Regatul Shilla: Regele Seongdeok

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on aprilie 27, 2011 with 2 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Seongdeok Daewang, sau Seongdeok cel Mare a fost al 33-lea monarh al regatului coreean antic Silla si a domnit in perioada 702-737. Cu mai bine de 50 de ani inainte de domnia Regelui Seongdeok, Silla a cucerit regatele vecine, Baekje si Goguryeo si a creat Regatul Silla Unificat, care a fost precursorul Regatului Goryeo si al Dinastiei Joseon. Domnia Regelui Seongdeok este considerata apogeul Regatului Silla. Disputele teritoriale cu Regatul Balhae, un nou regat care s-a dezvoltat in partea de nord a teritoriului fostului Regat Goguryeo, au continuat in timpul domniei sale, iar teritoriile sudice ale tanarului stat au fost absorbite de Silla.

Ascensiunea la tron
Seongdeok a fost al doilea fiu al Regelui Sinmun, al 31-lea monarh din Silla, si fratele mai mic al Regelui Hyoso, al 32-lea conducator al regatului. Deoarece Regele Hyoso nu a avut mostenitori, Seongdeok a fost ales ca viitor conducator .

Domnia
Image and video hosting by TinyPic
In anul 704, Seongdeok s-a casatorit cu Doamna Baeso (Regina Seongjeong), fiica lui Gim Wontae. In 715, fiul lor, Junggyeong, a fost numit Print Mostenitor. La scurt timp dupa acest eveniment si din motive necunoscute, dar foarte probabil din cauza luptei pentru putere dintre rege si familia sotiei sale, Regina Seongjeong a fost data afara din palat (in anul 716). Ca o dovada a luptei pentru putere, Printul Mostenitor Junggyeong a murit in anul urmator, din motive necunoscute. Dupa alungarea primei sale sotii, in anul 720, Regele Seongdeok s-a casatorit cu Sodeok, fiica ministrului Gim Sun-won. Regii Hyoseong si Gyeongdeok au fost copii Regelui Seongdeok si ai reginei sale, Sodeok.
In ciuda luptei pentru putere dintre aristocratie si prerogativele regale, domnia Regelui Seongdeok este considerata de majoritatea savantilor coreeni ca fiind apogeul statului unificat Silla. Relatiile dintre regatul coreean Silla si Dinastia chineza Tang au atins niveluri nemaiintalnite de cooperare. Tulburat de regatul coreean Balhae, care devenea din ce in ce mai agresiv (a lansat un atac pe mare impotriva Dinastiei Tang in anul 733), in anul 733, Imparatul Xuanzong l-a numit pe Regele Seongdeok comandant militar al Ninghai, cu ordinul de a pedepsi Balhae/ statul Malgal. Desi Regele Seongdeok a lansat o campanie in nord in acelasi an, planul sau a fost dejucat de viscol.

Conflictele cu Balhae
Regatul Silla, de asemenea, a fost ingrijorat de renasterea statului Balhae. In anul 721, Regele Seongdeok a ordonat construirea unui zid mare peste granita de nord a Regatului Silla. Vestigii ale acestui zid mai pot fi vazute si astazi in provincia Hamgyong de Sud, Coreea de Nord. Afectat si de raidurile piratiilor japonezi de-a lungul coastei de sud, in anul urmator (si destul de probabil cu aceiasi muncitori), Seongdeok a construit o mare fortareata in apropiere de capitala Gyeongju. Potrivit Samguk Yusa, cetatea (cunoscuta sub numele de Mobeol), la care au muncit aproximativ 40.000 de oameni, reprezinta o marturie a cresterii puterii monarhiei centralizate.

Politica interna
Regele Seongdeok a incercat sa reformeze sistemul de teren din Silla. Dispersarea de “terenurile apte de munca” (jeongjeon) este mentionata pentru prima data ca avand loc in anul al 21-lea al domniei Regelui Seongdeok (722).
Natura exacta a terenurilor apte de munca este contestata, deoarece aproape nicio dovada care sa confirme acest lucru nu mai exista. In orice caz, indiferent de natura sa precisa, ar parea sa fie o incercare de a sustine autoritatea regala prin cultivarea relatiilor cu taranimea in detrimentul terenurilor exploatate ale aristocratiei.
In anul 735, Imparatul chinez al Dinastiei Tang, Xuanzong, a cedat Regatului Silla, in mod oficial, teritoriul de la sud de Raul Pae (in prezent Raul Taedong, care trece prin Phenian).

Clopotul Emille al Regelui Seongdeok
Image and video hosting by TinyPic

Regele Gyeongdeok, al doilea fiu al Regelui Seongdeok, a comandat un clopot enorm pentru a-l cinsti pe tatal sau. Pentru crearea acestui clopot, numerosi oficiali guvernamentali si calugari au fost trimisi sa colecteze donatii. Legenda spune ca o femeie saraca, neavand bani pentru a dona, si-a oferit propria fetita ca jertfa in onoarea Regelui Seongdeok. Conform legendei, copilul a fost turnat in metal. Dupa ce clopotul a fost terminat, un ton miraculos s-a auzit, ca o voce de copil mic.

Image and video hosting by TinyPic

Clopotul masoara 3,33 m inaltime, 2,27 m in diametru, 11-25 cm grosimea peretelui si cantareste aproximativ 20 de tone. Sunetul dulce al clopotului se aude de la 40 de mile distanta, atunci cand bate intr-o zi senina.
Image and video hosting by TinyPic
Desi a fost comandat de Regele Gyeongdeok, clopotul a fost finalizat abia in timpul domniei succesorului sau, Regele Hyegong, in anul 771. Clopotul Emille este pastrat in prezent in Muzeul National din Gyeongju.

Image and video hosting by TinyPic

Mostenirea
Domnia Regelui Seongdeok a fost una plina de prosperitate si de pace. Un carturar a sustinut, in timpul domniei sale, ca “…autoritatea suprema a tronului a fost in cele din urma asigurata, iar cu acest regat realizat in final am putut sa ne bucuram de linistea neobisnuita pe piata interna”.
Conform Samguk Sagi, Seongdeok a inventat primul ceas de apa (nugak), in 718. Cu toate acestea, acest lucru este probabil o redare gresita a Nugakjeon-ului.
Budismul a prosperat in timpul domniei Regelui Seongdeok, dupa cum reiese din numarul mare de calugari de la Templul Beopjusa. Templul pastreaza o oala enorma din fier, cea mai mare din Coreea si probabil din toata Asia, facuta in timpul domniei Regelui Seongdeok, precum si un rezervor cu masurile 4,46 m X 2,4 m X 0,94 m , utilizat pentru furnizarea de orez si apa celor 3.000 de calugari din templu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Regele Seongdeok a murit in anul 736, fiind succedat de fiul sau, Regele Hyoseong.

Image and video hosting by TinyPic
Mormantul Regelui Seongdeok

Surse: Wikipedia; newworldencyclopedia.org

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

2 comentarii

There are currently 2 comentarii on Regatul Shilla: Regele Seongdeok. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. O recenzie foarte detaliata si informata, plina de poze minunate! Multumim, ca de obicei, o treaba excelenta, Bianca! :)

  2. Ft frumos,Bianca.Felicitări încă o dată.Jertfa acea aduce aminte de Ana lui Manole.

Leave a Comment