koreafilm

Jumong – perspectiva politica (II)

Written by koreafilm. Posted in Cultura, Istorie si cultura

Tagged:

jumong

Published on ianuarie 05, 2011 with 43 comentarii

Asa cum mentionam in prima parte (cititi aici) , principala problema politica in Jumong o constituie disensiunile interne, care au jucat un rol hotarator in istoria vechiului Joseon si in fondarea Koguryo.
Aceleasi neintelegeri interne au dus la scaderea puterii Puyeo si tendinta de segregare. Dincolo de luptele intre Palat si Templu exista disputa tot mai pronuntata intre fiii regelui Geumwa, Daeso si Youngpo.

Geumwa il iubeste pe fiul lui Yuhwa cu Haemosu, datorita iubirii sale fata de Yuhwa, iar acest favoritism va determina gelozia reginei Wonhu si a celor doi fii ai acesteia.
Geumwa agraveaza situatia prin nerespectarea traditiei de a numi pe fiul cel mare ca regent; el anunta ca pozitia de urmas la tronul regatului este deschisa celui care il va merita, generand o competitie intre cei trei fii, marcata de tradari, comploturi, incercari de asasinat, si, nu in ultimul rand, de o stare generala de confuzie sociala si de instabilitate.
Trasaturile politicii din Jumong se regasesc intr-o anumita masura in politica coreeana, in general.

Cuvantul “compromis” pare sa nu existe in vocabularul politic, motiv pentru care vedem astazi scene din parlamentul coreean in care liderii opozitiei si puterii arunca unii in altii cu scaunele platite de contribuabili :)
Un sistem politic (dar si social) in care relatiile regionale prevaleaza este mecanismul cheie prin care trebuie interpretat jocul politic din Jumong.

Pentru a-l cita pe Michael Breen (“The Koreans”):
“Exista o gluma intre analistii politici: <<daca pui doi coreeni pe o insula pustie, vor forma 3 partide politice: cate unul de fiecare, si o coalitie>>”.

Tot conform lui Breen, un partid politic in Coreea nu este marcat atat de o ideologie, cat de un leader puternic al unei factiuni.
Asa cum putem observa in Jumong protagonistii isi urmaresc obiectivele fara mila, coalizand azi cu unii, maine cu altii, pentru a putea sa isi atinga interesele si a elimina adversarii.Violenta in serial nu este doar cea a chinezilor Han!

Protagonistii Jumong, in vizita la Phenian (2007)

Vom vedea in episoadele urmatoare ca, pe masura ce in regatul Puyeo incepe o perioada de foamete si conflicte interne, vor urma actiuni represive, care ne amintesc, iarasi, de Coreea de nord.
Practic, cei care incearca sa scape prin fuga sunt ucisi!
O alta aluzie clara la statul nord coreean, este cea a proeminentei (canceroase) de pe gatul regelui Geumwa, similara cu
cea a lui Kim Jong-il.

Jim Jong-il, imagine din 1993, inaintea filmarilor Jumong

Toata lumea din serial este inarmata sau are in jur soldati/garzi inarmate (locuitorii palatului, negustorii, preotesele!)
Lipsa unei autoritati unitare care sa tina sub control conflictele intre lideri, partizanatele, rivalitatile istorice, neincrederea intre lideri sau membri ai grupului…
Disparitia unui lider carismatic, face loc unui vid de putere si problemei succesiunii, asa cum putem vedea in perioada Puyeo reprezentata in Jumong.
-va urma “Jumong, perspectiva economica” -

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

43 comentarii

There are currently 43 comentarii on Jumong – perspectiva politica (II). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Va multumesc pentru aceasta scurta si foarte documentata serie de articole care ma face sa inteleg corect Koreea istorica si cea de astazi si de miine .As dori sa continuati periodic ,indicind si citeva carti de istorie sau de cultura de baza , accesibile azi prin net , universitati coreene reputate pe diverse specialitati . Am remarcat la KBS-world la concursul intre marile licee The GOLDEN BELL , nivelul superior al elevilor , ambitia si cultura lor universala motivata nu d ecistig in bani ci de stagii de studiu . Similar serialului de mare succes in 2010, recompensat la KBS awards in dec The San…..Scandal , colegiul de studenti selectati de invatatii regali. Poate dezvoltati si acest aspect al invatamintului istoric si cel de azi . Abea astept recenzia cu subiect economic in SK si NK in perspectiva istorica avind in vedere ca a fost facut public bilantul economic al SK pe 2010 . Sper ca si cu industria filmului sa le mearga tot asa bine .
    Multumesc pentru inalta calitate a site-ului

