Ana-Maria Ruse [KF]

Dinastia Goryeo

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

Published on februarie 07, 2011 with 34 comentarii


de Ana-Maria Ruse

Date generale
Image and video hosting by TinyPic
Harta regatului Goryeo

Dinastia Goryeo/Koryo, sau regatul Goryeo (918-1392) a fost un stat suveran coreean fondat în anul 918 de către împăratul Taejo. A realizat unirea celor Trei regate târzii ale Coreei(Shilla, Hubaekje(Baekje târziu) şi Hugoguryeo(Goguryeo târziu) în 936 şi a condus mare parte din Coreea până în 1392 când a fost înlocuit de dinastia Joseon. Goryeo şi-a extins teritoriile până aproape de oraşul Wonsan de astăzi spre nord-est(936-943) şi până la râul Amnok(993) şi mai târziu pe aproape toată întinderea peninsulei(1374).
Image and video hosting by TinyPic
Harta celor trei regate târzii

Două  din cele mai impresionante artefacte ale Goryeo sunt ceramica de Goryeo şi Tripitaka Coreana, scripturile budiste cioplite în 80,000 de tabel de lemn, aflate astăzi la templul Haeinsa.
Image and video hosting by TinyPic
Ceramică  Goryeo, recipient pentru uleiuri
Image and video hosting by TinyPic
Tripitaka Koreana-templul Haeinsa

În 668, Shilla a cucerit Baekje şi Goguryeo cu ajutorul dinastiei Tang, dar pe la sfârşitul secolului 9 a început să se clatine, monarhii săi erau tot mai lipsiţi de imaginaţie şi presaţi de puterea oamenilor de stat. Au apărut mulţi hoţi şi haiduci, iar în anul 900, Gyeon Hwon(regele şi fondatorul Hubaekje) s-a revoltat împotriva controlului Shillei şi a fondat Hubaekje. În anul următor, Gung Ye(regele Hugoguryeo) s-a revoltat şi a creat Hugoguryeo. Fiul unui lord regional, Wang Geon a mers în Hugoguryeo ca general.

Hugoguryeo a căzut când Wang Geon(Taejo) s-a revoltat şi l-a ucis pe Gung Ye în 918, fondând regatul Goryeo, iar Shilla aflată în declin era prea slabă să lupte cu Goryeo şi Hubaekje, şi s-a predat în faţa Goryeo în 935. În 936 s-a predat şi Hubaekje iar Goryeo a început era unei dinastii care avea să conducă Coreea timp de 474 de ani.

Până  prin secolul 14, Goryeo a început să se clatine în faţa dinastiei mongole Yuan, căreia îi era stat vasal şi îi plătea tribut. Chiar şi regii Goryeo erau nevoiţi să devină ostatici politici în Yuan înainte de a putea urca pe tron. Regele Gongmin(al 31-lea) a fost cel care a reuşit să elibereze regatul de sub influenţa mongolă.

Dinastia Goryeo şi-a cunoscut sfârşitul în 1392, când generalul Yi Seong Gye(Taejo al Joseonului) s-a revoltat şi l-a detronat pe ultimul rege al Goryeo, Gongyang, care a fost ucis doi ani mai târziu. Aşa a început era înfloritoare a dinastiei Joseon.

Numele Goryeo a fost derivat din Goguryeo, unul din cele trei regate timpurii ale Coreei, care şi-a schimbat denumirea în Goryeo în timpul domniei regelui Jangsu(al 20-lea rege). Numele de astăzi al ţării, Coreea, provine din numele Goryeo sau Koryo.

Capitala regatului Goryeo a fost Gaegyeong, oraşul Kaesong de astăzi.

Istoria regatului

Contextul istoric

Shilla, care reuşise o unificare incompletă a celor trei regate în 668, a început să slăbească şi a pierdut controlul asupra lorzilor locali la sfârşitul secolului 9. Ţara a intrat într-o perioadă de războaie civile şi rebeliuni, conduse de Gung Ye şi Gyeon Hwon. Gung Ye a fondat Hugoguryeo sau Taebong iar Gyeon Hwon a fondat Hubaekje. Împreună cu Shilla aflată în declin, cele trei sunt cunoscute ca Cele trei regate târzii.

