koreafilm

Retete de anul nou: Manduguk

Written by koreafilm. Posted in Hanshik - Gastronomie, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

madu

Published on februarie 03, 2011 with 16 comentarii

*reteta trimisa de Iulia ***


Manduguk e o supa de vita in care se pun galusti umplute cu carne, tofu, kimchi si alte legume, iar de cela mai multe ori este servita in zilele reci de iarna,deoarce este foarte satioasa si sanatoasa. Majoritatea coreenilor mananca aceasta supa in prima zi din an (Seolnal), pentru ca se considera ca norocul este impachetat in galustile preparate din finuta foaie de faina.

Kimchi este un ingredient care se adauga in functie de anotimp, la fel se alege si carnea, dar tofu si alte legume sunt alese in functie de preferinte.

De data aceasta am pregatit mandu/manduguk cu muschi proaspat de vita.

Ingrediente: (fara cantitati precizate, faceti cat de mult doriti)

Supa:

-carne de vita (puteti folosi si carne cu os)

-o ceapa

-o foaie de alge, Kim (optional)

-asezonare: sos de soia,sare si piper

Foaia de aluat pentru mandu:

-faina de grau

-sare

-apa (cat cuprinde cu faina)

Umplutura:

-carne de vita

-sos de soia

-usturoi

-ghimbir

-ciuperci

-spanac

-seminte de susan

-kimchi

-putina boia (optional)

-sare si piper

Sos:

-seminte de susan

-sos de soia

-zahar

-otet balsamic (sau alt fel de otet)

Pentru a garnisi:

-un ou

-seminte de susan

Aici avem doua rete intr-una. Pe de o parte avem mandu, pe de o parte avem supa cu mandu.

De obicei daca o faceti pe una, o puteti face si pe cealalta,deoarece daca ati fiert carnea, si nu o aveti gata fiarta, in apa mai puteti arunca o leguma si sa o asezonati putin si gata supa!

Am inceput cu carnea, pe care am spalat-o si am taiat-o in bucati mai mari (trebuie sa fiarba putin mai mult, iar daca bucatile sunt mici gustul supei nu va fi satisfacator si carnea va fi mult prea uscata). Am pus-o la fiert intr-o oala cu o ceapa (cantitatea de apa depinde de cea de carne). Lasati-o sa fiarba 30-45 de minute.

Intre timp pregatiti aluatul. Amestecati faina cu sarea si puneti apa cate putin pana ajunge la o consistenta ceva mai dura. Intindeti o foaie subtire (de 2-4 mm) si faceti cercuri sau patrate din ele (pentru foaia de aluat am folosit masina de taietei, iar ca forma am ales patratele).

Cand carnea e gata (trebuie sa luati spuma daca este cazul) scoateti-o si lasati-o sa se odihneasca, apoi puneti o foaie de alge in oala si puneti capacul.

Eu am gasit o jumatate de ciuperca de cultura prin frigider (nu am spalat-o si nici gatit-o mai inainte, sa nu faceti nici voi pentru ca ciuperca va absorbi toata apa si prin gatire gustul se cam duce-asta doar daca sunteti siguri ca e de cultura).Taiati-o cat de marunt puteti. Am scos ceva kimchi pe care l-am stors bine, de tot de zeama si l-am tocat foarte marunt si pe acela De asemenea, am dezgetat putin spanac si l-am asezonat cu putina sare.

Pentru un plus de aroma, am facut o pasta din 2 catei de usturoi, un sfert de ceapa rosie mica si dintr-un piciorus de ghimbir. Prajiti ceva mai mult susan.

Carnea care s-a odihnit, am taiat-o in bucati mai mici si am pus in ea o lingurita de zahar si niste sos de soia.

Combinati toate acestea si asezonati cu sare piper si boia. Acum va trebui sa formati galustile. Luati o foaie de aluat (1patratel la mine are latura de aprox.7 cm) si plasati o lingura de umplutura la mijloc, apoi ungeti marginile cu apasi lipiti colturile. Aveti grija ca galusca sa fie bine sigilata.

Mie mi-au iesit cam 24 de galusti (24 de galusti foarte dragute!). Nu le voi gati pe toate asa ca am pastrat 5, iar restul le-am pus pe un platou si le-am acoperit cu folie .Dati-le la congelator , iar cand doriti o gustare, prajiti-le congelate (aveti grija cu uleiul,sa nu va sara in cap!). Si sunt gata galustile mandu care se pot fierbe sau frige si se servesc alaturi de sos.

Trecem mai departe la a prepara manduguk si asezonam supa strecurata, cu ingredientele mentionate. Cand supa a inceput sa fiarba, puneti galustile si fierbeti-le cam 6 minute (depinde de grosimea aluatului). Intre timp, frigeti un ou separat in tigaie, faceti romburi sau dreptunghiuri sau bastonase din el, la alegere.

Puneti cateva polonice de supa intr-un bol, aranjati cateva galusti si garnisiti cu ou si cu susan, se serveste tot alaturi de sosul de soia si susan.

Voi mentiona ca nu e bine sa lasati galustile in supa, deoarece acestea sa vor inmuia daca stau prea mult in lichid, asa ca firbeti-le doar cand doriti sa mancati.

Sa urmarim intr-un material video, cum pregatesc coreenii din nord mandu. Nordul este o zona mai friguroasa si este esential ca hrana sa fie mai satioasa.

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

16 comentarii

There are currently 16 comentarii on Retete de anul nou: Manduguk. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Ce reteta minunata :)
    Vreau si eu sa fac,dar imi lipsesc ingrediente.Doamne ce pofta mi-ati facut.
    Mersi mult Iulia

  2. cred ca este o “bunaciune”…pentru mine insa prea complicat…

  3. Anja,nu pare asa complicat,doar ca unele ingrediente sunt mai greu de gasit.Dar putem improviza si inlocui ce nu avem.Cred ca voi incerca si eu candva.

  4. Sosul de soia cu ce ar putea fi inlocuit?

  5. ana,ce mai faci,mai ai examene?

  6. Da,mai am unul chiar maine.

  7. Asteptam sa apara subul la ep 9 din My Princess,dar inca nu a aparut.

  8. Sunt convinsa ca este delicioasa, dar oricat ne-am chinui nu va iesi niciodata, sau mai bine spus, nu va avea gustul aceleia facuta la ea acasa(Coreea)…asta este parerea mea..Multumim pentru reteta Iulia.

  9. Papa bun de Seollal!

  10. Mmmmmm ce pofta mi-ti facut. Tocmai am cumparat o limba de vita si am sa improvizez si eu ceva asemanator cu nota romaneasca, imi ploua in gura deja, Ana sos de soia har domnului gasesti in orice hipermarket.

  11. mmm inghit in sec!

  12. cat de bine arata … yammy yammy si sigur este si delicioasa. Multumim pentru reteta ;)

  13. pARCA DEJA SIMT AROMA! DE GUST CE SA MAI ZIC,BUNUT ,BUNUT!

  14. MULTUMIM IULIA O SA INCERC CA ARATA SUPER

  15. in loc de north korean am citit new york :)))
    pare o mancare foarte sanatoasa, satioasa si fara multe calorii! trebuie sa o incerc! ^^

  16. intersanta reteta merita incercata .Pofta mare !

Leave a Comment