Oana Cristolţean [KF]

Turul DMZ-ului Coreean

Written by Oana Cristolţean [KF]. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged:

Published on februarie 02, 2011 with 24 comentarii

de Oana Cristolţean
Dupa cum stim cu totii, Coreea este singura tara divizata din lume. Zona Demilitarizata (DMZ) imparte peninsula Coreeana in doua jumatati aproximativ egale si a devenit simbolul tragediei acestei natiuni. Se intinde pe 2 km in ambele parti ale frontierei si pentru ca este una dintre ultimele relicve ale Razboiului Rece, prezinta interes si este o destinatie importanta pentru turistii care viziteaza Coreea.

Desi este zona cea mai armata de pe glob, rar au loc ostilitati. In zilele noastre, DMZ-ul este o destinatie sigura, pe care guvernul coreen o recomanda tuturor sa o viziteze.

Mai multe organizatii ofera tururi cu ghizi in aceasta parte a Coreei. Itinerariile difera dar, de obicei, turistii sunt dusi la un obesevator, in cateva dintre tunelurile de infiltrare ale nord coreenilor, la o baza militara, chiar in Panmunjeon, in mijlocului DMZ-ului, unde negocierile dintre cele doua parti au loc.
Panmunjeom, situat în provincia Gyeonggi, este un sat la granita dintre Nord si Sud, cunoscut pentru faptul ca, in 1953, a fost locul unde s-a semnat armistitiul ce a pus capat Razboiului Coreean. Cladirea unde s-a semnat documentul, inca mai sta in picioare, chiar daca este in partea de nord a Liniei de Demarcatie, care trece prin mijlocul DMZ-ului.

Bordura de beton din pozele de mai sus, reprezinta granita dintre Nord si Sud.

Dornici sa vada occidentali?

Contrast intre soldati.

Inca din Noiembrie 1974, cei din Sud au descoperit patru tuneluri sapate de nord coreeni, care treceau de Zona Demilitarizata. Desi, comunistii afirmau ca erau pentru minerit (au vopsit peretii in negru), niciun fel de carbune nu a fost gasit in tunelurile din granit. Se crede ca au fost sapate pentru o invazie a Sudului; fiecare tunel fiind indeajuns de larg pentru a permite accesul unei intregi divizii de infanterie (intre 10.000 si 30.000 de soldati). Astazi, turistii pot vizita tunelurile 2, 3 si 4.

Tunelul nr. 4

Tunelul nr. 3

Observatorul Unificarii, localizat pe muntele Odusan a fost deschis publicului in Septembrie 1992. Este unul dintre locurile turistice unde strainii merg cel mai des. De pe platforma observatorului putem privi spre Nordul interzis, mai precis spre Muntele de Diamant din orasul Kaesong dar, totodata, la polul opus, putem vedea cladirea 63 din Seul. Observatorul are 5 etaje, iar primele doua sunt destinate Coreei de Nord, unde este prezentata cruda realitate din tara si de unde poti cumpara produse specifice.

Intrarea in incinta observatorului

Contempland peisajul din DPRK

Spre Coreea de Nord
Ruinele Casei Partidului Muncitoresc sunt un obiectiv interesant de vizitat. Cladirea a fost construita de comunisti cu scopul de a implementa in zona acest curent politic si de a controla oamenii dupa proclamarea independentei Coreei. A fost folosita pana cand a inceput razboiul ca si sediu de partid. Nimeni nu avea voie sa intre doar comunistii, pentru a ascunde secrete politice. In cinci ani, in aceasta cladire au fost sacrificati oameni inocenti si s-au comis acte de brutalitate impotriva patriotilor. Multe schelete de om si gloante s-au gasit in incinta cladirii si sunt dovada rautatii comunistilor insetati de putere.

Tabara Bonifas este sediul militar al Natiunilor Unite, localizata la 400 m la sud de DMZ si 2400 m de Linia de Demarcatie (sau paralela 38), in Zona de Securitate Comuna (Joint Security Area – JSA). Aceasta tabara este casa Batalionului de Securitate al Natiunilor Unite, care are ca misiune principala monitorizarea si respectarea Acordului de Armistitiu din 1953 intre Nord si Sud. Pentru cei care vor suveniruri, pot gasi un magazin de cadouri cu produse specifice DMZ si JSA.

