koreafilm

Savoare din Jeonju: #2: Interviu cu dl. John Lee. Partea I

Written by koreafilm. Posted in Han style, Hanshik - Gastronomie, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

8

Published on aprilie 22, 2011 with 19 comentarii

KF: Spuneti-ne mai intai cateva lucruri despre  dvs; ce ne puteti spune despre locul de nastere?

Sunt originar din Jeonju, localitate natala de care acum, cand locuiesc in Romania, imi este tot mai dor…In dragoste se spune “Ochii care nu se vad se uita”, insa daca ar fi sa ma refer la locul meu de nastere as spune ca departarea m-a facut sa tanjesc si mai mult dupa aceste locuri….

Asta si poate pentru faptul ca Jeonju este un oras care pastreaza urmele trecutului si ale istoriei, intr-un mod cu totul deosebit fata de alte orase din Coreea, iar aceasta se poate vedea in arhitectura traditionala, in modul de a gati si de a manca…Orasul are un supranume, este “orasul ce pastreaza aroma trecutului”

Foto credit: Irina Ghenu

Locuiam in imprejurimile orasului, puteam auzi susurul unui rau, unde mergeam vara impreuna cu fratii mei, ori la scaldat ori la pescuit…Cat de frumoasa este amintirea pestelui facut la gratar, dupa aventura prinderii lui…Amintirea iernii, cand ne dadeam cu sania pe raul inghetat…Nici iarna nu renutam la prinderea pestelui si mergeam la copca..

KF:  Cand ati hotarat sa parasiti Coreea? Cu ce ganduri?

Pe 22 mai 2010, deci anul trecut, la inceputul verii, am ajuns in Romania, pentru prima data…
La 31 de ani imi puneam intrebarea daca pot sa incep o noua viata, sa imi construiesc o noua viziune, un nou scop intr-o tara necunoscuta…

Asa mi-a petrecut primele mele zile in Romania, cu teama, pe fondul unei personalitati pronuntat introvertite…Si iata ca a trecut, pe nesimtite, un an…

Mi am dorit intotdeauna sa gatesc, sa am propriul meu restaurant, o speranta, un vis la care ma gandesc de cand am venit in Romania…

Foto credit: Irina Ghenu

KF:  Cum era in Jeonju?

Primul lucru care imi vine in minte cand ma gandesc la Jeonju sunt parintii si familia in general. Ei sunt ce am mai drag…Parintii locuiesc la tara si imi amintesc cat de mult muncesc, imi amintesc cizmele de cauciuc acoperite de noroi, fetzele lovite de soarele arzator…

Cand eram mai mic alergam intr-un suflet de la scoala sa ii ajut pe parinti. Aveau culturi de fructe, mai ales de pepeni, capsuni si vita de vie, dar si multe flori. Sera era impartita in doua, in stanga erau florile, in dreapta erau fructele…

Tot timpul mi se spunea ca arat mult mai tanar :) Poate pentru ca am petrecut multe veri in sera de flori si am mancat multe fructe proaspete :)

KF: Ce ne puteti spune despre cele mai cunoscute feluri de mancare din Jeonju?


Bibimpap, Kongnamul, garnituri specifice zonei…Oricine viziteaza Jeonju, fie ca este turist coreean, fie ca este strain, trebuie sa serveasca neaparat macar una din aceste trei feluri de mancare!

Doar daca ne referim la bibimpap, exista peste 10 sortimente diferite! Mie imi place cel mai mult Yukhwae Bibimpap! (KF: Bibimpap cu carne de vita)

Garnisit cu diverse legume si nelipsita carne de vita, gustul acestuia depaseste orice asteptari! Este extraordinar de bun!

Supa de kongnamul de Jeonju este foarte gustoasa, datorita faptului ca apa din zona este prielnica in mod deosebit culturilor de kongnamul. Acesti muguri de soia sunt foarte nutritivi si coreenii le servesc mai ales ca remediu la mahmureala.

Foto credit: Irina Ghenu

Legumele au fost folosite dintotdeauna in bucataria coreeana a acestei zone! Inconjurata de munti si dealuri, de mare si campii, zona este foarte bogata in diverse plante si verdeturi, in fructe de mare, folosite din belsug in cele 20-30 de garnituri de baza care se servesc in restaurantele locale. Un adevarat festin, pentru care isi merita celebritatea!

KF: Cum v-a influentat in cariera de bucatar faptul ca v-ati nascut in aceasta zona vestita pentru specialitatile culinare?

Prima data am facut “cunostinta” cu bucataria in armata, prin intermediul unui prieten.
Aveam 21 de ani si mi se parea interesant sa gatesti…mi se parea mie sau poate chiar asa era, eram din ce in ce mai priceput, primeam laude pentru asta, asa ca, la insistentele prietenului meu m-am apucat serios sa gatesc.

Dupa ce am terminat armata m-am angajat la un restaurant din Jenju, specializat in Bibimpap, insa nu mi-as fi imaginat atunci ca ce era un hobby, o preocupare de moment, va deveni specializarea pe care aveam sa ma bazez multi ani de atunci.

Ca sa fiu sincer, in prima mea zi de munca, cand am intrat in bucatarie m-a lovit un sentiment de dezamagire…

Bucataria din imaginatia mea era cu totul altfel decat ce vedeam in fata….
Intram intr-o bucatarie plina de….batranici, iar eu aveam 23 de ani!

