Claudia B. [KF]

Redescoperirea – Makgeolli (I)

Written by Claudia B. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie

Tagged:

Published on februarie 26, 2011 with 18 comentarii

de Claudia B.

Image and video hosting by TinyPic

Cu ani in urma, Coreea fiind o tara agrara, taranii, dupa o zi de munca, obisnuiau sa se delecteze cu un bol de vin de orez, makgeolli (막걸리). Acesta este motivul pentru care aceasta bautura este cunoscuta si sub numele de “nongju”, cuvantul “nong” 농, in coreeana, insemnand agricultura.
Chiar si in prezent, in Coreea cea moderna, makgeolli, unul din cele mai vechi bauturi traditionale, a ramas la fel de populare in randul tinerilor, dar si a clientilor stilati.

Image and video hosting by TinyPic

Primul document care face referire la bauturile alcoolice preparate din orez s-a numit „Jewangun-gi” si a fost scris in1287 in timpul Regatul Goryeo (918-1392).
Inregistrari istorice releva faptul ca makgeolli dateaza din secolul al patrulea, inca din perioada Dinastiei Shilla atingand apogeul in perioada Joseon (1392-1910). In contrast, soju (소주) atinge un record de aproximatix 600 de ani, acesta fiind distilat pentru prima data in jurul secolului al 13-lea, in timpul invaziilor mongole din Coreea.
Dupa atingerea apogeului, in timpul anilor ´60 si inceputul anilor ´70, popularitatea vinului de orez este diminuata atunci cand guvernul introduce o noua reforma privind „ratia de orez si a diferitelor soiuri de grau”. Mai mult de atat, s-a concluzionat faptul ca utilizarea unor substante chimice care grabesc procesul de fermentare produce mahmureala.

Image and video hosting by TinyPic

De aceea, in perioada anilor´70-´80 vanzarile s-au diminuat, iar consumatorii de bauturi alcoolice, in continua crestere, si-au reindreptat atentia catre productiile interne de bere, dar si catre whiskey-ul si vinul de import.
In prezent, makgeolli a inregistrat doar 4% din piata interna a lichiorurilor, in scadere fata de nivelul atins anterior, 60-70%, conform diviziei alimentare a „Global Food Business Organization”.
Desi retele vinului de orez au fost imbunatatite, ca raspuns la aceasta scadere dramatica, produsa si de incetinirea cresterii economice la nivel mondial, 700 de fabrici mici de makgeolli, in ultimii ani, au avut ca misiune repararea reputatiei lichiorului antic si restaurarea sa pe piata. Din 2008, datorita numarului tot mai mare de consumatori, o sticla de makgeolli a ajuns la 1200 won (cca 1.04 $).

Image and video hosting by TinyPic

Vinul de orez este cunoscut si sub denumirea de takju datorita aspectului sau tulbure. Este cremos, de culoare albicioasa si foarte gustos. Un rol important, in afara de orezul lipicios, de orzul sau de graul folosit, il are apa, drojdia si nu in ultimul rand nuruk, un compus extras dintr-o ciuperca care ajuta la procesul de fermentare. Acest ingredient este disponibil in majoritatea magazinelor alimentare din Coreea sub denumirea Enzima Nuruk. Drojdia de bere isi pastreaza din proprietati chiar si dupa imbuteliere, ceea ce il face foarte perisabil si sensibil la anumite temperaturi. De aceea, pentru pastrarea si protejarea impotriva caldurii, sunt recomandate portelanul sau paharele din ceramica.
Prospetimea vinului Makgeolli dura aproximativ o saptamana, acest fapt impiedicand perspectivele de crestere a vanzarii, mai ales pentru export. De aceea, companii precum Baesangmyun au lucrat cu oameni de stiinta si cu ingineri pentru a putea dezvolta produse “de generaţia a treia”, iar makgeolli sa poata fi pastrat in stare proaspata pana la
sase saptamani.

Image and video hosting by TinyPic

Se poate spune ca Makgeolli este un amestec perfect. Spre deosebire de alte bauturi traditionale, cum ar fi soju sau cheongju (청주), makgeolli nu se distileaza dupa fermentare, prin urmare, aspectul sau este laptos, opac avand un continut scazut de alcohol, de obicei 6-7% alcool.
Dincolo de gustul racoritor, traditionalul makgeolli cuprinde, de asemenea, vitamine (B1, B2 si C), minerale, fibre si aminoacizi. Combinate, se spune ca, aceste substante nutritive poseda proprietati anti-imbatranire, protejeaza sanatatea intestinala, ajuta la prevenirea cancerului si la scaderea colesterolului.De asemenea, contine 1,9% proteine, destul de aproape de lapte (3%) si cu siguranta mult mai mult decat alte bauturi alcoolice, cum ar fi: cheongju (0,5%), bere (0,4%) şi soju (0 %).

