Ramona J. [KF]

Povestea ceaiului coreean (2)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

ceai omijatea

Published on august 07, 2011 with 128 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Mogwacha este un ceai făcut din gutui chinezeşti. Mogwacha poate fi preparat în două moduri: prin fierberea gutuilor uscate după care se filtrează ceaiul obţinut sau prin diluarea sucului de gutui proaspete în apă clocotită.

Image and video hosting by TinyPic
Daechucha este un ceai tradiţional coreean preparat din jujube uscate. Există două moduri de a prepara acest ceai: prin fierberea jujubelor uscate sau diluarea sucului de jujube proaspete sau conservate cu apă clocotită. Daechucha are un conţinut ridicat de fier, potasiu şi vitamine B şi C.

Image and video hosting by TinyPic
Insamcha este un ceai făcut din ginseng. Ginsengul poate fi folosit uscat, proaspăt sau fiert la baie de aburi. Rădăcina de ginseng se taie felii şi se fierbe, se adaugă miere pentru a reduce mirosul foarte puternic al ginsengului şi pentru a-i conferi mai multă savoare. La 500 ml apă se adaugă 50 g de ginseng. Când este fiert pot fi adăugate şi jujube. Sunt deja cunoscute tuturor proprietăţile benefice ale ginsengului: stimulează organismul, redă energia, produce căldură pentru organism, fiind ideal servirea lui pe timpul iernii, mai ales pentru cei care s-au ales cu o răceală, însă nu este recomandat a fi băut de către cei care au febră.

Image and video hosting by TinyPic
Saenggangcha sau ceaiul de ghimbir este o băutură care se prapară în multe ţări. Dacă în China, ceaiul se face prin fierberea ghimbirului decojit şi tăiat bucăţele la care se daugă zahăr brun şi felii de portocale sau lămâie în Coreea, ceaiul de ghimbir se prepară prin fierberea ghimbirului sau prin amestecarea cu apă caldă a ghimbirului conservat îndulcit. Datorită ghimbirului, ceaiul are o aromă picantă, care stimulează papilele gustative. Ceaiul de ghimbir ajută digestia fiind un remediu foarte bun pentru stările de vărsături şi greaţă specifice primului trimestru de sarcină, dureri în gât şi pentru prevenirea răcelii.

Image and video hosting by TinyPic

Yujacha (yuja cha) sau ceai de lămâie este un ceai tradiţional coreean făcut din felii de yuja. Fructul este folosit cu coajă şi tăiat în felii foarte subţiri, amestecate cu miere sau zahăr. Dintr-o lingură de yucheong (sirop gros de yuja) amestecată cu o cană de apă fierbinte se obţine o băutură foarte delicioasă. Culoarea lui este galbenă şi are aspect de marmeladă, iar gustul este acrişor şi un pic dulce-amărui. Yujacha este un remediu naturist pentru răceli fiind bogat în vitamina C.

Image and video hosting by TinyPic
Omijacha Este ceaiul celor “cinci arome“, aşa după cum sugerează şi numele (“O” înseamnă “cinci” în limba coreeană), cele cinci arome fiind: sărat, dulce, acru, picant şi amar. El este îndeosebi un ceai medicinal, preparat din fructe de Schisandra chinensis (o specie de viţă de vie este care creşte în pădurile din nordul Chinei şi în Extremul Orient Rus), care conferă ceaiului cele cinci arome.

Image and video hosting by TinyPic
Boricha sau ceai de orz prăjit. În timp ce în Japonia ceaiul este servit mai degrabă pe timpul verii, în Coreea este servit pe tot parcursul anului, cald iarna şi rece pe timpul verii. Seminţele prăjite de orz sunt înăbuşite în apă fierbinte (aceasta fiind este în continuare metoda cea mai utilizată în Coreea), însă începând cu anii ’80 pliculeţele de ceai de orz au devenit mai populare.

Image and video hosting by TinyPic
Oksusucha sau Oksusu cha (ceai de porumb) este o infuzie tradiţională coreeană făcută din boabe de porumb prăjit şi opărit. Soiul de porumb cel mai des folosit este Gang-naeng-i, care este cultivat în Gangneung, oraş din provincia Gangwon, situat pe coasta estică a Coreei de Sud, ceea ce face ca această băutură să fie deosebit de cunoscută în această regiune. Pentru a pregătirea oksusu cha, boabele de porumb sunt complet uscate şi apoi prăjite până capătă culoarea de auriu-maro sau maro. Apoi porumbul prăjit este opărit cu apă clocotită până când culoarea apei se transformă în galben pal. Se separă lichidul de porumbul opărit care se va pune la fiert într-un alt vas. care se va fierbe separat. De obicei băutura este dulce însă se poate adăuga zahăr pentru cei care doresc să o servească foarte dulce. Oksusu cha poate fi combinat cu Boricha, gustul dulce a porumbului compensând gustul uşor amărui al orzului.Oksusu cha este folosit ca un remediu naturist pentru cei cu hipertensiune arterială, diabet zaharat şi boli de rinichi .