Fondatorul

Wang Geon, descendentul unei familii de comercianţi din Songdo (Kaesong) s-a alăturat Hugoguryeo dar l-a detronat pe Gung Ye stabilind dinastia şi regatul Goryeo. Goryeo a adoptat o atitudine prietenoasă faţă de Shilla şi ostilă faţă de Hubaekje, dar în 927 Goryeo a fost înfrântă de Hubaekje în zona Taegu. Wang Geon şi-a pierdut cei mai buni suporteri în luptă. Timp de trei ani după această bătălie, Hubaekje a dominat cele trei regate târzii, dar după o înfrângere la Andong în 930 şi-a pierdut puterea.

Era celor trei regate târzii s-a încheiat odată cu anexarea Shillei de către Goryeo în 935 şi înfrângerea Hubaekje în 936. Wang Geon a mutat capitala în oraşul său natal, Songdo şi a condus peninsula coreeană ca primul împărat al Goryeo. El s-a însurat cu o fiică a familiei regale a Shillei şi le-a permis nobililor să-şi păstreze pământurile.
Image and video hosting by TinyPic
Wang Geon (877-943), fondatorul Goryeo

Structura politică a regatului

Terminologia folosită la curtea regală era asemenea unui imperiu, şi nu unui regat. Capitala, numită atunci Gaegyeong (개경) era denumită capitala imperială, iar palatele erau numite palate imperiale. Poporul folosea un sistem de capitale multiple, Gaegyeong(Kaesong de azi) era capitala principală, iar Seogyeong(Pyeongyang de azi), Namgyeong(Seulul de azi) şi Donggyeong(Gyeongju de azi) erau capitalele secundare.

Printre termenii regali utilizaţi erau: “Maiestatea Imperială”( 폐하)“Împărăteasa”          ( 황후)“Prinţ moştenitor imperial”( 태자) sau “Împărăteasă-mamă”( 태후). Toţi aceşti termeni indică faptul că Goryeo era condus ca un imperiu.

După  invaziile mongole, toţi aceşti termeni au fost interzişi de către conducătorii mongoli, iar monarhii Goryeo erau nevoiţi să adauge caracterul  “Chung” care însemna loial, în numele postume. De aceea, regii de după Wonjong, şi până la Gongmin au titulatura Chung în faţă. Cum puterea mongolilor a scăzut, regii nu au mai folosit Chung dar tot nu au putut să restaureze numele de templu pentru regi, pentru că Yuan era încă stat suveran Goryeo.

Luptele politice

Casa Yi din Inju(인주 이씨) i-a însurat pe monarhii Goryeo, de la Munjong până la Injong, câştigând mai multă putere decât regele însuşi. Acest lucru a dus la o lovitură de stat  dată de Yi Ja-gyeom în 1126, care a eşuat, dar puterea monarhiei a slăbit; Goryeo a suferit un război civil între nobili.

În 1135, nobilul Myo Cheong a sugerat mutarea capitalei la Seogyeong. Această propunere a divizat nobilii în două tabere, una condusă de Myo Cheong, care era în favoarea mutării capitalei şi expansiunea spre Manchuria, iar alta condusă de Kim Bu Sik(autorul Samguk Sagi) care se opunea. Myo Cheong a eşuat în al convinge pe regele Injong şi s-a răsculat împotriva guvernului, fiind în cele din urmă ucis.

În 1170, un grup de ofiţeri înarmaţi conduşi de Jeong Jung BuYi Ui Bang şi Yi Go a lansat o lovitură de stat care a fost un succes. Regele Uijong a fost exilat şi pe tron a urcat regele Myeongjong.
Image and video hosting by TinyPic

Invaziile mongole în Coreea, între anii 1231-1254

Invaziile mongole

În 1231 mongolii aflaţi sub conducerea lui Ogedei Khan au invadat Goryeo ca parte a unei campanii generale de a cuceri China. Membrii curţii regale au plecat în insula Ganghwa în 1232. Conducătorul armatei, Choe U a insistat ca regatul să riposteze dar acesta a rezistat timp de 30 de ani, după care a căzut la pace în 1259.

