Istoric : Razboiul din Coreea (1950-1953)

Written by lorena. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Istoric : Razboiul din Coreea (1950-1953)

Published on iunie 07, 2011 with 29 comentarii

In plina sesiune, revin cuprinsa de ‘ febra examenelor’ printr-o recenzie in domeniul pe care il studiez – istoria. Textul prezentat poate parea greoi si dificil de lecturat, insa cei pasionati de acest subiect vor aprecia cu siguranta. Materialul expus face parte din cartea profesorului si politicianului Adrian Cioroianu, Pe umerii lui Marx – O introducere in istoria comunismului romanesc. Recomand, pentru orice interesat, aceasta carte, pretioasa in informatii si documente, prezentand detaliat deceniile comuniste din tara de dupa 23 august 1944. Si acum, sa dam intaietate Coreei .
Image and video hosting by TinyPic
- Războiul din Coreea — proba de maturitate a comunismului mondial.

Pe 14 februarie 1950, Uniunea Sovietică semnase un acord de ajutor reciproc de 30 de ani cu nou instalatul regim comunist al lui Mao Zedong din China devenită „populară” (R.P. Chineză a fost proclamată pe 1 octombrie 1949). Comunizarea celei mai mari ţări a continentului asiatic — şi una dintre cele mai mari forţe demografice a lumii — nu putea lăsa neschimbat peisajul politic al continentului. Punctul nevralgic s-a chemat Coreea. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în condiţiile predării trupelor japoneze, peninsula a fost divizată de-a lungul paralelei de 38° latitudine nordică: sovieticii au preluat controlul
deasupra acestei linii, iar americanii la Sud.
Image and video hosting by TinyPic
Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Germaniei în Europa, negocierile pentru reunificarea Coreei au eşuat — în primul rând, din cauza refuzului sovietic de a accepta (după un plan al ONU) alegeri libere în ambele teritorii, în cursul anului 1949, scindarea peninsulei în două state — Coreea de Nord, comunistă, şi Coreea de Sud, după modelul de­mocraţiei occidentale — a devenit o realitate. Pe 25 iunie 1950, cu sprijinul tehnologic şi cu acordul tacit al Moscovei şi, în mod evident, după un plan premeditat, trupele armatei nord-coreene au trecut paralela 38, atacând Sudul.
Image and video hosting by TinyPic
Convocat imediat, Consiliul de securitate al ONU a fost pus în imposibilitatea de a lua vreo măsură efectivă — delegaţia sovietică tocmai absenta de la şedinţă, în chip de protest faţă de faptul că ONU nu acceptase ca membră Republica Populară Chineză! In aceste condiţii, pe 27 iunie preşedintele Truman a cerut Congresului SUA să declare război Coreei de Nord agresoare, având de partea sa o decizie de susţinere a Naţiunilor Unite.

Campania a evoluat favorabil pentru trupele alianţei anticomuniste, astfel încât în noiembrie generalul american Douglas Mac- Arthur avea curajul să prognozeze şi unificarea politică a Coreei, şi întoarcerea soldaţilor săi acasă până la Crăciun. Insă pe 25 noiembrie, sub pretextul că trupele sub mandat ONU aflate la graniţele sale îi ameninţă securitatea, R.P Chineză a intrat în joc: 180 000 de „voluntari” chinezi bine înarmaţi şi pregătiţi pentru război pe timp de iarnă au trecut graniţa, în sprijinul Coreei de Nord; trupele aliate au fost respinse din nou la Sud de paralela 38, iar în ultima zi a anului trupele comuniste chinezo-nord-coreene au trecut la o a doua invazie a Sudului.
Image and video hosting by TinyPic
A fost primul moment în care forţele prinse în Războiul Rece au trecut pe lângă o confruntare atomică directă. In faţa avansului comuniştilor, MacArthur a cerut preşedintelui american acor­dul pentru bombardarea bazelor chinezeşti din Manciuria; Truman a refuzat, fiind avertizat de consilierii săi că un asemenea act ar atrage în mod sigur Uniunea Sovietică în război.

