Ana-Maria Ruse [KF]

La mulţi ani, Moon Geun Young!

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Actori, Portrete, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , ,

Published on mai 06, 2011 with 28 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

- Anii de început -

Moon Geun Young s-a născut pe 6 mai 1987 în Gwangju, deci azi împlineşte 24 de ani. Familia ei constă din părinţi şi o soră mai mică. Cariera actoricească a început-o devreme, fiind un actor-copil. În clasa a treia din şcoala elementară, Geun Young a jucat într-o piesă a şcolii şi a devenit foarte atrasă de actorie.
După rolul din piesa de la şcoala, tânăra fetiţă şi-a rugat părinţii să o trimită la un institut de actorie. La început părinţii au fost împotriva acestei dorinţe, dar ea nu a renunţat la visul ei. În anul următor, când era în clasa a patra, Geun Young şi-a rugat din nou părinţii, iar aceştia i-au spus că dacă, candidatul la preşedinţie, Kim Dae Jung, va câştiga alegerile, atunci îi vor îndeplini dorinţa. Din fericire pentru Moon Geun Young, Kim Dae Jung a câştigat alegerile prezidenţiale în 1997. Până în clasa a şasea, tânăra vedetă în devenire intra la un institut de actorie din Gwangju, iar cei de acolo i-au trimis profilul unui institut din Seul, pentru ca anul următor să apară în câteva drame tv.
Image and video hosting by TinyPic

– Debutul în televiziune -

După mai multe apariţii în CF-uri, Moon Geun Young şi-a făcut debutul propriu-zis în 1999 în seria pentru copii de la KBS, Potato(누룽지선생과 감자 일곱개). A jucat şi în documentarul On The Way (길 위에서) regizat de Choi Ja-eun. În 2000 a venit marele succes Autumn in My Heart, de la KBS2, în care a jucat rolul copilei Eun-seo. Datorită ratingului mare a acestei drame, actriţa a devenit cunoscută de tot mai mulţi coreeni. În 2010, pe când promova piesa de teatru Closer, Moon Geun Young a fost întrebată care e interpretarea sa favorită, iar ea a răspuns că cea din Autumn in My Heart, pentru că atunci nu avea deloc experienţă şi a jucat din instinct.
Image and video hosting by TinyPic

- Debutul în filme -

După ce a jucat în mai multe drame, Moon Geun Young a primit un rol în filmul Lover’s Concerto din 2002. În 2003 a primit primul ei rol important în horrorul criticat şi apreciat în acelaşi timp, A Tale of Two Sisters, în regia lui Kim Ji Woon. Filmul a vândut peste 3 milioane de bilete şi a ajutat-o pe actriţă să-şi demonstreze capabilităţile actoriceşti într-un decor mai dinamic.
Image and video hosting by TinyPic
Cu comedia romantică My Little Bride din 2004, şi-a perfecţionat imaginea de actriţă drăguţă şi a avut succes tot mai mare în box-office. Şi acest film a vândut peste 3 milioane de bilete şi a devenit al doilea film din acel an cu cele mai mari încasări. În această perioadă Moon Geun Young şi-a câştigat titlul de „Surioara naţiunii” sau Korea’s Little Sister (Gukmin yeo-dong-saeng), datorită imaginii de soră mică simpatică. Compania de management a actriţei a fost mulţumită de performanţa sa din film, dar ea nu, pentru că, spunea ea, nu putuse să renunţe încă la imaginea personajului Su-yeon din A Tale of Two Sisters.
Image and video hosting by TinyPic
Următoarele ei două filme, Innocent Steps (2005) şi Love Me Not (2006) nu au fost succese comerciale atât de mari şi nici nu au primit critici favorabile. Innocent Steps păstra imaginea dulce a actriţei asemănătoare cu cea din My Little Bride, pe când Love Me Not aducea mai degrabă cu A Tale of Two Sisters.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
În 2006 Moon Geun Young era acceptată la Universitatea Sungkyunkwan şi luase o pauză în cariera de actriţă. Absolvea în Limba şi Literatura Coreeană.

