Yubu Chobap este mancare coreeana in stil japonez. “Sushi-ul fara peste” este rezultatul fuziunii dintre cele doua culturi gastronomice. Asa cum japonezii au imprumutat, kimchi-ul coreean si l-au transformat in kimoochi, recent, coreenilor li sa dezvoltat interesul pentru bucataria traditionala japoneza. Asa a aparut sushi-ul coreean, care acum este prezent in fiecare cos de picnic si pe fiecare masa festiva, impreuna, bineinteles, cu kimbap. Puteti gati totul personal sau puteti cumpara pachete de Yubu Chobap semipreparate, ce se gasesc in orice supermarket asiatic. Tot ce trebuie sa faceti este sa fierbeti orezul, sa amestecati ingredientele si sa umpleti pachetele Yubu.
Iubitori de gastronomie japoneza, aceasta reteta va fi pe gustul vostru!
Ingrediente
1/2 ardei gras rosu maruntit
1/2 ardei gras verde maruntit
1/2 castravete maruntit
1/2 morcov maruntit
1/3 dovlecel maruntit
6 yubu ( tofu uscat )
1 alga kim taiata fasii
sos de soia
orez
zahar
seminte de susan
1/2 ceapa verde
ulei de susan
ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Intr-o tigaie, se calesc la foc mediu, timp de 3 minute, morcovul, dovlecelul, ardeiul si castravetele cu o lingurita de ulei de floarea soarelui si una de ulei de susan.
Dupa cele 3 minute, legumele se iau de pe foc si se aseaza pe un prosop absorbant.
Spalati bine orezul si puneti-l cu apa intr-o oala la foc mare timp de 4 minute. Dupa ce incepe sa fiarba, asteptati 4 minute, iar apoi micsorati focul la mediu. Dupa 3 minute, lasa-ti focul mic si asteptati 10 minute pana cand orezul este bine fiert.
Amestecati orezul cu legumele calite. Adaugati o lingura cu varf de seminte de susan, 1/2 lingurita de sare si o lingurita de ulei de susan.
Amestecati bine.
Yubu se pune la fiert in apa, 1 cana, cu 2 lingurite de zahar si 2 de sos de soia. Dupa ce fierb se iau de pe foc si se usuca bine pe un prosop de hartie.
Taiati un patrat de yubu pe diagonala si apoi pe interior, astfel incat sa arate ca un cosulet pe care il veti umple cu orezul amestecat cu legume. Procedati la fel cu celelalte patratele de yubu.
Daca doriti un design mai complicat, puteti taia yubu in lungime pe partea ingusta, pana la maginea opusa, apoi se desface si se ruleaza cu orez inauntru (ca la kimbap). Dupa ce am format ruloul, il legam cu o frunza de ceapa verde oparita in prealabil sau cu o fasie de alga (kim).
Toate ingredientele sunt disponibile pentru cumparare la restaurantul Korea House: Str. Bargaului Nr.13, Bucuresti,Tel: +40 21 667 21 19, rezervari@koreahouse.ro
20/05/2011 la 12:25 pm
Pofta buna.
Tebuie sa fie o minunatie mai ales ca nu sunt asa picante ca restul mancarurilor coreene.
Ce maini pricepute are d-l.Lee!
Multumesc din suflet pentru aceasta “portita”deschisa prin care cunoastem mai bine Coreea.
20/05/2011 la 1:03 pm
Mi se pare o gustare apetisanta, si e fara carne. Imi place! Multumesc pentru prezentare dl.Lee, Andra si Koreafilm!
20/05/2011 la 1:17 pm
:O :(( ce bine arataaaaaaaaaa!! :X :X Nu stiu insa daca am atata indemanare sa le aranjez asa estetic…inca si la sarmale intampin probleme :( …dar oricum, superb, pofta de mancare imediata :)) Bon apetit! :D – chiar, cum se zice pe coreeana ‘pofta buna’ ? Transliteratia, nu caracterele . :D
20/05/2011 la 4:24 pm
Jal meokgesseumnida! Pofta buna!
20/05/2011 la 1:53 pm
Mama mia! Ce frumusete! Mi s-a facut iar foame!
20/05/2011 la 2:14 pm
nu ştiu ce să spun…pentru noi românii care suntem învăţaţi să mâncăm bine (cel puţin moldovenii şi ardelenii)…cred că dacă soacra mea i-ar găti aşa ceva socrului meu l-ar scăpa “mortăciune”….hihihi!.
cu alte cuvinte, dacă încerc aşa ceva acasă, s-ar putea să fiu nevoită să mănânc singură :))
de altfel arată nemaipomenit de bine, dar la gust nu mă pot pronunţa până nu gust (zahărul ăla nu ştiu ce mai caută acolo, după ce orezul, dovlecelul şi morcovul sunt deja dulci)
Mulţumim Anda şi dl.Lee pentru frumoasa prezentare :)
20/05/2011 la 2:18 pm
Andra*, scuze :D
20/05/2011 la 2:44 pm
interesanta reteta seamana un pic cu colturasi prajiti dar ca sunt umpluti cu orez si legume, am mancat ceva asemanator cand am locuit in italia doar ca aveau si peste ciuperci chinezesti si muguri de grau incoltit si in componenta lor
20/05/2011 la 3:37 pm
cred ca am gustat asa ceva acum un an, cand am foat la ceva prezentare a Coreei! spun cred, pentru ca invelisul nu aducea a tofu, ci a ou… :-? orice a fost, gustul era nemaipomenit! ^^
oricum, Yubu Chobap suna foarte haios si arata si bineee! :D
20/05/2011 la 4:46 pm
Cat de bine arata !!!!!
Cred ca are o savoare nemaipomenita ^ ^!
Multumim mult Andra si domnului Lee pentru reteta ^ ^
20/05/2011 la 5:52 pm
arata bine si cred ca gustul este pe masura . Multumi pentru reteta :)
20/05/2011 la 8:11 pm
Yummy cat de bine arata si sunt convinsa ca are si un gust pe masura,eu nu stiu sa gatesc dar poate o rog pe mama sa incerce reteta
Kamsahamnida!!!
21/05/2011 la 5:08 pm
Oare se gaseste pe undeva yubu?
21/05/2011 la 5:39 pm
Arata bine ,dar eu cred ca ingredientele se pot schimba in functie de gust si pricepere,nu cred ca se supara nimeni daca pe langa orez mai pui si ceva carnita !
24/05/2011 la 4:39 pm
nici eu nu ma supar daca nu se pune morcov^^
nu imi plac deloc..
23/05/2011 la 12:16 pm
Interesanta reteta! As dori sa o incerc si eu si ptr asta as dori sa stiu cat orez se fierbe si daca stie cineva unde se gaseste Yubu (tofu uscat). Oricum multumesc echipei KoreaFilm si D-lui Lee pentru acesta noua reteta.
24/05/2011 la 4:38 pm
pare interesanta reteta…
si acum inchei ca si colega mea la examen in compunerea despre “la ce e bun pestele” deci va spun: pofta buna :P