Ramona J. [KF]

The Sandglass / The Hourglass (1995)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in K-drama, Noutati, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

Published on februarie 15, 2011 with 5 comentarii

de Ramona J.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sandglass (Clepsidra, 1995, SBS, 24 ep.) prezintă relaţia dintre cei doi prieteni foarte buni încă din copilărie, relaţie vazută prin prisma politicii, asasinatelor şi a revoltelor sociale. Între anii 1970-1980, Coreea a cunoscut o perioadă zbuciumată din punct de vedere politic. Pe fondul acestor frământări au crescut şi cei doi prieteni.

Image and video hosting by TinyPic

Unul este Tae-soo (Choi Min Soo), un tip dur şi loial. Din cauza faptului că adevărul despre trecutul tatălui său iese la iveală, Tae-soo este respins de la şcoala militară şi va deveni gangster. Cel de al doilea este Woo-Suk (Park Sang Won), un băiat inteligent, cu valori morale solide şi ferme, care va deveni procuror. Cu toate că sunt în tabere diferite (unul fiind băiatul bun iar celălalt băiatul rău) cei doi nu au rupt prietenia care-i leagă de atâţia ani.

Image and video hosting by TinyPic

Însă această strânsă prietenie se rupe odată cu apariţia lui Hye-rin (Ko Hyun Jung), o activistă, fata unui proprietar de cazinou, foarte bogat, colegă de clasă cu Woo-suk, pe vremea când acesta studia la colegiu şi care intenţionează să preia afacerea tatălui ei. Hye-rin va fi prezentată de către Woo-suk lui Tae-soo, între cei doi înfiripându-se o frumoasă poveste de dragoste. Însă vieţile lor vor fi puternic zdruncinate din cauza haosului politic şi a revoltei din Kwangju.

Image and video hosting by TinyPic

Sandglass va surpinde şi un subiect delicat şi anume revolta din Kwangju petrecută în anul 1980, atunci când şeful juntei militare, generalul Chun General Doo-hwan, care a preluat Coreea după asasinarea preşedintelui Park Chung-hee, a trimis paraşutişti în Kwangju pentru a înnăbuşi revolta.

Image and video hosting by TinyPic

Ce a urmat este greu de descris, masacrarea a sute de oameni nevinovaţi. Scenele îngrozitoare, bazate pe fapte reale, în care acei oameni au fost ucişi, a atins sufletul multor coreeni de la acea vreme, şocându-i şi îndurerându-i profund (Coreea de la mijlocul anilor 90, încă nu ajunsese la o concluzie în ceea ce ptiveşte faptele petrecute în Kwanju, cu toate că guvernul aprobase dreptul la libera exprimare şi se putea vorbi fără frică despre ceea ce s-a întâmplat). După lansarea acestei drame, s-au turnat mai multe filme care atingeau acest subiect referitor la revolta din Kwanju, printre ele se numără Petal (1996) şi Peppermint Candy (2000).

Fostul preşedinte Chun Doo-hwan, a fost declarat responsabil pentru masacru şi încarcerat. Se poate spune că Moreshigae a fost punctul de cotitură pentru construirea democraţiei în Coreea.

Image and video hosting by TinyPic

Sandglass a fost unul dintre serialele cu cel mai mare rating din istoria de radiodifuziunii coreene, rating situat între 50 şi 65%. Atunci când rula această dramă, magazinele şi întreprinderile se închideau mai devreme pentru ca muncitorii să poată ajunge acasă la timp pentru a nu pierde serialul favorit.

Image and video hosting by TinyPic

Producătorul şi scenaristul dramei este acelaşi care a scris şi scenariul pentru Eyes of Dawn, fiind considerat primul scenarist care a creat drama modernă coreană.

Sandglass nu este un basm, nu are scene comice sau prieteni nătărăi, fiind o dramă cu lupte între bande, hărţuieli militare prezentate într-un mod realist aşa cum vedem şi în drama mai recentă Jumong.

Premii:

31st Baeksang Awards (1995): Daesang (Grand Prize), Best Drama, Best Director, Best Screenplay, Best Actor (Choi Min Soo), Best New Actor (Lee Jung Jae) – Marele Premiu, Cea mai bună dramă, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor, cel mai bun actor nou venit.

22nd Korean Broadcasting Awards (1995): Best Drama, Best Writer, Best Actor (Choi Min Soo)- Cea mai bună dramă, Cel mai bun scenarist, cel mai bun actor

8th Producers Association Awards (1996): Daesang (Grand Prize), Best Drama – Marele Premiu, Cea mai bună dramă

Image and video hosting by TinyPic

(de la stânga la dreapta) Choi Min-soo, Park Sang-won, Lee Jung-jae, Ko Hyun-jung

Surse: DramaFever, wikipedia, dvdbeaver.

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

5 comentarii

There are currently 5 comentarii on The Sandglass / The Hourglass (1995). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Cred că este un serial impresionant,dacă a avut asemenea ratinguri.Ar fi interesant de văzut.
  Îmi amintesc că despre Eyes of Dawn spunea actorul Jang Hyuk că este serialul său preferat.
  Felicitări Ramo,superbă prezentare.

 2. Chiar pare o kdrama foarte interesanta. Frumoasa prezentare!

 3. frumos prezentat ,urmeaza vizionarea nu?
  multumim

 4. super prezentare ramo

 5. unde sunt fanii lui Mishil sa o vada?

Leave a Comment