Ana-Maria Ruse [KF]

Regii dinastiei Goguryeo – Regele Gwanggaeto cel Mare

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

Published on ianuarie 24, 2011 with 37 comentarii


de Ana-Maria Ruse

Date generale

Regele Gwanggaeto cel Mare al Goguryeo (374-413) a fost al 19-lea monarh al regatului, domnind între anii 391-413. Numele său întreg, în traducere înseamnă :”Un mare rege, extinzător de teritorii, îngropat în Gukgangsang”, iar numele său este uneori abreviat ca Hotaewang sau Taewang. În timpul domniei sale a mai fost numit regele Yeongnak cel Mare.
Image and video hosting by TinyPic
Harta Goguryeo în 476

Sub domnia sa, Goguryeo a devenit din nou o putere majoră în Asia de Est, astfel că după moartea sa, în 413, regatul controla toate teritoriile dintre râurile Amur şi Han(două treimi din Coreea modernă, Manchuria şi părţi din provinciile maritime ruseşti şi Mongolia).
Image and video hosting by TinyPic
Râul Han în Seul

În plus, în anul 399 regatul Shilla s-a supus în faţa Goguryeo pentru a fi apărată de raidurile Baekje. Gwanggaeto a cucerit capitala Baekje, Seulul de astăzi şi a făcut regatul Baekje vasal al Goguryeo. Mulţi consideră această unificare sub Goguryeo ca fiind singura unificare adevărată a celor trei regate.

Reuşitele regelui sunt înregistrate pe Stela lui Gwanggaeto, care în anul 414 a fost aşezată la mormântul său în Jian, graniţa chineză-nord-coreeană de azi. Este cea mai mare stelă inscripţionată din lume.

Naşterea şi contextul istoric

La momentul naşterii lui Gwanggaeto, Goguryeo nu mai era aşa puternic cum fusese cândva. Chiar înainte de naşterea sa, regele Geunchogo al Baekje învinsese Goguryeo, cucerind a doua cea mai mare fortăreaţă de la Pyongyang şi asasinându-l pe regele Goguk-won. Regele Sosurim, care urmase la tron după moartea lui Goguk-won din 371, a păstrat politica externă pe cât posibil mai izolată pentru a reconstrui regatul slăbit de atacurile Baekje din acelaşi an. Goguk-yang, care l-a succedat pe Sosurim a dus o politică similară, şi s-a concentrat pe reabilitarea şi remobilizarea forţelor armate.

După  înfrângerea Goguryeo din 371, Baekje devenise o forţă dominantă  în Asia de Est, influenţa sa fiind exercitată şi dincolo de peninsula coreeană. Regele Geunchogo cucerise mai multe state ale Chinei, printre care Liaoxi şi Shandong, pentru ca regatul său să isi  dovedească superioritatea asupra regatului Goguryeo, dar şi asupra a diverse dinastii chineze care se ridicaseră in timpul războaielor civile cauzate de căderea dinastiei Han din anul 220.
Image and video hosting by TinyPic
Muntele Tai în peninsula Shandong

Ridicarea la putere şi campaniile împotriva Baekje

Gwanggaeto a urmat la tron după moartea tatălui său, regele Goguk-yang, din 391. Imediat ce a fost încoronat s-a autointitulat cu titlul suprem de regele Yeongnak, şi s-a declarat egal cu conducătorul Chinei şi regii Baekje. Apoi a început reconstrucţia cavaleriei şi a flotei navale, punându-le în acţiune anul următor împotriva Baekje.

