Ana-Maria Ruse [KF]

Sclavia în timpul Joseon – paralelă între realitate şi Chuno

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Stiri / noutati

Tagged: ,

Published on ianuarie 14, 2011 with 31 comentarii

de Ana-Maria Ruse

In cadrul unei conferinte on-line, Academia de Studii Coreene (AKS) a oferit, pentru cei care aveau întrebări legate de drama Chuno-Vânătorii de sclavi(KBS 2010), o serie de răspunsuri, bazate pe faptele istorice reale. Întrebarea care cred că a ajuns pe buzele celor care au vizionat serialul este: „Chiar au existat vânătorii de sclavi”?

În secolul 18 numărul de sclavi fugari crescuse foarte mult, iar guvernul a căutat diferite soluţii pentru a împiedica fuga acestora, soluţii care s-au dovedit ineficiente. Atunci proprietarii sclavilor au început să caute singuri soluţii pentru a-şi recupera robii.

Sokdaejon spune că guvernul pedepsea vânarea ilegală a sclavilor făcută de vânătorii angajaţi de nobili, pentru a reduce practicile violente ale acestora şi ale vânătorilor. Proprietarii trebuiau să obţină acordul guvernului înainte de a-şi angaja vânători de sclavi, dar în cele mai multe cazuri ei nu respectau regula. În înregistrările istorice se spune că vânătorii erau răsplătiţi cu premii, fie în bani fie în alte lucruri necesare.

La fel şi în serialul Chuno, vânătorul Dae-gil şi trupa lui erau răsplătiţi cu sume de bani, însă erau angajaţi de oficiali ai guvernului, sau chiar de oameni influenţi cum erau miniştrii sau guvernatorii.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Imagini din Chuno-Vânătorii de sclavi

Conform Chuangeupgukan, un registru în care erau înregistrate mărturiile ucigaşilor, vânătorii de sclavi câştigau bani, dar câştigurile lor erau considerate ca fiind adunate incorect.

În unele cazuri, nobilii îi trimteau pe ceilalţi sclavi să-i găsească pe fugari.

Chiar erau sclavii marcaţi?
În Chuno vedem cum sclavii erau marcaţi prin ardere cu fierul încins, fie pe frunte, fie pe obraz sau pe piept cu semnul Nobi노비 termenul folosit pentru scalvi. Dar în realitate chiar se întâmpla acest lucru? Se pare că o înregistrate istorică din 1506 spune că tiranul rege Yeonsangun a ordonat ca sclavii fugari să fie marcaţi, dar era o măsură extremă, care nu a fost niciodată implementată şi chiar interzisă în 1740. În schimb, sclavii erau înregistraţi în registrele sclavilor, prin care se făcea tranzacţionarea lor. Sclavii aveau chiar şi documente care le atestau identitatea.
Image and video hosting by TinyPic
Sclavii marcaţi din Chuno

Cine devenea sclav?
În Chuno, pe timpul regelui Injo, la începutul secolului 17 se prezintă că mai mult de jumătate din populaţiei căzuse în sclavie. În timpul dinastiei Joseon, sclavia se baza pe rudenie, conform ierarhiei confucianiste rigide. Conform legii, dacă un părinte era sclav, atunci şi copiii lor deveneau sclavi, iar dacă un nobil avea o sclavă în proprietate, şi aceasta năştea un copil, el devenea automat sclav şi proprietatea acestuia. Stăpânii le permiteau sclavilor să se căsătorească, şi chiar îi ajutau în privinţa asta, bineînţeles pentru faptul că ei aveau avantaje, dacă sclavele năşteau copii, atunci numărul lor de robi creştea.

În realitate, sclavia în timpul Joseon era în proporţie de 30-40% din populaţia ţării.

Ucigaşii de asemenea erau pedepsiţi cu sclavia, iar unii deveneau voluntar sclavi, din cauza sărăciei; devenind sclavul unui nobil aveau un acoperiş deasupra capului şi mâncare, fie ea şi puţină. Unii îşi vindeau şi copiii, tot din cauza sărăciei, transfomându-i astfel în robii nobililor.

