de Oana Cristolţean
Orasul Wonsan este localizat in sud-estul Coreei de Nord si este capitala provinciei Kangwon. Are deschidere la Marea Japoniei si este un important port si baza navala.
In vestul orasului sunt localizati muntii Changdok si Naphal. La est, mai mult de 20 de insule inconjoara coasta Wonsan-ului, cele mai importante fiind Hwangt’o si Ryo, acestea avand rolul de a proteja portul.
Numele original al orasului este Wonsanjin si a fost deschis schimbului de marfuri pe mare in 1880. In anul 1914 s-au construit liniile Pyongwon si Kyongwon, conectand orasul cu Pyongyang si Seul (pe atunci cunoscut ca si Kyongsong). De atunci, Wonsan s-a dezvoltat, constant, intr-un centru de distributie de bunuri. Sub ocupatia japoneza, orasul a fost industrializat si a servit ca un punct de import marfuri in schimburile dintre Coreea si Japonia.
Wonsan a apartinut provinciei South Hamgyong, dar cand s-au restabilit granitele regionale, in 1946, orasul a fost atribuit provinciei Kangwon. Pe parcursul Razboiului Coreean, a fost bombardat incontinuu de armata americana din Martie 1951 pana in Iulie 1953, acesta fiind cel mai lung asediu din istoria navala a Americii. Pana la sfarsitul razboiului, Wonsan a fost o ruina de proportii.
Economia Wonsan-ului consta in fabrici de rafinare a uleiului, de procesare a pestelui si a orezului si de construit locomotive. Se fabrica si produse textile, chimice si din piele.
Este conectat de Pyongyang (Phenian) si de alte orase din Coreea de Nord, prin autostrazi si cai ferate electrice. Este ultima statie a feribotului Mangyongbong-92, singura ruta directa intre Japonia si Coreea de Nord.
Cele mai importante universitati din Wonsan sunt cea de Medicina, de Inginerie si de Economie.
Salutati-l pe Kim Il Sung!
Desi mare parte din DPRK nu este accesibila turistilor straini, cateva plaje de langa Wonsan pot fi vizitate. Langa Songdowon este o plaja binecunoscuta printre nord-coreeni pentru apa foarte curata. Peisajul il completeaza pinii din abundenta, iar locatia a fost numita un punct turistic de interes national.
In apropiere de Songdowon a fost construita Tabara Internationala a Uniunii Copiilor Songdowon, o tabara ce primeste tineri nord coreeni si straini, si are ca scop schimbul de experienta culturala.
Tabara Internationala Songdowon
Locurile importante de vizitat langa Wonsan sunt: lacul Sijung si muntele Kumgang, templele budhiste Sogwangsa si Anbyon Pohyonsa.
Orasul Wonsan se infrateste cu orasul Vladivostok, din Rusia.
17/01/2011 la 11:26 pm
multumim Oana! frumoasa prezentare! interesant ca au o tabara internationala, oare au loc schiburi de experienta tot cu copii din tari comuniste?
17/01/2011 la 11:28 pm
in afara de imaginea cu inundatiile aceasta recenzie mi se pare cea mai optimista scrisa despre NK..imi plac pozele!
18/01/2011 la 9:02 am
Arata mult mai bine decat Romanica pe vremea lui Ceasca! Oana ramai lieder in probleme NK!
18/01/2011 la 10:47 am
nu ne dezamăgeşti, Oana! foarte frumoase şi curate sunt oraşele şi plajele…dar pe afară-i vopsit gardul şi-năuntru leopardul…
când le văd mi-aduc aminte de cum era şi la noi…
18/01/2011 la 11:28 am
Multumim Oana, deosebit de interesant! Si pozele sunt frumoase…Sa inteleg din recenziile tale ca in Coreea de Nord nu se pot vizita decat anumite regiuni? Sau, practic, tara este….”inchisa”? Pacat, mare pacat pentru acest popor sa treaca printr-o asa incercare!
18/01/2011 la 11:46 am
Frumoasa recenzia,si orasul la fel.
Multumim Oana :)
18/01/2011 la 12:59 pm
Ai mare dreptate Livia. mult, mult mai bine :)
Şi plajele acelea ce curate sunt şi ce apă curată!! ehee, tot să stai la plată!
