Ana-Maria Ruse [KF]

Regii dinastiei Goguryeo – Regele Yeong-nyu

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

king yeongnyu

Published on august 26, 2011 with 2 comentarii

Regele Yeong-nyu al Goguryeo (?-642, d.618-642) a fost al 27-lea rege al dinastiei coreene. A fost fratele vitreg mai mic al predecesorului său, regele Yeong-yang, şi fiu al regelui Pyeongwon (al 25-lea). A preluat tronul ţării după moartea lui Yeong-yang din anul 618.

Domnia

În China, dinastia Sui a fost urmată de dinastia Tang în 618, anul ascensiunii la tron a lui Yeong-nyu. Goguryeo se refăcea de pe urma războaielor Goguryeo-Sui, şi noul împărat al Tang se ocupa de unificarea internă a Chinei. Nici una dintre părţi nu dorea noi ostilităţi, şi şi-au trimis unii altora emisari, iar la cererea Tang a avut loc şi un schimb de prizonieri de război în 622.

În anul 624 Tang a prezentat oficial la curtea Goguryeo Taoismul, iar regatul coreean a trimis şcolari anul următor la studiu în Tang, pentru a învăţa totul despre Taoism şi Budism.

Însă, pe măsură ce Tang-ul se întărea, devenea o reală ameninţare. În 631 au trimit forţe care să distrugă un monument ce marca victoria Goguryeo-ului împotriva Sui. Ca răspuns la această ameninţare Goguryeo a ridicat zidul de apărare Cheolli Jangseong, de-a lungul graniţei de vest, un proiect defensiv care a durat 16 ani, şi a fost supervizat de generalul Yeon Gaesomun.


Hartă reprezentând locaţia zidului Cheolli Jangseong (cu roşu)


Portret al lui Yeon Gaesomun

În tot acest timp Goguryeo şi-a continuat războaiele de recucerire a teritoriilor pierdute în faţa Shillei. Generalul Kim Yu Shin al Shillei a cucerit în 629 fortăreaţa Nangbi a Goguryeo.

Căderea, moartea şi succesiunea

Yeong-nyu împreună cu oficiali guvernamentali plănuieşte să-i ucidă pe cei mai puternici ofiţeri militari, în frunte cu generalul Yeon Gaesomun, a cărui putere şi influenţă începea să concureze şi chiar să o devanseze pe cea a regelui. Gaesomun însă află de planul acestora şi pleacă spre Pyongyang pentru a se răzbuna. Îl ucide pe regele Yeong-nyu în anul 642, şi îl pune pe tron pe nepotul lui Yeong-nyu, Bojang

Portretizarea în drame

Regele Yeong-nyu este portretizat în drama istorică care prezintă viaţa generalului Yeon Gaesomun, dramă cu acelaşi nume (SBS-2007), de către actorul Choi Jong Hwan, pe când rolul generalului Yeon Gaesomun este interpretat de Yoo Dong Geun.

Regele Yeong-nyu, interpretat de actorul Choi Jong Hwan în Yeon Gaesomun


Generalul Yeon Gaesomun interpretat de actorul Yoo Dong Geun în Yeon Gaesomun

Sursa: Wikipedia

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

2 comentarii

There are currently 2 comentarii on Regii dinastiei Goguryeo – Regele Yeong-nyu. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Inca o data iti multumesc! Ce frumos! Acelasi actor nu il interpreteaza pe rege si in Gye Baek sau doar seamana?
    Voi reveni! Te felicit din toata inima Ana-Maria!

    • Este acelaşi actor, aşa e, în Gyebaek e regele Mu. Şi eu urmăresc Gyebaek, e nemaipomenit serialul :)
      Mulţumesc Julia!

Leave a Comment