În serial vedem cum Song Tae Ha, care iniţial fusese militar din înalta clasă, devine sclav după ce i se înscenează furtul unor recolte din proprietatea statului. AKS specifică documente ca Daejeonhoetong(Compendiu al Codului Naţional) în care se dovedeşte că astfel de cazuri chiar au existat în timpul Joseon.
Image and video hosting by TinyPic
Oh Ji Ho, în rolul lui Song Tae Ha

Putea sclavii să-şi schimbe destinul?
Analele regelui Yeongjo „Yeongjo Sillok” vorbesc despre un sclav, pe nume Eom Taek Ju care fugise şi chiar trecuse examenul de stat devenind ofiţer civil la curtea regală. Curând adevărata sa identitate a fost descoperită, iar regele Yeongjo l-a pedepsit trimiţându-l în exil pe insula Heuksan, unde a redevenit sclav. Din exil el a reuşit să fugă spre Seul unde a început să critice în public statul, fapt care era considerat trădare. Asta i-a adus arestarea şi torturarea până la moarte, dar a fost un caz care a scos în evidenţă voinţa umană de a depăşi obstacolele cauzate de diferenţa de clasă socială.

De asemenea în serial vedem cum Eonyeon şi fratele ei scapă din sclavie după ce acesta dă foc casei lui Dae-gil şi încearcă să-l omoare pe acesta, ajungând într-o situaţie mai bună, în care Eonyeon trebuie să devină soţia unui nobil.
Image and video hosting by TinyPic
Lee Da Hae, în rolul sclavei Eonyeon

Care erau îndatoririle sclavilor?
Sclavii trebuiau să cureţe mormintele, să se ocupe de ceremoniile religioase pentru strămoşi, să-i păzească pe stăpânii lor şi să lucreze câmpurile. Cei care erau sclavi în cadrul oficiilor publice avea îndatoriri pe măsură. Deşi pare ciudat, sclavii puteau deţine pământ, pe care îl munceau şi pentru care plăteau taxe. Existau chiar şi sclavi „independenţi” care îşi puteau cumpăra libertatea.

Când a dispărut instituţia sclaviei?
Statutul sclaviei a început să fie diminuat în a doua jumătate a dinastiei Joseon şi instituţia a fost abolită în cele din urmă, odată cu reformele Gabo (1894-1896) din timpul domniei regelui Gojong, reforme care au venit ca răspuns la Revolta ţărănească Donghak (1894). Reformele Gabo au abolit sistemul claselor sociale ierarhice.

Surse: hancinema.net, muninn.net
Surse poze: dramacrazy.net

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

31 comentarii

There are currently 31 comentarii on Sclavia în timpul Joseon – paralelă între realitate şi Chuno. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. foarte interesant. Felicitari, Ana.

 2. sa n-o uitam nici pe Dong Yi care si-a depasit cu mult conditia de sclava ajungand pe a doua pozitie la Curte, dupa regina.

 3. Foarte frumoasa prezentare si in detaliu,ma ajuta sa inteleg mai bine acest film pe care deja l-am vazut!

 4. Si ca sa nu te superi ai si tu votul meu !

 5. frumoasa prezentare !eu m-am cam lungit cu vizionarea serialului,deoarece greu l-am gasit tradus asa ca ,o sa-l incep de la ep 1 cu multumirile de rigoare si pupici celor care-si dau osteneala sa ni le traduca si sa ni le puna pe tava ca noi sa ne delectam .
  multumesc ana pentru readucerea lui in discutie intr-o ampla prezentare
  pupici

 6. Multumesc,ma bucur ca v-a placut.

 7. interesant!!<3
  felicitari Ana

 8. Felicitari ana; foarte frumos.

 9. Livia,multumesc pt vot :D
  Oltea,Mirabel multumesc si voua.

 10. Carina,sigur ca da.Nu am uitat-o pe Dong Yi,doar ca aici am facut paralela cu Chuno.

 11. foarte interesant articolul si util,dar in hatisul
  acesta al unei istorii care se intinde pe mii de ani,pornind de la o cercetare se ajunge la alte intrebari…
  si tot asa mai departe…incat ma intreb ce se poate afla despre Reformele Gabo…?
  Frumos scris ,bravo!