In cadrul taberei Bonifas, exista si un teren de golf, care este inconjurat de mine.

Intrarea in tabara Bonifas

Terenul de golf

The Bridge of No Return este un pod situat in cadrul Zonei Comune de Securitate, care trece de Linia de Demarcatie dintre Nord si Sud. A fost utilizat in schimbul de prizonieri de razboi la sfarsitul Razboiului Coreean. Numele podului provine de la faptul ca multi prizonieri de razboi capturati de Statele Unite nu vroiau sa se intoarca acasa. Acestia erau adusi in fata podului si le era data sansa de a alege sa ramana in tara care i-a capturat sau sa treaca in tara vecina. Daca alegeau sa treca podul, nu mai era cale de intoarcere; iti era interzis sa vii inapoi.

La celalalt capat e Coreea de Nord

V-ati incumeta la o asemenea excursie? :) Eu una, da!

Surse: wikipedia, visitkorea.or.kr

Despre Oana Cristolţean [KF]

Oana Cristolţean [KF]

Oana Cristolţean s-a născut in 1992, în Cluj-Napoca. De Coreea s-a indrăgostit acum doi ani, cand o bună prietenă i-a prezentat-o pe Janggeum Seo din "Giuvaierul Palatului". Incă de la început a fost impresionată de gastronomia coreeană şi de îmbrăcămintea tradiţională. Treptat, a descoperit multe aspecte ale Coreei: istoria, tradiţia, muzica şi patriotismul afişat de nativi.

Browse Archived Articles by Oana Cristolţean [KF]

24 comentarii

There are currently 24 comentarii on Turul DMZ-ului Coreean. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Si eu, Oana! Mergem impreuna? Dar nu trecem podul:))). Multumesc pentru recenzie interesanta.

 2. Multumesc pentru aceasta recenzie.Aflu din ce in ce mai multe lucruri interesante…Coreea ma fascineaza.

 3. frumoasa prezentare ai facut oana !! multumim si mai asteptam informatii despre N

 4. @liliko: mergem! :)) doar vom admira podul si soldatul ce sta acolo!

 5. marcy & andreea: mersi si eu! ^^

 6. este fascinant ce povestesti.si eu m-as incumeta sa merg;eu chiar as trece….limita…!frumos si poate vom colabora vreodata,adica o intilnire in parcul central si o discutie despre Coreea.Vrei?

 7. Foarte interesant articol. Felicitari, Oana. Si eu as fi dispusa sa merg intr-o asemenea excursie.

 8. Oana, FELICITARI! Vreau si eu sa merg :)

 9. Foarte interesant Oana! Fotografiile sunt, de asemenea, extraordinar de sugestive. Pacat ca un asa popor trebuie sa traiasca despartit…

 10. f frumos oana si eu as merge dar podul nul trec ….am observat diferenta dintre nord si sud din poze (cladiri,soldati,uniforme,tehnologie,etc )singurul lucru la care nu sunt diferente e peisajul care e la fel de frumos ,as merge in DMZ e o lectie de istorie care ar trebui invatata asa pt noi

 11. oana, fetele, să nu uitaţi să mă luaţi şi pe mine….hihihi!
  Frumoasă prezentare oana. Bravo!
  cât despre militarii sudcoreeni ce să mai zic sunt bine clădiţi, dacă le dai hainele jos şi-i laşi la bustul gol sigur li se văd pătrăţelele de pe abdomen.
  pe când la soldaţii nordcoreeni cred că le numeri coastili….hihihi!

 12. Unele din imaginile de mai sus imi sint cunoscute din filmul Joint Security Area. Era chiar o faza draguta in film: un soldat din nord statea fata in fata cu un alt soldat din sud exact la linia de demarcatie (bordura de beton). Cel din nord ii atrage atentia celui din sud ca umbra lui a trecut granita. Cel din sud face un pas inapoi, cu umbra lui cu tot. Cei doi se amuza.
  Foarte interesanta recenzia si fotografiile.
  Felicitari!

