Ana-Maria Ruse [KF]

Gawi – The Nightmare

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

2ns5pgx

Published on mai 23, 2011 with 27 comentarii

The Nightmare (가위, Gawi aka Horror Game Movie sau Scissors) este un horror sud-coreean din anul 2000, şi este prima producţie de acest gen a regizorului Ahn Byeong-ki, cunoscut pentru filmele din anii următori, Phone(2002), Bunshinsaba(2004), APT(2006) sau D-Day(2006).
Image and video hosting by TinyPic
Este unul din filmele de debut a actriţei Ha Ji Won, şi, cum citeam undeva, acest film se adresează către două categorii principale de spectatorii de filme, fie fani declaraţi ai genului horror, fie fani devotaţi ai actriţei Ha Ji Won. Eu recunosc că mă încadrez în a doua categorie, dar nu demult aveam şi eu o pasiune pentru filmele de groază.
În rolurile principale, alături de Ha Ji Won, care joacă rolul Kyung-ah/Eun-ju, joacă actorii:
Kim Gyu-ri, care a jucat şi în horrorul Whispering Corridors din 1998 sau în Bushinsaba, în rolul Hye Jin;
Choi Jeong-yoon din Voice of the murderer(2007) şi Bushinsaba, în rolul Seon-ae;
Yoo Ji Tae din Ditto, Into the Mirror sau Midnight Fm, în rolul Hyun-jun;
Yoon Jo Saeng, în rolul Jeong-ok;
Jeong Joon, în rolul Se-hun;
Jo Hye Yeong, în rolul My-ryeong.

„Kyung-ah aduce moarte chiar şi după ce a murit”
Image and video hosting by TinyPic
Povestea filmului se desfăşoară pe trei planuri de timp diferite, de aceea poate fi puţin cam greu de relatat faptele. Totuşi, am să încerc să povestesc, şi voi începe cu…începutul.

Planul întâi
Hye Jin se întoarce de la cursuri şi o găseşte la uşa apartamentului său pe Seon-ae, fostă colegă de facultate şi prietenă, membră în grupul A Few Good Men, pe care nu o mai văzuse de 2 ani. Cele două povestesc despre foştii lor colegi, dar, este evident că ceva o tulbură pe Seon-ae, mai ales că aduce vorba despre Kyung-ah, o fostă colegă care murise în condiţii misterioase.
Image and video hosting by TinyPic
A doua zi Hye Jin se întâlneşte cu ceilalţi membrii ai grupului A few Good Men, şi aceştia par să aibă de asemenea treburi nerezolvate cu Kyung-ah. Se-hun o pictează pe pereţi, dar nu reuşeşte să-şi amintească chipul ei, iar Hyun-jun, cândva un sportiv promiţător, acum un biet muncitor cu genunchiul distrus, nu are decât cuvinte proaste de spus despre aceasta. Chiar şi ceilalţi membrii, Jeong-ok, avocat şi frate al lui Hyun-jun, şi My-ryeong, o actriţă în ascensiune dau impresia că nu doresc să vorbească despre subiectul Kyung-ah. Asta o face pe Hye Jin să creadă că ceilalţi împărtăşesc un secret teribil care va ieşi curând la iveală şi va face ravagii.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Planul secund
Printr-un flashback ne întoarcem cu doi ani în urmă, când Hye Jin întâlneşte o tânără timidă care se prezintă drept Eun-ju şi devine apropiată de ea. Nu peste mult timp o invită să facă parte din grupul A Few Good Men, iar Eun-ju acceptă. Hyun-jun, jucător de baseball începe să o placă pe tânăra misterioasă, iar Seon-ae începe să o urască, pentru că ea îl plăcea pe Hyun-jun. De asemenea Seon-ae continuă să o urmărească pe Eun-ju, şi o consideră o ciudată, punându-şi în minte să o discrediteze.
Image and video hosting by TinyPic
Într-o noapte grupul se adună în studioul lui Se-hun pentru a da o petrecere, dar are loc o pană de curent, şi rămân la taclale la lumina lumânării. În timp ce toţi aşteaptă ca şi Eun-ju să apară, Seon-ae spune povestea unei fetiţe, pe care ea şi Hye Jin au cunoscut-o în copilărie când trăiau la ţară, şi despre care se spunea că ar fi posedată de un spirit diabolic, şi din cauza ei se întâmplau lucruri oribile. Acea fetiţă se numea Kyung-ah.
Image and video hosting by TinyPic
În timpul poveştii, pe care Se-hun o filmează în totalitate, apare şi Eun-ju. Seon-ae continuă povestea, amintind de un grav accident rutier care se spunea că ar fi fost cauzat de acea fetiţă şi de faptul că tatăl lui Hye Jin a murit din cauza ei. Din acea vară, fetiţa a dispărut. La sfârşitul relatării, Seon-ae anunţă că noua lor membră din grup este exact acea Kyung-ah.
La auzul acestor vorbe, Hye Jin este şocată, şi îi cere explicaţii lui Eun-ju, care recunoaşte că ea este Kyung-ah, şi că tot ce vrea este ca ele să fie prietene în continuare. Hye Jin însă îi spune să iasă din viaţa ei, şi fuge din studio, plimbându-se prin ploaie. Decide să se întoarcă la studio, dar când ajunge acolo, o vede pe Eun-ju cum se aruncă de pe clădire.
Image and video hosting by TinyPic

