KoreaFilm: Ce istorie au diplomatia culturala si schimbul cultural dintre Romania si Coreea? Exista programe concrete care implica cele doua tari?
Lee Yong-il: Istoria diplomatica dintre cele doua tari este mai scurta decat in alte situatii. Pana acum 20 de ani, nu am avut legaturi diplomatice din cauza faptului ca Romania era o tara socialista. Romania a avut legaturi diplomatice cu Coreea de Nord. Odata cu revolutia democratica din 1989, am stabilit relatii diplomatice, iar anul trecut am sarbatorit 20 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Coreea de Sud. Credem, totusi, ca Romania are un potential insemnat in ceea ce priveste diplomatia culturala. In comparatie cu alte cazuri, volumul schimburilor culturale dintre cele doua state a crescut. Exista programe de schimb pentru studentii coreeni si romani. Serialele coreene sunt difuzate si au devenit populare, la fel ca si filmele coreene. Guvernul roman intentioneaza sa deschida un Institut Cultural Roman in Seul, cu scopul de a promova cultura romaneasca in Coreea. La inceputul relatiilor noastre diplomatice, guvernele noastre nu era atat de interesate sa promoveze schimburile culturale, insa acum descoperim, zi de zi, ca exista un potential mare in schimburile culturale. Am stabilit intelegeri culturale intre cele doua tari, cum sunt programele educationale prin care studentii primesc burse in domeniile stiintific, tehnologic, educational sau al artelor.
KF: Vorbind de schimburi culturale, aveti in plan sa deschideti un Centru Cultural Coreean in Bucuresti?
LYI: Intentionam sa schimbam sediul Ambasadei cu unul mai mare, care ne va permite sa avem un spatiu mai amplu, pe care sa il reamenajam in favoarea activitatilor si informatiilor culturale.
KF: Ce v-ar placea sa realizati cu privire la relatiile diplomatice culturale dintre Coreea de Sud si Romania pe parcursul sederii dumneavoastra la Bucuresti?
LYI: In primul rand, trebuie sa spun ca apreciez faptul ca ajutati Ambasada noastra sa progreseze in raspandirea culturii coreene, aici, in Romania. Apreciez foarte mult activitatea HanSaMo. Am ambitii foarte mari. Consider ca, incepand cu secolul al XIX-lea, ati importat foarte mult din culturile occidentale (franceza, britanica sau germana), fapt care a contribuit foarte mult la modernizarea Romaniei. Nu contest faptul ca aici cultura occidentala este dominanta si ca Romania face parte din grupul cultural occidental. Totusi, in prezent, chiar daca Romania este sustinuta de UE si de NATO, ar trebui sa mai deschida si o poarta catre o alta cultura, cum este cea est-asiatica. In aceasta privinta, am dori sa transformam cultura coreeana intr-o alternativa pentru romani, care sa fie luata in considerare in raport cu o mai ampla dezvoltare culturala in Romania. Sincer vorbind, indraznesc sa spun ca am putea concura cu culturile americana si vest-europeana daca aducem Hallyu in Romania prin intermediul filmelor coreene, prin seriale, muzica pop sau chiar prin filosofia noastra. Pe scurt, putem spune ca avem o cultura cu un spirit independent. Daca ati participat la Festivalul International de Film de la Busan, ati putut observa de la inceput ca suntem inarmati cu un spirit independent, cu un spirit sau cu o atitudine artistica. Nu consideram filmul doar un fel de comert sau de industrie. Iubim intr-adevar filmul, cum ne iubim propria viata. Pasiunea si spiritul nostrul independent ii vor ajuta pe romani sa inteleaga si sa adopte cultura coreeana ca alternativa sau ca o parte din modul lor de viata. Aceasta este dorinta mea cata vreme lucrez ca diplomat cultural in Bucuresti.
KF: Care credeti ca este motivul pentru care Coreea de Sud este atat de atractiva pentru romani? Care sunt principalele puncte forte ale culturii coreene?
LYI: E foarte greu de spus. Totusi, comparativ cu alte tari europene, ratingul culturii populare coreene, al serialelor coreene este mai ridicat aici. De ce? Romania este plasata la marginea Europei de Vest si, in acelasi timp, deschisa catre alte zone, in principal aflate dincolo de Marea Neagra sau de Marea Caspica. Romania priveste spre Europa Occidentala si spre America, dar este interesata, de asemenea, de culturile asiatice. Cultura coreeana poseda valori unice, pe care poate ca romanii le-au uitat odata cu procesul de modernizare impus de tarile occidentale, de civilizatiile occidentale, cum sunt valorile etice, opinia publica, importanta familiei si a prieteniei. In muzica populara coreeana, ritmul, beat-ul, miscarile corpului sunt diferite de cele ale stilului american. Acest lucru ar putea ajuta Romania sa inteleaga fascinanta atractie a culturii coreene.
