Ramona J. [KF]

Povestea ceaiului coreean (2)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

ceai omijatea

Published on august 07, 2011 with 128 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Mogwacha este un ceai făcut din gutui chinezeşti. Mogwacha poate fi preparat în două moduri: prin fierberea gutuilor uscate după care se filtrează ceaiul obţinut sau prin diluarea sucului de gutui proaspete în apă clocotită.

Image and video hosting by TinyPic
Daechucha este un ceai tradiţional coreean preparat din jujube uscate. Există două moduri de a prepara acest ceai: prin fierberea jujubelor uscate sau diluarea sucului de jujube proaspete sau conservate cu apă clocotită. Daechucha are un conţinut ridicat de fier, potasiu şi vitamine B şi C.

Image and video hosting by TinyPic
Insamcha este un ceai făcut din ginseng. Ginsengul poate fi folosit uscat, proaspăt sau fiert la baie de aburi. Rădăcina de ginseng se taie felii şi se fierbe, se adaugă miere pentru a reduce mirosul foarte puternic al ginsengului şi pentru a-i conferi mai multă savoare. La 500 ml apă se adaugă 50 g de ginseng. Când este fiert pot fi adăugate şi jujube. Sunt deja cunoscute tuturor proprietăţile benefice ale ginsengului: stimulează organismul, redă energia, produce căldură pentru organism, fiind ideal servirea lui pe timpul iernii, mai ales pentru cei care s-au ales cu o răceală, însă nu este recomandat a fi băut de către cei care au febră.

Image and video hosting by TinyPic
Saenggangcha sau ceaiul de ghimbir este o băutură care se prapară în multe ţări. Dacă în China, ceaiul se face prin fierberea ghimbirului decojit şi tăiat bucăţele la care se daugă zahăr brun şi felii de portocale sau lămâie în Coreea, ceaiul de ghimbir se prepară prin fierberea ghimbirului sau prin amestecarea cu apă caldă a ghimbirului conservat îndulcit. Datorită ghimbirului, ceaiul are o aromă picantă, care stimulează papilele gustative. Ceaiul de ghimbir ajută digestia fiind un remediu foarte bun pentru stările de vărsături şi greaţă specifice primului trimestru de sarcină, dureri în gât şi pentru prevenirea răcelii.

Image and video hosting by TinyPic

Yujacha (yuja cha) sau ceai de lămâie este un ceai tradiţional coreean făcut din felii de yuja. Fructul este folosit cu coajă şi tăiat în felii foarte subţiri, amestecate cu miere sau zahăr. Dintr-o lingură de yucheong (sirop gros de yuja) amestecată cu o cană de apă fierbinte se obţine o băutură foarte delicioasă. Culoarea lui este galbenă şi are aspect de marmeladă, iar gustul este acrişor şi un pic dulce-amărui. Yujacha este un remediu naturist pentru răceli fiind bogat în vitamina C.

Image and video hosting by TinyPic
Omijacha Este ceaiul celor “cinci arome“, aşa după cum sugerează şi numele (“O” înseamnă “cinci” în limba coreeană), cele cinci arome fiind: sărat, dulce, acru, picant şi amar. El este îndeosebi un ceai medicinal, preparat din fructe de Schisandra chinensis (o specie de viţă de vie este care creşte în pădurile din nordul Chinei şi în Extremul Orient Rus), care conferă ceaiului cele cinci arome.

Image and video hosting by TinyPic
Boricha sau ceai de orz prăjit. În timp ce în Japonia ceaiul este servit mai degrabă pe timpul verii, în Coreea este servit pe tot parcursul anului, cald iarna şi rece pe timpul verii. Seminţele prăjite de orz sunt înăbuşite în apă fierbinte (aceasta fiind este în continuare metoda cea mai utilizată în Coreea), însă începând cu anii ’80 pliculeţele de ceai de orz au devenit mai populare.

Image and video hosting by TinyPic
Oksusucha sau Oksusu cha (ceai de porumb) este o infuzie tradiţională coreeană făcută din boabe de porumb prăjit şi opărit. Soiul de porumb cel mai des folosit este Gang-naeng-i, care este cultivat în Gangneung, oraş din provincia Gangwon, situat pe coasta estică a Coreei de Sud, ceea ce face ca această băutură să fie deosebit de cunoscută în această regiune. Pentru a pregătirea oksusu cha, boabele de porumb sunt complet uscate şi apoi prăjite până capătă culoarea de auriu-maro sau maro. Apoi porumbul prăjit este opărit cu apă clocotită până când culoarea apei se transformă în galben pal. Se separă lichidul de porumbul opărit care se va pune la fiert într-un alt vas. care se va fierbe separat. De obicei băutura este dulce însă se poate adăuga zahăr pentru cei care doresc să o servească foarte dulce. Oksusu cha poate fi combinat cu Boricha, gustul dulce a porumbului compensând gustul uşor amărui al orzului.Oksusu cha este folosit ca un remediu naturist pentru cei cu hipertensiune arterială, diabet zaharat şi boli de rinichi .