Cu regele la comanda armatei, Goguryeo a pornit războiul cu 50,000 de oameni cucerind 10 oraşe-cetăţi de-a lungul graniţei dintre cele două regate. Această ofensivă l-a înfuriat pe regele Asin al Baekjecare a pornit un contra-atac, dar forţele sale au fost înfrânte încă odată în 393. În 394, Asin a lansat un nou atac, eşuat de asemenea,Goguryeo ieşind din nou învingătoare. După mai multe înfrângeri ruşinoase, regatul Baekje începea încet să cadă, iar autoritatea lui Asin începea şi ea să fie contestată. Asin a pierdut din nou în 395 şi a fost nevoit să-şi retragă forţele armate spre Wiryeseong,capitala Baekje, astăzi situată în partea sudică a Seulului.

În anul următor, Gwanggaeto şi-a condus imensa flotă spre Wiryeseong, apropiindu-se de pe mare şi de pe râuri. Asin se aşteptase la o ofensivă  pe uscat şi a fost surprins cu garda jos. Forţele Goguryeo a ars aproximativ 58 de fortăreţe şi a învins armata lui Asin.

Asin s-a văzut nevoit să se predea în faţa lui Gwanggaeto şi chiar l-a oferit pe fratele său captiv în Goguryeo ca o condiţie a supunerii în faţa acestuia.
Image and video hosting by TinyPic
Vestigii Pungnaptoseong, care se crede că se află pe site-ul fostei capitale Baekje,Wiryseong

Cuceririle din nord

În 395, în timpul unei campanii contra Baekje, regele însuşi a atacat şi cucerit Biryeo, o mică parte din tribul Khitan localizat în centrul Manchuriei, aproape de râul Songhua.
Image and video hosting by TinyPic
Râul Songhua, marcat cu albastru închis

În 400 Houyan (Later Yan) fondată de clanul Murong al Xianbei, în prezent provincia Liaoning, a atacat Goguryeo. Regele a răspuns ferm şi a recuperat imediat teritoriile pierdute iar în 402 a decis să atace el însuşi Yan pentru ca aceştia să nu mai reprezinte o ameninţare. În acelaşi an a cucerit şi Xienpei iar în 404 a invadat şi cucerit întreaga peninsulă Liaodong.

Însă Xianbei nu a stat să privească cum Goguryeo îi cucereşte teritoriile. În 405, forţe Yan au trecut râul Liao şi au atacat Goguryeo, dar au fost învinse de Gwanggaeto. Murong Xianbei au invadat încă odată anul următor dar bineînţeles Goguryeo a respins atacurile. Gwanggaeto a mai condus campanii împotriva acestora dar şi a tribului Khitan din Mongolia, pe care l-a adus sub controlul său.

În 408 a trimis o delegaţie de pace la Gao Yun, pe atunci conducătorul Later Yan, pentru a semna o înţelegere între cele două dinastii, pentru ca Gao Yun era descendent al casei regale din Goguryeo. Controlul Goguryeo asupra Liaoning a rămas puternic până când dinastia Tang a preluat zona pentru a se război cu Goguryeo la sfârşitul secolului 7.
Image and video hosting by TinyPic
China in timpul dinastiei Tang

În 410, Gwanggaeto a început cuceririle asupra Dongbuyeo (regat care s-a desprins din Bukbuyeo, când regele Haeburu al Buyeo a mutat capitala mai la est). Dongbuyeo nu era pe măsura Goguryeo şi a suferit o serie de înfrângeri, pentru ca în cele din urmă să se predea în faţa mai puternicului regat, după ce Gwanggaeto a cucerit 64 de oraşe cetăţi şi peste 1400 de sate. Regele a atacat şi triburile Malgal(sau Mohe) şi Ainu, aducându-le sub dominaţia regatului său.

Campaniile din sud-est

În anul 400, regatul Shilla a cerut asistenţă de la Goguryeo, pentru a se apăra în faţa unei alianţe formată din armata japoneză, regatul Baekje la vest şi confederaţia Gaya la sud-vest. Goguryeo a răspuns cu o armată de 50,000 de oameni şi a învins în faţa japonezilor si a confederaţiei Gaya aducând atât Shilla cât şi Gaya sub autoritatea sa. În 401 l-a trimis înapoi în Shilla pe regele Silseong pentru a menţine relaţiile bune.