- Întoarcerea la actorie -

În 2008 actriţa se întorcea la actorie cu drama istorică de la SBS, Painter of the wind. Rolul din acest serial marca o nouă linie de pornire pentru ea, jucând rolul unei femei care se deghizează în bărbat pentru a deveni pictor. Iniţial, din cauza deciziei riscante de a o alege pe Moon Geun Young în rolul principal, compania producătoare era îngrijorată faţă de viabilitatea comercială a serialului. Filmările au venit de asemenea cu dificultăţi. Pe 9 octombrie actriţa şi-a fracturat nasal filmând o scenă. Accidentul s-a petrecut când colegul ei de platou, Park Shin Yang a lovit-o neintenţionat cu cotul în timp ce filmau o scenă cu o ceartă. Filmările au fost amânate timp de o săptămână până ce Moon Geun Young s-a recuperat. S-a dovedit că serialul a primit critici favorabile, media ratingului fiind de 13,2%. Moon Geun Young a primit cel mai râvnit premiu, Daesang, la gala premiilor SBS din 2008 pentru acest rol.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Doi ani mai târziu actriţa făcea încă un pas îndrăzneţ în carieră, acceptând rolul unei fete rele în succesul Cinderella’s Stepsister. Acest serial a avut ratinguri şi de peste 20%. În timpul conferinţei de presă a acestui serial, Moon Geun Young declara că o actriţă trebuie să iasă de după gardul ei de siguranţă şi să-şi asume riscuri în carieră. Tot în acest an a acceptat o nouă provocare, şi anume piesa de teatru Closer, în care joacă rolul lui Alice, o tânără dansatoare de streaptease.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Anul 2010 s-a dovedit a fi foarte prolific pentru tânăra actriţă, deoarece a mai primit un rol principal în comedia romantică Marry Me, Mary!. Avea de gând să ia o pauză în acea perioadă, dar a fost convinsă de scenariul bun, de staff-ul talentat şi de apariţia lui Jang Geun Suk în rolul principal masculin.
Image and video hosting by TinyPic

- Background-ul familial şi actele de caritate -

Bunicul lui Moon Geun Young a fost fostul prizonier politic Ryu Nak Jin, care a decedat pe 1 aprilie 2005. Unchiul ei a murit prin împuşcare în timpul revoltei din Gwangju din 1980. Părinţii ei i-au spus fetei să doneze procente din câştigurile ei pentru cauze nobile. În timpul carierei, şi de cele mai multe ori în anonimat, actriţa a făcut mici şi mari donaţii pentru diferite cauze caritabile. În noiembrie 2008 organizaţia non-profit Korean Community Chest a dezvăluit că Moon Geun Young le-a donat 850 milioane won (aproximativ 800.000 dolari) sub anonimat de-a lungul ultimilor 5 ani. În 2006 a donat 300 milioane won centrului Haenam pentru copii din apropierea oraşului ei natal, Gwangju.
Image and video hosting by TinyPic
A construit o bibliotecă coreeană pentru coreenii din Australia, donând bani şi cărţi. De altfel actriţa donează cărţi din banii proprii încă din 2006, când, în urma unei vizite făcute rudelor ei din Australia, a văzut că studenţii coreeni de acolo duceau lipsă de cărţi şi loc unde să studieze. A lucrat cu Şcoala coreeană Linfield din Australia pentru a construi biblioteca numită Hangeul Library.
Image and video hosting by TinyPic
A mai făcut donaţii în valoare de 100 milioane won către organizaţia Morning Reading care promovează citirea cărţilor, în special prin intermediul mamei sale, dar faptele ei bune au fost dezvăluite de către organizaţie prin intermediul internetului.