În tot acest răstimp, mongolii au dus mai multe campanii majore, în anii 1231, 1232, 1235, 1238, 1247 sau 1253 prin care au răvăşit părţi din provinciile Gyeongsang şi Jeolla. Luptele au fost devastatoare pentru Goryeo, pierzându-se multe vieţi omeneşti nevinovate şi ducând la statutul de stat tributar faţă de dinastia Yuan.

Rezistenţa civililor a fost puternică, iar curtea imperială aflată în insula Ganghwa a încercat să întărească fortăreţele. Câteva lupte au fost câştigate de regat dar valul duşmanilor era prea mare.

În 1236 regele Gojong (al 23-lea rege, în timpul domniei sale au început invaziile mongole) a ordonat refacerea Tripitaka Koreana care fusese distrusă în timpul invaziei din 1232. Această colecţie de scripturi budiste a fost realizată în 15 ani, 80,000 de sculpturi în lemn, care au rezistat atâţia ani, existând şi în prezent.


Prin 1258, oficialii care au insistat asupra păcii cu mongolii câştigau tot mai multă putere şi au trimis un convoi în Yuan, semnându-se un tratat de pace cu aceştia. Tratatul prevedea puterea suverană şi păstrarea tradiţiilor culturale ale Goryeo şi implica renunţarea la controlul strict asupra regatului având în vedere că regatul se afla sub conducerea directă a imperiului. Provinciile nordice al regatului au fost anexate de imperiul mongol şi incorporate în acesta.

Începând cu regele Wonjong (al 24-lea rege), Goryeo era stat tributar către imperiul Yuan. Goryeo a trimis 36 de misiuni tributare către Yuan în timpul domniei lui Kublai Khan (nepot al binecunoscutului Ginghis Khan). Dinastia Goryeo a supravieţuit sub aspra dominaţie până când regele Gongmin (al 31-lea rege, deja prezentat) a început să împingă înapoi garnizoanele mongole. Până în 1350, Goryeo s-a desprins de sub influenţa Yuan.

Ultimele reforme

Când regele Gongmin a fost întronat Goryeo se afla încă sub influenţa imperiului mongol. A fost forţat să petreacă mulţi ani la curtea imperială, fiind trimis acolo în 1341 ca prizonier înainte de a deveni rege (vedeţi cazul prinţului Youngpo din Jumong). Acolo s-a însurat cu prinţesa mongola, care devenea regina Noguk. Dar pe la mijlocul secolului 14 dinastia Yuan începea să se clatine, fiind înlocuită în 1368 de dinastia Ming. Regele Gongmin a început eforturile de a reforma guvernul regatului său şi de a îndepărta influenţa mongolă.

Primul său pas a fost să-i înlăture pe toţi aristocraţi pro-mongol. Apoi armata Goryeo a recuperat provinciile furate de mongoli cu ajutorul oficialului Yi Ja Chun şi a fiului acestuia Yi Seong Gye (Taejo al Joseon).

După moartea reginei Noguk regele a devenit indiferent la politică şi a căzut într-o adâncă depresie, încredinţându-i sarcinile sale preotului budist Shin Don. Dar după 6 ani, Shin Don şi-a pierdut poziţia iar regele a fost asasinat de un tânăr.
Image and video hosting by TinyPic
Yeom Jesin (1304-1382), principalul oponent politic al lui Shin Don

Căderea Goryeo

În 1388, regele U (fiul lui Gongmin cu o concubină) şi generalul Choe Yeong au pus la cale o campanie de invadare a Liaoning. Regele l-a însărcinat pe generalul Yi Seong Gye cu campania dar acesta s-a oprit la graniţă şi s-a revoltat.

Goryeo a căzut în mâinile lui Yi Seong Gye care i-a asasinat pe ultimi trei regi ai regatului, a uzurpat tronul şi a fondat dinastia Joseon în 1392.


Surse: Wikipedia

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

34 comentarii

There are currently 34 comentarii on Dinastia Goryeo. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. O frumoasa interesanta si documentata lectie de istorie, multumim.

 2. Kamsa, Kamsa ana!! o asteptam :) multumesc este foarte bine scrisa !

 3. o recenzie foarte interesanta si documentata

 4. Multumesc pentru lectia de istorie Ana! Interesant ca numele celor doi regi fondatori de dinastii era acelasi. Iar tot in timpul lui Ogedei Khan mongolii au facut o ,,vizita” si pe la noi.