Moartea şi moştenirea

Regele Gwanggaeto a murit din cauza unei boli, în 413, la doar 39 de ani. Deşi a domnit doar 22 de ani şi a murit foarte tânăr, cuceririle sale sunt considerate printre cele mai glorioase ale Coreei. Exceptând perioada de 200 de ani, începând cu domnia fiului şi succesorului său, regele Jangsu şi până la regatul Balhae, Coreea nu a mai condus până atunci teritorii atât de vaste. Gwanggaeto este creditat de asemenea pentru stabilirea numelor regale, un gest simbolic care îi făcea pe monarhii Coreei egali cu cei ai Chinei.

Gwanggaeto este unul din cei doi regi ai Coreei care au primit titluatura de Dae, adică Mare, după numele de rege (celălalt este regele Sejong cel Mare, inventatorul alfabetului coreean, hangul). Oameni îl văd ca pe unul din cei mai mari eroi ai istoriei lor şi este deseori considerat un simbol al naţionalismului în Coreea. Recent, China a lansat un program de încorporare a istoriei Goguryeo în istoria ţării lor, fapt care a fost primit cu indignare de coreeni.

Stela lui Gwanggaeto, monument de aproape 7 metri construit de regele Jangsu în 414 la mormântul tatălui său a fost redescoperită în Manchuria în 1875 de un învăţat chinez.
Image and video hosting by TinyPic
Stela lui Gwanggaeto

Deşi stela oferă o mulţime de informaţii despre domnia regelui, ea a cauzat şi multe controverse deoarece conţine şi câteva referiri la Japonia. Acestea sunt:

 • În 391 Japonia a trecut marea şi a învins Shilla şi Baekje;
 • În 399 armată aliată a Japoniei şi Baekje au invadat Shilla care a cerut ajutor din partea Goguryeo;
 • În 400 Goguryeo a expulzat Japonia din Shilla;
 • În 404 Japonia a pierdut razboiul cu Goguryeo în sudul Lelang.

Image and video hosting by TinyPic
Inscripţii în detaliu pe stelă

Dintre acestea, povestea din 391  a devenit cea mai controversată pentru că textul de pe stelă nu este foarte clar şi menţionează prezenţa Japoniei în peninsula coreeana în secolul 4, fapt respins de istorici Coreei. De asemenea, prezenţa Japoniei cu putere în 391 este respinsă şi de istoria regatelor Shilla şi Baekje. De aceea este ciudat că un monument dedicat reuşitelor Goguryeo menţionează o reuşită a  Japoniei care nu are nici o legătură cu regatul Goguryeo sau cu regele Gwanggaeto. Istoricii indică de asemenea diferenţele tehnologice substanţiale dintre Coreea şi Japonia la acea vreme. Ar fi fost imposibil ca Japonia să subjuge o ţară care avea tehnologia superioară ei. Istoricii cred că stela a fost modificată intenţionat de armata imperială japoneză pentru a oferi un precedent istoric al ocupaţiei japoneze asupra Coreei. Acest lucru este foarte posibil din moment ce Japonia a modificat mai multe documente istorice în timpul erei sale imperiale de la începutul secolului 20. De aceea se cred că acel pasaj spunea de fapt:

 • În 391 Goguryeo a trecut marea şi a învins Shilla şi Baekje.

