Gyeon Hwon

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: , , , ,

Published on aprilie 14, 2011 with Un comentariu

Image and video hosting by TinyPic
Gyeon Hwon (867? – 936, a domnit in perioada 900 – 935) a fost regele fondator al statului Hubaekje, unul dintre cele Trei Regate Tarzii ale Coreei. In unele documente, numele sau este trecut ca fiind “Jin Hwon”. El a fost, de asemenea, precursorul clanului Hwanggan Gyeon. Informatii esentiale despre viata sa sunt pastrate in Samguk Sagi. Samguk Yusa prezinta cateva fragmente despre el preluate din diverse surse.
Image and video hosting by TinyPic
Samguk Sagi
Image and video hosting by TinyPic
Samguk Yusa
Conform registrelor, Gyeon Hwon s-a nascut cu numele Lee, nu Gyeon. Cele mai multe registre sustin ca tatal lui Gyeon Hwon a fost Ajagae, un fermier din clanul Lee, si ca el s-a nascut in modernul Gaeun-eup, in Mungyeong, provincia Gyeongsang de Nord, fiind cel mai mare copil dintre cei sase frati ai sai. Mama sa a fost din zona Gwangju, dar identitatea ei exacta nu este cunoscuta. Ajagae a avut doua sotii: Doamna Sangwon si Doamna Namwon. Gyeon Hwon a fost fiul primei sotii a fermierului. Cu toate acestea, legenda din Samguk Sagi ne spune ca mama lui a fost din Gwangju. Ea a dat nastere primului sau copil dupa ce a intrat in contact fizic cu un vierme deghizat in om. Tot din legenda aflam ca Gyeon

Inceputul vietii si fondarea Hubaekje
La varsta de 15 ani, Gyeon Hwon a plecat de acasa ca sa se alature armatei din Silla si a devenit comandant al fortelor din regiunea Jeolla. In timp ce tatal sau devenise foarte puternic in regiunea Sangju, el a adunat independent tarani locali pentru cauza sa, adunand in scurt timp foarte multi adepti. In anul 892, Gyeon Hwon a capturat orasele Wansanhu si Mujinju, preluand vechiul teritoriu al fostului regat Baekje si castigand sprijinul oamenilor care erau ostili fata de Silla.
Gyeon Hwon s-a declarat rege al Hubaekje (“Tarziul Baekje”) si a stabilit capitala la Wansanju, in anul 900. El a stabilit guvernul, a creat relatii diplomatice cu China si a urmarit extinderea regatului sau prin mai multe conflicte cu Gung Ye al Hugoguryeo.

Domnia
Dupa incoronarea sa ca domnitor al Hubaekje, Gyeon Hwon si-a trimis armata in modernul Hapcheon, in sud-vestul capitalei Gyeongju a regatului Silla, dar campania a esuat si armata s-a retras. Apoi, in 910, cand Wang Geon, un general al regatului rival Hugoguryeo a atacat si a capturat orasul Naju, el a facut o incercare de a prelua controlul asupra orasului de la Wang, dar nu a reusit.
In 918, Gung Ye, care si-a mentinut domnia prin acte de teroare, a fost detronat si ucis de catre comandantii armatei sale. Generalul si ministrul-sef Wang Geon a fost incoronat ca nou conducator, marcand astfel punctul de inceput al regatului Goryeo.
Gyeon Hwon a trimis o alta expeditie majora la Hapcheon in 920 si, in cele din urma, a reusit sa preia controlul asupra regiunii, fortandu-l pe Regele Gyeongmyeong sa se alieze cu Goryeo. Apoi, el a invadat zona de astazi a Andong-ului, dar trupele sale au fost invinse de catre paznicii locali din Silla. Dupa batalie, Gyeon Hwon a fost fortat sa faca pace cu Goryeo, printr-un schimb de membrii ai familiei regale. Cu toate acestea, atunci cand nepotul sau a murit, el l-a ucis pe ostaticul Goryeo, varul lui Wang Geon, si a reluat razboiul impotriva Goryeo.
In anul 927, Gyeon Hwon si-a condus armata si a atacat capitala regatului Silla, Gyeongju. Regele Gyeongae, nefiind pregatit de razboi, a preferat sa se sinucida in loc sa fie capturat de armata invadatoare a regatului Hubaekje. Gyeon Hwon l-a stabilit ca nou rege pe Kim Bu, care a devenit Regele Gyeongsun. Pe drumul de intoarcere, el s-a intalnit cu armata condusa de Wang Geon, invingand-o cu usurinta si omorand multi generali si razboinici vestiti ai lui Wang. Wang a scapat datorita sacrificiului realizat de doi generali ai sai, Shim Sung-gyeom si Kim Nak. Un an mai tarziu, a preluat cetatea Jinju din Silla.

Decaderea
In anul 930, trupele regatului Hubaekje s-au confruntat cu o infrangere grea in Batalia de la Gochang (astazi Andong), fiind imposibil sa recupereze din pierderi. O alta infrangerea a armatei lui Gyeon Hwon a avut loc in anul 934.
Nu numai ca Hubaekje nu isi revenise din infrangerile militare, dar regatul se afla si intr-o mare dezordine interna. In 935, fiul ce mare al lui Gyeon Hwon, Singeom, a pierdut titlul de mostenitor al tronului in favoarea fratelui sau mai mic, Geumgang. El l-a detronat pe Gyeon Hwon cu ajutorul fratilor sai, Yanggeom si Yonggeom.
Singeom l-a ucis pe Geumgang si l-a inchis pe Gyeon Hwon in Templul Geumsan, dar acesta a fugit in regatul Goryeo, unde vechiul sau inamic, Wang Geon, l-a primit si i-a oferit pamant si sclavi.
Image and video hosting by TinyPic
Templul Geumsan
In anul 935, Regele Gyeongsun din Silla s-a predat regatului Goryeo. In anul urmator, la cererea lui Gyeon Hwon, el si Wanggeon au condus o armata masiva impotriva statului Hubaekje, iar regatul a cazut.

Diplomatie
Spre deosebire de rivalul sau Gung Ye, Gyeon Hwon a fost activ in diplomatie. El a fost confirmat in mod oficial ca si conducator legitim al regatului Hubaekje de catre Dinastia chineza Wuyue si mai tarziu de catre Dinastia Tang. In plus, a incercat sa se alieze cu nou-formata dinastie Liao in nord, care a fost fondata de catre Khitani, cu scopul de a inconjura Goryeo atat in nord, cat si in sud. Gyeon Hwon a trimis emisari in Japonia, in principal pentru motive comerciale. Regiunea Jeolla a fost centrul comercial al Asiei de Est si a servit ca baza pentru negustori, cum ar fi Jang Bogo.
Cu toate acestea, in ciuda tuturor abilitatilor sale militare, diplomatice si comerciale, Gyeon Hwon a fost lipsit de iscusinta politica de a intemeia un stat viabil; sistemul sau de guvernare nu a fost diferit foarte mult de cel din Silla, care s-a dovedit a fi ineficient in centralizarea puterii proprietarilor locali si a negustorilor. In cele din urma, Hubaekje nu a putut sa-si exercite influenta asupra multor oameni din regat, deschizand calea statului Goryeo de a integra regatul si a unifica peninsula coreeana.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

Un comentariu

There are currently Un comentariu on Gyeon Hwon. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Felicitări :)

Leave a Comment