Unul dintre producatorii lideri de makgeolli in Coreea este Compania Baesangmyun Brewery, situata in sudul orasului Seul. Potrivit lui Jay Lee, managerul magazinului Yangjae Baseangmyun, gustul vinului de orez, in primul rand, depinde de ingredientul sau principal, acesta fiind orezul. Chiar daca reteta este identica, aroma vinului depinde de locul unde acesta este imbuteliat si de tipul de orez folosit. Lee adauga ca prospetimea produselor folosite se datoreaza refuzului companiei de a folosi indulcitori artificiali de tip aspartam.
In 1996, Baesangmyun a fondat un institut de cercetare a vinului traditional, iar doi ani mai tarziu, a deschis un restaurant, Dajuheon, specializat in lichioruri si in produse alimentare tipic coreene. In anul 2002, compania a deschis Galeria Sansawon (http://www.sansawon.co.kr/eng/), in provincia Gyeonggi.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Aceasta include un muzeu, iar 30.000 de vizitatori sunt bineveniti anual avand posibilitatea de a vizualiza diferite expozitii si artefacte, carti vechi despre lichiorul traditional coreean si o harta care evidentiaza diversitatea originilor vinului preparat in casa.

Va urma
Sursa: english.visitkorea.or.kr, koreatimes.co.kr

Despre Claudia B. [KF]

Claudia B. [KF]

Claudia B. s-a născut în 1980, în oraşul Constanta. Licenţiată în Psihologie la Universitatea “Titu Maiorescu”, Bucureşti, a participat la diferite workshopuri şi seminarii formative în acest domeniu. Pasiunea pentru Coreea, ca ţară şi tot ceea ce reprezintă aceasta ca un întreg a venit odată cu serialele difuzate la televizor.

Browse Archived Articles by Claudia B. [KF]

18 comentarii

There are currently 18 comentarii on Redescoperirea – Makgeolli (I). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Ce as gusta si eu,chiar sunt curioasa ce gust are.
    Se pare ca e si sanatos pe deasupra :)
    Interesanta abordarea aceasta despre makgeolli,atat din punct de vedere istoric cat si economic,felicitari Clau,mi-a placut mult,am citit cu mare placere.

  2. arata bine.

  3. concluzia este ca Makgeolli ar putea fi considerat un fel de medicament :)) Poate asa se explica si media de vasrta mai ridicata :))
    Prim amjoritatea filmelor, personajele beau Makgeolli.
    Multumim pt prezentare, Claudia. Asteptam continuarea

  4. Interesanta poveste vinului de orez,din prezentarea facuta si dupa cit la% are alcool pare a fi mai mult o bautura racoritoare usor acoolizata si pe deasupra si cu multe calitati medicamentoase si nutritive in acelasi timp.
    Multumiri pt.prezentare.

  5. totusi vin si vinul nostru e medicament in cantitati moderate ,multumim clau trebuie sa fie bun vinul de orez

  6. hac hac ce bun este :)) … asteptam continuarea

  7. Ma bucur ca v-a placut! Acest Makgeolli este surprinzator ^^

  8. @ana, si eu sunt curioasa sa gust… :)

  9. Dar de unde facem rost :D

  10. De curiozitate as bea si eu un pahar doua ,dar nu cred ca se ridica la standardele noastre olfactive,in ceeace priveste vinul!Din punct de vedere organoleptic,nu cred ca are cum sa fie rau ,dar cred ca as fi dezamagita cand stiu cum ar trebui sa fie un vin!

  11. @LIVIA, nu cred ca e cazul sa avem idei preconcepute in ceea ce priveste gustul, mirosul…pe mine nu ma atrage f mult aspectul caci nu obisnuiesc sa beau lapte, insa as fi f.curioasa sa gust macar o data :)

  12. Nici eu nu sunt mare amatoare de lapte,dar aspectul makgeolli nu imi repugna,din contra,chiar as vrea sa gust.

  13. @ana, vei vrea sa gusti, sunt sigura….de ce anume? vei vedea in partea a doua a recenziei ;-)

  14. trebuie gustat! ^^

  15. Supel recenzie, Clau! Cat ai muncit la ea!! Si cat mai ai de lucru!! =))Redescoperirea…nice :)
    Pe mine ma atrage tocmai aspectul la vinul asta, arata ca un lichior, cred ca mi-ar placea..:)

  16. bănuiesc ceva Clau :)

  17. A doua parte a recenziei despre Makgeolli este in lucru ;-)

  18. http://www.koreanfood2011.ro, aici puteti gasi produse alimentare coreene si celebrul lichior de orez SOJU!

Leave a Comment