Image and video hosting by TinyPic
Sujeonggwa este un punch de fructe tradiţional coreean. De culoare maro închis spre roşcat, este făcut din curmale japoneze uscate, scortişoară, ghimbir, piper fiind garnisit cu nuci de pin. Punch-ul se obţine prin fierberea la foc mic a scortişoarei, ghimbirului şi piperului. După fierbere se înlătură toate ingredientele iar lichidul rămas (ceaiul propriu-zis) se fierbe din nou şi se adaugă miere sau zahăr brun. Curmalele uscate se porţionează şi sunt adaugate în punch-ul răcit pentru a se macera. Această oparaţie se face, de obicei cu câteva ore înainte de servire pentru că înmuierea excesivă a fructelor îi va da un aspect tulbure punch-ului. Este servit rece, fiind de obicei un desert, datorită gustului său dulce uşor picant, fiind o binecuvântare dacă este servit pe timpul verii.

Image and video hosting by TinyPic
Sikhye (shikhye sau shikeh cunoscut şi sub numele de dansul sau gamju- care poate fi tradus ca vin dulce ) este o băutură tradiţională coreeană este făcută din orez, fiind servită ca desert. Conţine boabe de orez fiert iar în unele cazuri poate conţine şi nuci de pin.Se prepară prin fierberea extractivă orezului (care a fost fiert în prealabil) în apă de malţ (malţ măcinat amestecat cu apă, lăsat la macerat, decantat şi filtrat, la noi fiind cunoscut şi sub denumirea de lapte de malţ). Apa de malţ pătrunde orezul în jurul temperaturii de 66 de gade Celsius (150 de grade Fahrenheit), iar atunci când boabele de orez apar la suprafaţa apei se consideră încheiat procesul de fierbere. Se serveşte rece. În magazinele şi supermarketurile din Coreea de Sud, sikhye se găseşte ambalat în cutii (tetrapack) sau sticle de plastic fiind un pic atipice faţă de celelalte băuturi îmbuteliate prin faptul că fiecare cutie de sikhye are un reziduu de orez fiert.

Image and video hosting by TinyPic
Ceai verde
În timpul verii, foarte mulţi coreenii servesc băuturi tradiţionale ţinute la rece pentru a putea face faţă căldurii toride a verii. Sikhye cu gust său delicat, uşor dulce care te reîmprospătează şi te înviorează, iar sujeonggwa cu gustul său dulce uşor picant dat de către curmalele japoneze uscate, scorţişoară şi ghimbir este o binecuvântare ca o briză răcoroasă. Un trend care prinde destul de multă popularitate printre coreeni este acela de a adăuga gheaţă la băuturile care de obicei, servesc fierbinţi. Prin adăugarea unor cuburi de gheaţă la un pahar de lămâie sau yuja, ceaiul devine astfel este o modalitate foarte bună de a te răcori, inclusiv chiar şi ceaiul verde tradiţional poate fi considerat o băutură modernă atunci când este servit cu gheaţă.

Surse: blog.korea.net, discoveringkorea.com, wikipedia, koreajjang.wordpress.com

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

128 comentarii

There are currently 128 comentarii on Povestea ceaiului coreean (2). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Oare noi am putea bea cate o cana din fiecare ceai,asa cum barbatii nostrii beau bere fara numar?

  2. Vai ce greu se incarca pagina!

  3. eu cred ca renunt pt ca se incarca greu pagina.
    revin mai tarziu
    sper sa mai fiti pe aici
    imi pare rau :(

  4. o seara buna sa avem cu miresme care mai de care mai imbietoare
    eu sosii cu papanasul…numai ce am terminat de prajit sunt inca calzi …
    cu ce serviti smantanica de Dorna sau o dulceata de Galati de la LIVIA ? DE LA SOACRA?

  5. Carina cred ca filmul GB este frate bun cu K Geunchogo! Inca nu am vazut primul episod dar asa inclin sa cred!

    • actiunea din Gye Baek se desfasoara inainte

  6. cand apar si eu…hop fuge lumea …si cand te gandesti ca inca nu sunt soacra .De ce fugiti?

  7. Bună!:-)

  8. Hai Oltito da si smantanica de Dorna da si dulceata de zmeura! sa fie pomana intreaga!

  9. ok … va pupacesc … sa nu avem vorbe ca nu m-am tinut de cuvant
    am venit nitel mai tarziu dar am ajuns de…… de la mahmureala de ieri ,ma resimt :))

  10. Vreau şi eu ceai!

  11. Fetele scuze ,pauza de Singa!

  12. o sa beau un ceiuc singurica …..ce sa fac ?

  13. ok !!!!!!!!!! pupici !!!!!!!!!!!!!!!

  14. ce greu merge…

  15. a intrat ceai la net,pe teava?