Planul trei
Acest plan ne readuce în prezent, cu Hye Jin încă având remuşcări pentru moartea lui Eun-ju, şi chiar având parte de apariţii înfricoşătoare ale acesteia. Primeşte un telefon de la Seon-ae care îi spune terifiată că Kyung-ah este pe urmele ei. Tot în acest timp, Se-hun, care se află în maşină, este atacat de fantoma lui Kyung-ah care îi scoate un ochi. El reuşeşte să fugă şi intră într-o cabină telefonică de unde îl sună pe Hyun-jun, spunându-i că Kyung-ah e pe urmele lui, dar fantoma îl ajunge şi îl omoară.
Image and video hosting by TinyPic
A doua zi de dimineaţă, ceilalţi membrii ai grupului A Few Good Men primesc un bilet în care scrie că răzbunarea lui Kyung-ah a început, şi sunt uşor iritaţi, mai ales că Se-hun fusese ucis, şi la tefefon spusese că Kyung-ah este pe urmele lui. Jeong-ok îi linişteşte însă spunându-le că Seon-ae a urmat un tratament psihiatric în state, şi probabil ea este autoarea „glumei”.
Hyun-jun, care locuieşte temporar în studioul lui Se-hun, se întâlneşte cu fratele său, căruia îi cere să-l ajute să repună afacerea familiei pe picioare, pentru că are nevoie de bani, dar Jeong-ok îl refuză. Atunci Hyun-jun decide să-l şantajeze, având o casetă video care demonstrează că Jeong-ok şi My-ryung au o relaţie, chiar dacă Jeong-ok este însurat.
Înapoi în studio, Hyun-jun primeşte o „vizită” de la Kyung-ah, iar cadavrul său este descoperit de Jeong-ok şi My-ryeong care au venit să caute originalul casetei incriminatoare. O văd acolo şi pe Seon-ae, care fuge cu caseta, iar cei doi decid să se despartă de teama repercusiunilor. Mai târziu o vedem pe My-ryeong plină de sânge şi pe moarte în cabina de duş.
Image and video hosting by TinyPic
Destinele celor trei Few Good Men rămaşi par a fi pecetluite, mai ales că fiecare începe să se suspecteze unul pe altul. Hye Jin dă peste o casetă aflată în rucsacul lui Seon-ae, şi astfel află ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea în care Kyung-ah s-a sinucis.
Image and video hosting by TinyPic
Mai departe nu vă povestesc, ci vă las să urmăriţi filmul pentru a descoperi singuri ce s-a întâmplat cu Kyung-ah, cum a murit aceasta cu adevărat şi de ce a devenit fantomă.

