koreafilm

World Fusion Music (I)

Written by koreafilm. Posted in Alte genuri, Han style, Hanguk Eumak - Muzica, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , ,

oriental express

Published on aprilie 13, 2011 with 11 comentarii

Tot omul ştie azi ce înseamnă fusion, pentru că internetul şi globalizarea dau oricui posibilitatea de a lua contact cu alte culturi, de a le înţelege, iar, dacă îi plac, de a le urmări îndeaproape.
Dar originea sintagmei world fusion music, o găsim prin anul 1978, la etnomuzicologul Dr. Robert Brown de la Center for World Music, pentru a descrie muzica lumii, pe fondul demersurilor primului şi celui mai longeviv grup care a adus laolaltă tradiţii şi stiluri diferite de muzică din Africa, Bali şi India. Acest grup, condus de Matthew Montfort, se numeşte Ancient Future şi activează încă. Revista Billboard îi denumeşte ”trendsetter” pentru contribuţia lor la mişcarea world fusion music.
Scepticii vor spune că jazzul s-a format în acelaşi fel, că muzica neagră a impregnat substanţa artistică a Statelor Unite, fără să fie neapărat necesar de a da un nume acestui fenomen.
Da, aşa e, dar acelaşi lucru s-a petrecut şi în multe alte locuri de pe pământ, în perioada în care informaţia circula mai încet, iar muzicienii ajungeau mai greu să înveţe unii de la alţii. Au existat numeroase încercări de cooperări interculturale în era psihedelică, Beatles au fost ei înşişi în India, de unde au venit cu noi repere culturale. Să ne amintim că Ravi Shankar, celebrul virtuoz indian al sitar-ului, a cântat în anii ’60 nu doar alături de Beatles, ci şi de Yehudi Menuhin.
Iar oamenii simt nevoia să pună nume acţiunilor lor şi atunci s-a găsit un nume şi pentru aceste strădanii de a aduce pe aceeaşi scenă şi a contopi sunete de pe mai multe continente.

 

Stilul acesta de muzică are în prezent şi o altă conotaţie. Cred eu că centrul de greutate s-a mutat pe absorbţia elementelor de folclor în muzică. Cam ceea ce a făcut Flamenco-ul în Spania, Phoenix, la vremea lor, în România, ceea ce a început Goran Bregovic cu Bijelo Dugme, în Balcani şi a fost dus la extrem de Emir Kusturica. Să nu uit: în era IT, fusion se face cu sintetizatoare şi cu tehnicile muzicii electronice. Şi aceasta este o nouă trăsătură a stilului fusion.

Doresc să vă aduc în atenţie un grup coreean inovativ de fusion music: Oriental Express (오리엔탈익스프레스), format din muzicieni preocupaţi de muzica clasică, de jazz şi de sintetizator.
S-au format în 2004 şi au şase membri – Choi Yungjun (liderul şi compozitorul grupului; keyboard; pian), Kim Hyun-jung (inginer chimist şi percuţionist), Kim Hyun-Mo (chitară bass), Park Kyung-So (gayageum), Chun Jiyun (haegeum) şi Kim Dae-seung (chitară).

Oriental Express constituie un contracurent la K-pop, care a împins muzica tradiţională coreeană în uitare, dar cu mijloace foarte moderne, eminamente digitale, atât în partea soft, cât şi în cea hardware. Ei dezvoltă softuri pentru o interpretare cât mai originală şi au „construit” chiar instrumente electronice: electric gayageum, i-haegeum, i-janggu. În prezent proiectează un sintetizator coreean.

Dacă doriţi să vă reamintiţi instrumentele tradiţionale Gayagum , Haegum şi Janggu.

Grupul a editat deja 3 albume: cel de debut, în 2006, denumit „To the West”,
în 2007 „Cruising Together”, iar în 2008 „Vision of the Road”.

Beat-urile funk, jazz rock, disco, electric sound sunt înglobate în stilul muzical tradiţional coreean.

Câteva exemple:
Morning coffee, de pe albumul „Vision of the Road”

Piesa are un debut internaţional, până în momentul în care se aude sunetul de haegeum. După aceea, zici că e ba jazz, ba altceva, încă nedefinit. În a doua jumătate, găsim solo de baterie, solo de bass, tuşa keyboard-ului, aşa cum se cere pe la case mari, cusute cu firul roşu al haegeum-ului. Încetişor şi discret se simte prezenţa gayageum-ului, ca un ingredient de neînlocuit.

 

Heart beat, de pe albumul „Cruising together” începe cu un sunet de keyboard, care te trimite cu gândul la un jam session de club occidental.

Intenţia artiştilor este de a da dimensiune coreeană unor construcţii muzicale internaţionale. Nu doar că aceştia declară prin titlul primului album că se uită „către vest”, dar să nu uităm că formarea muzicală a unora dintre membri s-a făcut în SUA.

Un sound interesant, într-un concert pe mobile

 

Surse:

http://www.ancient-future.com

http://www.orientalexpress.org

http://korean-content.com/2011/01/13/korean-crossover-band-oriental-express/

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on World Fusion Music (I). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Interesant :)
    Chiar mi-a plăcut deşi e ceva nou pt mine.Această combinaţie între instrumentele moderne şi cele tradiţionale sună ft bine.Coreeni sunt ft ingenioşi.
    Mulţumim Laura pt articol,se pare că te-ai perfecţionat pe muzică :)

  2. multumim laura! foarte frumoasa piesa morning coffee!

    • ma bucur ca ti.a placut. observ ca multi artisti compun piese despre cafea….viciosii stiu de ce :-))

  3. @ana: aigo, muzica este foarte importanta pentru mine, as zice ca e un drog, dar mi.e ca ne mai aude cineva prin palat…. :-))))

  4. suna tareeee bine… multumim pentru recenzie ;)

    • credeam ca sunt singurica in acest colt muzical….ma bucur ca va place si voua :-)

  5. Foarte interesant, nu cunoştem acest subiect până acum.
    Ce înseamnă era “psihedelică”?

    • “era psihedelica” denumeste anii ´60-´70, cand a avut loc o asa-numita rebeliune culturala. in state, razboiul din vietnam scotea tineretul pe strazi, in proteste ample, in europa, era redescoperita filosofia indiana. europenii cautau iluminarea, eliberarea spirituala pe toate caile, inclusiv prin consum de opiu si de alte droguri acceptate la limita legii. aceasta a dus la un intreg curent in arta, asociat si cu miscarea “flower power”.
      arta (pictura, muzica, designul vestimentar) se caracteriza prin colorit excesiv, prin exuberanta, continut abstract si multe excese (a se intelege ca se crea dupa consum zdravan de droguri). psihologic, aceste stari alterate de constiinta stimulau SINESTEZIILE. in mod finut si in papucii lui shin jung hyeon s.a dorit sa se puna consumul de droguri, cine stie daca era doar o gaselnita a regimului, sau chiar patrunsese si pe acolo valul creatiilor sub imperiul starilor “high”.

  6. Foarte frumos, laura sincer nu mai auzisem asa ceva pana acum!
    Suna foarte dragut :D

  7. foarte creativi coreenii astia! ^^
    e bine de stiut ca mai exista si altceva in afara de k-pop care are succes si place publicului!

    felicitari pentru articol! :)

    • @oana: in mod cert exista si altceva in afara de K-pop. asta caut si eu pentru public, sa gasim si sa ascultam impreuna si alte tipuri de muzica.

Leave a Comment