KF: Cum ati incuraja schimburile culturale intre cele doua tari?
LYI: Sincer vorbind, aceasta Ambasada este una foarte mica. Este alcatuita din sase diplomati, incluzand si ambasadorul. Avem foarte multe de facut legat de politica, economice, afaceri si cultura. Eu o sa fac tot ce-mi sta in putinta pentru a gasi prilejul unor proiecte culturale – expozitii si evenimente – si sa ajut, de asemenea, HanSaMo sa desfasoare programe bune. Si poate, intr-un viitor apropiat, ar fi cel mai bine pentru Ambasada sa aiba un Centru Cultural Coreean, unde sa ruleze filme si sa se fie tinute cursuri de coreeana regulat, de exemplu in fiecare week-end, vineri sau miercuri.
KF: Cum vedeti situatia turistilor romani in Coreea si a turistilor coreeni in Romania? Ce s-ar putea face pentru a incuraja aceste schimburi turistice si, in special, turismul cultural?
LYI: Eu am petrecut trei ani intregi in Thailanda, care este vizitata anual de peste un milion de turisti coreeni. Cand am ajuns aici, insa, am intalnit foarte rar calatori coreeni, grupuri de turisti coreeni. A fost dezamagitor. Exista cateva motive pentru care multi turisti coreeni nu ar veni aici. Este foarte departe de tara mea, deci un prim motiv este izolarea geografica. Al doilea: coreenii sunt atrasi de cateva state vest-europene, precum Italia, Franta, Grecia sau Marea Britanie. Cred, totusi, ca promovarea turismului sud-coreean aici, in Romania, este o chestiune de timp. De ce? Cred ca poporul coreean isi va atinti privirea asupra Romaniei, care are un mare potential in dezvoltarea turistica, niste peisaje salbatice si foarte frumoase, Carpatii, o Delta frumoasa si plaje frumoase, in Mamaia si in restul zonei Marii Negre, mosteniri culturale deosebite, din Suceava pana in Muntenia. Sunt sigur ca Romania va deveni dupa cativa ani una dintre cele mai atragatoare destinatii pentru coreeni.
KF: Care sunt planurile dumneavoastra pentru viitorul apropiat?
LYI: Peste un an, ma voi intoarce in tara mea, ca sa lucrez in directiunea Ministerului Afacerilor Externe. Pana la plecarea mea definitiva din Romania, mi-ar placea sa vad cum cultura coreeana devine aici o alternativa la culturile occidentale.
KF: Care va sunt hobbyurile, pasiunile si modurile preferate de a va petrece timpul liber?
LYI: Joc golf si tenis, am multe activitati sportive. Imi place Ilie Nastase, care a fost eroul meu atunci cand eram foarte tanar. Oricum, era un jucator nebunatic, dar e OK, mai erau si alti jucatori la fel atunci…
Domul Lee Yong-il si echipa KoreaFilm
Foto credit: Alisa Tarciniu
16/06/2011 la 11:45 am
Superb interviu! Imi place f mult ultima fotografie! Aja Aja all! :*
16/06/2011 la 11:47 am
“Romania este plasata la marginea Europei de Vest si, in acelasi timp, deschisa catre alte zone, in principal aflate dincolo de Marea Neagra sau de Marea Caspica. Romania priveste spre Europa Occidentala si spre America, dar este interesata, de asemenea, de culturile asiatice.
Cultura coreeana poseda valori unice, pe care poate ca romanii le-au uitat odata cu procesul de modernizare impus de tarile occidentale, de civilizatiile occidentale, cum sunt valorile etice, opinia publica, importanta familiei si a prieteniei. In muzica populara coreeana, ritmul, beat-ul, miscarile corpului sunt diferite de cele ale stilului american. Acest lucru ar putea ajuta Romania sa inteleaga fascinanta atractie a culturii coreene.”
-minunate vrobe, eu nu as fi putut da un raspuns atat de bun! Domnule, ati surprins in aceste cuvinte ceea ce incerc de mult sa-mi formulez in cap, mie, si apoi sa raspandesc altora. Kamsahamnida!
16/06/2011 la 12:07 pm
Adica la rascruce de drumuri! Cate putin din fiecare si totul in dauna traditiei noastre nationale!