Image and video hosting by TinyPic
Sujeonggwa este un punch de fructe tradiţional coreean. De culoare maro închis spre roşcat, este făcut din curmale japoneze uscate, scortişoară, ghimbir, piper fiind garnisit cu nuci de pin. Punch-ul se obţine prin fierberea la foc mic a scortişoarei, ghimbirului şi piperului. După fierbere se înlătură toate ingredientele iar lichidul rămas (ceaiul propriu-zis) se fierbe din nou şi se adaugă miere sau zahăr brun. Curmalele uscate se porţionează şi sunt adaugate în punch-ul răcit pentru a se macera. Această oparaţie se face, de obicei cu câteva ore înainte de servire pentru că înmuierea excesivă a fructelor îi va da un aspect tulbure punch-ului. Este servit rece, fiind de obicei un desert, datorită gustului său dulce uşor picant, fiind o binecuvântare dacă este servit pe timpul verii.

Image and video hosting by TinyPic
Sikhye (shikhye sau shikeh cunoscut şi sub numele de dansul sau gamju- care poate fi tradus ca vin dulce ) este o băutură tradiţională coreeană este făcută din orez, fiind servită ca desert. Conţine boabe de orez fiert iar în unele cazuri poate conţine şi nuci de pin.Se prepară prin fierberea extractivă orezului (care a fost fiert în prealabil) în apă de malţ (malţ măcinat amestecat cu apă, lăsat la macerat, decantat şi filtrat, la noi fiind cunoscut şi sub denumirea de lapte de malţ). Apa de malţ pătrunde orezul în jurul temperaturii de 66 de gade Celsius (150 de grade Fahrenheit), iar atunci când boabele de orez apar la suprafaţa apei se consideră încheiat procesul de fierbere. Se serveşte rece. În magazinele şi supermarketurile din Coreea de Sud, sikhye se găseşte ambalat în cutii (tetrapack) sau sticle de plastic fiind un pic atipice faţă de celelalte băuturi îmbuteliate prin faptul că fiecare cutie de sikhye are un reziduu de orez fiert.

Image and video hosting by TinyPic
Ceai verde
În timpul verii, foarte mulţi coreenii servesc băuturi tradiţionale ţinute la rece pentru a putea face faţă căldurii toride a verii. Sikhye cu gust său delicat, uşor dulce care te reîmprospătează şi te înviorează, iar sujeonggwa cu gustul său dulce uşor picant dat de către curmalele japoneze uscate, scorţişoară şi ghimbir este o binecuvântare ca o briză răcoroasă. Un trend care prinde destul de multă popularitate printre coreeni este acela de a adăuga gheaţă la băuturile care de obicei, servesc fierbinţi. Prin adăugarea unor cuburi de gheaţă la un pahar de lămâie sau yuja, ceaiul devine astfel este o modalitate foarte bună de a te răcori, inclusiv chiar şi ceaiul verde tradiţional poate fi considerat o băutură modernă atunci când este servit cu gheaţă.

Surse: blog.korea.net, discoveringkorea.com, wikipedia, koreajjang.wordpress.com

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

128 comentarii

There are currently 128 comentarii on Povestea ceaiului coreean (2). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. waa..nu-mi mai pot dezlipi ochii de la ele.arata delicios si sunt sigura ca se simt la fel. cel mai neobisnuit si totodata interesant mi se pare “omijacha”,datorita celor 5 arome cam rar intalnite la un singur ceai. deja mi s-a facut pofta, deci cred ca am sa-mi pregatsc si eu o cesca de ceai, sa vad cu ce gasesc.Multumim pt. aceasta desfatare a ochilor si intr-un fel a papilelor gustative:))

  2. ce super arata si daca sunt toate l afel de gustoase ca Yujacha, atunci vreau sa le incerc.
    mersi pt ceai, Ramona.
    iti facem o vizita la ora ceaiului (17.00), daca ne primesti :)

  3. am dat o fuga pe aici si am explorat vizual toate variantele ,ramanand ca
    la ora 17.00 ,ramona sa imbrace hanbokul si sa ne faca o demonstratie life …

