Dupa cum probabil stiti, pe 30 aprilie, a avut loc mult asteptatul workshop gastronomic. Am invatat sa gatim kimchi de la maestrul bucatar al Restaurantul Korea House din Bucuresti dl. John Lee, am mancat, ne-am distrat si am cunoscut persoane exceptionale.
Dl. Lee a jurizat micul nostru concurs de preparare de kimchi si castigatorul a fost….Andrei Tarta!
Aceasta va beneficia de o participare gratuita la urmatorul workshop Korea Film si de un voucher in valoare de 100 lei pe care il va putea folosi la restaurantul Korea House pe toata durata acestui an.
Felicitari, Andrei!
Pentru cei care nu au avut posibilitatea sa participe la workshopul Dlui Lee, avem o surpriza pentru voi!
Reteta de Kimchi a la John Lee:
4 verze chinezesti
7 linguri sare
4 linguri de usturoi maruntit
2 ridichi tocate
3 morcovi tocati
4 cepe vezi tocate
4 linguri de ghimbir maruntit
50g pasta de ardei dulce
2 mere/pere curatate
150ml sos de peste
400g ardei iute coreean pudra
4 linguri boia iute romaneasca
30ml sos de creveti
5 linguri de zahar
2 cepe albe
Varza se taie in sfeturi se adauga 4 linguri sare grunjoasa si se lasa la marinat, la tempeatura camerei, cu apa peste noapte. Apoi se scoate si se lasa la scurs.
Se prepara la foc mic apa cu faina, astfel incat sa se formeze un sos alb. Aveti grija ca sosul sa nu se lipeasca. Dupa 20 de minute luati de pe foc si lasati sa se raceasca.
Cel de-al doilea sos se pregateste cu ghimbir, usturoi, ceapa, mar/para. Toate acestea se adauga in blender impreuna cu ardeiul dulce si jumatate de cantitate de sos de peste.
Sosul format se amesteca cu ridichia taiata, morcovii, ceapa uscata, ardeiul iute, boiaua iute si se adauga inca jumatate de cantitate de sos de peste, plus sosul de creveti. Adaugam zaharul.
Sosul de faina pregatit in prealabil de pune peste preparat si se adauga ceapa verde si 3 linguri de sare.
Totul se amesteca bine.
Fiecare sfert de vaza, fiecare foaie in parte se “imbraca” bine in sos.
Se lasa cateva ore sa se aseze condimentele, apoi este buna de mancat.
E de preferat sa fie pastrata la frigider, in boluri inchise ermetic, pentru a preveni alterarea.
Multumim tuturor celor care au paticipat la Workshop-ul nostru. Am fost fericiti sa ii vedem pe cei ce au revenit la acest al doilea Workshop KoreaFilm si am legat prietenii frumoase ce speram ca vor dura cat mai mult.
Si pentru a valorifica si experientele pe care le-au trait cu participantii in timpul cusului gastronomic, ne-am gandit sa ii rugam sa ne impartaseasca parerile pentru cititorii nostrii si sa ne ajute cu ideei bune pentru viitorul workshop. Cativa dintre ei au raspuns indata cererii noastre:
“Mi-a placut foarte mult atmosfera si prezentarea domnului Lee. Faptul ca am putut viziona pe viu modul de preparare si apoi faptul ca am putut sa particip direct la preparare m-a ajutat foarte mult in a intelege cum se prepara Kimchi in Coreea, care mi-a placut (eu mananc mai condimentat) restul familiei a zis ca este OK, dar un pic cam iute.(…)Va multumesc ca mi-ati oferit posibilitatea de a participa la workshop si sper sa pot participa si la urmatoarele.” ( Alexandru Chirilov )
“M-am simtit foarte bine la workshop. Am avut parte sa invat a prepara kimchi, ceea ce nu este aproape usor, de la un bucatar ce reprezinta kimchi si cu imi place mie sa spun asa cum doar romanul stie cel mai bine cum se fac sarmalele la fel si cu kimchi, doar un coreean poate sti ce inseamna cu adevarat kimchi si cum este preparat acesta. Uimitor pentru mine a fost sa aflu ca ardeiul iute a fost importat in Coreea abia din sec. al XVIII-lea din China, pana in acel moment kimchi avand o culoare alba si un gust nu chiar IUTE!!! …” ( Robert Ionut )
“…m-am simtit foarte bine si a fost o experienta placuta sa fac practic ceea ce citisem inainte pe net, si anume kimchi.(…)Am apreciat foarte mult faptul ca domnul Lee nu s-a limitat la Bucatarie, ci a intrat putin si in cartea de istorie a gastonomiei si ne-a spus lucruri interesante despre kimchi, de-a lungul timpului.
Si la urma urmei, nu bucatica din farfurie e foarte importanta pentru noi, ci contactul cu o feliuta din cultura coreeana si timpul petrecut cu oameni draguti…” ( Ina Weber )
Si nu in ultimul rand castigatorul nostru:
“Trebuie sa recunosc ca mancarea este una din pasiunile mele si am dorit sa vin la acest workshop ca o continuare la cel de anul trecut. (…) Am venit nerabdator si cu asteptari care mi-au fost aproape indeplinite. Mi-ar fi placut sa dureze un pic mai mult si sa implice mai multa practica (de ex. prepararea sosului) dar si asa a fost perfect.
