Ramona J. [KF]

Art Of Fighting (movie,2005)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , ,

photo7

Published on iulie 03, 2011 with 10 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Adolescenţa, o perioadă frumoasă din viaţa noastră, de neuitat pentru unii, însă pentru Song Byeong-tae (interpretat de actorul Jae Hee) este un lung coşmar din care ar vrea să se trezească dar nu are forţa necesară să o facă. Fiind o persoană liniştită şi introvertită,Byeong-tae este ţinta perfectă pentru gaşca de bătăuşi a şcolii (această şcoala fiind un centru de reeducare), iar dacă mai luăm în seamă faptul că este şi fiu de poliţist, atunci sigur viitorul lui în acea şcoală nu este deloc roz.

Image and video hosting by TinyPic
Bătut măr în mod regulat, Byeong-tae începe să-şi caute un profesor capabil să-l înveţe artele marţiale (despre care s-a documentat citind tot felul de manuale şi reviste, însă îi lipseşte practica). Îl va găsi în persoana unui domn misterios pe nume Oh (interpretat de actorul Baek Yoon-sik), care va poposi în oraşul său.

Image and video hosting by TinyPic
Prea puţine lucruri se ştiu despre Oh, un singur lucru este cert, are un trecut dubios (acest lucru este confirmat şi de cicatricile de pe trupul său) şi încearcă să plece din Coreea cât mai repede posibil (bineînţeles ascunzându-şi identitatea printr-un paşaport fals). Calculat, rece şi distant, Oh devine un luptător feroce atunci când este atacat de către ceilalţi. Iniţial, Oh încearcă să scape de Byeong-tae spunându-i: “Eşti bogat? Îţi trebuie bani ca să lupţi şi ştii de ce? Pentru a plăti spitalizarea adversarilor tăi. Ascultă-mă bine, bătaia este o prostie, ştii că nu ar trebui să recurgi la aşa ceva însă tot o faci, iar odată ce ai dat primul pumn, vei regreta. Nu este cea mai bună soluţie…. Iar eu nu ştiu să mă bat.” Însă Byeong-tae nu vrea să renunţe aşa uşor: “Ştii cum este să fii bătut mereu? Nu voi regreta nimic. Am regretat destul până acum”

Image and video hosting by TinyPic
Totuşi Byeong-tae încearcă să fie non-violent însă calea paşnică nu dă rezultate şi este momentul ca Oh să înceapă să-i predea artele marţiale. Însă nu începe cu predarea unor tehnici specifice, ci încearcă să-l facă să înţeleagă că totul depinde de psihic, iar lucrul cel mai important pe care trebuie să-l înveţe este cum să scape de frică, acea emoţie care-l stăpâneşte: “Lupta este strâns legată de psihic. Trebuie să citeşţi ce este în mintea adversarului”…. „Vrei să înveţi să lupţi? Te antrenezi doar pentru a-ţi tonifia şi întări trupul şi nu pentru a lupta. Este ca şi cum te-ai lupta cu tine însuţi. Asta înseamnă să înveţi să lupţi”

Image and video hosting by TinyPic
Iar după ce va căpăta încerdere în forţele proprii, se vor concentra şi pe partea fizică : „Lupta începe când stai pe propriile picioare şi se încheie atunci când cineva este la podea. Într-o luptă adevărată, trebuie să ai cele mai eficiente tehnici. Sigur mă vei întreba care sunt acelea? Se spune că poţi pune un tigru jos dacă îl priveşti drept ţintă în ochi. Partea cea mai sensibilă a corpului uman sunt ochii! Ai înţeles?”

Image and video hosting by TinyPic
Iar când bunul său prieten Jae-hoon (interpretat de actorul Park Ki-woong) este găsit în stare de inconştienţă din cauza bătăilor primite, un sentiment de furie îi va stăpâni sufletul liniştitului Byeong-tae. În cel din urmă învaţă de la maestrul său adevărata artă a luptei „Am învăţat că este o linie peste care nu ar trebui să treci niciodată, însă el a trecut peste acea linie. Nu ştiu cine a fost, de unde a venit şi încotro s-a îndreptat .. Nici nu voi şti vreodată. Unii oameni l-ar putea numi nebun, însă eu mi-am dorit să fiu exact ca el”.

Image and video hosting by TinyPic
Deşi este un film care abundă în scene de violenţă totuşi reise un sfat de care ar trebui să ţinem cont şi anume că “Un bun luptător, nu luptă. Cel mai bun mod de a câştiga o luptă este acela de a evita lupta.Trebuie doar să-ţi înfricoşezi adversarul.”

Surse: MyAsianCinema, HanCinema

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

10 comentarii

There are currently 10 comentarii on Art Of Fighting (movie,2005). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Nu am văzut filmul,dar pare interesant! MULŢUMIM RAMONA!

 2. multumim ramona…sunt de acord cu lovy,pare interesant…poate o sa l si urmaresc:X:X:X:X

 3. Pe Jae-hee il stiu din Bin Jip. Il filmul acesta am sansa sa il vad vorbind. :P

  • adevar, adevar ai grait anca :))

 4. Link you tube pentru acest film :
  http://www.youtube.com/watch?v=yxGTQxoqfKE

 5. Interesant filmul.Park Ki Woong nu e cel din Chuno,care îi prostise pe sclavii?

  • Da asa este, a avut un rol principal si in comedia My Tutor Friend lesson II… ;)

 6. Destul de interesant acest film chiar daca are multe scene de violenta.Totusi are un caracter moralizator, mai ales replica de la final” un bun luptator nu lupta.Cel mai bun mod de a câştiga o luptă este acela de a evita lupta.Trebuie doar să-ţi înfricoşezi adversarul.” Multumim pt. recomandare!

 7. Oho! cred ca este un super film,abia astept sa-mi fac timp pentru vizionare!

 8. Foarte buna propunere! Este foarte bun filmul si tipul joaca foarte bine!
  Scenele de violenta se regasec si in liceele noastre din pacate, dar ceea ce este remarcabil este pedeapsa care se aplica celor “smecheri”
  Mai asteptam si alte sugestii!

Leave a Comment