Probabil ca in orice tara este la fel: cand esti tanar cauti ceva mai usor, mai simplu…si la fel de simplu iti vine sa renunti! Asadar, prima zi in care am ajuns la restaurant a fost si prima zi in care am vrut sa renunt!

In momentele in care doream sa renunt insa ma gandeam la parinti, la familie si… la mainile celor sase batrinici pregatind bibimpap…

Daca faci mancare doar din placere s-ar putea sa te opresti la un moment dat. Pentru a putea merge mai departe, trebuie ca gatitul mancarii sa iti dea un sentiment de fericire!

- Va urma-

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

19 comentarii

There are currently 19 comentarii on Savoare din Jeonju: #2: Interviu cu dl. John Lee. Partea I. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. primaaa!!! :))

  2. voi stiti ca eu am intrat la 3 noaptea pe site sa citesc interviul? si nu era postat :)) inca un motiv pentru care vinerea e ziua mea preferata!

    dl. Lee e… fermecator! :D si nici nu zici ca are 31 de ani! prezic ca o sa aiba multe fane pe site! ^^

    • koreafilm

      Da, l am lasat pentru vineri…:) ne bucuram mult ca va place!
      @Oana: ai remarcat talentul de povestitor al dlui Lee…:) A fost o incantare sa pregatim acest interviu, deoarece am descoperit un om deosebit;)

  3. citind interviul mi-am adus aminte de verile petrecute la bunici si de multe alte amintiri placute (devin nostalgica!) si totodata am mai multe intrebari la care astept raspuns de la dl. Lee :)) dar o sa astept cuminte celelalte parti! ♥

    da da, are un mod aparte de a povesti; sa tot vrei sa-l citesti!^^ la un moment dat parca eram in Jeonju :))

  4. Minunat!!! Un adevărat povestitor dl. Lee . îmi place modul în care acesta îşi aduce aminte de locurile natale şi de familia sa, de copilărie şi de prima sa experienţă ca bucătar. Trebuie să-i fie foarte dor de toate acestea. Totuşi mi-ar fi plăcut să fie ceva mai lung acest interviu :D
    abia aştept continuarea! dl. Lee fighting!!

  5. Stilul narativ al dl. Lee este foarte frumos parca ar fi Creanga al nostru care-si aduce aminte de Ozana cea frumoasa si Humulestiul lui natal.
    Ii doresc din suflet sa isi realizeze visul de a avea un restaurant si daca va fi intr-un hanok cu atat mai bine unde noi doritorii sa ne putem permite momente de relaxare.

    • asa este florimami,citind,primul gand mi-a zburat si mie tot la creanga al nostru:)..

  6. Hey,Mr.Lee,ce poveste interesantă de viaţă aveţi :)
    Aşteptăm cu interes continuarea interviului.
    Interesant că a ales să vină în România.

  7. interesant interviul,dar totusi nu ne-a spus exact de ce a ales Romania,eu sunt tare curioasa sa aflu ce l-a determinat sa vina in tara noastra..ast cu nerabdare continuarea:)

    • koreafilm

      @Geo: raspunsurile vor veni in a doua parte a interviului….Ne va povesti pe indelete cum a luat decizia de a veni in Romania…;)

  8. Eu cred ca Dl. John Lee a venit in Romania chemat de Sufletul neamului romanesc si pt. ca, in esenta, numai cine se aseamana se aduna. Ii admir pe coreeni si pt. ca sunt oameni sinceri si autentici, asa ca dl.Lee.

    • Felicitări pentru interviul cu dl. Lee și eu l-aș fi întrebat , de ce a ales Romania, poate ne explică data viitoare!

      • koreafilm

        @Kim: Multumim! A fost o alegere intre mai multe variante, desi ne marturisea ca nu a fost una simpla :)

    • koreafilm

      @Paola: foarte frumos spus, foarte autentic si surprinzator de sincer! Veti vedea si in a doua parte a interviului de ce :)

  9. Foarte simpatic d-nul Lee! Un om deosebit! Abia astept continuarea!

    Multumim mult KoreaFilm!

  10. interesanta povestea si abia astept continuarea, sunt foarte curioasa de ce a ales romania pentru a-si implini visul.tare mi-as dori sa mananc si eu ceva gatit de dl.lee, care apropo de ce zicea cineva mai sus va avea cu siguranta multe fane de-acum incolo;).felicitari pt domnul lee si paste fericit!

  11. Waaa ( cam des folosesc aceast inceput, dar…de cate ori sunt uimita si entuziasmata … ) ! I love Mr. Kim!! In curand sper sa vizitez si eu Korea House …ma gandesc sa merg acolo chiar de ziua mea, pe 19 mai. Ma bucur pentru acest restaurant, sper ca afacerea sa sporeasca si ca domnul bucatar sa aduca Coreea mai aproape de romani cu fiecare preparat. Iti multumim pentru tot ce faci, domnule! Kamsahamnida!

  12. Un interviu care mi-a placut si care dezvaluie amanunte interesante despre domnul Lee, locul in care s-a nascut si cum a ales meseria de bucatar. Astept continuarea. Multumesc.

  13. Dl Lee ,un dragut …cu prima vizita la Bucuresti am sa caut restaurantul ca sa pot gusta din preparatele coreene…retetele de pe diferitele site nu ma incumet sa le prepar pt.ca-mi lipsesc ingredientele iar inlocuitori cu siguranta altereaza gustul original…

Lasă un răspuns către koreafilm