Ana-Maria Ruse [KF]

Legenda lui Hyang Dan

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Hallyu, K-drama, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , ,

Published on iunie 06, 2011 with 17 comentarii

Legend of Hyang Dan (향단전) este un mini-serial de doar 2 episoade, producţie MBC din anul 2007, şi este o variantă comico – romantică a poveştii legendare a lui Chun-hyang. Această poveste tradiţională este una din cele cinci de tip pansori care au supravieţuit până în ziua de azi. Deşi se bazează pe un cântec tradiţional, a fost compusă în forma sa prezentă în anii 1870 de către scriitorul de pansori, Shin Jae-hyo.
Image and video hosting by TinyPic
În rolurile principale:
Seo Ji Hye, superba regină Noguk din Shin Don, sau domnişoara Banya din acelaşi serial, regina Hwang-ok din Kim Soo Ro sau Shin In Jung din 49 Days interpretează cu măiestrie rolul lui Hyang Dan, oferind momente comice dar şi dramatice acestei poveşti;
Image and video hosting by TinyPic
Choi Si Won, vocalistul trupei Super Junior, şi actor în serialele Athena-Goddess of war, Oh! My Lady, Spring Waltz sau 18 vs. 29, este Lee Mong Ryeong, tânărul domnişor;
Image and video hosting by TinyPic
Lee Ji Soo, o actriţă mai puţin cunoscută, dar care are un rol în recentul The Duo, joacă rolul răsfăţatei Chun-hyang, care crede că i se cuvine totul;
Image and video hosting by TinyPic
Bang Eun Hee, din serialul All My Love este Wol-mae, mama lui Chun-hyang, o fostă curtezană care ar face orice pentru comoara ei de fată.
Image and video hosting by TinyPic

Tradiţionalul Chunhyangga aduce în prim plan povestea de dragoste dintre Chun-hyang, fiica unei kisaeng, şi Yi Mong Ryeong, fiul nobil al unui magistrat. După ce aceştia se căsătoresc fără acceptul părinţilor, Mong Ryeong pleacă în Seul pentru a deveni inspector regal. Un magistral local o forţează pe Chun-hyang să-i devină concubină, dar ea refuză şi este aproape ucisă. Mong Ryeong se întoarce la timp pentru a o salva.
De-a lungul anilor au existat o mulţime de adaptări a acestei poveşti, una din cele mai fidele fiind cea din filmul Chun-hyang, în regia lui Im Kwon Taek din anul 2000. Desigur sunt şi variante modificate, cum este cea din Bang-ja Chronicles, film recent, din 2010 prezentat aici: http://koreafilm.ro/blog/2011/04/iubiri-de-epoca/, variantă în care intervine şi servitorul lui Mong Ryeong, Bang-ja, în povestea de dragoste a celor doi.
Dar probabil vă întrebaţi ce-i cu numele Hyang Dan din titlul articolului. Ei bine, acest mini-serial este o altă variantă modificată a poveştii populare. Aici, povestea de dragoste se petrece între Mong Ryeong şi Hyang Dan, aceasta fiind servitoarea lui Chun-hyang şi a mamei acesteia, Wol-mae. Hyang Dan este o tânără servitoare care trăieşte în casa celor două de mică, fiind orfană de mamă şi având un tată orb pe care se chinuie să-l întreţină.
Image and video hosting by TinyPic
Mong Ryeong este fiul magistratului local, un tânăr neinteresat de caligrafie sau alte preocupări avute de fiii de nobili, şi care face parte dintr-o grupare de “haiduci” care fură de la bogaţi şi ajută săracii. Wol-mae, mama lui Chun-hyang doreşte ca fiica ei să se mărite cu acest domnişor, pentru a accede mai sus în clasa socială şi încearcă să-i facă pe cei doi să se întâlnească.
Image and video hosting by TinyPic
Domnişorul o întâlneşte însă pe Hyang Dan, şi se îndrăgosteşte iremediabil de aceasta, dar ea nu poate fi împreună cu el, pentru că i-a promis stăpânei sale, Chun-hyang, că va face total ca ea să se mărite cu Mong Ryeong. Avem momente comice cu triunghiul amoros, Mong Ryeong o respinge total pe Chun-hyang şi vrea să fie mereu în preajma lui Hyang Dan, pe fundalul muzical al unor ursitoare care povestesc păţaniile prin intermediul cântului.
Image and video hosting by TinyPic
În poveste intervin şi servitorul Bang-ja, care o iubeşte pe Hyang Dan, şi noul magistrat local, care face o pasiune pentru Chun-hyang. Hyang Dan este arestată de noul magistrat, dar, apoi scapă şi se vinde unor chinezi pe câţiva saci de orez cu care tatăl ei este vindecat de orbie de legendarul doctor Hur Jun (interpretat de simpaticul Im Hyun Shik din Giuvaerul palatului, Yi San sau Hur Jun).
Image and video hosting by TinyPic
Finalul poveştii este unul fericit, Hyang Dan este salvată de la moarte de către Mong Ryeong, iar Chun-hyang se îndrăgosteşte de magistratul amorezat; fiecare rămâne cu perechea potrivită, iar Mong Ryeong devine popularul haiduc Iljimae.