Cel mai mult imi face placere sa invat de la oameni pasionati care stiu sa-si impartaseasca cunoasterea, iar dl. Lee este unul dintre acesti oameni. Ne-a aratat ca are cunostinte temeinice, stie ce gust sa ofere preparatului si stie cum sa explice modul de pregatire al acestuia.
Pot spune din experienta ca nu multi bucatari stiu sa-si impartaseasca cunoasterea si nu multi doresc sa o faca, asadar a fost o placere sa invat de la dansul. Recunosc ca daca s-ar ivi ocazia as accepta cu bucurie un stagiu de practica in restaurantul in care profeseaza.
Dar pana acolo, sa vorbim despre kimchi-ul nostru. Dupa cum am spus, partea de instruire a fost super. Sincer, nu ma asteptam sa castig acest concurs pentru ca nu venisem cu nici cea mai mica intentie in acest sens. Nu mi-am ales eu bucata de varza pe care trebuia sa o pregatim asa ca a fost o surpriza si pentru mine. Dar trebuie sa spun ca mi-a facut placere si in final am fost mandru de mine.
Odata ajuns acasa am urmarit evolutia gustului acestui preparat de-a lungul mai multor zile. Ceea ce m-a uimit a fost modul in care in final toate aromele s-au armonizat, desi unora s-ar putea sa li se fi parut putin cam condimentat. Bineinteles ca am degustat kimchi-ul si alaturi de alte preparate si chiar mi-a facut placere sa incerc lucruri noi. Cu siguranta ca la un moment dat voi pregati kimchi acasa si poate chiar mai multe sortimente…” ( Andrei Tarta )
Dl. John Lee multumeste tuturor celor care au lasat mesaje de “La multi ani”, precum si participantilor la cursul gastronomic impreuna cu care am sarbatorit aniversarea sa.
19/05/2011 la 12:01 am
O! Avem si reteta ! :) Ii invidiez pe cei care au avut posibilitatea sa participe la eveniment .
19/05/2011 la 12:05 am
da, din pacate nu toti locuim in Bucuresti…
19/05/2011 la 3:25 am
Cat de draguti sunteti asa cu mainile murdare de sos…,cea mai buna metoda
de a “”simti”" cum trebuie facut un lucru bine :)))))!!!!
Provincia va asteapta Domnule Lee !!!
Multumim pentru reteta .
19/05/2011 la 9:33 am
a câştigat un bărbat?!
şi femeile ce-au făcut?! s-au jucat în sos în loc să prepare kimchi?!…hihihi! ….glumeam:) , probabil că nici eu nu m-aş fi descurcat mai bine :))
Felicitări câştigătorului!
Mulţumim de reţetă!
19/05/2011 la 9:39 am
îl aşteptăm pe dl. Lee să vină şi în Moldova cu un workshop :)
19/05/2011 la 11:05 am
Ce pacat ca nu locuiesc In Bucuresti :((((!! Destul de ciudat ca a castigat un baiat :)))).. Dar bravo lui ^ ^!
Oricum multumim mult de tot pentru reteta! Sigur o voi incerca ^ ^
Ultima poza este foarte draguta :X:X
19/05/2011 la 7:51 pm
Cat de bine arata. Noroc ca am mancat :)) …… Multumim pentru reteta si felicitari tuturor participantilor (dupa parerea mea toti sunt castigatori datorita faptului ca au invatat de la un maestru ) ….
19/05/2011 la 9:55 pm
avem reteta oricum e diferita de ce am incercat eu ,,doamnelor trebuie sa va luati revansa data viit ,dl lee va asteptam in provincie ,multumim andra pt recenzie si poze
20/05/2011 la 3:15 pm
sper ca la viitorul workshop voi ajunge si eu! ^^
ce mandru e dl. Lee, in ultima poza, cu tortul! :D :x
20/05/2011 la 11:22 pm
@Oana: a fost fooooarte emotionat! ^^ Cute, nu? Te asteptam ;)
21/05/2011 la 12:05 am
@andra: esti o reporterita de nota 10!
05/12/2011 la 9:25 am
Si eu sunt pasionata de tot ce inseamna Coreea, m-au fascinat prin tot ceea ce fac ei, felul lor de-a fi si mai ales modestia lor. De aceea imi doresc sa ii pot cunoaste mai bine si a-s vrea f.f. mult sa pot participa si eu la Workshop-uri dar nu stiu cand se organizeaza si cat costa. Daca ma poate ajuta cineva m-as bucura. Multumesc.
28/11/2012 la 12:14 pm
Ma bucur sa vad astfel de lucruri. Si eu sunt un impatimit al bucatariei coreene si am luat masa de multe ori la Korea House, datorita jobului meu, in principal.
Printre altele, sunt si un pasionat de bucatarie si am incercat si eu diverse retete.
Printre altele, pot spune ca imi reuseste destul de bine kimchi, pe care-l am mereu in frigider.