Doenjang Jjigae este o supa coreeana preparata cu pasta fermentata de soia, doenjang. Este mancarea pe care coreenii de rand o servesc in mod obisnuit acasa. A devenit de-a lungul aniilor una dintre cele mai reprezentative mancaruri traditionale dupa aparitia marilor branduri de pasta Doenjang. Ceea ce i-a adus popularitatea este, pe langa gustul delicios, usurinta cu care se prepare si ingredientele ieftine. Se spune ca cei mai multi dintre coreeni mananca Doenjang Jjigae cel putin de 2-3 ori pe saptamana. In restaurantele din Coreea supa doenjang se gaseste la preturi foarte mici, in jur de 5 dolari pe portie.
Savoarea puternica tipica acestei paste se desavarseste dupa luni intregi de fermentare si, in mod normal, nu lipseste din bucataria nici unei gospodine pe toata perioada anului. In trecut, Doenjang facut in casa avea un gust putin diferit de cel de acum, dar o data cu fabricarea mai multor tipuri de pasta gustul a tins sper perfectionare.
• Ingrediente
o felie groasa de tofu
1 lingurita usturoi maruntit
1/4 ardei iute
1/2 ceapa verde tocata
1/2 cartof taiat cubulete
5 g ridiche
1 1/2 lingurita chilli pudra
1 lingurita ansoa uscat maruntit/ dasida
2 ciuperci
1 ceapa
alge
10 g dovlecel ( 2 felii )
1 lingura pasta doenjang
1/2 lingurita glutamina
1/4 lingurita sare
• Mod de preparare
Intr-un bol de ceramica cu apa, puneti la fiert in timp de 15 minute, 1/2 de ceapa veche, ridichea, ansoa maruntit/ dasida cu gust de ansoa.
Dupa ce fierbe inlaturati ceapa si ridichiile.
Supa se pune, din nou, la fiert cu bucatelele de cartofi si usturoiul. Dupa ce da in clocot adaugati dovlecelul, ciupercile, doenjang si dasida.
Puneti totul la foc apoi adaugati tofu, pudra de chilli si ardei iute.
La sfarsit presarati putina sare, ceapa verde maruntita sau/ si dasida (optional).
Se serveste cu orez si kimchi.
Toate ingredientele sunt disponibile pentru cumparare la restaurantul Korea House: Str. Bargaului Nr.13, Bucuresti,Tel: +40 21 667 21 19, rezervari@koreahouse.ro
27/05/2011 la 10:35 am
Deja imi ploua in gura :))) Imi pare atat de rau ca nu gasesc parte din ingrediente. Ador mancarea coreeana. Foarte consistenta si variata dar si gustoasa :)
27/05/2011 la 10:48 am
:X Superb..AIGOO!!!…Deci din fotografiile voastre parca simt mirosul apretisant :))
27/05/2011 la 6:07 pm
Pasta doenjang este pasta miso de la japonezi, nu?
27/05/2011 la 7:45 pm
Ador supele,dar din păcate nu am unde să găsesc multe din ingrediente.
Nu am înţeles care a ideea cu glutamina,am observat acest ingredient la mai multe reţete.
Mulţumim,Andra :)
27/05/2011 la 9:32 pm
Ce bine arata!…. Multumim pentru reteta :)
29/05/2011 la 12:03 pm
eu de obicei nu mananc supa sau ciorba dar pe asta as vrea sa o incerc^^
09/04/2012 la 7:08 pm
Chiar astazi am facut o supa, dar nu doenjang jjigae, ci kimchi jjigae :) A iesit delicios, super-gustos, picant cum imi place mie :D Si ft usor de gatit, gustul kimchi-ului e atat de bun, si am servit cu orez. Va arat si o poza :) http://i44.tinypic.com/358e5qx.jpg
Ca aspect nu arata nici pe departe ca supa de mai sus, dar va asigur ca e ft gustos!
09/04/2012 la 7:36 pm
bravo! sa-mi dai si mie reteta…
singura mea problema e ca nu mananc asa condimentat :)
09/04/2012 la 8:27 pm
Am folosit reteta de aici: http://www.koreanfood.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=34:kimchi-jjigae-soup&Itemid=114
09/04/2012 la 8:43 pm
multumesc
09/04/2012 la 8:44 pm
N-ai de ce :)