de Ramona J. şi Claudia B.
Răspunsul la această întrebare: Nici pomeneală. Sundae pronunţat “soondeh”, sunt cârnaţi coreeni, fiind gustarea preferată dintre mese a coreenilor. Chiar dacă este un preparat pe care îl întâlnim la tot pasul în comerţul stradal, fiind un fel de mâncare obişnuit, totuşi sundae se găseşte într-o gamă variată de sortimente, menită să satisfacă gusturile tuturor pofticioşilor şi gurmanzilor. Nu-i aşa că v-am făcut poftă? Atunci să vă încântăm simţurile cu câteva sortimente de sundae. La sfârşitul acestei prezentări să ne spune-ţi care anume v-a făcut cu ochiul.
În mod tradiţional (făcut ca la mama lui acasă) Sundae (순대) este preparat din intestine de porc, umplute cu un amestec de orez lipicios, muguri de fasole (fasole încolţită), varză sau alte legume verzi, asezonată cu usturoi, ghimbir, ulei de susan, doenjang (o pastă de fasole şi soia fermentată) sau ganjang, înainte de a fi pregătit pe aburi.
(Sundae mi-a adus aminte de bunătăţile pe care le pregătea bunica mea, atunci când eram copil, în preajma sărbătorilor de iarnă şi cum le mai dichisea cu diverse arome şi condimente şi cum mă răsplătea de fiecare dată când o ajutam la modelat cârnaţii cu şorici de porc prăjit ,care se topea în gură).
De obicei sundae este servit cald, aburind, feliile de sundae putând fi condimentate cu sare sau cu diverse sosuri, iar pentru că foarte multe feluri de mâncare coreeană sunt servite alături de o gamă variată de banchan (kimchi, praz verde, japchae (잡채)-fidea de sticlă-, tofu marinată, salată americană de cartofi), atunci gustul lui devine echilibrat.
Dacă va fi condimentat condimentat cu sare atunci aceasta musai trebuie să fie amestecată cu praf de piper roşu, iar dacă sundae vă este servit la un restaurant atunci sigur va fi însoţit de sosuri variate (în funcţie de restaurant).
Pe lângă stilul tradiţional, cel mai des întâlnit tip de sundae este cel servit cu japchae (잡채), la care se adaugă un praf de sare (după gust).
Sundae servit împreună cu tteokbokki (순대 떡볶이)
Alte tipuri de sundae:
Sundae bokkeum (순대 볶음), acesta fiind prăjit şi amestecat cu gochujang (고추장) o pastă de ardei iute roşu, servit cu o gamă largă de legume. Dacă este asezonată cu alte condimente în loc de gochujang, atunci varianta picantă este cea mai des întâlnită.
Supă Sundae fără adaos de pastă picantă de ardei roşu
Sundae guk (순대국) - supă sundae sau sundae gukbap (순대 국밥) -supă sundae cu orez, este un alt tip de sundae foarte des întâlnit. Sundae va fi fiert în supă concentrată de porc (obţinută dintr-un ciolan de porc care a fost fiert la un foc extractiv, adică domol). Sundae se va adăuga în supa de porc împreună cu alte organe de porc. În vasul care fierbe se va mai adăuga şi tăiţei. Supa va fi dreasă cu sare, piper, şi pastă de ardei roşu în funcţie de preferinţă. Unii gurmeţi preferă să adăuge un castron de orez fiert în supă şi să-l mănânce împreună cu supa şi nu separat: guk bap.
Reţeta pentru sundae variază de la o regiune la alta, cel mai renumit fiind cel care provine din provinciile nordice Pyeongando şi Hamgyeongdo.
În Gangwondo, sundae ia o altă formă şi anume cea de calamar umplut: Ojingeo sundae.
Ojingeo Sundae (오징어 순대) este pregătit pe aburi, calmarul fiind umplut cu amestecul specific pentru sundae (amestec de orez lipicios, muguri de fasole, varză sau alte legume verzi condimentate cu usturoi, ghimbir, ulei de susan, doenjang sau ganjang).
Şi aici încheiem mica noastră incursiune în lumea sundae. Sperăm că am satisfăcut cât mai multe gusturi. Iar acum în încheiere vă dorim poftă bună. Noi sigur ne vom duce să gustăm nişte şorici de porc – lol- .
Surse: blog.korea.net, HanCinema
18/05/2011 la 6:35 am
Vaaaai, nu trebuia sa citesc aceasta recenzie dis-de -dimineata la stomacul gol. Mi-a facut asa o pofta…!
18/05/2011 la 6:39 am
Mie mi-a placut cel mai mult forma traditionala si varianta servita cu pasta de ardei ca-mi plac mancarurile picante. Dar nu pot sa exprim asa, citind numai, cred ca trebuie gustat toate felurile. Multumesc pentru aceasta calatorie gastronomica!
18/05/2011 la 8:19 am
mmmm ce bine arata mi-a adus aminte de sangeretele pe care le facea bunic cu mama cand eram mica, dintre toate mi-ar placea sa gust cel traditional. multumim pentru calatoria virtuala a bunatatilor koreene.
18/05/2011 la 8:42 am
Arata super, nu pot sa-mi mai iau ochii de la imagini :)) !! Imi lasa gura apa ^ ^… Cred ca as prefera forma traditionala si Sundae guk ^ ^! Oricum toate arata extrem de bine :D:D:D
Multumim inca o data kf pentru calatoria prin bucataria coreeana!
18/05/2011 la 9:01 am
Ce bine arata! Imi lasa gura apa :)) Ce as vrea si eu sa fie vreun restaurant corean in Galati ca as manca numai acolo. Oricum multimim KF pentru aceasta descoperire din bucataria fascinanta a coreenilor!
18/05/2011 la 9:31 am
Arata foarte bine preparatele. Dar cum eu sunt cam vegetariana, nu mi s-a facut foame ca si voua :) .Cand am vazut prima imagine am crezut ca e ceva dulce, cu ciocolata :))
18/05/2011 la 4:34 pm
Mie îmi face cu ochiul varianta Sundae bokkeum,pt că îmi plac mâncărurile cu pastă de ardei iute,dar şi supa de sundae,pt că îmi plac mult şi supele.
Fetelor,faceţi cinste? :P
18/05/2011 la 8:03 pm
Cum sa nu cu cea mai mare placere ;)
18/05/2011 la 8:06 pm
:)
19/05/2011 la 2:47 pm
excelenta pezentare, iar pozele…..le mananci din priviri :-)
20/05/2011 la 1:56 am
Nu prea ma incanta acest fel de mancare,arata cam ciudat!
20/05/2011 la 1:13 pm
Am recitit reteta, si am o intrebare: sundae este intestin de porc umplut, dar daca am inteles bine, in umplutura nu se pune carne, nu-asa?
20/05/2011 la 5:49 pm
bineinteles ca in umplutura se pune carne ;)