Regatul Shilla: Regele Muyeol

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on aprilie 16, 2011 with 11 comentarii

Regele Taejong Muyeol (602-661), nascut cu numele de Kim Chunchu, a fost al 29-lea monarh din regatul coreean Silla (Sinra) si a domnit intre anii 654-661. El a condus la unificarea celor Trei Regate ale Coreei. Inainte de a deveni rege, Kim Chunchu a vizitat Regatul Goguryeo, Wa (Japonia) si Dinastia Tang din China, cautand intariri pentru a apara Silla de invaziile Regatului Baekje.
Desi nu este considerat un “Seonggol” ( descendent din doi parinti cu sange regal), Kim Chunchu a urcat pe tron ca si “Jinggol” (ruda regala cu un singur parinte de sange regal), atunci cand Regina Jindeok, ultima “Seonggol”, a murit in anul 654. In timpul domniei sale scurte, Muyeol a stabilit un guvern centralizat bazat pe un cod juridic, a invins regatul rival, Baekje, si a falsificat o alianta cu Dinastia Tang, care a permis mai tarziu fiului sau, Regele Munmu, sa unifice Peninsula Coreeana pentru prima data.
Inca din copilarie, Printul Chunchu a fost prieten cu Generalul Kim Yusin. Mai tarziu, Regele Taejong Muyeol s-a casatorit cu sora acestuia.
Image and video hosting by TinyPic
Actorul Yoo Seung-Ho in rolul Printului Kim Chunchu, in drama istorica “The Great Queen Seondeok”
Viata
Kim Chunchu, sau Regele Taejong Muyeol, s-a nascut in anul 602, avand “sange sacru” si rangul “Seonggol”. Tatal sau, Kim Yongsu, a fost fiul celui de-al 25-lea domnitor al Sillei, Regele Jinji.
Image and video hosting by TinyPic
Kim Yongsu, interpretat de actorul Park Jung Chul in drama istorica “The Great Queen Seondeok”
Cand Regele Jinji a fost detronat, toata linia sa regala, inclusiv fiul sau Kim Yongsu, a fost considerata nepotrivita pentru a domni peste regat. Cu toate acestea, Kim Yongsu a fost unul dintre putinii oameni ramasi cu rangul “seonggol”. El s-a casatorit cu o printesa (Printesa Chunmyung), care avea rangul “seonggol”, iar copilul lor, Kim Chunchu, a primit si el acest rang.
Image and video hosting by TinyPic
Printesa Cheonmyeong, interpretata de actrita Park Ye Jin in drama “The Great Queen Seondeok”
Kim Yongsu a fost o personalitate puternica in guvern. Cu toate acestea, el a pierdut toata puterea in favoarea lui Kim Baekban, fratele regelui. Pentru a supravietui, Kim Yongsu a acceptat sa primeasca rangul de “jingol”, rang situat mai jos decat “seonggol”. Prin urmare, Kim Yongsu a pierdut sansa de a deveni rege. Cu toate acestea, atunci cand toti oamenii cu rangul “seonggol” mureau, cineva cu sange regal de rangul “jinggol” urma la tron.
Ministrii l-au vrut pe Kim Alcheon rege (sau So Alcheon), care a fost apoi numit “Sangdaedeung” (cel mai mare post din guvern). Tatal sau a fost un om cu rangul “seonggol”, care s-a casatorit cu o femeie cu rangul “Jingol”, astfel incat fiul lor nu a fost un “seonggol”. Cu toate acestea, Kim Yushin l-a sprijinit pe Kim Chunchu, iar Kim Alcheon a refuzat tronul si l-a sprijinit si el pe print. Ca rezultat, Kim Chunchu a devenit Regele Muyeol
Image and video hosting by TinyPic
Kim Chunchu alaturi de Kim Yushin (interpretat de actorul Uhm Tae Woong), in drama istorica “The Great Queen Seondeok”

Inainte de urcarea pe tron
Regatul Baekje a fost o amenintare de lunga durata pentru Silla deoarece statul Silla era situat in partea de sud-est a Peninsulei Coreene, fiind izolat de restul lumii. Kim Chunchu a stabilit relatii internationale pentru Silla. In august 642, atunci cand Baekje a invadat o parte din teritoriul Sillei, Kim Chunchu s-a dus in Goguryeo pentru a cere intariri. Acolo a fost arestat si inchis, dar unii slujitori din Goguryeo l-au ajutat sa scape, in timp ce Kim Yushin se pregatea in apropiere de granita cu Goguryeo sa-l salveze, impreuna cu 3.000 de soldati.
Image and video hosting by TinyPic
Dupa esecul de a obtine intariri din Goguryeo, Kim Chunchu s-a dus in Regatul japonez Wa, in anul 647. Cronicile din Japonia (Nihon Shoki) prezinta vizita lui Kim Chunchu in Wa, dar Samguk Sagi (Cronicile Celor Trei Regate) nu mentioneaza ca aceasta calatorie a fost facuta cu scopul obtinerii unui sprijin din partea japonezilor. In anul 648, Kim Chunchu a mers impreuna cu fiul sau sa ceara ajutor Dinastiei Tang din China pentru a cuceri Baekje. Desi nu au putut obtine o data precisa pentru sosirea intaririlor Tang, Imparatul Taizong a dat ordin de trimitere a fortelor militare. In acelasi timp, Kim Chunchu a cerut Imparatului Taizong permisiunea de a modifica imbracamintea oficiala a Regatului Silla dupa stilul din Tang. Dupa intoarcerea lui Kim Chunchu in Silla in anul 649, imbracamintea oficiala din Silla a fost schimbata. Inainte de a reveni in Silla, Chunchu a primit un rang acordat de Imparatul Taizong special pentru el. Kim Chunchu si-a lasat fiul in China, iar mai tarziu si-a trimis si alti copii acolo, inclusiv pe Munmu, care va deveni al 30-lea rege din Silla. Prin aceste activitati diplomatice, Kim Chunchu a intarit relatia regatului sau cu Dinastia Tang.
Dupa moartea brusca a Reginei Jindeok in martie 654, Kim Chunchu a devenit al 29-lea monarh din Silla.

