de Iuliana Dimancea
Așa cum probabil mulți dintre voi știu, Corea încă se află în anul 2010. Noi am sărbătorit revelionul, sper că mulți dintre voi și-au stabilit obiectivele noului an și le doresc tuturor un an bogat, cu cît mai multe împliniri și realizări, cu multă dragoste și înțelegere pentru cei apropiați și cît mai multă dorință de cunoaștere și explorare a altor tărâmuri cum este fascinanta Coree. Și nu în ultimul rînd le doresc fanilor Coreei să li se realizeze calatoria mult visată în această țară. Și acum vom intra timp de cîteva minute în tradițiile și înseamnătatea noului an, vom cunoaște ce înseamnă Seollal pentru coreeni, cum se desfășoară aceasta și bineînțeles ce se servește de Noul An care se apropie.
Anul Nou Corean, denumit Seollal reprezintă prima zi din calendarul lunar și este cea mai importantă sărbătoare dintre tradițiile coreene. Termenul de Seollal în general se referă la Eum-nyeok Seollal (음력설날, anul nou lunar), de asemenea numit și Gujeong. Noul An de obicei cade în a doua zi cu lună plină după solstițiul de iarnă aceași zi cu Anul Nou Chinezesc, Mongol, Tibetan și Vietnamez. Anul acesta coreenii vor sărbători revelionul pe data de 14 februarie și majoritatea oamenilor care locuiesc în Seul, părăsesc capitala pentru a călători în orașele natale și a petrece sărbătorile alături de familiile lor. Multe dintre familii sunt extrem de ocupate în săptămîna de dinainte de revelion, ocupându-se de cumpărături și pregătirea ritualurilor pentru strămoși și Seollal aduce rara ocazie a membrilor unei familii de a se întîlni într-un singur loc. Ritualurile pentru strămoși includ feluri de mîncare specifice tradiției coreene cu carne, pește, fructe precum și tradiționala gustare hangwa, supa de orez tteokguk și diferite tipuri de legume sălbatice.
Tteokguk este felul de mîncare corean care se servește de cel puțin două ori pe an și faptul că este considerată o mîncare albă și că se servește de anul nou înseamnă că toate creaturile sunt revitalizate pentru un an ce urmează să vină. Seollal este prima zi din an și coreenilor le place să sărbătorească într-un mod curat, iar tteokguk oferă posibilitatea de a mînca felii de prăjitură din orez alb înmuiate în zeamă de supă. Prăjitura din orez poartă multă simbolistică cum ar fi bogăție și longevitate. Tăierea prăjiturii din formă rotundă în felii subțiri simbolizează de asemenea dorința de a crește bogăția din moment ce forma rotundă ne duce cu gîndul la o monedă. Există un proverb în legătură cu tteokguk “alege pui dacă nu găsești fazan” ceea ce înseamnă “în lipsă de altceva, fă cea mai bună alegere”. Rețeta originală constă în carne de vită sau fazan pentru prepararea supei. Dar dacă era prea greu să găsești carne, sau să vînezi fazan atunci puiul era o alegere bună pentru tteokguk. Chiar dacă revelionul pentru noi a trecut poate se numără printre dumneavoastră doritori care să sărbătorească Seollal pe 14 februarie. Și atunci cîteva rînduri despre cum se gătește tteokguk nu strică: tăiați cîteva felii de vită pentru a le folosi ca ingredient după ce le prăjiți în condimente. Tăiaiți apoi vită în bucăți mici pentru a o fierbe împreună cu ceapa și a obține zeama de supă. Prăjiți ouăle separat, într-o tigaie în felii foarte subțiri. Tăiați prăjitura de orez în felii la fel de subțiri și adăugați-le la supă. Atunci cînd orezul începe să plutească adăugați carnea prăjită, ouăle, algele uscate și semințele de pin. Dacă orezul s-a uscat (cazul în care orezul a fost cumpărat cu mai multe zile înainte să gătiți supa) lăsați la înmuiat 20 sau 30 de minute înainte de a-l găti. Orezul pe care nu îl folosiți trebuie păstrat în congelator. Prăjitura de orez nu trebuie dezghețată ci mai degrabă pusă direct în apa care fierbe pentru supă.
În dimineața zilei de Seollal oamenii se trezesc devreme și se îmbracă cu noile haine pregătite pentru această zi numite Seolbim. Mulți poartă Hanbok-uri. Apoi membrii familiei se adună pentru a desfășura ritualurile prin care își arată respectul pentru strămoși. Potrivit tradiției coreene se crede că strămoșii se întorc pentru a se bucura de mîncărurile preparate pentru ei. După ce ritualurile au avut loc urmează masa. Supa tteokguk se spune că are rolul de a adăuga încă un an în viața celui care o servește și de aceea copiii se întreabă unii pe alții cate supe au mîncat și apoi își calculează vărsta. După ce termină masa generațiile tinere își arată respectul pentru cei mai în vârstă din familie printr-o plecăciune. Cei în vârstă fac diferite remarci cum ar fi “să ai un an bogat” sau “să întîlnești persoane drăguțe” în timp ce oferă tinerilor bani. Seollal se încheie prin jocuri. Membrii familiei se adună laolaltă pentru a juca yut nori și pariurile adesea se fac pe banii câștigați de anul nou. Unele familii comanda pizza sau servesc pui după aceste jocuri. Un alt joc popular de Seollal este Go-stop care se joacă cu cărți de joc avand motive florale și este mai dificil decât Yut nori, dar orele petrecute în timpul lui trec extrem de repede.
