Mihai Fulger [KF]

Functionar la banca, luptator in ring

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , ,

The Foul King 4

Published on martie 26, 2011 with 12 comentarii

de Mihai Fulger

In acest week-end vreau sa va prezint doua filme ale marelui regizor Kim Jee-woon despre care n-am scris inca. Dupa debutul de succes (mai ales in Europa), din 1998, cu The Quiet Family, cineastul a revenit, dupa doi ani, cu Banchik-wang / The Foul King, o comedie mai putin intunecata, dar la fel de izbutita, care a adunat vreo 817.000 de spectatori doar in Seul.

Regizorul-scenarist Kim Jee-woon dovedeste din nou ca se pricepe sa-si aleaga actorii (inainte de a face film, el a lucrat si in teatru), oferindu-i rolul principal lui Song Kang-ho, care jucase si in The Quiet Family, dar aparuse pana atunci doar in roluri secundare. Cu o filmografie impresionanta, el este astazi unul dintre cei mai apreciati actori coreeni si unul dintre preferatii mei.

Song Kang-ho este Im Dae-ho, un functionar bancar neproductiv si timid, care locuieste cu tatal sau (Shin Goo), este indragostit in secret de o colega si terorizat de seful sau (Song Young-chang, si el un actor cunoscut – cel mai recent l-ati vazut in The Man from Nowhere), care nu se multumeste sa-l umileasca in fata angajatilor. In toaleta, el il ia prin surprindere si ii prinde gatul cu cotul atat de puternic, incat Dae-ho nu se mai poate elibera din stransoare si e nevoit sa se supuna.

De aici porneste totul: Dae-ho nu mai poate suporta aceste umilinte si ajunge la un antrenor de wrestling profesionist, fost luptator mascat cunoscut ca Ultra Tiger, de la care vrea sa invete sa se apere. Initial, acesta il refuza, insa se razgandeste dupa vizita unui important impresar (importanta sa este data de numarul de bodyguarzi, patru, care-l insotesc pretutindeni) ce reprezinta un tanar wrestler cu potential, Yu Bee-ho. Acesta vrea sa se lanseze in circuitul international profesionist, incepand cu un turneu japonez, dar inainte are nevoie de un sparring partner coreean, cu lipici la public si specialist in trucuri. Impresarul chiar ii da antrenorului scenariul viitoarei lupte. Asa ajunge Dae-ho luptatorul mascat The Foul King.

Cele mai amuzante momente sunt cele de la antrenamente, mai ales ca eroul nostru pare initial un fel de Mr Bean, pe care si o haltera il imobilizeaza. Exista si o secventa violenta, legata de o furculita (unul dintre gadgeturile incluse in arsenalul lui Dae-ho), dar in general registrul comic este predominant. Nu lipseste nici un moment idilic, in care partenera protagonistului este fiica antrenorului, Jang Min-young (Jang Jin-young), cea care incepe prin a-l pregati, amuzata, pe Dae-ho si sfarseste prin a se indragosti de el. Iar marea infruntare dintre The Foul King si Yu Bee-ho este greu de uitat.

Cand mergi la un film cu/despre wrestling, nu prea te astepti ca personajele sale sa aiba cine stie ce profunzime (poate doar la The Wrestler al lui Darren Aronofsky…), insa The Foul King are un protagonist complex, cu care putem empatiza si de care ne putem atasa, iar meritul le apartine in egala masura regizorului-scenarist Kim Jee-woon si actorului Song Kang-ho. Nu e de mirare ca acest film a avut un rol important in impunerea celor doi pe plan national si international. The Foul King este un film captivant si delectabil, cu o poveste universala.

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

12 comentarii

There are currently 12 comentarii on Functionar la banca, luptator in ring. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Interesant!!!*
  multumim!!

 2. multumim mihai :)

 3. Chiar ma gandeam la ce film sa ma uit azi… si acum am primit raspunsul :)
  고마워 :D

 4. Pare funny,mulţumim Mihai.
  Să ştii că te aştept cu prezentarea filmului Blades of Blood,şi nu uita de melodia din film cântată de actriţa Han Ji Hye :D

 5. Mihai Fulger [KF]

  Cu placere. :)

  @ana:
  N-am uitat, “Blades of Blood” vine in aprilie. ;)

 6. multumim pentru recomandare

 7. Interesant,dar de ce nu ai spus daca se razbuna pe acel sef ,insuportabil!Daca i-o trage-n barba ma uit si eu ,poate-mi vine vreo idee legata de sef!hi hi!

  • Se razbuna oarecum si pe sef, asa ca merita sa te uiti. ;)

 8. foarte interesant.O sa imi fac si eu timp sa vad

Leave a Comment