16/06/2011 la 12:07 pm
Mi-a placut si mie interviul.Mai e mult pana departe.Cred ca ar trebui sa analizam si ceea ce ar putea depinde de noi ,fanii Coreei pentru a putea realiza aceasta apropiere .Cu stima,Luciana Panaitescu.
16/06/2011 la 4:15 pm
frumoase cuvintele dl. Lee şi într-adevăr România are multe de învăţat din cultura coreeană, dar şi mai important este faptul că România are propria sa cultură vastă (poate nu chiar la fel de vastă ca cea a Coreei) şi ar trebui să profite din plin de acest lucru, aşa cum fac şi coreenii. Ca o concluzie cred că românii ar avea de învăţat numai lucruri bune de la coreeni, iar România s-ar putea dezvolta poate la fel de bine ca şi Coreea de Sud, dar asta dacă ne lasă occidentul (ceea ce mi se pare puţin imposibil). Relaţiile diplomatice dintre România şi Coreea de Sud ar trebui să fie ceva mai bine închegate (aşa cum sunt relaţiile dintre România şi China), dar asta depinde foarte mult de cele două ambasade, cea Română de la Seul şi cea Coreeană de la Bucureşti (care au menirea să întărească aceste relaţii şi să promoveze culturile celor două ţări. Problema distanţei este într-adevăr una destul de serioasă, atât pentru noi românii, cât şi pentru coreeni , oricât de mult ne-am dori să vizităm Coreea, aproape că pentru unii dintre noi (poate chiar majoritatea dintre noi) ne este imposibil :(
ar fi multe de spus, dar am să mă opresc aici (nu vreau să bat câmpii…hihihi!) şi să mărturisesc că am rămas totuşi cu o părere de rău că relaţiilor României cu Coreea de Sud durează doar de 20 de ani :(
16/06/2011 la 6:49 pm
Bineinteles ca joaca golf. Se putea sa nu joace golf? :p :)
Eu sper sa avem cat de curand un institut de studii coreene in Romania. De ce nu unul de studii orientale-est asiatica. Ma mir ca dupa atatia ani de prietenie romano-chineza, de exemplu (peste o jumatate de secol) – nu exista un institut ca lumea …
16/06/2011 la 6:49 pm
**asiatice
17/06/2011 la 8:47 am
Multumim pentru acest inspirat interviu. Mi-ar place ca dorinta domnului Lee Yong-il referitoare la Romania : “ar trebui sa mai deschida si o poarta catre o alta cultura, cum este cea est-asiatica. In aceasta privinta, am dori sa transformam cultura coreeana intr-o alternativa pentru romani” sa devina realitate. Pentru acesta ar necesar un efort mai mare din partea coreeana, dar care s-ar parea ca nu suntem prea atractivi (“coreenii sunt atrasi de cateva state vest-europene, precum Italia, Franta, Grecia sau Marea Britanie”) si sunt sanse mici ca sa se deschida un centru cultural in Romania si trebuie sa ne multumim cu “un spatiu mai amplu, pe care sa il reamenajam in favoarea activitatilor si informatiilor culturale”. Politic cred ca nu suntem in vederile “Casei Albastre” din Seoul astefl incat poate singura posibilitate de atrage atentia asupra Romaniei ar fi daca interesul individual al cator mai multi romani fata de cultura si civilizatia coreeana ar creste exponential iar organizatii cum ar fi KoreaFilm, sustinute de un numar mult mai mare de simpatizanti ar putea fi luate in seama de alte organizatii similare din Corea.
Multumesc domului Consilier si Consul General al Ambasadei Coreei de Sud la Bucuresti, Lee Yong-il si echipei KoreaFilm pentru a ne prezenta realitatea relatiilor culturale romano-coreene.
17/06/2011 la 5:12 pm
f tare, domnul respectiv e foarte simpatic, si se pare ca nu ii displace romania ^^
21/06/2011 la 11:48 am
Foarte reusit interviul. Romanii ar avea atata de multe de invatat de la cultura asiatica, dar findca ne a convenit mai bine ne am indreptat spre nesimtirea, obraznicia si tupeu caracteristic americanilor. Poate suna dur ce spun dar asta e realitatea. Ce ma atrage foarte mult la asiatici e respectul pe care si l poarta oamenii. Indiferent ca se au lasuflet sau nu , ei se respecta.; iar respectulpentru parinti si ce varstinici e sfant…….lucru care la noi e doar o amintire frumoasa…..
25/06/2011 la 10:51 am
Am citit cu mult interes acest interviu, este evident , ca atentia si preocuparea noastra pentru cultura coreeana sunt mult mai notabile decit cele din Coreea ,noi avem multe de invatat de la ei , cu timpul poate vom reusi sa le stirnim curiozitatea , desi ma indoiesc.