  4. Excelenta relatarea si parca imi pare rau ca nu avem o ceainarie asiatica autentica in Buc. sau poate nu cunosc eu .Am vazut la TV_ Paprica ( pe UPC ) ca in Ungaria se fac ursuri si exista si ceaiuriel si toate ustensilele ca in filmuletul d emai sus .
    Pentru Ramona si cei interesati va recomand un site extraordinar frumos cu foto si text extrem de bine alcatuit despre un nou val de interes referitor la gastronomia coreeana
    KOREAN TEMPLE FOOD . S-au deschis restaurante in Seoul si se fac cursuri d eo calugarita buddhista ( o gasiti pe netsi intr-un documentar serial pe KBS(UPC ) seara tirziu o data pe saptamina ).
    Site-ul cu retete si poze este : http://www.sancheon.com/english/ si de acolo sint citeva trimiteri dar ceea ce am descoperit eu este la linkul / temple / la cca 10 temple si cam 40 d eretete d emincare coreene , vegetariene evident dar si cu detaliul ca 5 ingrediente sint interzise in mincarea calugarilor si vizitatorilor din templele budhiste coreene ( incluse oficial in turismul din Coreea de cca 5-8 ani).N-o sa va para rau de ce gasiti si poate faceti o frumoasa prezentare sa ne bucuram cu totii.

    • multumim pt recomandare.
      eu o sa studiez site-ul cu mare atentie :)

    • multumim pentru interventie,ca de obicei la obiect si cu multe informatii.
      voi studia si eu cu mult interes.

  5. Cred ca ceva am notat gresit caci acum imediat nu am reusit s a intru in acelasi loc minunat pe adresa indicata . Oricum cuvintul SANCHEON este corect dar s-a deschis la alta imagine decit cea pe care v-am recomandat-o . Mai caut dar acum revin cu alte doua adrese :
    http//koreantemplecuisine.net si http//vegan8koreanworldpres
    Mai scotocesc si revin.

  6. Waw! Le vreau pe toate!!!:-D

  7. Am facut de 2 ori ceai de ghimbir pana acum… imi place f tare combinatia gimbir-dulce. Foarte bun! Bun mai ales in sezonul rece.

  8. Cele două părţi ale “Poveştii ceaiului coreean” alcătuiesc un articol de calitate,ce are la bază o documentare solidă. Informaţiile sunt folositoare pentru oricine este “prieten” cu ceaiurile,şi nu numai. Eu,una,recunosc că nu mă împac prea bine cu ele,fiindcă nu mă pot obişnui cu gustul amărui al plantelor de pe meleagurile noastre,dar în special al ceaiului verde . Citind toate acestea, sunt hotărâtă să incerc arome noi,cum ar fi cele de ginseng sau ghimbir. Mmmm,deja mi s-a făcut poftă! ^^
    Mulţumim mult,Ramona!

  9. Am gasit calea spre site : Caut pe Google http:/7koreantemplecuisine.net in lb engleza . Un site interesant de pe care plec din bara d esus activind CUISINE.
    Pe lista de recenzii postate aici ( ca si pe site-ul nostru ) ma duc pe SANCHON si la sfirsitul recenziei foarte interesante gasesc link permanent la http://www.sanchon.com/english/
    Se deschide site SANCHON KOREA TEMPLE COOKING . De pe bara d e sus activez TEMPLE FOOD si de pe fereastra desfasurata dedesuubt WAY TO TEMPLE FOOD . In stinga sint listate toate categoriile (vreo 12) si la fiecare categorie apare un pachet de poze cu felurile de mincare . De pe fiecare poza cu un click te duce la reteta cu ingrediente, recomandari medicale ca in Giuvaerul palatului, mod de preparare si servire.
    Daca vrei sa ramii categoria de Temple ( vreo 8) faci cite o vizita ghidata de vizitator , cu poze iar la celelalte tematicib regasesti multe alte lucruri interesante si frumos prezentate aici.

  10. Multumesc Ramona, ai scris un articol frumos si bine documentat, iar pozele sunt foarte …gustoase :) trebuia sa inghit foarte des :)) Mie imi plac foarte mult ceaiurile, trebuie sa fiu mai atenta, poate intre noutati gasesc niste specialitati amintite aici. Nu stiu in magazinul chinezesc poate gasesc si ceva coreean, din greseala. Kamsahamnida!

  11. a sosit ora 5. Si daca imi propuneam nu terminam la fix traducerea de la Princess Man 4 :))

  12. gazda noastra e prezenta oare?

  13. E gata ceaiul? e ora 5! Tu cat crezi ca mai rezist cu asemenea minunatii? Am in casa ghimbir si cred ca am sa incerc chiar acum daca nu mai e nimeni la ceainarie!

  14. vreau si eu!

  15. Ei da, vad ca apare lumea buna pe Corso pt ceaiul de la ora %!

  16. pai trebuie. sa vedem daca doamnele se tin de promisiune si vin.

