O voce de aur: Sumi Jo

Written by crinam. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on iunie 19, 2011 with 7 comentarii

Sumi Jo este o soprana din Coreea de Sud, castigatoare a premiului Grammy, cunoscuta indeosebi pentru interpretarile ei din repertoriul de “bel canto” .

Image and video hosting by TinyPic

Viata si educatia

Jo s-a nascut pe 22 noiembrie 1962, cu numele complet Jo Su-gyeong, in Seul, Coreea de Sud. Mama ei a fost pasionata de canto si de pian dar nu a putut urma studii de specialitate in aceste domenii din cauza situatiei politice din Coreea anilor 1950. Hotarata sa-i ofere fiicei sale oportunitatile pe care ea nu a putut sa le aiba, a inscris-o pe Jo la lectii de pian, la varsta de 4 ani, si mai tarziu, la 6 ani, pentru lectii de canto. Copil fiind, Jo petrecea deseori pana la opt ore pe zi de studiu in muzica.

In 1976 a urmat cursurile Scolii de Arte Sun Hwa, pe care le-a terminat cu succes, obtinand diplome pentru voce si pian. Si-a continuat drumul in muzica la Universitatea Nationala din Seul, intre 1981 – 1983. In acest interval, Jo a debutat cu primul sau recital de tip profesionist, a aparut in mai multe concerte alaturi de Sistemul Coreean de Broadcasting si a interpretat rolul Susannei din “Nunta lui Figaro” , in colaborare cu Opera din Seul.

Image and video hosting by TinyPic

In 1983, Jo a hotarat sa paraseasca universitatea pentru a studia muzica in Italia, la Academia Sfanta Cecilia din Roma. Printre profesorii care au indrumat-o, s-au aflat Carlo Bergonzi si Giannella Borelli. In timpul studiilor din Italia, Jo a fost frecvent auzita cantand, la concerte prin orasele tarii sau chiar la posturile nationale de radio. Tot acum a decis sa adopte numele de scena Sumi, pentru a-si face identitatea “mai prietenoasa” cu locuitorii continentului european, care gaseau ades greu de pronuntat Su-gyeong.

Sumi a absolvit Academia din Italia in 1985 dupa care a inceput studii de canto alaturi de Elisabeth Schwarzkopf. A castigat mai multe competitii internationale in Seul, Napoli, Enna, Barcelona, Pretoria. In august 1986, a fost premiata, prin decizie unanima, cu cea mai inalta distinctie, in cadrul Competitiei Internationale din Verona, Carlo Alberto Cappelli, unul dintre cele mai importante concursuri ale lumii, accesibil doar celor care au ocupat primele locuri in diferite competitii de nivel inalt.

Image and video hosting by TinyPic

Cariera

Sumi Jo a debutat in si a colaborat cu diferite filarmonici, opere si orchestre din Europa, Statele Unite si Canada. S-a atasat de rolul Gildei din Rigoletto(Verdi), pe care l-a interpretat de mai multe ori. In 2007 a primit rolul Violettei din La Traviata, in cadrul Operei din Toulon, iar in 2008 si in 2009, a fost programata sa interpreteze rolul Zerlinei din Fra Diavola, la Opera Comica si Opera Regala din Wallonia.

Image and video hosting by TinyPic

Inregistari (Albume)

Sumi Jo are pana in prezent 50 de inregistari pe cont propriu, incluzand 10 albume solo. Acestea cuprind opere complete, oratorii, operete, studii orchestrale si standarde broadway. A colaborat pentru coloana sonora a filmului “The Ninth Gate”. In 2011 a cantat diferite arii pentru productia de box-office, “Mildred Pierce” .
Image and video hosting by TinyPic

Premii si onoruri

2002: Sumi Jo a cantat cu ocazia Cupei Mondiale de Fotbal, in Seul, Coreea de Sud

2003: A fost aleasa Artist pentru Pace de catre UNESCO

2008: A primit premiul international Puccini

2008: A cantat la Jocurile Olimpice Internationale de la Beijing

Viata personala

Sumi este verisoara primara a actorului coreean Yoo Gun (Geon). Este o aparatoare a drepturilor animalelor si una dintre cele 5 celebritati ale Asiei care sustin organizatia Oameni pentru Tratamentul Etic al Animalelor

Image and video hosting by TinyPic

Pe Sumi Jo ati putut-o auzi interpretand odata cu melodia Memories of Love, de pe OST-ul dramei Jumong, proiect pentru care a colaborat cu unul dintre cei mai cunsocuti pianisti japonezi, Yuhki Kuramoto
Iata si piesa: http://www.youtube.com/v/jkhETKXwThY
Auditie placuta! ^_^

Sursa: wikipedia

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

7 comentarii

There are currently 7 comentarii on O voce de aur: Sumi Jo. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Canta o piesa si de pe coloana sonora “The Last Empress”.
    Piesa respectiva e foarte cunoscuta deoarece a fost unul din marile hit-uri ale lui Kim Bum Soo;

    http://www.youtube.com/watch?v=XjFLOxZyZ2c

  2. Multumim pentru informatii Crina! Mie imi place foarte mult opera si muzica clasica, si acum am ceva nou ce trebuie sa caut! VOT!

  3. Multumesc si eu! >:D<

    @Anca, te cred ca e asa cum spui. Eu am descoperit-o pe Sumi Jo odata cu OST-ul din Jumong, m-a impresionat vocea ei si am cautat informatii despre ea. Cam tarziu ce-i drept, dar asta e, si am vrut sa vi le impartasesc si voua. ^_^

  4. Bravooo :X :X Jumi a participat as cameo, pentru cateva secvente in Dream High – era profesoara de canto a lui Hye My ( Suzy de la Miss A ) :P Are o voce intr-adevar minunata. Multumim Crina pentru aceste informatii pretioase si acest artist excelent! :D

  5. Multumim pentru informatii! :*
    Vot!

  6. o artista desavarsita. Multumim pentru recenzie :)

  7. Cu placere! ^_^ Multumesc si eu :* Sper sa o si ascultati cantand. Eu nu sunt mare fana a muzicii de opera, dar Sumi canta excelent, are o voce placuta pentru genul pe care il interpreteaza. :)

    O zi placuta in compania muzicii clasice! >:D<

Leave a Comment