Mulţumim oana pt această plimbare în KN :)
18/01/2011 la 2:15 pm
Este curatenie, asta se vede de la o posta, ganditi-va ca in era comunista si Romania era vizitata de turisti straini si daca tin bine minte nu era mizeria care exista in momentul de fata pe plajele noastre, insa dincolo de asta se vede infrastructura comunista, una limitata din punct de vedere arhitectual si cenusiu, practic nu poate fi comparata cu Coreea de Sud.
18/01/2011 la 2:25 pm
hehehe …am vrut să spun :”la plajă”…scuze :)
18/01/2011 la 2:42 pm
Multumiri oana,eu sint interesata de NK, de viata oamenilor si desigur mai gasesti informatii turistice chiar in ceea ce scrii tu. Desigur linia de feriboat cu Japonia are caracter economic dar cred ca si turistic pentru jap.cu bani care inunda Europa. Sint curioasa daca afli ceva privind religia budista in NK ?
Acele 2 temple sint numai monumente vizitabile precum bisericile pictate din Bucovina care atentie copii erau goale, reci si la poartascria Monument Istoric . Desigur este minunata plaja , dar este goala si desigur cu acces controlat noaptea pazita de graniceri ( ca la noi la Vama si 2 MAi pentru a impiedica fuga prin inot spre apele internationale ) . Pozele sint facute in zorii zilei, de album foto . Oamenii , copii si tineretul , cei care traiesc in multele localitati de pe harta Oanei , aceia sint foarte importanti caci poarta cu ei tot o cultura d ecca 2500 -3500 de ani si sint la un pas de CHINA, cea din vechime , imperiala , unde nu s-a putut distruge viata localnicilor , asa cum o vedem in serialele istorice . Multumim si asteptam articole si interviuri de la romanii care au calatorit in decursul anilor acolo .
18/01/2011 la 3:00 pm
ai scris mai frumos decat este relitatea acolo,ai adus o unda de lumina peste aceasta tara.
Ultima fraza este de milioane…aceasta infratire de azi are insa legaturi istorice profunde el a făcut parte din multe naţiuni, cum ar fi regatele coreean de Gojoseon şi Balhae ,dar si din imperiul
mongol,chinez…
18/01/2011 la 3:58 pm
@andreea: din cate am citit nu numai din tari comuniste (cred ca, totusi, o sa scriu despre tabara asta in detalui intr-o recenzie separata)… mai sunt cateva articole asa mai usoare, dupa aceea o sa revin la unele mai sensibile :D
@steliana: sunt parti din dprk pe care le poti vizita (bineinteles cu ghizi) iar altele deloc…
@S PETCOV: despre religie o sa scriu, dar ceva mai incolo… doar pozele pe care le-am ales eu infatiseaza plaja goala :D
18/01/2011 la 4:00 pm
@anja: am scris doar ce am gasit… nu prea sunt informatii despre orasul asta, asa ca m-am descurcat cu ce am avut! :) daca puteam despicam firul in patru! :))
18/01/2011 la 4:18 pm
oana,articolul e foarte bun ,eu am completat despre
Vladivostok,ca si el a apartinut Coreei,si nu asta este rolul dialogului de a aduce completari?
18/01/2011 la 4:22 pm
@anja: scuzeee, nu mi-am dat seama ca vorbesti de vladivostok!
apreciez completarea! :)
18/01/2011 la 4:27 pm
eu imi cer scuze ca nu am fost clara in exprimare…
18/01/2011 la 4:29 pm
Anja,cum stai cu Hwang Jin Yi?
18/01/2011 la 4:34 pm
stau bine,am avut o pauza si am citit recenziile,dar dupa serial diseara mai fac 2 episoare.Super acest serial…
18/01/2011 la 4:36 pm
insa eu am gasit on line acest serial si au o engleza …groaznica…
18/01/2011 la 4:59 pm
felicitari Oana pt articol.
ma surprinde ca au in oras o tabara internationala destinata schimburilor culturale. probabil ca pt tari comuniste :)
18/01/2011 la 8:39 pm
felicitari Oana pentru recenzie. Multumim pt.lectia de geografie, istorie si economie ;)