Ar fi multe de spus pe aceasta tema , angrenind istoria mentalitatilor celor 2 natiuni , atit de diferite,multumesc echipei Koreafilm pentru toate aceste informatii , prilejuite de intilnirea cu domnul consilier al ambasadei ,trebuia sa i se spuna insa punctual ,ce fac fundatia HanSaMo si Koreafilm pentru prezenta Coreii in Romania , chiar daca apreciaza aceasta activitate.
25/07/2011 la 12:27 pm
Sint total dezamagita de parerea distorsionata a consilierului cultural al Ambasadei referitor la Romania si romani si mai ales de incapacitatea de a percepe cauzele simpatiei si respectului nostru ,fapt evident fata de coreeni ( 20 de ani de colaborare si pregatire specialisti la Craiova – masini DAEWOO si santier naval Mangalia pe care consilierul le uita ??? )in comparatie cu ironia si respingerea evidenta dublata de invidie fata de Supercolosul China ,marfurile si chinezii migrati la noi ( cca 30000). Diplomatul nu a fost suficient de atent la extraordinara similitudine intre profunzimea spirituala si principiile morale ale individului si celulei familiei extinse , crestin ortodoxe romane care , cred eu ne face rapid permeabili in subconstient la toate aspectele culturii coreene profunde detaliate in seriale dar mult , mult explicitate de acest excelent site koreafilm si de minunatii si pasionatii colaboratori care in mii de ore ne-au adus in case istorie , filme si actori, bijuterii si costume , muzica si bucate regale . De ce nu a intilnit romani care sa ii spuna ca ne asemanam, ca mii de japonezi au gasit locuri minunate si oameni ,familii care ii gazduiesc an de an . Nu sintem o tara d eturism de masa pentru coreeni dar pentru intelectuali de virf desigur si schimburiel academice si de studenti se vor dezvolta desigur daca se infiinteaza , sub viitorul diplomat , noile Institute culturale si noul sediu al Ambasadei . Imi pare rau ca pleaca cu o impresie falsa asupra noastra , tineri sau batrini care vorbim engleza cu aceiasi pasiune precum in Coreea dar visam sa vizitam intii Londra, paris Roma si Madrid, Berlin si Lisabona Grecia si Israel, Cairo si Maroc si poate niciodata New York sau LA.
Nu a reusit sa cunoasca Romania profunda din pacate,jucind golf in Herastrau sau Sinaia si schimbind impresii cu diplomati sau intelectuali romani occidentali prin formatie intelectuala europeana sau cu mitocani ahtiati dupa deplasari platite de stat si poze suvenir tip americanisme ieftine ( cum ar parea in grile de programe TV ). Eu sint convoinsa ca dupa libera circulatie fara viza 3 luni multi romani ar pleca in tururi istorico-cultural – temple budiste ( veziaudienta la Codul lui Oreste ) si daca o Agentie d eturism coreeana se instaleaza sub auspiciile Ambasadi si Asociatie succesul este garantat pentru circulatia in ambele sensuri mai ales ca fascinatia Japonia a fost invinsa de teama nucleara si China este mult prea scumpa iar imensitatea tarii si bariera limbii , rigiditatea organizarii sejurului face cvasi imposibila legatura reala spre acesta destinatie fascinanta cultural ( vezi promotia chineza turistica pe postul d elb engleza CCTV difuzat in Romania pe UPC- emisiunile Journey in Time si Travelogue si miile de europeni si americani la stiudii sau la cursuri de vara de medicina traditionala , limba si arta veche sau la Shopping ).
Sper sincer ca in anii ce vin Fan cluburiel initiate in orasele Rominiei sa creeze nuclee de prieteni ai Coreei care sa invite tineri prieteni la sejururi de vacanta la noi cu sacul in Spate -globe troteri la pensiuni agroturistice si degustari de vinuri si palinca ( cum vad mari amatori coreenii de petreceri bine stropite si mincare din belsug ) .
Acestor gen de turisti coreeni le va placea enorm la noi si ne vor astepta la ei acasa , sa faca un tur cu trenul si autobuzlul prin Coreea lor .Domnule diplomat nu fiti asa pesimist , Koreafilm si Asociatia au inceput in forta , raspunsuriel sint admirabile asa ca in con-lucrare in cca 5 ani vor fi desigur si realizari remarcabile avind in vedere tineretea colaboratorilor .
04/08/2011 la 11:07 pm
sunt multe de facut, fiti ingaduitoare, toate la timpul lor.