Claudia B. [KF]

Muzeele coreene s-au pregatit de Seollal

Written by Claudia B. [KF]. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Traditii

Tagged:

Published on ianuarie 27, 2011 with 14 comentarii

de Claudia B.
Anul Iepurelui bate la usa, iar 3 muzee importante din Coreea au deschis in aceasta perioada diferite expozitii pentru a le face cunoscuta vizitatorilor o parte din istoria, mitologia si locul pe care iepurele il ocupa in cultura coreeana.

Iepurele joaca un rol important in parabola coreeana, acesta fiind adesea portretizat ca un animal ghidus care reuseste sa scape din situatii de viata sau de moarte.

O binecunoscuta legenda este cea despre iepurele cel istet care reuseste sa isi salveze viata dupa ce este capturat de Regele Marii. Potrivit acesteia, regele, care este bolnav, considera ca doar ficatul de iepure il va vindeca de boala de care sufera si de aceea cere ajutorul unei broaste testoase pentru a-i aduce un iepure care sa-i salveze viata.

Broasca testoasa il pacaleste pe iepure, aducandu-l in fata Regelui, dar, in momentul in care acesta isi da seama de ce a fost chemat, apeleaza la un truc rugandu-l pe Rege sa il lase sa se intoarca inapoi, la suprafata, caci nu obisnuieste sa-si care ficatul.

O alta legenda publicata in “Samguk Sagi” (“Istoria celor Trei Regate”) descrie modul in care Kim Chun-chu (Dinastia Silla – 57 î.Hr.-935 d.Hr.) si-a salvat viata folosind tehnici similare cu cele prezentate mai sus. Potrivit celor scrise, atunci cand Kim Chun-chu a fost luat prizonier de Regatul Goguryeo, el l-a pacalit pe rege spunandu-i ca l-ar putea convinge pe Regele Sillei sa ii cedeze cateva terenuri, dar ca, pentru a putea face acest lucru, va trebui sa se intoarca inapoi pentru a negocia. Acesta a fost desigur doar un truc folosit de Kim Chun-chu pentru a putea scapa.

Aceste povesti au fost transmise prin intemediul unor melodii precum: “Tokki Taryeong” sau melodia pansori “Sugungga” si de asemenea prin intermediul unor romane cum ar fi:“Byeoljubujeon”.
Image and video hosting by TinyPic
Expozitia de la Muzeul National din centrul orasului Seul a fost intitulata „Iepurele, animalul intelepciunii” si va ramane deschisa pentru vizitatori pana pe data de 27 februarie. Organizatorii si-au propus ca prin aceasta sa fie explicat felul in care era vazut iepurele in Coreea antica.
Image and video hosting by TinyPic
O parte a expozitiei prezinta iepurele ca simbol al soarelui, al unui nou inceput. O alta sectiune prezinta fragmente legate de legenda iepurelui care a scapat de Regele Marii.

De asemenea, sunt expuse diferite elemente de decor si farfurii de portelan decorate cu iepuri.
Image and video hosting by TinyPic
Alte basme populare despre iepure si alte artefacte culturale pot fi intalnite la Muzeul National Popular, din Samcheong-dong, Seoul. Exponatele prezinta ilustratii ce au fost folosite in carti de povesti despre iepuri, expozitia fiind intitulata „Basmele Iepurelui”, aceasta incheindu-se abia pe 17 februarie.

Intre timp, „Anul Iepurelui” este prezentat si de Muzeul Provincial Gyeonggi, intr-o expozitie care va ramane deschisa, pentru cei interesati sa viziteze, pana la 28 februarie.
Pe langa artefactele traditionale coreene cu iepuri, aceasta expozitie prezinta si personaje din societatea coreeana moderna precum Mashimaro (마시마로), un personaj animat, foarte popular in Coreea de Sud, creat de Kim Jae-in.

