by TinyPic
Mod de servire a banchan specific provinciei Jeolla, unde se servesc mai multe tipuri de banchan la o singura masă

Poetul şi învăţatul coreean Jeong Cheol (1536-1593), declara:“Supa de namul amară este mai gustoasă decât carnea,” iar cunoscutul poet coreean Yun Seon-do (1587-1671), spunea într-un cântecel “După ce-am mâncat cu moderaţie orez fiert şi legume condimentate / Rătăcesc de plăcere de-a lungul râului / Nu invidiez pe nimeni şi nimic”.
De asemenea, Han Seok-Bong, care a fost un caligraf renumit din timpul dinastiei Joseon, a scris “Nu oferi o pernă, mai bine te aşezi pe frunzele căzute / Nu pune pe foc cioate de pin , luna de ieri se va întoarce / Băiete spune să nu servească mâncarea ci doar adă-mi vin slab şi namul salbatic.” Aceste poezii din trecut arată că namul este un simbol al verticalităţii învăţaţilor, dar şi o mâncare apropiată coreenilor. Se spune că namul este iubit de toată lumea, indiferent de rang fiind preferată chiar şi de Rege.

Osaek namul
Image and video hosting by TinyPic
Germeni de soia soté , diferite tipuri de ferigă, spanac, ridiche albă

Conform tradiţiei,în vechime oamenilor le plăcea să mănânce osinchae la începutul primăverii, din plante prospăt răsărite de sub zăpada care tocmai se topise. Osinchae având în compoziţie cinci tipuri de legume diferite asezonate cu ceapă verde, usturoi, pastă de ardei iute roşu, ghimbir şi muştar. Tipurile de legume folosite pentru osinchae variază în funcţie de regiune însă în general se folosesc cinci culori : galben, roşu, verde, negru şi alb. Cele mai utilizate pentru prepararea acestui tip de namul sunt: frunze de ceapă verde, usturoi, arpagic sau ceapă verde, rocambole sălbatic, napi , praz, viorele şi angelică.

Image and video hosting by TinyPic
În cazul în care se servesc germeni de culoare galbenă, aceştia vor fi plasaţi în centrul platoului iar celelalte patru legume de culoare verde, roşu, alb şi negru vor fi aşezate în direcţia de est, vest, sud şi nord. Tot tradiţia ne spune că sunt aşezate în acest mod în speranţa că cele patru fracţiuni politice aflate în conflict ar ajunge la o reconciliere paşnică, în conformitate cu voinţa regelui. În acest sens, regele întotdeauna comanda la masa supuşilor săi osinchae, în scopul consolidării legăturii dintre el şi supuşi.

Image and video hosting by TinyPic
Pentru o familie obişnuită, servirea acestui fel de mâncare are semnificaţia de consolidarea a unităţii familiei. Din prisma confucianistă, acest fel de mâncare precum şi fiecare culoare a legumelor folosite, simbolizează cele cinci virtuţi confucianiste: bunăvoinţa sau mărinimia (verde), justiţia sau dreptatea (alb), politeţea (roşu), înţelepciunea sau învăţătura (negru) şi sinceritatea (galben). De asemenea Osinchae reprezintă o lecţie de viaţă:„Rezistă celor cinci suferinţe din viaţă prin consumul celor cinci legume cu gust diferit: picant, amar, acru, înţepător şi sărat”.

Image and video hosting by TinyPic
Samsaek namul (trei legume de diferite culori) are în compoziţie rădăcină de clopoţel, spanac, şi diferite tipuri de ferigă sau plante sălbatice. În vechime acest fel de mâncare era aşezat pe masă în zile festive sau în cadrul ritualurilor ancestrale: unul dintre ele fiind cel ţinut la prima lună plină a noului an lunar, când se consumau nouă tipuri de legume. Printre ele numărându-se ferigi, rădăcină de clopoţel, ochiul boului (crizantemă), vinete, dovlecei, tuplini de cartofi dulci ,frunze uscate de ridiche şi fasole încolţită (germeni).

Image and video hosting by TinyPic
Un alt sortiment de namul este Asparagus namul
Ingrediente folosite: sparanghel, pentru dressing vom folosi: 1 căţel de usturoi tocat mărunt, o ceapă verde tocată mărunt, o lingură de sos de soia, 2 linguri de ulei de susan, o linguriţă praf de chili, un vârf de cuţit de zahăr,iar pentru decor vom folosi seminţe de susan
Mod de preparare: Sparanghelul se taie în două şi se fierbe timp de 5 minute. Se scurge de apă şi se aşează pe platou turnându-se peste el dressing-ul. Se garniseşte cu seminţe de susan, salata fiind gata pentru a fi servită.

Image and video hosting by TinyPic
Asparagus namul

Surse: hansik.org, Wikipedia, hannaone.com, maangchi.com, kitschow.blogspot.com, whats4eats.com,food.com

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

17 comentarii

There are currently 17 comentarii on Banchan: Namul (I). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. cat de bine arata… desi abia am terminat de mancat, mi s-a facut o pofta….
    nu stiu de unde ai gasit informatiile si, mai ales, pozele astea, dar cred ca vrei sa murim de pofta :))
    acum ma apuc sa studiiez cu mare atentie explicatiile si sa retin asezarea alimentelor in functie de culoare

    • :)… abia acum vad de ce imi place culoarea negru… oare sa fie asta vina ca la unele materii invatam cam mult?.. :))

  2. la partea a doua cu ce ne mai delectezi?