- Filmografie -

• On The Way – Kil Wieseo(1999);
• Autumn Fairy Tale – Gaeul donghwa(KBS 2-2000);
• Life is Beautiful – Insaengeun Hareumdawo(KBS2-2001);
• Empress Myeongseong – Myeongseong Hwang-ho(KBS-2001);
• Lover’s Concerto – Yeonae soseol(2002);
• Only You – Ahnae(KBS2-2003);
• A Tale of Two Sisters – Janghwa, Hongryeon(2003);
• My Little Bride – Eorin Shinbu(2004);
• Innocent Steps – Daenseo-ui sunjeong(2005);
• Love Me Not – Sarang-ttawin piryo-eopseo(2006);
• The Painter of the Wind – Baramui Hwawon(SBS-2008);
• Cinderella’s Stepsister – Sinderella Eonni(KBS2-2010) ;
• Marry Me, Mary! – Maerineun Uibakjoong (KBS2-2010);
• Closer(2010).
Image and video hosting by TinyPic

- Premii şi distincţii -

• 2010 Golden Ticket Awards: Closer
• 2010 KBS Drama Awards: Best actress pentru Cinderella’s Stepsister
• 2010 KBS Drama Awards: Popular female actress pentru Cinderella’s Stepsister
• 2010 KBS Drama Awards: Top excellent actress pentru Cinderella’s Stepsister şi Marry Me, Mary!
• 2010 KBS Drama Awards: Popularity Award pentru Cinderella’s Stepsister şi Marry Me, Mary!
• 2010 KBS Drama Awards: Best Couple alături de Jang Geun Suk pentru Marry Me, Mary!
Image and video hosting by TinyPic
• 2010 Yahoo! Asia Buzz Star Awards: Female Buzz Star Award pentru Cinderella’s Sister şi Marry Me, Mary!
• 2009 Seoul Drama Awards (SDA): Most Popular Female Actress pentru The Painter of the wind
• 2009 45th Baeksang Arts Awards: Best Leading Actress pentru The Painter of the wind
Image and video hosting by TinyPic
• 2008 SBS Drama Awards: Premiul Daesang pentru The Painter of the wind
• 2008 SBS Drama Awards: Best Couple alături de Moon Chae Won pentru The Painter of the wind
• 2008 SBS Drama Awards: Top 10 Star pentru The Painter of the wind
• 2008 Grime Awards: Best Female Actress într-un serial tv pentru Painter of the wind
• 2005 42nd Daejong Film Awards: Most Popular Female Actress pentru Innocent Steps
• 2004 25th Blue Dragon Film Awards: Most Popular Female Actress pentru My Little Bride
• 2004 12th Choonsa Film Awards: Best New Female Actress pentru My Little Bride
• 2004 41st Daejong Film Awards: Best New Female Actress şi Most Popular Female Actress pentru My Little Bride
• 2000 KBS Drama Awards: Best Young Female Actress Autumn Fairy Tale
• 1999 Model Edubox Kone Award (에듀박스 코네스상).
Image and video hosting by TinyPic

La mulţi ani şi roluri cât mai bune în viitor!

Surse: Wikipedia, AsianMediaWiki,Viki.com.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

28 comentarii

There are currently 28 comentarii on La mulţi ani, Moon Geun Young!. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. la multi ani. multumesc pt articolul acesta complet.

 2. Saengil chuka hamnida Moon Geun Young!
  o actriţă foarte drăgălaşă şi foarte expresivă. Mi-a plăcut mult în Innocent steps:X

 3. La multi ani!!! si toate cele bune ptru viitor

 4. SAENGIL CHUKAHAMNIDA, UNNI!!

 5. Îi mai spun şi eu o dată La mulţi ani,este ft simpatică şi o actriţă bună.
  Mie mi-a plăcut ft mult în Painter of the wind,şi am văzut-o şi în A tale of two sisters,unde era mai mititică.

 6. Pe fata asta am iubitooo mult, mai ales pentru rolul din Cinderela’ sister. Nu a fost un rol usor, chiar aiurea, dupa parerea mea… Trebuia sa fii o rea… sa ai in sange un pic. La comedii romantice si la fotbal toata lumea se pricepe. Ce m-a atras la ea, pe langa inteligenta, talent si etc. ? Ochiiiiiii ei ! Sunt de pusi in rama…

 7. :) Superba domnisoara! :) Eu am urmarit-o cu placere in Mary stayed out all night :X Saengil chukhamnida!

