Regele Wonseong (a domnit in perioada 785 – 798, a murit in anul 798) a fost al 38-lea conducator al regatului coreean Silla. El era descendentul Regelui Naemul. Tatal lui a fost Kim Hyo-yang, iar mama sa a fost Doamna Gye-o, fiica lui Pak Chang-do. Regele Wonseong s-a casatorit cu Doamna Yeonhwa, fiica gakganului Kim Sin-sul.
In anul 780, Wonseong a luptat alaturi de ruda sa, Kim Yang-sang, pentru a invinge revolta condusa de Kim Ji-jeong. Rebeliunea s-a incheiat cu moartea Regelui Hyegong, iar Kim s-a urcat pe tron, domnind sub numele de Regele Seondeok. Noul rege i-a dat lui Wonseong titlul de sangdaedeung. Dupa ce Seondeok a murit, neavand mostenitori, nobilii l-au ales rege pe Wonseong.
In anul 787, Wonseong a trimis tribut dinastiei chineze Tang, solicitand in schimb un titlu. In 788, el a stabilit examenul national al serviciului public pentru prima data, dupa modelul Tang.
Regele Wonseong a murit in anul 798. El a fost ingropat la sud de Templul Bongdeoksa.
Regele Wonseong a fost succedat de Regele Soseong.
Mormantul Regelui Wonseong, al 38-lea rege al Dinastiei Silla, se afla in Oedong-eup, Wolseong-gun, Gyeongju si a devenit Sit Istoric nr. 26. Mormantul masoara 21.9m in diametru si are o inaltime de 7.7m. El este inconjurat de un gard din piatra decorat cu doisprezece figuri din zodiacul oriental.
Zona gazduieste de asemenea o serie de monumente din piatra: Hwapyoseok (marcheaza frontiera mormantului), Muninseok (statuia functionarului public), Muinseok (statuia ofiterului militar) si Dolsaja (un leu de piatra care protejeaza mormantul).
Muinseok este statuia favorita a vizitatorilor din cauza aspectului sau exotic. Statuia este uneori comparata cu o persoana puternica si carismatica, descendenta din poporul arab sau persan, la fel ca negustorii care au venit in Silla din cele mai vechi timpuri.
Desi mormantul este aranjat in stilul mormintelor Dinastiei Tang, el mai pastreaza inca toate caracteristicile tipice mormintelor din Silla, si anume pietrele care inconjoara mormantul, cele 12 figuri zodiacale, ziduri de protectie si piatra decorativa.
Surse: Wikipedia; visitkorea.or.kr
20/05/2011 la 10:54 pm
Statuia Muinseok este de acum şi preferata mea :) Chiar e carismatica şi aduce cu un vechi locuitor al Persiei.
Îmi plac foarte mult imaginile! Mulţumim, Bianca! :)