In URSS, moartea lui Stalin din martie 1953 şi lupta pentru putere care a acaparat atenţia şi energia personajelor de la vârful elitei conducătoare a făcut, în paralel, ca acest război să nu mai fie văzut ca o prioritate. între acest mare eveniment al lumii comuniste mondiale — dispariţia generalissimului — şi sfârşitul războiului din îndepărtata Coree există o legătu­ ră directă. Nu este deloc paradoxal că, tocmai prin moartea sa, Stalin a făcut un mare şi nebănuit serviciu păcii mondiale.
In cele din urmă, după runde grele de negociere şi perioade episodice dereluare a ostilităţilor, acordul de pace a fost semnat pe 27 iulie 1953, graniţa dintre cele două state coreene fiind fixată acolo unde era şi la începutul conflictului — adică de-a lungul paralelei 38. Nimic nu se schimba, în fond — doar că, vreme de 3 ani, marile puteri îşi testaseră armamentul şi nervii.
Image and video hosting by TinyPic
In opinia mea ( Adrian Cioroianu), războiul din Coreea a fost o probă dură dar foarte necesară pentru regimurile comuniste instituite în Europa şi Asia. A fost examenul lor de maturitate. In timp ce în Statele Unite se năştea un veritabil curent pacifist şi contestatar al războiului care se va manifesta deplin în timpul războiului din Vietnam şi, mai apoi, până târziu în anii ’80, statele comuniste îşi verificau pentru prima dată solidaritatea şi mecanismele de colaborare tacită. Agresivitatea propagandei lor „pentru pace”, sub sloganul „Jos mâinile de pe Coreea” (de Nord) — care a cuprins nu numai ţările din sfera lor de influenţă, ci a infestat şi statele occidentale democratice — nu avea să mai fie egalată niciodată.
Image and video hosting by TinyPic

Sper ca am reusit sa va clarific putin aceasta perioada, sau daca nu, macar sa va deschid apretitul sau imbogatesc cunostintele.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

29 comentarii

There are currently 29 comentarii on Istoric : Razboiul din Coreea (1950-1953). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Lorena, chiar m-ai atins cu acest articol. Problema razboiului coreean este una foarte complexa si, de ce nu, foarte similara cu cea a instaurarii ocupatiei japoneze(a colonizarii Coreei- ca sa nu-i suparam pe simpatizantii Japoniei :) ) – inlaturarea regelui Kojong, pactul secret Taft-Katsura, tratatul de la Portsmouth etc. . Sunt probleme extrem de dezbatute in literatura de specialitate . Si dureroase pentru poporul coreean, care nu le poate privi decat printr-un ochi subiectiv.

 2. Ma bucur, Anca. M-am gandit ca este interesant, si merita atentia noastra, ca iubitori ai acestei tari.

 3. Foarte interesant,Lorena,mulţumim.
  Îmi place Adrian Cioroianu,şi cartea cu siguranţă este ft bună.

 4. Da, in ciuda rumorilor rautacioase sau ‘balbutelor’ din politica, D-l Cioroianu este chiar un om de treaba, foarte informat pe materia sa – comunismul. Cartea este destul de scumpa la librarii – 45 lei. Mai ieftin se gaseste online – 35lei, chiar 25lei, rareori totusi :)

  • Da,în ciuda faptului că a fost “yesman” în faţa Condoleezzei Rice :D
   Chiar e un om care ştie istorie.
   Dacă se găseşte la 25-35 de lei,e rezonabil.

 5. Pentru cei interesati/curiosi , eu am cartea in format PDF. :)

 6. Daa,ce bine,am să te rog într-o zi să mi-o trimiţi.
  Te voi contacta :P

 7. interesanta recenzia..
  nu am stiut ca moartea lui Stalin a avut o asa influenta asupra razboiului din Coreea..intr-un fel moartea lui a fost de folos la ceva…
  pacat de suferinta unui intreg popor….

 8. “A Chinese forum also mentioned that Kim Nam Gil received some farewell greetings from his ex female co-stars

  - Go Hyun Jung : (Queen Seon Deok) told him over the phone to have a pleasant journey and return safely.

  - Kim Hye Soo : (Modern Boy) who normally calls him by “child/baby” called and express her concern and regret, asking for him to return safely.

  - Han Ga In : (Bad Guy) who has experience sending her husband to the army gave Kim useful advice and shared related stories, saying “With a personality like yours, don’t be too hard on yourself, take good care and come back safely.”

  and what I envied the most.. LOL ^_^
  - Kim Nam Gil also told actress Oh Yun Soo, “Sister, I’ve already started to miss you. Do call me.”