  16. Oltea,eşti fană KNG?

  17. Anja, la mine da.:-D

  18. cred ca de la atata tarie de ieri, a ametit si netul :))

  19. pupici, oltea.
    ai fugit? credeam ca aduci papanasi

  20. Carina,ce aţi băut?

    • Parca noi mai stim?

  21. doamnele au venit cu tot felul de bauturi: din visine, din zmerura etc
    Toate s-au amestacat cu sampanie etc
    a fost o petrecere pe cinste

  22. va amintiti de recenzia asta?
    http://koreafilm.ro/blog/2010/10/boseong-34104/

  23. sau
    http://koreafilm.ro/blog/2010/08/o-introspec%C8%9Bie-in-lumea-ceaiului-coreean-partea-a-doua/,din care citez :

    Coreenii se lasă pătrunși de energia vitală (chi) a primăverii prin băutul de jindallae-hwachae (ceai din muguri de azalee), considerat a fi bun pentru diabetici și tensiune ridicată. Vara ei beau ceaiul galben song-hwa-misu (polen de pin și miere), care ajută iniima și plămânii și ameliorează oboseala cauzată de căldură. Iar toamna de obicei se bea Omija-hwachae (ceaiul “cu 5 arome”, din fructul magnoliei chinezești), care e bogat în acizi organici și ajută la ameliorarea tusei.

  24. sunt fantastici cate feluri de ceai au…

    • Imi pare tare rau ca nu am putut si alaturi de voi. N-a mers netul, au ceva lucrari in zona si nici saptamana asta nu o sa mearga. Chiar acum va scriu de la munca (lipseste lupul cel rau caci altfel n-aveam nicio sansa sa intru pe net). Va multumesc ca ati trecut pe la ceainarie chiar daca gazda n-a fost pe aici. Pupici la toate

      • Pupici si pentru tine Ramona, si multumim pentru recenzii bine documentate, frumoase si gustoase!

  25. Eu as prepara un ceai de cucuta si as servi anumite persoane cu el,secret nu spui cine!

    • de cand te-ai facut asa rea, Livia? :)

  26. Annyeong tous! Ce imagini extraordinare, mi-au facut pofta de un ceai cald, ce mi s-ar potrivi de minune cu racoarea de la munte. Mi-e dor de voi toate!

  27. Nu sant rea, dar din cauza unora nu ne putem realiza visele!

  28. Lorena,rara avis! am crezut ca ne-ai uitat!

  29. Liviutza, cum sa va uit? Nu am prins net, pe unde am fost plecata. Mai am 2 saptamani sa stau departe de voi, si apoi nu mai scapati pana in vara viitoare :))

  30. Am revenit şi eu, mă primiţi şi pe mine la ceai?

  31. Super recenzie Ramo, o să recuperez şi prima parte şi toate noutăţile.
    Lipseşte omul două zile şi când se întoarce nu mai ştie ce să citească prima oară :))

  32. Aţi plecat? Ok, revin eu când sunteţi :)

  33. Bună Lorena,Ana!

  34. Deci arată bine de tot toate sortimentele, le-aş încerca pe toate, în special cele de jujube şi de insam. Kamsa Ramo ;)

  35. Ana,eu le vreau pe toate,toate!

    • :)
      unde or fi dispărut fetele. Ce-i drept, nu mai e ora de ceai acum :P

  36. Ana, te pot întreba ceva?

  37. Am încercat să postez comment-uri la Negustor şi la mai multe recenzii,dar nu apar . Ştii cumva de ce? Poate e din cauza telefonului?

    • Se poate să fie din cauza telefonului, şi Liliko a păţit aşa, şi ea intră tot de pe mobil.

  38. Mersi mult Ana.

  39. WOW!
    Nu am cuvinte. Eu sunt o mare bautoare de ceai si mai ales de ceai verde, dar asta si pentru ca e printre putinele sortimente traditionale accesibile si pentru ca nu prea stiam decat vag despre restul. Dar acum o sa caut la magazinul de ceaiuri si o sa imi cumpar… Sper sa gasesc…
    Sunt foarte pasionata de subiect si foarte fericita pentru informatiile primite, dar si pentru deliciul vizual :).

    Kamsahamnida si felicitari!

  40. interesante tipuri de ceai, mi-ar placea sa-l gust cel de gutui, oricum ceaiul face bine la sanatate si odata ce te-ai abosnuit sa bei simti nevoia sa-l de al gusta in fiecare zi, eu fac un tratament cu ceai de sanziene galbene petru tiroida si il beau aproape de 7 luni fara zahar e foarte gustos si mai ales daca e tinut la frigider te racoreste foarte bine, acum depinde si modul cum il faci mie imi place sub forama de infuzie.

  41. ce recenzie parfumata<3
    desi beau rar ceai, as incerca toate variantele descrise cu cea mai mare placere:)

Lasă un răspuns către LIVIA