Dinastia Goryeo: Imparatul Hyejong

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Dinastia Goryeo: Imparatul Hyejong

Published on iulie 20, 2011 with 9 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Imparatul Hyejong (912 – 945, a domnit in perioada 943 – 945) a fost al doilea monarh al Dinastiei Goryeo din Coreea. El a fost precedat de Imparatul Taejo si succedat de Imparatul Jeongjong I al Dinastiei Goryeo.

Date generale

Wang Mu a fost fiul Imparatului Taejo si al celei de-a doua sotii a acestuia, Regina Janghwa, cu care s-a casatorit in timp ce slujea in Na-Ju ca general al Regatului Goguryeo Tarziu, sub domnia Regelui Gung Ye. Din cauza ca familia mamei sale era nesemnificativa din punct de vedere politic, Wang Mu nu a detinut decat putina putere. In anul 921, Wang Mu a fost proclamat Print Mostenitor si Succesor Regal datorita sprijinului oferit de Generalul Bak Sul-Hui. La putin timp dupa ce a fost numit Print Mostenitor, Wang Mu si-a urmat tatal in lupta impotriva Regatului Hubaekje si a jucat un rol major in numeroase victorii. In anul 943, dupa moartea tatalui sau, Wang Mu a devenit rege.

Domnia

Domnia Regelui Hyejong a fost marcata de puternice conspiratii si lupte pentru putere intre fii lui Taejo. Prima conspiratie a fost condusa de Printii Wang Yo si Wang So, fii Regelui Taejo si ai celei de-a treia consoarta a acestuia, Regina Sinmyeongsunseong din clanul Chungju Yu, care posedau o influenta politica considerabila. Dupa realizarea acestei conspiratii, Hyejong a fost avertizat de Wang Gyu. Vazand ca regele nu face niciun efort pentru a opri conspiratia celor doi printi, Wang Gyu si-a propus sa-l aseze pe tron pe nepotul sau.
Moartea

Imparatul Hyejong a murit in anul 945, in al doilea an al domniei sale. Se spune ca moartea sa a fost cauzata de boala, dar multi istorici au ajuns la concluzia ca regele a fost ucis chiar de fratii sai vitregi, So si Yo, datorita faptului ca Printul Yo a urmat la tron fiind ales de savantii-oficiali, si nu prin intermediul lui Hyejong.

Familia

Tata: Imparatul Taejo

Mama: Imparateasa Janghhwa

Consoarte:

1. Imparateasa Euihwa

2. Doamna Gwangjuwon

3. Doamna Chengjuwon

4. Doamna Lee Ae-Joo

Copii:

1. Printul Heunghwa

2. Doamna Gyeonghwaone

3. Printesa Jeongheon

4. Printul Mostenitor Je

5. Doamna Myeonghye

Urmeaza Imparatul Jeongjong.

Sursa: Wikipedia

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

9 comentarii

There are currently 9 comentarii on Dinastia Goryeo: Imparatul Hyejong. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Mulţumim Bianca :)
  Abia aştept să ajungi la perioada în care Goryeo a fost cotropită de mongoli, vom afla cum regii erau obligaţo să-şi ia soţii mongole. La fel a fost şi cazul regelui Gongmin (regele din A Frozen Flower şi Shin Don), despre care am scris şi eu.

  • de cum am citit recenzia m-am gandit la regele din A Frozen Flower :))

 2. multumim pentru lectia de istorie :)

 3. Frumos, Bianca! Multumim! :*

  Hyejong a avut 4 consoarte si 5 copii, mi se pare rezonabil pentru un imparat :)) Ce nu prea pot eu sa inteleg, e de ce domneau atat de putin? Pai Stefan cel Mare al nostru, regele Carol I, ehe, sunt veterani ai tronului pe langa acesti regi si imparati ai diferitelor dinastii din Coreea. Exista desigur si exceptii.

  • Crina, mulţi dintre ei au domnit puţin, fie din cauza bolilor, a conspiraţiilor, a trădărilor etc
   Dar este binecunoscut faptul că există mulţi regi ai Coreei, indiferent de regatul în care au domnit, cu domnii ft lungi, printre care regii Sukjong sau Yeongjo ai Joseonului, Taejo al Goguryeo sau alţii.
   Şi să nu omitem faptul că Coreea a avut peste aprox 230 de monarhi.

   • Nu stiam asta. Multumesc pentru informatii. Sukjong si Yeongjo sunt sotul si respectiv baiatul lui Dong Yi (Choi Suk bin), nu? :)
    Ma bucur ca astfel de regi au domnit mult. :)
    Poate tocmai de aceea ca erau atat de buni si nimeni nu se gandea sa scape de ei. :)

    • Da, exact aceştia sunt :)

 4. Interesanta istorie… Oare de ce nu s-a pregatit pentru complotul fratilor lui?

 5. ce domnie scurta a avut, doar doi ani! trebuia sa lupte pentru pastrarea tronului; nu asa ne invata serialele istorice coreene? :D

  multumim Bia! >:D<

Leave a Comment