 12. Anja,se pot spune multe despre reformele Gabo.Poate le voi aborda candva.

 13. ana,am inceput serialul ,si trebuie sa spun ca imi place mult,sper sa termin cele 24 ep,pana duminica …
  si o sa comentam atunci…(Hwang Jin Yi)

 14. multumim pentru articol ana! o parte din el il citisemsi eu pe net in engleza! interesanta perspectiva de analizat! pacat de oamenii aceia care erau sclavi!

 15. Interesanta paralela,am vazut primul episod din Chuno,chiar ma intrebam daca sclavii erau intr-adevar marcati…acum inteleg mai bine despre ce e vorba in acest serial…pacat ca nu am timp sa-l vad…ma bucur ca pana la urma a fost abolit sclavismul…cam tarziu dar e bine si atunci…
  Multumim ana,foarte frumos!!

 16. Trista soarta aveau acesti oameni.
  Chiar ma cam speriasem in Chuno cand am vazut ca-i marcau cu fierul, dar acum am aflat ca erau multe exagerari.
  Multumim de informatii Ana!

 17. Anja,ce rapida esti :)
  Abia astept impresiile tale.
  Multumesc si eu Andreea,Ana si Ramona,ma bucur ca v-a placut articolul.

 18. Un articol foarte bun.

  Cand ma gandesc la sclavie imi vine in minte automat situatia slavilor negri din Sua. Si daca ma gandesc bine mi se pare mult mai fara inima sa il faci sclav pe un compatriot decat pe un strain. Ce credeti?

 19. Frumos realizat, Ana! Felicitari! Sunt multe date istorice despre sclavie, am inteles ca aceasta a aparut inca din perioada Goryeo…ar fi frumos daca ai continua :)

 20. urătă soartă aveau acei oameni:)
  @carina nici de Jang geum nu trebuie să uită, pt că şi ea a fost sclavă la un moment dat şi ajuns prima femeie medic.

 21. Crib,am mai spus si mai sus,nu aveam de ce sa fac referire la Dong Yi,sau la jang-geum cum spui tu,pt ca eu am facut o paralele cu Chuno,nu cu mai multe seriale.

 22. o recenzie foarte interesanta. Chiar puteau detine pamant?

 23. Da Ramona,aveau acest drept,dar bineinteles trebuiau sa plateasca taxe pentru el.

 24. SUPERBA SI INTERESANTA RECENZIA;LA FEL CA SI FILMUL!
  MULTUMIM ANA!
  FELICITARI!:)!!

 25. Multumesc si eu,KHJ.

 26. De neratat, intr-adevar! Este impresionant cum gasesc ei sa faca un serial din orice aspect, cat de mic si neinsemnat ar parea…

 27. Nu pot sa ma abtin sa nu compar serialele acestea, care sunt efectiv o sursa nesecata de inspiratie cu seriile astea televizate americane, atat de superficiale si de prost gust, nu inteleg cum isi pot pierde unii timpul urmarindu-le constant (sper ca nu jignesc pe nimeni). Abia astept sa urmaresc Chuno. Foarte faina recenzia, multumim pentru informatii!

  • Mersi Andreea :)
   Sper să-ţi placă Chuno.

  • Nici nu incape comparatie intre “industria” americana de filme, care a degenerat in comercial de foarte mult timp, si cele coreene istorice care nu imita nimic altceva ! Este o diferenta ca de la cer la pamint…….

  • Nici nu poate fi vorba despre vreo comparatie intre cele doua categorii……..

 28. Ana, multumim! Foooarte interesant! Super. Genial. Chiar deseori ma intreb daca ce vad in seriale – in special cele istorice – s-a si intamplat :D Multumeesc! Mi-ai citit gandurile ! :)

Leave a Comment