  2. Am o nedumerire ?? M-am uitat cu atentie la fotografii si am relizat , fiind de virsta a 3-a ca FENIAN (PHENIAN scris atunci )unde au fost protagonistii din Jumong in 2007 este vechea denumire din tineretile mele a capitalei Coreei de Nord aziPyongyang parca. Asta poate insemna ca s-a difuzat acolo? ca s-a filmat in zone istorice reale ? ca protagonistii au avut emotia sa calce pe pamintul vechilor regate istorice ?
    V-as ruga sa reveniti cu aceste aspecte legate de fotografia de mai sus si eventual daca aceste filme istorice sint vazute de cei din nord , chiar daca ar fi din clasa nomenclaturiii .Au net si calculatoare ?vad filmele istorice la cinematograf dupa seria cu Marele Conducator ?
    Multumesc .

  3. interesant articol…ne face sa intelegem si mai mult ceea ce se intampla in filme dar si politica actuala a Coreei. Kamsahamnida koreafilm!

  4. multumim si pt aceasta recenzie deosebita. nu va dezmintiti nici de aceasta data

  5. foarte interesantă recenzia, politica în coreea este dusă la nivel de artă. este dureros totuşi că nu s-a învăţat numic din greşelile trecutului…

  6. Multumi pt recenzie,foarte interesante aceste detalii,si mai ales asemanarile din Jumong cu Coreea de Nord.

  7. Multumesc pentru aceste recenzii care ne deschid perspective noi asupra seialelor atat de indragite de noi. Cu aceste recenzii ne faceti sa privim si sa intelegem si dincolo de imaginii si muzica. Multumesc.

  8. buna tuturor.

  9. politica intotdeauna a fost unul dintre principalele motive care au stat la baza destramarii multor imperii mari si mici.

  10. uniatea interna face mai mult decat toata politica externa.

  11. dar cand aflam si noi castigatorii?

  12. koreuta e putin cam masochista ii place sa ne chinuie,sa ne incerce rabdarea.

    • koreafilm

      annyeonghaseyo, vom anunta castigatorii astazi! :)

  13. daa…chiar…
    parlamentarii lor chiar au ,,spiritul de luptator,, in sange…mereu sunt pusi pe hartza….

  14. @S Petcov.

    Pyongyang este denumirea in coreeana a capitalei Coreei de Nord. “Phenian” e probabil o preluare din alta limba, avand in vedere ca la noi in tara s-a introdus studiul limbii coreene abia la niste ani dupa Revolutie, ca atare nu a existat nimeni ca sa stabileasca cum se pronunta asemenea denumiri in limba noastra.

  15. aceste paralele sunt fascinante…in general totul la ei este prezentat subtil,pana si un film de comedie trebuie sa aiba prezentate probleme de viata, cugetari..mai ales intr-un asemenea serial in care actiunea se petrece pe teritoriul de nord si era nevoie de cate trimiteri…nimic nu este asa simplu cum pare…bv lor…si bv voua…cu aceasta “reteta coreeana” blogul acesta va deveni cel mai tare…pt “grupul nostru” deja este…dar cred k toti vrem ceva “maret”

  16. In alta ordine de idei, daca va plac serialele coreene ar fi bine sa stiti ca in Romania se transmite in reteaua UPC un canal coreean, KBS World pe care se dau seriale in coreeana cu subtitrare in limba engleza. Eu deja urmaresc cateva seriale acolo.

  17. Bine KF,dar la ce ora?

  18. Ne-ati cam chinuit,5 zile…v-a placut? :D

  19. vai, în sfârşit ceva mişcare :)
    chiar aşa kfilm, la ce oră sau nu ne poţi spune?

  20. Sa speram ca nu mai sunt multe ore de chin :)

  21. Acum nu sunt fetele aici,care au asteptat azi noapte tarziu dupa rezultate?Or fi obosite,sau la scoala.

  22. kfilm a deliberat mai ceva ca cei de la înalta curte de casaţie şi justiţie…hihihi1

  23. Da,cam asa :)

  24. ne-au fiert la foc mic… sa vedeti ce ciorba iese :))

  25. sau deliberează cumva ca cei de la curtea constituţională ?

  26. Carina: :)))

  27. sper ca pana atunci sa apara si un remember 2010 pe care l-am pregatit :))

  28. @carina cred că o să iasă ceva tare complicat până la urmă…hihih!!