Mormântul regelui Gwanggaeto se găseşte în Jian (în nordul Chinei, fosta Manchuria) lângă graniţa cu Coreea de Nord.
Image and video hosting by TinyPic
Portretizarea în drame

În 2007 a rulat o dramă istorică numită The Legend sau Taewang Sasingi (MBC) bazată pe viaţa regelui Gwanggaeto cel Mare şi cu actorul Bae Yong-Joon în rolul principal.
Image and video hosting by TinyPic
Taewang Sasingi

Serialul a fost un succes datorită actorului din rolul principal dar şi datorită încorporării legendelor cu istoria, şi prezintă perioada dintre naşterea regelui şi jumătatea domniei sale de la sfârşitul secolului 4. În China serialul a fost interzis din cauza viziunii asupra istoriei dintre chinezi şi coreeni, viziune care nu corespunde cu ideea de One China promovată de această ţară.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Bae Yong Joon, în rolul regelui Gwanggaeto cel Mare

Surse: Wikipedia, www.humanbeams.comhttp://brilldramas.blogspot.com

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

37 comentarii

There are currently 37 comentarii on Regii dinastiei Goguryeo – Regele Gwanggaeto cel Mare. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Nu am uitat de regii Goguryeo,pe care trebuie sa-i termin.Sper sa va placa recenzia,am muncit o gramada la ea.

 2. Primaaa! Pentru prima data :)) Wau…super interesant! tot…! Poate ca sunt eu la Fac de Istorie si mi s-a parut excelent,dar totusi…Felicitari pentru informatii-destul de multe, si mai asteptam! :D

 3. :)) aah, ana :((

 4. S-a vazut ca ai muncit.Se simte.Daca poti, am un request- poti sa cauti informatii istorice despre Queen Seon Deok si epoca ei? Ma intereseaza mai ales daca personajele din film au existat….As vrea mai mult decat ce gasesc pe wikipedia :*

 5. Multumim pentru minunata si documentata recenzie. Pacat ca si el ca si Jumong a avut o viata scurta.

 6. Foarte frumoasa si interesanta recenzie. Ana! Ar fi bine daca TVR ar difuza si serialul The Legend, candva…

 7. Lorena,s-a scris despre regina Seondeok.Normal ca personajele principale au existat.
  Eu am scris despre generalul Kim Yu Shin si despre regele Jinpyeong sau doamna Mishil.
  Daca ai sa cauti,vei gasi destule informatii despre personajele din film,date istorice reale.
  Multumesc :)

 8. Uite aici am scris despre Kim Yu Shin:
  http://koreafilm.ro/blog/2010/08/generalul-kim-yu-shin-21675/

 9. da stiu ca ai muncit nu gluma .Multumim ana o frumoasa si ampla recenzie
  Multumesc si pentru pozele cu BYJ este unul dintre artistii mei preferati.Sa-i dorim pe acesata cale insanatosire grabnica ,nu stiu daca stiti dar la inceputul lunii a avut un accident in timpul unor filmari si acum e sub supraveghere medicala. Sper din toata inima sa fie bine
  mutumim ana inca o data

 10. wooow ana multumesc! ne-ai oferit o lectie completa de istorie..si chiar ma intreebam pe masura ce parcurgeam textul daca s-a facut si un film cu viata acestui rege!! frumos scris…aa..si cate episoade are serialul?

 11. felicitari pt aceasta recenzi completa si foarte reusita :)

 12. Andreea,nu stiu exact cate ep are,dar nu multe.
  Multumesc pt aprecieri,am muncit ft mult la ea.

 13. superba si interesanta recenzia.felicitari.multumim ptr informatii.

 14. am aflat ana are 24 de ep :) cam putin..pentru un asa rege mare…dar o sa ma iau dupa zicala :”esentele tari se pastreaza in sticlute mici”..sper ca este foarte bun :)

 15. Mama draga dar ai muncit ca un sclav nu gluma,foarte complexa dar in acelasi timp,usor accesibila! te-ai intrecut pe tine,HI HI HI!Un vot din reflex!

 16. Am citit cu mare atentie toate recenziile din seria “Regii dinastiei Goguryeo”, si pot spune ca m-au ajutat foarte mult in… “localizarea” in timp si spatiu a serialelor “Jumong”, “Regatul vanturilor” si “Legenda”. Multumim Ana si asteptam continuarile! Felicitari pentru felul cum reusesti sa concentrezi atatea informatii pretioase intr-o recenzie usor de citit si de invatat!