  17. Am sa fac mai mult, sa ajunga la toti!

  18. Dupa abuzul de ieri azi e bine sa ne dregem cu un ceai!

  19. asa… stii ca eu n-am baut niciodata?!
    adica nu-mi amintesc :(

  20. Mai dar ce bine si imbietor arata aceste ceaiuri! si ce vesela delicata este folosita!

  21. Ceai?

  22. arata asa de bine ca nu stii ce sa alegi

  23. eu am cumparat de la Bucuresti un borcan de Yujacha (yuja cha).
    Era gros ca dulceata :)
    A fost foarte bun. Asa racoritor…

  24. Chiar daca sant mai practice pliculetele,mie una tot mai mult i-mi plac ceaiurile cu plante uscate ! mai ales culese sau cumparate de mine la taraba in piata de la cate o matusa!

    • asa este… si eu le prefer

    • de cate ori ma duc la tara, mai culeg cate o planta si pun la uscat :)

  25. Buna Carina, Livia! Am sosit si eu, dar nu pot sa stau mult:(

  26. buna. bine ai venit

  27. daca nu e gazda noastra, ce facem?
    plecam sau be, ceai de la Livia?

  28. Nici eu,nu stiam ca exista si pentru ceai! in bucatarie folosesc destul de des!

  29. Astazi am fost in padure si am cules niste frunze de afine pentru ceai. Vreti? Si sunatoare si coada-soricelului.

  30. Am mai aruncat o privire,am si miere si zahar brun ce sa pun? si cat sa fierb ghimbirul?

    • nu te pot ajuta ca nu stiu
      lipseste Anja ca ea stia sigur

  31. Despre praful de ghimbir ce parere aveti? Este bun pentru ceai? Am cumparat o cutie intr-un magazin de plante medicinale, dar nu am incercat.

  32. De la Kaufland! si tot acolo am vazut o oferta in care are si ginseng la ghiveci cam 25 de lei ghiveciul!

    • se spune ca cel mai bun este ginsengul care creste pe munte

      • Da bine ,si eu de unde sa-l gasesc la noi ,unde nu creste! Decat de loc mai bine asa!

    • Planta de ginseng??? Oferta este valabila pentru toate magazinele Kaufland in toata tara??

  33. De maine e valabila oferta!

  34. Pai fac mai mult si incerc ambele variante!

  35. Acum am pus la fiert niste porumb,si zeama lui e buna pe post de ceai!

    • vai Livia…ce dura esti,faci economii pentru Koreea?

  36. servus,imi cer scuze pentru intarziere

  37. Am si lamaie!

  38. Cam tarziu doamna s-a racit ceaiul!

  39. no,pai nu se bea decat caldut ca sa nu-ti frigi limba…:))

  40. bun venit, anja!

  41. la mine merge foarte greu netul sau pagina e de vina ca se incarca greu :(

  42. Nu dar i-mi place papusoiul fiert,mai ales daca e de la socrela din gradina!

    • mie imi place mai mult copt… are gust mai bun

    • dar copt pe gratar alaturi de socrela?

      • Ei si tu acuma vrei sa ma inec,chiar daca e de treaba ,tot soacra ramane!

  43. Rau nu cred ca e ,doar se face ceai din matase de porumb!

  44. Buna Anja! Si daca am planta ginsengul afara in gradina? Sau la noi e mai rece iarna si ar ingheta?

    • inca nu am studiat nimic in acest domeniu ,raman axata tot pe orhidee….:))

    • Dupa ce am vazut prin filme si la ei e frig iarna!

  45. Si mie i-mi place copt dar unde ,doar la soare!

    • Livia,matasea trebuie sa fie uscata,altfel cred ca are un gust oribil

    • pe gratar!

  46. Imi cer scuze dar trebuie sa ies. Mergem in oras la un concert. Va doresc multe ceaiuri gustoase! Petrecere frumoasa!

    • si tie la concert,si eu o sa ma duc iar la un concert in Cetatea noastra,este azi unul mai special ,dar la ora 20,30

    • la fel si tie! distractie placuta!

  47. Vizionare placuta Lil!

    • Mai mult ascultam, pentru ca e de muzica clasica. Kamsahamnida!

      • Apropo de asta,aseara cand plecam la serviciu am trecut pe langa o curte unde lumea facea gratar si ascultau Barbierul din Sevillia! Am ramas tut!

  48. unde umbla gazda noastra,o fi plecat in Koreea dupa hanbok ,pentru demonstratie ?

  49. cred ca s-a dus pe munte dupa plante pentru ceai!

    • i-as fi trimis eu prin curier…

  50. Eu cred ca sta ascunsa dupa un paravan pictat si asculta comentariile noastre,referitoare la ceaiurile oferite!

Leave a Comment