Ramona J. [KF]

Banchet regal: Sinseollo (2)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

Sinseollo 05

Published on august 17, 2011 with 11 comentarii

Giuvaierul Palatului – Duk Goo

Asculta mai multe audio diverse

Ingrediente folosite:
Supa din carne de vită: 200 g piept de vită, 100 g ridiche alb, 30 g praz (ceapă verde), 5 căţei de usturoi
Perişoare: 50 g carne de vită tocată , 20 g tofu
Pentru file de cod: 50g de file de cod, 1 linguriţă de sare, ⅛ linguriţă de piper
Altele ingrediente folosite: 5 g ciuperci, 7 ouă, 40 g morcovi, 2 linguri de făină, ulei pentru gătit, 20g măcriş (creson sau năsturel)
Ingrediente pentru decor: 3 nuci, 5 nuci Gingko, 20 g seminţe de pin
Image and video hosting by TinyPic
Condimente folosite :
Condimente pentru carne de vită fiartă: 1 lingură sos de soia , 1 linguriţă usturoi tocat, 1 linguriţă vin de orez rafinat, 1 linguriţă zahăr, 2 linguriţe ulei de susan, ¼ linguriţă piper
Condimente pentru carne de vită tocată (chiftele) : 1 linguriţă sos de soia maturat, ½ linguriţă usturoi tocat, 1 linguriţă ulei de susan, ⅛ linguriţă de piper
Condimente pentru supa din carne de vită: 1 lingură sos de soia, 1 linguriţă de sare, ½ linguriţă usturoi tocat.
Mod de preparare:

Image and video hosting by TinyPic
Se scufundă carnea de vită în apă rece timp de 5 minute pentru a elimina sângele. Apoi se fierbe carnea într-un 1 litru de apă. Când începe să se formeze spumă, se opreşte focul. Se scoate carnea de vită şi se clăteşte de două ori în apă rece.
Image and video hosting by TinyPic
Într-o oală, se toarnă 1,5 litri de apă şi se adaugă carnea de vită ridichea albă (mu), ceapa verde, usturoiul. Toate aceste ingrediente se fierb timp de 20 de minute la foc mare. După 20 de minute se scoate din oală ridichea albă, ceapa verde şi usturoiul şi se fierbe supa rămasă timp de 30 de minute la foc mediu şi 10 minute la foc mic.
Image and video hosting by TinyPic
Supa din carne de vită răcită se strecoară prin tifon. Carnea de vită se taie în bucăţi de cca 2 cm lăţime, 5 cm lungime şi 0,5 cm grosime şi se condimentează cu sare şi piper. Ridichea albă se taie în bucăţi de 3 cm lungime, 3 cm lăţime şi 1 cm grosime.
Image and video hosting by TinyPic
Se scoate surplusul de sânge din carnea de vită tocată cu ajutorul unui prosop de hârtie (de bucătărie). Tofu se sfărâmă şi se frământă bine amestecându-se cu carnea de vită tocată. Se condimentează cu sare şi piper. Se modelează chifteluţe (perişoare) de 1,5 cm diametru.
Image and video hosting by TinyPic
Pe o farfurie plată se presară o lingurită de făină şi se trec chifteluţele prin făină. Apoi aceste chifteluţe se trec şi prin ou bătut, după care se prăjesc în ulei încins la foc mediu.
Image and video hosting by TinyPic
Fileurile de cod se taie în bucăţi de 2 cm lăţime, 5 cm lungime şi 0,5 cm grosime. Se presară peste ele sare şi piper. Se lasă aproximativ 10 minute ca sarea şi piperul să pătrundă în carne. Se dau prin făină şi ou bătut după care se prăjesc în ulei încins la foc mediu.
Image and video hosting by TinyPic
Se scot frunzele de măcriş (creson) şi se înşiră câte 5 tulpini de măcriş pe 2 scobitori una în partea de sus iar cealaltă în partea de jos (vor arăta ca nişte portiţe). Se ung ambele feţe cu făină şi cu albuş de ou bătut. Se prăjesc pe ambele părţi în ulei la foc mic. Apoi se vor tăia în bucăţi de 2 cm lăţime şi 5 cm lungime.
Image and video hosting by TinyPic
Ciupercile se spală în apă caldă, se scurg de apă şi se toacă mărunt . Apoi se amestecă ciupercile cu oul şi se prăjesc în ulei după reţeta de jidan (Albuşurile se separă de gălbenuş şi se prăjesc separat: o omletă din albuş şi una din gălbenuş amestecate cu ciuperci, în final vor arăta ca două foi, una albă şi una aurie). După răcire se vor tăia bucăţi de 2 cm lăţime şi 5 cm lungime.
Image and video hosting by TinyPic
Morcovul se taie şi el în bucăţi de 2 cm lăţime, 5 cm lungime şi 0,5 cm grosime.
Image and video hosting by TinyPic
Pentru decorare: Nucile se opăresc în apă clocotită aproximativ 20-30 de secunde şi se îndepărtează pieliţa lor cu o scobitoare, fructele gingko biloba cu tot cu coajă se sărează şi se încălzesc puţin în ulei, apoi li se îndepărteză coaja cu ajutorul unui prosop de hârtie .
Image and video hosting by TinyPic
În caserola (vas) sinseollo se va aşeza prima dată un start de ridiche albă şi carne de vită după care se va nivela stratul.
Image and video hosting by TinyPic
Se aranjează cele 5 ingrediente: carnea de vită felii, file de cod, măcriş, jidan şi morcov în formă de cerc. Lângă partea conică a vasului se vor aşeza gingko biloba şi chifteluţele. Se decorează cu nuci şi nuci de pin după care se toarnă supa din carne de vită şi se fierbe.
Sfaturi utile:

Image and video hosting by TinyPic
Înainte de a pregăti supa de vită, carnea de vită se fierbe mai întâi pentru a elimina impurităţile şi surplusul de grăsime.
Ridichea albă, prazul şi usturoiul, sunt fierte împreună pentru a da gust deosebit supei şi nu se vor fierbe mai mult de 20 de minute pentru că vor deveni prea moi.
Carnea tocată de vită se frământă foarte bine cu tofu, astfel încât chifteluţele să nu aibă fisuri atunci când sunt modelate.
Image and video hosting by TinyPic
Ingredientele se taie la aceeaşi dimensiune (2cm lăţime, 5 cm lungime, 0.5 cm grosime) pentru a se potrivi cu lăţimea vasului sinseollo.

Surse: wikipedia, difod.blogspot.com, clickkorea.org, koreataste.org, world.kbs.co.kr, chow.com, koreanfoodsdotcom

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on Banchet regal: Sinseollo (2). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Wa, e super reţeta, dar şi destul de complicată :)
    Şi dacă am vrea să o încercăm, n-avem vasul :(
    Mulţumim Ramo, şi ce frumoasă e melodia din Giuvaer, se potriveşte cu reţeta :P

  2. Asta vroiam să spun şi eu,Ana!:) Măcar cu cititul să rămânem,dacă de gătit nu prea avem cum.:(
    De melodie ce să mai zic? Pe lângă amintiri plăcute,îmi trezeşte şi foamea,deşi abia am luat masa.^_^
    Kamsahamnida,Ramona!

  3. Kamsahamnida!
    Reteta nu cred ca e complicata, doar ca ia mult sa o faci pentru ca sunt multe ingrediente care trebuie preparate si mai e si problema cu vasul. Dar sunt hotarata sa imi caut unul si sa incerc cat mai curand.

    • sa ne spui cum a iesit reteta dupa ce reusesti sa-ti achizitionezi vasul… ;)

  4. Melodia e superba :X!
    E una dintre preferatele mele si erae pusa cand gateau mancarea in Dae Jang Geum asa ca imi trezeste amintiri frumoase.

  5. Eu stiam ca ii spune Yun Bap si cu titlul acesta am si gasit-o pe youtube :P, dar indiferent de denumire e o melodie foarte frumoasa.
    Din cate stiu e un cantec traditional care se canta la strangerea recoltelor, deci e o melodie de sarbatoare :).
    So enjoy!

  6. Este o reteta interesanta in ceea ce priveste prepararea supei. Trebuie lucrat la ea ceva timp, dar nu mi se pare prea complicata. Merita de incercat, dar de unde sa luam vasul? Multumesc Ramona!

  7. ce frumoooooos iti ia ochii, multumim, Ramona

  8. yummy yummy! pacat ca nu gasim la noi toate ingredientele, ca altfel m-as fi apucat sa pregatesc si eu reteta, pe muzica din Giuvaier! like a little Janggeum! :D

    felicitari pentru recenzie! :)

  9. Minunata reteta si foto detaliate . In Bucuresti sint trei restaurante coreene si Koreea House am vazut ca este co-sponsor la evenimentul coreean anuntat pentru simbata 3 sept asa ca veniti in weekend la Buucresti. pe celealte la cautam pe Net.
    Cred ca avind pozele din cele doua recenzii ,se pot face prin metaloplastie -artizanal vase similare ( dar categoric NU din Aluminiu sau alte metale toxice alimentar ) de catre un artist plastic sau student sau chiar de romii maghiari din zona Sovata-Eremitu-Corund care fac vase si ibrice de arama batuta( cupru sau alama bunicilor) exact precum mestesugarii coreeni din serialul Negustorul S….care le vindeau scump pentru temple.
    Reteta este una excelenta pentru 3-5 fani reuniti la casa unuia din ei pentru o seara coreeana cu film , muzica si mincare .
    Ingredientele se pot cumpara pe lista cu banii pusi la comun ca pentru o masa de revelion in cerc restrins.
    Multumim de cel doua recenzii excelente.

  10. Una dintre fotografii mi-a sugerat o posibila inlocuire a vasului cu ceva existent pe piata : forma teflonata de copt budinca cu o gaura centrala si un tub vertical ,similar celei din foto. Am cumparat-o ,costa 12-14 lei si este buna pentru o cina coreeana cu prietenii folosind eventual un mic con metalic de facut prajituri introdus in mijloc ,cu carbuni sau ace de lemn aprinse in mijloc .Trabuie imaginat si un suport de sticla sau metalic pentru a fi prezentat pe masa . O masuta de lemn si o tavita de lemn scuptat sint o alta tema de cautare .Succes!

Leave a Comment