 17. :) frumoasa recenzie! se vede ca ai muncit la ea!
  si ai pus poze BYJ care arata foooarte bine! :D

  felicitari! ^^

 18. Va multumesc mult.
  Muncesc mult la ele,dar imi face placere.
  Livia,nu consider ca am “sclavit” :D

 19. o recenzie frumoasa si interesanta. multumim ana ;)

 20. prin recenziile care le postati pot zice ca acest blog este un fel de Muzeu cu toate aceste colectii
  fie din istorie,arhitectura ,arta…o relaxare prin spiritual si spiritualitate.Multumim ana,chiar daca muncesti mult nu este timp pierdut.

 21. Nu este deloc pierdut,ci din contra,mai invat ceva despre Coreea,si impartasesc cu voi.

 22. Încă o recenzie extraordinară!

 23. Iată că mai sunt descoperite şi recenzii mai vechi,mulţumesc frumos :)

 24. Face parte din cel mai tare serial„The great king”în traducere„Marele rege și cele 4 zeități”.
  Este un articol foarte plăcut.E cel mai bun pe care l-am citit.Îți mulțumesc Ana cî ai pus despre el altfel nu aș fi știut mai nimic despre el doar: Cuvintele lui erau:„Acum nu oamenii,ci cerurile sunt în așteptare.”,Al 14-lea an al domniei:Atacul asupra Îndepărtatului Yan,obținerea unor drepruti comerciale.,Al 17-lea an:Îndepărtatul Yan se prăbușește și se naște Yan-ul de Nord.,Al 19-lea an:Se trimit daruri regelui Go Woon,în Yan-ul de nord și Yan-ul de Nord devine fratele Goguyeoului.,Al 20-lea an:Regele cucerește cele 64 de fortărețe și 1.400 de sate din Buyeo(Puyo).,și:Marele rege Gwanggaeto moare în al 23-lea an de domnie.
  Să vă uitați la „The great king”.Vizionare plăcută.

 25. Frumos articol Ana.

 26. Da Jumong.

 27. Când apare pe televizor știe cineva?Sper după „Concubina regelui”.E numai cu săruturi.Nu vreau să-l văd numai pe calculator(saitul pe teava).Și știam astea Cătă-Gwanggaeto-cel-mare.

 28. Abia aștept serialul.De acela cu 24 de episoade vorbesc.

 29. e tare dinastia asta cu regii celor 3 state coreene eu am invatat coreeana si am si fost de catava ori in coreea cine vrea sa vb cu mine uite id ionela_mariana97@yahoo.com

 30. imi place j ma fascineaza istoria Goguryeo…as vrea sa stiu,Goguryeo a fost subjugat de vreun regat?

 31. Tot respectul pentru munca ta. O singura remarca – vorbim de Coreea si nu de Coreea de Sud. Este adevarat ca toate ecranizarile au fost create de sud-coreeni dar poporul din Coreea de Nord nu are nici o vina ca tara a fost impartita pe paralela 38 de interese meschine. Eu sper ca odata si odata va exista COREEA. Goguryo ocupa defapt teritoriul de azi al Coreei de Nord si parte din parte din China de azi.

  • Stiu, multumesc! Eu din pacate sunt mai pesimista in cazul asta, si nu prea cred in sansele unei Coreei intregite :( Cel putin nu cu dinastia de azi din DPRK.

 32. As vrea sa remarc faptul ca nu are ce cauta o harta a dinastiei Tang in acest articol.
  Cred ca harta este mai potrivita este aceasta: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:East-Hem_400ad.jpg
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/East-Hem_400ad.jpg

  Dinastia Tang a fost formata in 618, la 205 ani dupa moartea regelui Gwanggaeto.

 33. Un rege foarte important……..

 34. cel mai bun rege a fost de departe jumong

Leave a Comment