 8. Wow, a donat 800.000 dolari unei singure organizatii?! Mi se pare o suma enorma pentru o actrita coreeana. Oare castiga chiar atat de bine din actorie? Sau o avea afaceri, ceva? :) Oricum, foarte frumos din partea ei sa doneze atat de multi bani pentru cauze diferite. Mai rar asa….
  Imi place cum gandeste: “o actriţă trebuie să iasă de după gardul ei de siguranţă şi să-şi asume riscuri în carieră.”. Nu ca altele, care refuza pana si un sarut in serial, dintr-o pudibonderie de neinteles pt mine. :))

  • Riscul la care se referea atunci era acela ca,interpretând un rol negativ,cel din Cinderella’s Stepsister,să nu mai fie văzută ca înainte,adică “surioara naţiunii”,actriţa cea micuţă şi dulce,ci imaginea ei să sufere ceva transformări.
   Din punctul meu de vedere,deşi nu am văzut serialul,cred că alegerea acestui gen de rol nu a avut efecte proaste asupra imaginii ei,ci din contră.

   Cred că e ft bine ca o actriţă să-şi asume riscuri,şi mie îmi place cum gândeşte.
   Deşi imaginea ei este una angelică,de tânără nevinovată,nu s-a sfiit să alege rolul Alice,o prostituată,dansatoare,din piesa Closer.

   Dovedeşte tărie de caracter,pt că spectatorii pot fi şocaţi de transformare.

   • Câştigă binişor,cred eu,mai ales că din reclame şi pictoriale se câştigă iarăşi bani buni.

 9. La multi ani! am vazut cateva filme cu ea, si mi-a placut foarte mult in Autumn tale! mai am inca de vizionat, este o actrita ce merita urmarita!

 10. ce cariera…pentru doar 24 de ani :)

 11. Desi am vazut-o numai in Pictorii Regelui,mi-a intrat la suflet micul si talentatul baietel,desi arata bine si ca femeie.La multi ani si la mai multe filme!

 12. La mulţi ani, Moon Geun Young!
  multa sanatate si mult succes in viata:)

 13. La multi ani!

 14. La multi ani cu sanatate si fericire Am vazut-o in cateva filme si-mi place mult are o figura inocenta ,dragalasa ,cel putin in filmele pe care le-am vazut eu :) INNOCENT STEPS ;MERY MY MARY ;PICTORII REGELUI ;
  ce-mi place poza in care e tunsa scurt si intr-o rochita alba… e ca o papusica
  multumim ana

 15. ahhh
  stiam ca ieri o fo’ ziua ei…dar…
  LA MULTI ANI MGY!
  Esti o actrita exceptionala…in a tale of two sisters ai fost geniala
  Sa fi fericita!
  Anaaa…multumim!:X:X:X:X:X

 16. Multumim ana pt recenzie :D! La multi ani Moon Geun Young!! Am vazut-o decat in Mary stayed out all the night si mi-a placut foarte mult :X… Chair as vrea sa o vad si in alte productii :)

 17. si eu vreau sa urmaresc marry staied out all night!:D:D:D

 18. stayed*

 19. Mi-a placut foarte mult de ea in Painter of the Wind

 20. la multi ani cu intarziere (cum imi sta in fire :D)!

  e o draguta si-mi place ca face acte de caritate! :)

 21. am vazut-o doar in marry me mary. E adorabila si a facut o pereche potrivita cu jang geun suk. Cate premii aree

 22. Saengil chuka hamnida , Moon Geun Young!o iubesc, una dintre cele mai bune actrite, e minunata, si-mi place in marry me, merry, ii sta super impreuna cu jang geun suk:X!

 23. HAPPY BIRTHDAY,Moon Geun Young!!! O actrita frumoasa, talentata si cu suflet mare! Îi doresc multa fericire si mult succes in tot ceea ce face si de acum incolo.

 24. La mulţi ani!! Eu am văzut-o doar în Painter of the Wind şi mi-a plăcut foarte mult de ea, e foarte drăguţă şi talentată, îi doresc şi eu sănătate, fericire şi mult succes în carieră!

 25. La multi ani, mica pictoreasa! Am aflat ca in urmatorul ei serial va juca prima artista coreeana de ceramica . Mult succes in cariera!

 26. LA MULTI ANI!!!! si din partea mea…

Leave a Comment