koreafilm

Stilul retro

Written by koreafilm. Posted in Alte genuri, Han style, Hanguk Eumak - Muzica, K-Pop, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

01

Published on aprilie 20, 2011 with 14 comentarii

 

Omenirea se dezvoltă pe o spirală, progresează până la descoperiri de neînţeles, dar când pierde contactul cu ceea ce cunoaşte, simte nevoia să facă un pas înapoi. Fizicianul american Jonathan Huebner a ajuns la concluzia că rata globala a inovaţiilor tehnologice din ziua de azi corespunde celei din jurul anului 1600, în plin Ev Mediu. Deşi sistemul de educaţie se află în continuă perfecţionare, iar investiţiile în cercetări ştiinţifice sunt mari, în ţările puternice, este din ce in ce mai greu pentru oameni sa dezvolte noi tehnologii.

Ce are asta de-a face cu muzica? Moda şi inovarea în artă merg în paralel cu întoarcerea la trecut.

Vine un moment în care nu doar oamenii de ştiinţă, dar şi artiştii vor să treacă prin tunelul timpului şi să ajungă în alte decenii, să experimenteze gustul vremurilor trecute. Aşa vine valul retro: din nevoia de a nu pierde legătura cu siguranţa trecutului.

Oldies but goldies revin în centrul atenţiei în Coreea.
Pe de o parte, veteranii sunt rechemaţi la rampă şi sunt scoase de la naftalină refrene încuiate cu lacătele exuberanţei noilor generaţii.

În februarie a avut loc în KBS Hall din Pusan un spectacol care a reunit trei interpreţi de muzică prog-folk, celebri în anii ´70, într-un spectacol cu parfum de amintire. Kim Se Hoan (김세환), Song Chang Sik (송창식) şi Yun Hyeong Ju (윤형주).

Detalii aici.

Totul se pusese în mişcare în septembrie anul trecut, prin seria de două emisiuni difuzată de MBC, denumită „Come and Play”, amintind de cafeneaua live “C’est si Bon” a anilor 70, din Seoul, unde sub titlul “C’est si Bon and Friends”, s-au lansat numeroşi cantautori şi interpreţi. Cei trei, împreună cu Jo Young Nam (조영남) au readus în atenţia publicului, melodii crezute uitate.

Succesul a fost imens, s-a scris mult, atât la redacţii cât şi pe bloguri, aşa încât, în februarie, trei dintre ei au fost din nou invitaţi pe scenă, pentru a reînnoda dialogul verbal şi muzical despre trecut.

Şi uite aşa, a ieşit la iveală o nouă tendinţă în muzică (în entertainment, în general) – fiorul Retro se propagă şi devine un stil.

Numeroase evenimente au fost destinate reînvierii stilului retro, iar coreenii sunt mândri că vechea muzică este sursa de inspiraţie pentru fenomenul K-pop.

Song Chang Sik pe scenă, într-un dialog al chitarelor acustice.


Despre artişti, abia am găsit câteva informaţii în limba engleză, iar cunoştinţele noastre de limbă coreeană sunt încă prea puţin productive pentru a înţelege biografii şi a urmări discografii. Suntem puşi în situaţia de a lăsa muzica să vorbească (!) şi să ne arate cum se cânta acum treizeci de ani.

비(ploaia) interpret Kim Se Hoan:

Pe de altă parte cei foarte tineri, care nu au trăit în anii ´60, modelează poza, moda, apariţia şi mentalitatea acelor ani.

În felul lor, tinerii interpreţi de K-pop (한국대중가요) umblă şi ei în lada cu zestre a trecutului şi aleg de acolo diverse tablouri, pe care încearcă să le modeleze fără a le fi trăit. Trupa de fete Secret (시크릿), care în ianuarie 2011 a editat un album în stil retro, denumit „Shy boy” (샤이보이), a ales un tablou, reprezentând swing-ul anilor ´60.

Site-ul trupei Secret

În pură manieră hollywoodiană, tinerele au fost deja acuzate de lipsă de originalitate. Unele voci susţin că ar fi copiat stilul trupei SNSD (i.e. 소녀시대, adică Girl’s Generation), aşadar, o referire la asemănări.

Artistele s-au apărat, susţinând că există multe diferenţe: de interpretare, de mişcare scenică şi de concept, aşa că, deşi s-au aşteptat la aceste polemici, ele se consideră unice.

În loc de concluzie, o întrebare: mai e ceva nou de inventat sub soare? În artă, în ştiinţă, în modul nostru de a fi?

Surse:

www.koreafocus.or.kr

blue1004.wordpress.com

http://www.psychemusic.org/korean2.html

www.maniadb.com

www.youtube.com

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

14 comentarii

There are currently 14 comentarii on Stilul retro. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Frumoasa recenzie cu care mi-ai adus aminte de ritmurile folk ale tineretii mele.

  • koreafilm

   Ne bucuram ca am atins o coarda sensibila, Flori :)

  • ma bucur ca am ajuns aproape de ceea ce isi doresc cititorii, cu atat mai mult cu cat si mie imi place acest stil.

 2. fiecare muzica are farmecul ei si nici stilul retro nu este mai prejos! multumim !

 3. moda se intoarce ,se reinventeaza ,muzica e la fel mie imi place stilul retro-vintage pt ca e mai aproape de virsta mea,in tot ce ne inconjoara gasim o farima de retro si sunt f multe melodii vechi care au trecut testul timpului si sunt ascultate si astazi de copii nostri,frumoasa recenzie laura

  • Felicitări, Laura, pentru comentariu, frumoasă și aleasă scriitură, era și timpul ca stilul retro să prindă realitate și în Coreea!

   • koreafilm

    @Kim: pe multe posturi TV a fost o adevarata frenezie retro anul acesta….Sunt cativa solisti consacrati, adevarate repere peste timp, pe care ii vom prezenta la momentul potrivit…

   • sunt multe lucruri interesante de dezvlauit despre trecut. muzical, eu am ramas aninata in epoca psihedelica, iar moda anilor ´20-´30, rochiile cu talie joasa si bentitele pe frunte (asa cum a avut bunica mea rochia si podoabele de mireasa) imi plac enorm.

  • koreafilm

   Asa este, Mihaela! Sunt multe melodii din anii 60, 70 care cunosc multe versiuni noi…Acelasi lucru se intampla si in Coreea….Articolul prezinta o mica parte din acestea…

 4. Ft,ft interesant că şi trupele tinere,noi,revin la acest stil,având astfel de accente în arta lor.
  Felicitări,Laura şi mulţumim!

  • koreafilm

   @Ana: Interesanta alegerea coregrafica si vestimentara a fetelor ….;)

  • multumesc de apreciere. si pe mine m-a mirat, de aceea am si contrapus cele doua generatii – cei maturi si cei tineri, care se intalnesc intr-un punct al artei.

 5. intr-o lume plina de superficialitate si in goana dupa bani, uite ca multi vor sa se intoarca in trecut, la valorile promovate pe atunci si la muzica! ceea ce e imbucurator pentru ca multi artisti pusi in umbra de generatia actuala, au sansa de a se face remarcati din nou prin simplitate si originalitate!

  • oana, asta era surpriza despre care aminteam in alt comentariu. zau, ca si eu m-am mirat.

Leave a Comment