Ne pregătim prăjitura de orez și facem cîteva încercări de tteokguk pentru ca pe 14 februarie sa adunăm mulți ani și să închinăm un pahar în cinstea Coreei. La mulți ani!
07/01/2011 la 12:07 pm
La multi ani Coreea,pe 4 februarie sau 14?
Iuliana o minunata przentare,sper sa reusesc si eu sa ma ridic la nivelul celor din echipa KF,acum ca sunt membru si eu.Va multumesc inca o data pentru oportunitate.
07/01/2011 la 12:08 pm
Imi place cum este asezata masa,de-a dreptul superb.
07/01/2011 la 12:44 pm
Iuliana, ma bucur ca ai adus informatii in plus fata de recenzia mea despre Anul Nou coreean. Felicitari!
07/01/2011 la 1:03 pm
nu stiam ca vor sarbatori revelionul pe 14.Foarte frumos ai prezentat Iuliana.:)
07/01/2011 la 1:03 pm
14 februarie*
07/01/2011 la 1:09 pm
Cred ca am vazut gresit 4,e chiar 14.Scuze
07/01/2011 la 1:22 pm
multumim iuliana pentru articol!
07/01/2011 la 1:59 pm
14 februarie?!Wooow!!Voi sarbatori si eu atunci^^
Multumim pentru informatii Iuliana!
07/01/2011 la 2:34 pm
multumim,iuliana!exact cind se sarbatoreste la noi ziua indragostitilor,nu?felicitarile mele!
07/01/2011 la 2:49 pm
Multumim pentru informatii
este foarte interesant
07/01/2011 la 3:03 pm
Wow…kamsahamnida pentru informatiile extrem de interesante!stiam ca il sarbatoresc in februarie dar nu si in ce zi din aceasta luna
07/01/2011 la 4:15 pm
Iuliana, felicitari pentru acest articol interesant!
07/01/2011 la 5:57 pm
Va propun de Anul Nou Korean ,Anul Iepurelui Alb, sa planificati excursia in Tara diminetilor linistite prin siteul oficial http://english.visitkorea.or.kr/enu/index.kto
Veti avea surpriza sa intilniti o tinara din Romania Jenny Pope, pe sectiunea numita Entering The Palace as a Court Lady in Palace Adventure dar nu este de lepadat niciun sejurorganizatca o sedere de meditatie si rugaciune in templele budiste coreene la sectiunea Temple Stay sau chiar Universitatile ce primesc studenti straini la Learn Korean .Se poate organiza o excursie de 15 pers cu acest site pe care l-am gasit pe NGM.
Va doresc un an bun si plin de realizari tuturor
07/01/2011 la 6:42 pm
Sunt alaturi de voi, cel putin cu inima daca nu si fizic! 축하합니다^.^
07/01/2011 la 7:11 pm
Nu ramane decat sa le uram coreenilor “La multi ani” pentru 14 februarie! Exact ca si japonezi, ei isi petrec An Nou in familie si se bucura de familie si de liniste. Frumos!
07/01/2011 la 8:35 pm
cum se adauga o recenzie pe acest site? Nu vad nimic care m-ar putea indruma si da am cont.
07/01/2011 la 8:58 pm
Imi place foarte mult cum arata supa.
Foarte frumoasa prezentarea acestui important eveniment. Multumim, Iuliana. :)
07/01/2011 la 10:03 pm
Mmmmmmmmmmmmmm! papa bun!masa ca masa dar prima farfurie te lasa cu gura cascata!
07/01/2011 la 10:04 pm
Cuminti si frumoase obiceiuri de anul nou,aceasta recenzie se completeaza manusa cu ce-a a Carinei!
07/01/2011 la 10:39 pm
cat de bine arata. Ce aratoasa si aspectuoasa este masa. multumim pentru recenzie
07/01/2011 la 10:45 pm
@13 S PETCOV,multumesc pentru link!!!vrei sa mergi si tu la o meditatie budista?
08/01/2011 la 12:57 pm
Gaby,inca nu se poate posta,cred ca de sapt viit.Fii pe faza.
08/01/2011 la 7:52 pm
yummy! ^^
nu stiam ca revelionul se sarbatoreste mai tarziu! :)
09/01/2011 la 11:18 am
pe 14 februarie vom sărbători alături de coreeni trecerea în noul an şi vom închina un pahar de şampanie (pt că vin din orez nu avem…hihihi!) în cinstea poporului coreean:
LA MULŢI ANI COREEA!
SAE HAE BOK MANI BADEUSEYO!
09/01/2011 la 12:56 pm
Multumim pentru incurisune in magia anului noi la coreeni, interesat mod de a calcula inceperea noului an si modul cum isi petrec alaturi de familie anul nou.
15/01/2011 la 8:49 pm
Eu am citit pe KTO ca ar fi pe 3 februarie…pana la urma care va fi data exacta? O sa intreb pe cineva de acolo…