Domnia
La scurt timp dupa ce Kim Chunchu a urcat pe tron, devenind Regele Taejong Muyeol, Dinastia Tang a trimis o scrisoare oficiala adresata Regelui din Silla si Regelui din Lelang (Lelang a fost una dintre comanderiile chineze din Peninsula Coreeana timp de peste 400 de ani, pana cand a fost cucerita de Goguryeo in anul 313).
In luna mai a anului 654, Regele Taejong Muyeol a ordonat conducatorului administratiei regale sa cerceteze in detaliu codurile legale disponibile. El a adoptat aproximativ 60 de legi care vizau instituirea unui guvern centralizat in Silla, bazat pe sistemul juridic. Noul cod juridic a incercat sa consolideze prerogativele regale.
Image and video hosting by TinyPic
Regele Taejong Muyeol a fost prieten cu Imparatul Gaozong al Dinastiei Tang. Regele Muyeol a fost un mare sprijin pentru imparat, si imparatul pentru rege. El a trimis, in mod constant, delegatii imparatului, ca sa trimita intariri pentru a distruge Baekje. In cele din urma, Imparatul Tang a trimis 130.000 de soldati, condusi de generalul Su Dingfang (in anul 660). Intre timp, Kim Yushin a plecat din Silla impreuna cu 50.000 de soldati si a luptat in sangeroasa Batalie de la Hwangsanbeol, lasand Regatul Baekje devastat si neprotejat. In cele din urma, Regele Uija s-a predat, lasand Silla sa se confrunte doar cu Goguryeo pentru autoritatea asupra Peninsulei Coreene.
In luna iunie a anului urmator, Regele Muyeol a murit, lasandu-l pe fiul sau, Printul Kim Beopmin, sa-si asume tronul, ca Regele Munmu.

Familia
Image and video hosting by TinyPic
Tata: Kim Yongsu, fiul Regelui Jinji din Silla, al 25-lea conducator al Regatului Silla, si al sotiei acestuia, Doamna Jido din familia Park
Mama: Printesa Cheonmyeong, fiica Regelui Jinpyeong din Silla si a Reginei Maya
Unchi: Kim Yongchun, fratele lui Kim Yongsu, Gradul 13 Pungwolju
Matusa: Regina Seondeok din Silla, sora Printesei Cheonmyeong; al 27-lea monarh al Regatului Silla
Sotie: Regina Munmyeong, nascuta cu numele de Kim Munhui, sora mai mica a Generalului Kim Yushin, fiica cea mica a Generalului Kim Seohyun si a Doamnei Manmyeong

Copii:
1. Regele Munmu din Silla (626 – 681)
2. Kim Inmun (629 – 694)
3. Kim Munwang (629 – 665)
4. Kim Nocha
5. Kim Jigyeong
6. Kim Gaewon
7. Kim Intae
8. Kim Gaejimun
9. Kim Geodeok
10. Kim Madeok
Regele Munmu si Kim Inmun sunt fiii Reginei Munmyeong. Kim Intae, Kim Gaejimun, Kim Geodeok si Kim Madeok au fost fiii unor concubine.
Identitatea mamelor lui Kim Munwang, Kim Nocha, Kim Jigyeong si Kim Gaewon este incerta. Potrivit Samguk Yusa, ei sunt copiii Reginei Munmyeong. Conform Samguk Sagi, ei sunt fiii unor concubine.

Monumentul Regelui Taejong Muyeol
Wangneung-bi (Monumentul Regelui Taejong Muyeol) a fost construit in anul 661, in fata mormantului Regelui Muyeol.
Mormantul Regelui Muyeol, 11 m inaltime si 110 m patrati, se afla situat in padurile de pin de pe Muntele Sondosan. Odata, un inel de pietra consolida baza movilei, dar cele mai multe pietre au disparut de-a lungul secolelor, in timp ce numai pietrele mai mari au ramas.

