Regatul Shilla: Regina Seondeok (1)

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on aprilie 07, 2011 with 8 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Seondeok a domnit ca regina a statului Silla, unul dintre cele Trei Regate ale Coreei, intre anii 632-647.Ea a fost al 27-lea domnitor al Sillei si prima femeie-rege din acest stat.

Inainte de a deveni regina, Seondeok a fost cunoscuta ca si Printesa Deokman. Ea a fost al doilea copil al regelui Jinpyeong, care a avut trei fiice. Fiul surorii sale, printesa Cheonmyeong, a devenit, in cele din urma, regele Muyeol al statului Silla. Cealalta sora a sa, printesa Seonhwa, s-a casatorit cu regele Mu din Baekje si a devenit mama regelui Uija. Existenta printesei Seonhwa este controversata datorita descoperirii unor dovezi istorice in legatura cu mama regelui Uija. Se considera ca mama regelui din Baekje a fost regina Sataek si nu Seonhwa.

Pentru ca nu a avut mostenitori de sex masculin, regele Jinpyeong a ales-o pe printesa Deokman ca mostenitoare a sa. Acest lucru nu a fost considerat neobisnuit in Silla, deoarece femeile din acea perioada aveau un anumit grad de influenta in calitate de consilieri, regine vaduve si regenti. In tot regatul, femeile au fost capi de familii. Modelul confucianist, care a plasat femeile intr-o pozitie subordonata in cadrul familiei, nu a avut un impact major in Coreea pana la jumatatea perioadei Joseon ,in secolul al cincisprezecelea. In timpul regatului Silla, statutul femeilor a fost relativ ridicat, dar au existat restrictii asupra comportamentului feminin si a conduitei. Femeile erau descurajate de la activitati care erau considerate nepotrivite pentru ele.

In 632, Seondeok a devenit conducatorul unic al Sillei si a domnit pana in 647. Ea a fost primul dintre cei trei conducatori de sex feminin din regat (celelalte doua fiind Jindeok si Jinseong, ambele din regatul Silla) si a fost imediat urmata de verisoara sa, Jindeok, care a domnit pana in 654.

Image and video hosting by TinyPic

Domnia reginei Seondeok a fost una violenta,plina de rascoale si lupte cu regatul vecin,Baekje.Cu toate acestea,in 14 ani de domnie,avantajul ei principal a fost inteligenta de care a dat dovada.Seondeok a pastrat regatul si a extins legaturile sale in China,trimitand savanti acolo pentru a invata.

Image and video hosting by TinyPic

Ca si imparateasa Wu Zetian a Dinastiei Tang, Seondeok a fost atrasa de budism si a construit mai multe temple budiste.
In timpul domniei Reginei Seondeok, budismul a castigat popularitate, iar multi calugari coreeni s-au intors de la studiu din China. Din Silla, Weon’gwang (c. 570-) si Jajang au calatorit in China pentru a studia. La intoarcere, ei au adus numeroase scripturi si au fost activi in propagarea budismului si construirea templelor. Jajang a jucat un rol important in crearea de sangha coreeana (comunitate monastica) si a ajutat la stabilirea budismului ca religie nationala. De asemenea, este inregistrat faptul ca Regina Seondeok a studiat ea insasi budismul si a devenit o bhikkuni, sau calugarita hirotonita. Un numar mare de temple sunt creditate lui Jajang si altor calugari, in timpul Reginei Seondeok:

1.Templul Hwangnyongsa-construit dupa miracolul credintei lui Yi Ch’a-don,a fost finalizat in anul 645, in timpul domniei Reginei Seondeok, dupa 93 de ani de la inceperea construirii. Hwangnyongsa este cunoscut pentru pagoda enorma de lemn, de 224 metri inaltime si 78 metri patrati, cu opt stalpi de piatra pe fiecare parte si 60 de pietre de temelie. Nimic nu a mai ramas din ea, cu exceptia pietrelor de temelie.

Image and video hosting by TinyPic

Sala principala a Templului Hwangnyongsa

Image and video hosting by TinyPic

Model Pagoda Hwangnyongsa

Image and video hosting by TinyPic

2.Templul Tongdosa a fost infiintat in al cincisprezecelea an al domniei Reginei Seondeok (634) de Maestrul Jajang. Cand s-a intors din China, Jajang a adus inapoi relicve ale lui Buddha, pe care le-a lasat la acest templu. Tongdosa este cunoscut ca fiind unul dintre cele trei temple-bijuterii din Coreea, reprezentadu-l pe Buddha. Templul Buinsa, un templu alaturat Tongdosei, a fost construit in secolul al saptelea, cu un altar Seondeokmyo inchinat Reginei Seondeok. In acest templu, ritualurile memoriale pentru Regina Seondeok sunt tinute in fiecare an.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Pagoda Ocheungseoktap Tongdosa

3.Woljungsa este unul dintre principalele temple ale Ordinului Jogye si a fost, de asemenea, construit de Maestrul Jajang. Templul Jikjisa a fost stabilit initial in jurul anului 418 si a fost reconstruit de Maestrul Jajang in anul 645, iar sala de predica din Templul Chongsu a fost construita in anul 639. Un alt templu fondat de Maestrul Jajang in timpul domniei Reginei Seondeok este Samhwasa sau Mureung Dowon, in Valea Mureung.Acesta a fost initial numit Heukryeondae (Templul Lotusului Negru), dar renumit Samhwasa (Templul Celor Trei Armonii), in onoarea a trei spirite feminine care l-au asistat pe Jajang in timpul construirii templului. Jajang este,de asemenea, creditat cu fondarea templelor Woljeongsa si Sangwonsa pe Muntele Odae, un munte pe care se crede ca este lacasul lui Manjusuri Bodhisattva. Templul Chiljangsa a fost construit de Maestrul Jajang in al cincilea an de domnie al Regindei Seondeok. Kejo-am,o anexa la Templul Sinheungsa pe Muntele Seorak, a fost construita de Jajang in al noualea an de domnie al Reginei Seondeok.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Templul Woljungsa

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

8 comentarii

There are currently 8 comentarii on Regatul Shilla: Regina Seondeok (1). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. BIANCA,FELICITĂRI!

  2. Interesant totul. Când se difuza Secretele…căutam cu disperare informaţiile acestea dar sunt foarte binevenite şi acum. Rămân alături de acest subiect şi de serialul meu preferat.
    Mulţumesc! Vot!

  3. FELICITĂRI BIANCA!

  4. Primul lucru ce imi veni in cap dupa ce am citit recinzia a fost sa iti dau un vot mare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!felicitari multe…….se vede munca depusa:X

  5. Bravo,Bianca.

  6. vot!

  7. Ca sa fi femeie e destul de greu :> Sa mai fi si femeie-rege e si mai greu. Intotdeauna am admirat femeile puternice. O adaug si pe Regina Seondeok la lista mea :D Felicitari pentru munca depusa! Ai un vot si din partea mea ^_^

  8. SUUUUUPER! :X

Leave a Comment