Un serial pe care îl recomand tuturor, este scurt, uşor de urmărit şi foarte frumos. De asemenea, fanii actriţei Seo Ji Hye cu siguranţă vor dori să-l vadă.

Surse: Wikipedia,Dramabeans.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

17 comentarii

There are currently 17 comentarii on Legenda lui Hyang Dan. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumim pentru recenzie , Ana, acum nu am timp sa-l citesc caci intru la scoala la 11:P….pe diseara…Sa aveti parte de o saptamana excelenta…Jal Jalseyoo:D

 2. Cine doreşte să urmărească mini-serialul,îl găseşte cu subt în română pe http://www.monochrome.ro/korea

 3. un miniserial pe care l-am văzut de curând şi care mi-a plăcut foarte mult…
  are de toate în el: acţiune, dragoste, uneltiri, comedie, muzică…
  mie mi-au plăcut foarte mult “ursitoarele” şi melodiile lor…
  merită văzut!!!!

  • Aşa e,merită văzut pt că e deosebit.

 4. :)) Ha ha…suna fooooarte bine! Cu siguranta il voi vedea. Credeam ca e musical, la inceput :)) Mi-ar fu placut sa vad asa ceva.Multumim, Ana! :D

 5. Pt doar două episoade,merită văzut,nu necesită mult timp la dispoziţie

 6. Revin… O astfel de bijuterie cinematografica avea nevoie de o prezentare pe masura… Povestea are de toate… acum razi, mai tarziu plangi si iti doresti sa te iei la tranta cu destinul nemilos. Pana la urma echilibrul existential trebuie sa fie mentinut, atat in poveste cat si in viata reala… Altfel nu se poate… Actorii (si de data asta !) au fost alesi foarte bine; au resusit sa transmita corect ceea ce s-a dorit…

  PS: multumim anei pentru prezentare…

 7. Frumoasa prezentare ,deja l-am vazut ,o comedioara romantica buna de relaxat,dupa o zi plina!

 8. eu am vaut doar primul ep

 9. caldura mare …cred ca s-au incalzit si undele :) ca f greu se mai intra prin palat
  nu am vazut mini-serialul dar urmeaza .Prezentarea ma indeamna sa fac acest lucru si distributia nu mai vorbim .Abia astept sa ma relaxez dupa o zi de munca torida
  multumim ana de aceasta data si pentru link ….pupici pe o adiere de vant.

  • Vizionarea plăcută,Oltea :)

   • multumesc

 10. Oltitooooooooooooooo! Unde umbliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

  • stau la umbra :) :)

 11. Multumim pentru recomandare , inca nu l-am vazut dar cu o prezentare asa frumoasa trebuie neaparat sa-l vad iar daca mai este si tradus, atunci deja este festin :)

 12. uff Ana ce pacat ca nu pot sa dau “Voteaza” la recenziile tale…

 13. e MBC poate il da la tv^^

Leave a Comment