 9. Crib, in caz ca citesti recenzia mea, aceasta informatie este pentru tine…Nu stiu unde sa te caut altundeva ca sa te anunt :(
  -daca nu a mers cu Lee Yo Won, macar cu Oh Yeon Soo (Tae Ra) :X :X

 10. cred ca este o carte foarte interesanta…. Multumim pentru recomandare

 11. Lorena, multumim! Pasiunea pentru istorie se simte, iar daca e vorba si despre Coreea, cu atat mai mult! Te felicit! O recenzie bogata in informatii ^_^ Si da, iata ca Stalin, dumnealui domnul Stalin, a facut si el ceva bun :))

  Te pup, Lore:* Cum merge in sesiune?

  • Merge, merge, na’, nu poate sa se opreasca :)) Am luat 9 la domnul de fata, Cioroianu :P Vineri mai am un ex, tot oral ( nu-mi plac deloc, am niste emotii ) :(( Si apoi altele, si altele pana pe 3 iulie :(

   • Tot ca mine, si eu pe 3 iulie termin, de fapt atunci se vor da rezultatele pentru probele scrise ^_^ Ma bucur pentru tine, sa fii tare! Si eu am emotii la examene orale! Bafta!

    • :* Oh, stiu cum este sa fii cu proful fata in fata. Don’t worry, va fi ok ( nu iti vei da seama de asta inainte sau in timpul examenului, ci doar dupa ce vei iesi din sala, dar :)) ) FIghting si succes. Stiu cavei lua note bune! :*

     • Multumesc la fel! Te pup:* Apropo, am vazut un documentar azi pe Discovery World despre KV63, mormantul din Valea Regilor pe care l-au descoperit in 2006, si ma gandeam la tine in timp ce urmaream. >:D< Iti doresc sa ajungi acolo! Sa te vad la televizor, arheolog de renume!

     • KV63? cel cu cele 3 mumii dintre care unsa se pare ca este Nefertiti? ( daca da, cica e incorect…si nu este Neferititi )

    • Uau! Sa devin arheolog a fost si visul meu din copilarie. Am renuntat insa la el…

     • :( Of of…de ce ai renuntat? Eu inca ma incapatanez sa imi urmez visul :D

     • şi eu am vrut să fiu arheolog, dar ca si tine anca am renunţat pentru că nu prea reţin datele (stau prost cu memoria cifrelor)…hihihi!

     • Am renuntat, insa am ramas aproape de domeniul istoriei . In special al celei est asiatice :)

 12. Crib, crede-ma, nici eu nu retin date, prea multe.La istoria noastra, cel putin, sunt 0, insa am profesori care ne spun acelasi lucru si se scuza – vorba lor, daca stii sa incadrezi evenimentul in secolul corect, este perfect…Daca sunteti pasionate, sau cel putin aveti un drum inspre mare, prin iulie ( incepand de pe 10 pana la inceputul lui august ), eu sap pe situl de la Adamclisi – epoca romana, din Dobrogea. Este superb locul, m-am atasat de el de anul trecut si merita sa vizitati, mai ales monumentul – Tropaeum Traiani.

  • chiar aşa?! eu am bilet la Neptun Olimp în perioada 11-16 iulie, dar nu cred că o să pot ajunge la sit, deşi mi-ar plăcea tare mult să-l vizitez. Nu am vizitat niciodată un sit arheologic, deşi sunt şi la mine în judeţ câteva :)

  • Inca nu am avut sansa sa ajung in acea parte de tara. In schimb am vizitat cateva castre romane din Transilvania.
   Loreana, mult spor ! :)

 13. Lorena, la care universitate faci arheologia? Il stii pe domnul profesor si arheolog Alexandru Diaconescu de la Ubb Cluj?

 14. Lorena,îţi mulţumesc pentru informaţii. Şi VOT!

 15. problema este ca japonezii au unificat coreea in 1910

 16. o recenzie minunata si completa ,multumesc domnisoara/doamna Lorena ,mai mult ca sigur ma va ajuta sa fac un referat bun la istorie (l.am convins pe prof cu o oarecare greutate sa ma lase pe mn sa scriu despre acest subiect).o zi buna si la cat mai multe recenzii atractive!!! :D

 17. Loricica ,draga ,m-ai dat pe spate cu acest articol! Am terminat de vazut M*A*S*H- ul de curand,iar informatiile tale m-au ajutat sa inteleg mai bine ce am vazut!Intr-unul din episoade a fost o faza tare dura,doi frati despartiti cu putin timp inainte de a incepe razboiul se intalnesc ca si inamici,unul din N altul din S,fara a putea discuta intre ei.

Leave a Comment