Surse:
www.snowbloodapple.com
Wikipedia
www.koreanfilm.org
Han Cinema

Va urma filmul Phone, cu aceaşi Ha Ji Won.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

27 comentarii

There are currently 27 comentarii on Gawi – The Nightmare. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Sincer va marturisesc ca oamenii acestia se pricep la filme de genul acesta… Nu degeaba americani fac si refac, make-uri si remake-uri… Stiu sa construiasca si sa te duca in eroare fara sa iti dai seama. E o caracteristica buna a cineamtografiei coreene… Recomand filmul… Daca esti adormit, te trezeste; daca ai tensiunea mica, cu siguranta o vei avea mare… :)

  • Aşa e,americanii fac remake-uri după filmele coreene,este şi cazul filmului A Tale of Two Sisters,şi am înţeles că vor să facă un remake şi după filmul Phone,pe care îl voi prezenta la o dată viitoare(tot cu Ha Ji Won).

   Filmul de faţă e bunicel,dar nu extraordinar.Eu,cum am spus,l-am urmărit pt Ha Ji Won,mi-am pus în minte să văd toate filmele cu ea,pt că este actriţa mea preferată.

   Dar Phone,este mult mai bun,pe acela să-l vedeţi cu lumina aprinsă :))

   Acesta merge şi pe întuneric :))

 2. @ANA, multumesc pentru prezentare, nu sunt prietena cu filmele horror, dar ma consider o fana a lui Ha Ji Won, deci ma incadrez in grupa a doua. @IONICAR, dupa parerea mea cresterea tensiunii arteriale este total contraindicata, provoaca accident vascular cerebral :=) Deci, ai grija de sanatatea ta!

  • Momentan o am normala… ma refer la tensiune. Poate imi schimb jobul si devin aviator :))

  • Eu sunt amică cu ele :))

 3. Ioi, chiar ca fu greu de relatat…dar te-ai descurcat, Ana! :) Il vad si eu… cu lumina aprinsa!

  • Mersi :)
   Merge şi pe întuneric Michelle :))
   Dar să nu fii singură :D

  • Da, ana, ca bine zici! :))

 4. ana tie iti place mult ha ji won?^^

 5. Acum dupa prezentare am sa incerc sa-l vad, desi nu prea agreez genul.
  In schimb am vazut Phone care culmea mi-a placut, este bun merita vazut.

  • Da,Phone este mai bun ca şi Gawi,am să-l prezint curând.

 6. Ana imi plac filmele de acest gen chiar sper sa il urmaresc dar cu lumina aprinsa :))

  • :))
   Cum vrei,dar pe lumină n-are nici un farmec….pe întuneric e mai mare tensiunea.Aşa se urmăreşte un horror.

 7. nu-mi place genul horror de nici o culoare nici la lumina zilei nici la cea a becului cu atat mai putin pe intuneric.Mi-e tare draga Ha Ji Won dar prefer sa o vad in filme de care sa-mi amintesc cu drag.
  multumim ana pentru munca depusa

  • Oltea,şi mie mi-e dragă,dar eu vreau să o văd în toate filmele în care a jucat,sper să reuşesc :)
   Nu mă dau în spate nici de la horror-uri,sunt tare,si mă pot uita,chiar îmi place.

   • cand eram da anisorii tai si eu ma uitam la acest gen de filme ,eram fascinata sa vad pana unde poate merge imaginatia omului .Dar intre timp au mai trecut ceva ani si vorba lui Liliko a inceput sa creasca tensiunea arteriala, si de la o anumita varsta e total neindicata

 8. suna interesant subiectul filmului, insa cred ca imi cedeaza motorasul daca ma uit la horror :))… insa de curand am vazut o comedie spumoasa cu Ha Ji Won…. O sa va povestesc in curand despre ea :)

  • Abia aştept Ramona,lasă,eu prezint horrorurile lui Ha Ji Won,iar tu comediile :D

   • :))… ce figura esti… dar sa stii ca nu suna rau :D

 9. Unde ai vazut filmul? ca si eu vreau sa il vad dar nu l-am gasit :((

 10. Pe myasiancinema.com, cu subt în limba engleză.

 11. eu ma tem la asemenea filme dar o sa il vad. Vreau sa vad cum se descurca ha ji won in alte roluri

Leave a Comment