Mormantul Regelui Muyeol
In fata mormantului se afla un pavilion. In pavilion este gazduit un piedestal in forma de broasca testoasa, datand din constructia initiala. Acesta a sprijinit odata un elogiu scris de Kim In-mun, al doilea fiu al Regelui Muyeol, un bine-cunoscut maestru caligraf si poet.
Image and video hosting by TinyPic
Monumentele construite in timpul Dinastiei Silla Unificata au fost influentate de Dinastia Tang din China. Monumentul de la Mormantul Regal al Regelui Taejong Muyeol, cu piedestal de broasca testoasa, si cu varful in forma de dragon fara coarne, este primul exemplu bun al acestui stil. Capul testoasei se prelungeste in sus, iar picioarele sale sunt impinse inainte. Pe spatele ei sunt sculpturi hexagonale mari in forma de fagure de miere, iar partea de rezemare a corpului acesteia este decorata cu modele de floare de lotus. In partea de sus are trei dragoni fara coarne pe fiecare parte.
Monumentele construite in timpul Dinastiei Silla Unificata au fost influentate de Dinastia Tang din China. Monumentul de la Mormantul Regal al Regelui Taejong Muyeol, cu piedestal de broasca testoasa, si cu varful in forma de dragon fara coarne, este primul exemplu bun al acestui stil. Capul testoasei se prelungeste in sus, iar picioarele sale sunt impinse inainte. Pe spatele ei sunt sculpturi hexagonale mari in forma de fagure de miere, iar partea de rezemare a corpului acesteia este decorata cu modele de floare de lotus. In partea de sus are trei dragoni fara coarne pe fiecare parte.
Sculptura in piatra este considerata o capodopera, broasca testoasa si dragonii par reali, ca si cum ar fi in viata, exprimand spiritul intreprinzator al Regatului Silla. Monumentul a fost clasificat ca si Comoara Nationala la data de 20 decembrie 1960.
In spatele mormantului sunt mai multe movilite, care se crede ca apartin unor rude ale regelui. Din pacate, identitatea exacta a lor a fost pierduta. Arheologii cred ca exista camere funerare din piatra in interiorul movilei, dar aceasta nu a fost excavata niciodata.

Printul Kim Chunchu este interpretat in drama istorica “The Great Queen Seondeok” de actorul Yoo Seung Ho.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Surse: Wikipedia; newworldencyclopedia.org

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on Regatul Shilla: Regele Muyeol. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Bianca,ai evoluat extraordinar la scrisul recenziilor.multe felicitări :)
  Citesc cu deosebită plăcere articolele tale.

 2. o prezentare ampla a unei figuri istorice importante! :)

  in serial, trebuie sa recunosc, l-am considerat pe chunchu un incapabil (asta doar la inceput, cand a aparut in peisaj) dar pana la sfarsit a dovedit ca e inteligent si ca isi merita statutul de print!

 3. Încă o recenzie minunată Bianca! Bravo!

 4. frumos dar bianca, tatal lui nu a fost regele Jinji ! Jinji a fost bunicul sau , tatal printesei Chon Myung , mama lui ! dar frumos !VOT!

  • Laura,tatăl lui a fost Kim Yongsu,aşa a scris Bianca,nu regele Jinji.
   Iar Jinji nu a fost tatăl lui Cheonmyeong,acela a fost Jinpyeong.

 5. Multumesc pentru voturi!
  Ana, ma bucur foarte mult ca iti plac recenziile mele! :*

 6. Foarte detaliata prezentare. Kamsahamnida.
  Desi cand a aparutin Queen Seon Deok ma cam enerva, am inceput sa ii apreciez calitatile si in final sa ii vad potentialul. Ma gandeam ca el ar fi cel mai probabil rege dupa moartea reginei, matusa lui si asa s-a si intamplat. Scenaristii au sugerat foarte bine asta in film.

 7. Multumesc Bianca pentruca ai facut aceste minunate articole despre regii Shilla si toata domnia lor . Am fugit repede pe firul anilor la anul 605 sa caut viata lui Chunchun si am descoperit pe regele Muyeol si am citit cu bucurie toata recenzia ta asa ca va fac cadou o informatie : Viata lui d ela tinerete si prietenia si realizarile sale, prietenia cu viitorul gen Kim Yusin sint vizibile azi intr-unnou serial DREAM OF THE EMPEROR -jucat de actori cunoscuti noua , si il puteti vedea din Romania pe KBS WPORLD simbata si duminica la ora 15.40 inainte d eSlave hunters si reluare in aceleasi zile la ora 23.40
  Superb realizat , sint tineri adolescenti si nu ma descurcam cu regele domnitor , regele detronat si regina regenta o rea si o intriganta . Cine vede pe can 712 la BUC nu il ratati

 8. Minnata prezentare. Multumesc

 9. am o mare nelamurire ! conform acestei recenzi tatal lui kim chun chu a fost Kim Yongsu dar in serialul Visul regelui in episodul 2 partea 2 la minutul 26 apare ca fiind Kim Yongchun http://koreafilm.ro/blog/2011/04/regele-muyeol-1-68088/

 10. Ma uita la seriale coreene de la varsta de 10 ani si mie se pare cel mai reusit serial “Visul Regelui ,,chiar am plans la ultimele doua episoade 69-70

Leave a Comment