  29. Acum,parca fiecare minut trece greu :))

  30. pe facebook au spus ca la ora 16 se anunta lista :)

  31. Da,intradevar,mai avem putin de asteptat.

  32. citind acest articol,ma gandesc ca de fapt disensiunile interne aparute ca diferente de viziune si (sau)cultura ale celor implicati la conducerea unui grup de oameni ,au existat de cand este omenirea,cum si istoria este sub impact politic tot de cand este omenirea.Paralela mitului din acest film cu realitatea secolului nostru este buna,dar ea demonstreaza si faptul ca poporul corean, are o foarte veche traditie intr-o forma de cultura specifica si cu traditii ceva mai rezistente la schimbare. Cultura lor include nu numai o mitologie proprie ci si un stil de viata mentinut de-a lungul timpului.In contextul in care nu au fost expusi unei migratii decat in limite restranse,caracteristicile lor ca rasa,s-au mentinut si conservat in timp,de aceea le intalnim azi si in Nord si in Sud ,ca elemente de baza,sau in parlament…

  33. De cele mai multe ori mitul se suprapune peste o personalitate reala…asa ca si in film sunt lucruri fierbinti ,cu interpretari diferite si pozitii politice diferite…Este dificil sa faci un film prin care sa-i multumesti pe toti,mai ales istoric,caci a judeca istoria dupa ce s-a petrecut,este foarte greu si nu lipsita de pericolul de a prezenta si lucruri mai putin placute despre “fata Umana” a personalitatilor…
    Eu ma bucur de faptul ca am ocazia de a cunoaste acest popor ,atat de diferit de noi.
    Kfilm si fetelor care ne-au incantat va multumesc!

  34. Politikon,arta dea minti(frumos),a existat din toate timpurile si va dainui inca mult timp.Cred ca asta este cea mai veche meserie nu…!Mi se pare corect sa raspunzi cu violenta cand negocierile nu dau randament,atunci cand tara ta este amenintata ,implicit viata familiei este in pericol!Frumoasa recenzie si la subiect,un parfum rar in flacon mic!

  35. Pentru Loredana : Corectura Dvs este incorecta de doua ori . Romania socialista a avut relatii diplomatice cu Coreea lui KIM IR SEN , chiar foarte strinse si ambasada lor era linga actualul British counsel . Comunistii batrini romani au luptat atit in Spania in Brigazile comunista dar si in Razboiul din Koreea din 1950 -53 evident de partea Nordului prin intermediul Chinei si URSS cu care eram ff prieteni . Carticele rosii ale lui Mao erau distribuite la poarta tuturor in fata ambasadei chinei de pe strada Polona . Poate coreana sa se invete dupa 89 , cind s-au facut investitiile de la Craiova si Mangalia si s-au specializat muncitori si ingineri romani aici al Univ.
    PHENIAN , scris ortografic chiar asa ,ESTE NUMELE ROMINESC LA CAPITALEI COREII DE NORD ASA CUM APAREA EL INCARTIEL DE LICEU; IN ATLASE SI IN DICTIONARUL ENCICLOPEDIC ROMAN VOL 1 PAG 799: Atunci si capitala Chinei era ortografiata in romaneste PEKIN. Geografia si istoria au 2-3000 de ani si se invata continuu deci poate peste 10 ani vom invata despre o singura Koree cu o singura capitala asa cum Germania a mutat capitala de la Bonn la Berlin dupa reunificare .

  36. SUPER PUNCTAT, S PETCOV!
    FELICITĂRI!!

  37. @S PETCOV: Phenian este denumirea ruseasca pentru Pyongyang! cei din nord nu au voie sa se uite la seriale capitaliste iar net probabil ca are doar “dear leader”…

    poate ca kim il sung nu a murit din cauza proeminentei canceroase, dar au murit multi oameni doar pentru ca au comentat la adresa ei!

    o recenzie frumoasa! :)

  38. oana, sper sa na incanti in continuare si tu cu recenzii despre Coreea de Nord si alte povesti lae oamenilor de acolo :) felicitari si pt premiul castigat

  39. interesant paralela k film intre cele doua

  40. @carina: mersi si felicitari si tie! :) sper sa am timp sa scriu multe recenzii cu privire la DPRK; sunt atatea de spus! ^^

  41. felicitari tuturor!!!!!!

  42. Bravo celor doua colaboratoare cooptate in stafful Korea Film . Eu sint romanica , nascuta in Tarnaveni in 48, deci ironia cu Phenian , denumirea ruseasca este inutila . Am facut un liceu exceptional Scola Centrala din Bucuresti si Politehnica , inginer energie nucleara 1970.

Leave a Comment