  3. o recenzie bine documentata si editata excelent, felicitari, astfel de recenzii depun multa munca, nu stiu cum puteti voi sa scrieti dupa alte surse, sa traduceti atat de mult, au nu am rabdare, :)) subiectul a mai fost deschis tot de mine, si zic felicitari tuturor tranducatorilor, mai ales cei care traduc seriale, filme si alte lucruri de genul asta :)
    multumim, Ramona :)

    • eu nu am rabdare * scuze

    • Multumesc frumos.Asa este se depune multa munca insa asa cum zice si Carina cand iti este apreciata munca uiti efortul depus ;)

  4. intr-adevar, se munceste mult la o astfel de recenzie sau la traducerea unui film sau serial… e important sa-ti placa ce faci, sa ai rabdare si cand vezi ca munca iti este rasplatita, adica apreciata, atunci e si mai bine :)

    • nimic nu se compara cu un ”multumesc” de la cititorii tai :)

  5. vai ce pofta mi-ati facut

  6. yammm…a fost suficient sa vad numai prima poza ca sa mi se faca pofta:)) e incredibil cate feluri de mancare se pot face din ingrediente relativ simple. Multumim pt. munca depusa la aceasta recenzie Ramona, precum si tuturor celorlalti care scriu recenzii si abia o astept pe urmatoarea! :D^_^

  7. Yami, îmi plouă-n gură, pare delicios, şi cred că este delicios. Aş încerca totul, dar mai ales namul cu sparanghel sau spanac, pt că aceste legume îmi plac în mod deosebit. Săru’ mâna pt masă Ramo ;)

    • sa cresti mare si frumoasa :)

  8. Vai, Ramona! Nici nu stiu ce sa laud intai: faptul ca ai scris atat de bine, ca te-ai documentat atat de mult, pozele mirifice care iti lasa gura apa, ideea recenziei care e foarte reusita, multitudinea de informatii sau ca ai reusit sa imi faci pofta de la prima poza…
    Kamsahamnida si felicitari!

  9. Trebuia sa citesc astfel de articole dimineata atat de devreme? Mi-a facut asa o pofta… Vad ca este si o parte a doua, ma duc repede sa mai savurez putin. Multumesc Ramona!

  10. Ramo,eu am inceput ca neoamenii,cu partea a doua dar dupa aceasta prima parte,ma faci sa iau notite ,fata draga ,asa retete simple si savuroase mai rar,nici nu stiu ce sa admir mai mult ,condeiul,pozele ,retetele,parca deja simt aromele!

  11. Excelenta prezentarea si pozele formidabil de sugestive pentru a ne indemna sa fim vegetarieni creativi si iubitori de armonie in prezentarea mesei . Desi nu imi imaginez imediat ce si cum pot combina am notat gusturile si culorile obligatorii pentru a iesi spre bucataria coreeana din cotidianul anost. Cred ca se pot “imprumuta “idei de plante salbatice comestibile din cartile de medicina naturista sau cel de bucatrie Hrana vie de autor Dna Elena Nita Ibrahim : Arta culinara in post 1001 retete . Am gasit o multime de plante comestibile si combinatiile lor : germeni facuti acasa de griu, mazare, fasole sau soia , secara sau orz, frunze de
    andive cu praz sau cu ceapa sau cu usturoi, frunze si bulbi de leurda, seminte din legumele de la no rosii , ardei sau gogosari, sparanghel ( cam scump ),spanac cu hrean,ceapa , toate ierburile aromate rominesti dar si cel mai rare ca tarhon, leustean sau asmatzuchi, urzici , praz sau usturoi incoltit ,lucerna, muguri de trifoi rosu, podbal, macrisul iepurelui, paralute, papadie frunze, tulpini, flori si radacini de toate felurile dar si stevie, frunze de sfecla rosie , de fasole, de ridichi , frunze tinere de tei, de fag, de alun, de patlagina , de bob , de gulioare sau loboda rosie si verde ,varza alba si rosie , frunze si radacini de pastirnac, patrunzel morcov, telina sau dovleac, frunzele ce le aruncam d eobiceoi de la conopida , dovleac . napi dulci, mere si gutui fin maruntie betisoare , flori d elucerna, trifoi rosu, condurasi , nalba, trandafiri,ru barbar patison,si toate tipurile d e ciuperci sau hribi de pamint sau d ecopac, bineinteles verificate de cineva cunoscator.
    O multitudine d eplante si flori , seminte si radacini cu ajutorul carora combinind culoriel si consistenta ingredientelor dar si dresingul asiatic in 5 gusturi recomandat mai sus putem crea in farfurioare si boluri micute arta coreeana asa cum minunat ne-a sugerat autoarea careia ii multumesc . Se apropie postul de bucurie al Craciunului cu dezlegare al peste simbata si duminica asa ca spor la Banchan_Namul.

Lasă un răspuns către ramonabv