Image and video hosting by TinyPic
Mai multe informatii despre Noul An Coreean puteti regasi si in recenziile:
http://koreafilm.ro/blog/2011/01/seollal/
http://koreafilm.ro/blog/2010/12/anul-nou-n-coreea-45657/

Sursa: koreatimes.co.kr , joongangdaily.joins.com.

Despre Claudia B. [KF]

Claudia B. [KF]

Claudia B. s-a născut în 1980, în oraşul Constanta. Licenţiată în Psihologie la Universitatea “Titu Maiorescu”, Bucureşti, a participat la diferite workshopuri şi seminarii formative în acest domeniu. Pasiunea pentru Coreea, ca ţară şi tot ceea ce reprezintă aceasta ca un întreg a venit odată cu serialele difuzate la televizor.

Browse Archived Articles by Claudia B. [KF]

14 comentarii

There are currently 14 comentarii on Muzeele coreene s-au pregatit de Seollal. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Ce legende frumoase :)
  Interesante activitatile muzeelor.
  Eu in zodiacul coreean sunt iepure :D
  Multumim Clau.

 2. interesant:)

 3. Eu in zodiacul coreean sunt caine.

 4. si uite asa cu o tema bine plasata se pot face si bani si putina cultura …Idee extra sustinuta probabil si de un program de promovare a culturii cu o lege de sponsorizare buna,dar au si creativitate sustinuta datorita intelegerii oficialilor care au interesul sa promoveze cultura si civilizatia coreana.

 5. Multumim mult pt.recenzie. Sa vedem ce ne aduce anul Iepurelui sau Iepurasul :))

 6. Ce frumoase legende! Frumoasa si recenzia!

 7. f rumos ,sper ca iepurasul vine cu vesti bune ca de rele suntem satui

 8. Ce placee, Clau! Nu stiam ca iepurasul e asa popular la ei!

 9. Multumim Claudia!!Foarte frumoase aceste legende!!

 10. frumoase si legendele si pozele ^.^ iepurasii sunt niste animalute dregelase!

 11. Legende, legende….frumos!

 12. Intr-adevar, o idee excelenta pentru muzeele coreene de a face cunoscuta cultura tarii lor. Multumim Claudia!

 13. Multumim pentru articol . Vazind desenele cu iepurasul MASI MARO mi-am explicat desenele si pausile d efacut cadou cu acest personaj , chiar cel cu ochiim mari si ochelari negri , pe care le-am vazut in aceasta perioada in toate reportajele KBS de actualitate cu prilejul Vacantei de Anul nou cind toata lumea merge acasa la familie cu cadouri . Sint frumoase felicitarile si este si in China ( pe CCTV ) o mare agitatie de 3 februarie . Despre Muzeul National din Seul am vazut intr-o noapte pe la 3.00 un reportaj foarte amplu , fiind cel mai mare din Asia si total GRATUIT . Conceptul este ca cel din Londra la muzeele principale de artasau de stiinte sa faca spatii conexe care sa artaga mii d evizitatori platitori . La Muzeul din Seoul am vazut citeva din salile prezentate d evoi, pagoda in trepte si sal cu coroanele Shilla pe care cu bucurie le-am vazut in reproduceri copii la scara mica la locul de recreere si distractie pentru copii care si le puneau pe cap si se uitau in oglinzi sau se fotografiau incoronati. Conceptia Muzeului este moderna . un loc de adapostire si cunoastere a valorilor nationale catalogate ca atare , GRATIS, dar si un loc entertainment si cultura cu sali de spectacol in aer liber in exterior si cafenele terase de petrecut o dupa amiaza . Foarte instructiv documentarul muzeului pentru studentii in arhitectura, constructii si design de loisir. Stiti cit costa o vizita la un muzeu din Romania ? In Grecia 8euro adultii si 4 euro pensionarii, elevii si studentii . Cind oare am fost ultima oara la muzeul de istorie sau la Craiova la Muzeul de arta la operele lui Brincusi de acolo ? Eu acum 14 ani .

 14. cred ca e nebunie in Coreea in apropierea anului nou! :))

Leave a Comment