 5. Foarte interesanta si frumoasa lectie despre istorie

 6. la filmu Lobbyist e traducere romana?>

 7. Mi s-a stricat televizorul, exact la ora sase. Imi vine sa plang.:)))

 8. nu exista traducere in ro

 9. O sa se traduca si aceste filme cndva ptr ca mise par interesante ca joaca in el sig?

 10. Mulţumesc fetelor.
  Andreea,eram datoare :D

 11. MULTUMIM MULT PENTRU ACEASTA FRUMOASA SI INTERESANTA LECTIE DE ISTORIE!
  FELICITARI ANA!:)!
  KAMSAHAMNIDA!!

 12. multumim pentru recenzie.

 13. buna tuturor.

 14. Bună Celine.

 15. da ana.te-ai tinut de cuvant.daca mai tii tu minte mai demult am facut eu o confuzie intre kokuryo lui jumong si goryeo.felicitari.o recenzie bine prezentata si bine documentata.bravo si la mai mute.

 16. multe.scuze ptr. greseala.

 17. Mă bucur dacă te-ai lămurit.Voi mai scrie.Mersi

 18. si recenzia cu hae young(song seung heon) din my princess a fost super.eu de bucurie am luat-o drept o dedicatie speciala ptr mine.

 19. Mulţumesc că a-ţi avut răbdarea să citiţi.Poze au fost mai puţine,mai mult text.

 20. Multumim Ana,deosebit de bine scrisa..parca ai structura de inginer..clar,precis si multe date.

 21. Sanda,chiar sunt studentă la inginerie :))

 22. bravo ana frumoasa lectie

 23. Excelenta prezentare! Iti marturisesc ca harta si apoi cronologia m-au scos din.. ceata, deoarece am confundat Koguryo cu Goryeo! Felicitari Ana!

 24. Foarte interesant, Ana!
  Am inteles mult mai bine acum si aceasta dinastie. Multumim :)

 25. ce istorie complicata !Tot s-au cucerit una pe alta si au intemeiat cate un stat si iar s-au cucerit si iar au intemeiat apoi au fost invaziile altor popoare…interesant ,datorita prezentarii tale incercam sa mai intelegem si noi cate ceva Multumim ana pentru rabdarea cu care te documentezi si ne redai si noua

 26. Mulţumesc şi eu Oltea,Ramona,Steliana :)

 27. Multe din datele prezentate ne fac sa intelege mai bine anumite situatii pe care le vedem in multe din serialele istorice.Iar dinastia Joseon inteleg ca a venit la putere prin uzurparea tronului nu prin descendenta!? f.interesant.
  multumiri,

 28. Aşa e Ada,Yi Seong Gye ajutat de tatăl său a uzurpat tronul Goryeo şi a fondat noua dinastie,Joseon.

 29. Iar numele dinastiei Joseon inseamna prospetimea diminetii

 30. Scuze, am pierdut primul comm: am citit intr-o carte ca numele de Goryeo inseamna stralucire mareata. Este o carte despre arta asiatica si scrie si despre ceramica din timpul dinastiei Goryeo.

 31. Este o vaza foarte frumoasa si pretioasa, se numeste seladonul cu o mie de cocori. Nu stiu cum au reusit sa pastreze intreg un obiect asa de fragil atat de mult timp, aproape o mie de ani.

 32. Excelenta descrierea istorica , mai trebuie sa fac corelarea si cu serialele . Surprinzatoare este evolutia dinastiei mongole ( pe Kubilai Khan l-a vizitat Marco-Polo vezi filmul ) pina in zilele noastre cind sint genetic la baza atitor semitii asiatice pina in Europa si acasa sint nomazi in iurte in Mongolia sau reg, autonoma in China . Cine stie mai mult sa faca si o pozitionare in timp a calatoriei Spatarului MILESCU -in ASIA ( timp si traseu ) : A ajuns si in Koreea ?

 33. Kamsahamnida, ana! Mi-am lamurit unele detalii. Foarte bine structurata recenzia. :)

 34. Waaaw. Ma bucur ca am descoperit recenzia….

  Pana la urma….de ce a cazut regatul Balhae?
  Am citit undeva …tot pe blog despre acest fapt dar nu imi pot aduce aminte. …
  Multumim pentru recenzie.

Leave a Comment