 13. Oana merg si eu,poate soldatul de acolo e Bidamut,sau alt frumusel care e la oaste!hi hi hi!Cu tine merg pana-n panzele albe,cu un reporter special in NK,poate fi o adevarata,aventura!

 14. In Iris se prezinta ceva din politica dusa de NK si conflictul acestora cu SK,incercati,merita vazut filmul,mai ales ca ve-ti intalni actori cunoscuti si dragi noua.Ex. Oy si pustiul nou din Armata Damul ,ii regasim in postura de agenti ai NK.

 15. Felicitari!

 16. frumos Oana !as merge si eu daca mai aveti loc mai mult asa ca sa verific spusele lui CRIB….hi hi hi sa vad cat de costelivi sunt nordcoreenii si eventual sa le duc niste vitamine Apoi sa trec bordurica si sa vad frumusetile patriei sudcoreene hi hi hi Ilove Coreea de sud :))

 17. Bravo Oana.Ai vazut filmul JSA?S-a filmat in zona DMZ si este un film interesant,cu Lee Young Ae si Lee Byung Hun.

 18. o calatorie interesanta prin acea zona. Multumi pt.recenzie Oana ;)

 19. Sa speram ca nordul nu va ataca sudul prin tunelurile acelea.

 20. multumesc tuturor! :) acuma sa ne facem bagajele! ^^
  @nelsan: parcul central?? clujenii ii zic parcul mare; sigur esti din cluj? :))
  @cri: hahaha…faza cu abdomenele si coastele e tare! =))
  @livia: poate pana ajungem noi, se mai actualizeaza lista cu celebritati in serviciul militar, sa avem mai multe de admirat! ;;)
  @oltea: daca vrei sa-l mai vezi pe KNG nu trebuie sa treci bordura! :))
  @ana: inca nu l-am vazut integral (rusine mie), doar trailer-ul! se pune?:))
  nordul nu va ataca sudul prin tunelurile deja cunoscute, poate prin altele inca nedescoperite!

 21. Si eu vreau!!!
  multumim oana pentru mica calatorie!!!

 22. Am fost in DMZ, dar venind din partea cealalta, dinspre Pyongyang :) Nu am fost la “podul fara intoarcere”, ci la locul unde s-a semnat armistitiul (care e in Nord), locul unde stau fata in fata, in muzeul de istorie.
  Poze si povesti:
  http://imperatortravel.blogspot.com/search/label/Coreea%20de%20Nord

 23. Multumiri pentru interesantul articol. Relatiile nu sint complect rupte . Chiar d ecurind s-au intilnit militarii de rang inalt la Pyongyang doua ziel dar pentruca NK ni si-au cerut scuze pt.ultimele doua incidente din 2010 s-au separat sec.raminind numai sa discute umanitar pe RED CROSS intilnirile anuale ale familiilor despartite . Imagini sfisietoare dupa un week end si o receptie la un hall imens cu toti participantii in 2010. Cine stie poate se face o minune politica in viitor prin noile generatii .
  Ati uitat ca avem apropape de noi in CIPRU , in capitala superba NICOSIA , o zona demineralizata din 1971 care moare in cventrul orasului sub ruine de sute d eani vizitate doar d etrupele ONU si de turistii romani curajosi , care azi pot trece din zona greaca in zona turca dar granita si politia ONU este acolo la trecerea frontierei interne cipriote. Doar intrarea Turciei in EU ar mai solutiona din probleme dar pacea si reconcilierea este aproape . Poate si pentru unificarea Koreei spre sud cel putin economic si cultural . Cred ca filmele dragi noua ar fi vehicolul ideal de unificare in prezent caci vorbesc aceiasi limba si au numai 60 de ani despartire fara o ocupatie straina de alt fel.

 24. @oana: zona demitralizata?????? OMG

Leave a Comment