Ana-Maria Ruse [KF]

Hwang Jin Yi vs. Hwang Jin Yi

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Recenzii Koreafilm

Tagged:

Published on ianuarie 10, 2011 with 33 comentarii


de Ana-Maria Ruse

Aşa cum promisesem, după ce am terminat de vizionat serialul Hwang Jin Yi, am urmărit şi filmul care prezintă viaţa celei mai cunoscute curtezane din era Joseon, pentru a putea face o paralelă între cele două.

Voi începe cu personajele, mai exact cu personajul principal.

Image and video hosting by TinyPic
În serial, Hwang Jin Yi sau Myeongwol pe numele de curtezană este interpretată de Ha Ji Won, pe care am avut ocazia să o urmăresc, până în prezent doar în Damo şi în serialul în discuţie. În acest serial de o complexitate majoră, Ha Ji Won face un rol excepţional, aş putea spune un rol de Oscar (păcat că nu există aşa ceva pentru seriale), atât prin interpretarea plină de profunzime cât şi prin dificultatea rolului în sine. Să reuşeşti să filmezi ore întregi cu o perucă de 4-5 kg pe cap, să înveţi să interpretezi la guhmungo şi să înveţi dansuri complicate, nu cred că este uşor şi presupune mult efort, după cum declara şi actriţa între filmări, când spunea că rămânea cu gâtul blocat din cauza perucilor grele. Să admit că parte din succesul pe care l-a avut s-a datorat frumuseţii, nu este greu, Ha Ji Won, cum ştim cu toţii este foarte frumoasă, iar machiajul şi costumele pline de culoare au făcut-o să arate de-a dreptul divin.

Dacă  accesaţi linkul de mai jos, veţi vedea câteva frumoase imagini din serial cu protagonista.

http://koreafilm.ro/blog/2010/12/colaje-hwang-jin-yi-42270/

Image and video hosting by TinyPic

În film, Hwang Jin Yi este interpretată de Song Hye Kyo, o altă actriţă a cărei frumuseţe este de notorietate, dar pe care nu am urmărit-o în nici o producţie până la acest film. În film, actriţa arată evident foarte bine, şi cred că şi rolul ei a fost unul greu, mai ales dacă e să mă iau după perucile pe care le-a purtat, mult mai mari şi mai accesorizate decât cele din serial. Cu toate astea, serialul mi-a plăcut mai mult din acest punct de vedere, deşi mai simplu, mai plin de culoare şi muzică şi dans. În film nu o vedem pe Song Hye Kyo cântând sau dansând, iar acest lucru nu mi-a plăcut, deci rolul ei a fost mult mai uşor. Aici intră şi faptul că serialul are 24 de episoade, iar filmul e film, nu poate cuprinde atâtea momente.

Image and video hosting by TinyPic

Aşadar, la acest capitol dau câştigător serialul şi pe Ha Ji Won.

Image and video hosting by TinyPic
Continui cu povestea.

În serial povestea este foarte frumoasă şi tristă în acelaşi timp. Jin Yi este o copilă care este trimisă de mama ei, vestită curtezană, să trăiască la templu, deoarece nu îşi dorea ca fiica ei să devină la rându-i curtezană (conform legii, fiicele curtezanelor moşteneau statutul mamei). Însă copila Jin Yi este atrasă de dans şi inevitabil ajunge învăţăcea sub îndrumarea doamnei Baek-Moo, în gyobangul în care trăieşte şi mama ei. Aşa începe aventura vieţii spre a deveni cea mai bună curtezană. Viaţa însă o spune multor suferinţe, prima cauzată de iubirea pe care i-o poartă tânărului Kim Eun Ho, fiu de nobili. Cei doi luptă să fie împreună, dar povestea lor se termină tragic, iar tânăra Jin Yi se transformă în cea mai talentată şi curtată curtezană, Myeongwol, care jură răzbunare faţă de toţi nobilii şi faţă de învăţătoarea ei, pe care o consideră vinovată pentru pierderea iubirii ei.

O mică parte din povestea de dragoste dintre cei doi o puteţi vedea dând un click pe linkul de mai jos.

http://koreafilm.ro/blog/2010/12/hwang-jin-yi-prima-iubire-41508/


Image and video hosting by TinyPic

Mulţi ani trăieşte în lux, fiind cea mai cerută curtezană de toţi nobilii şi cea mai bogată. Muzica şi dansul ei ascund suferinţa pe care o poartă în suflet, şi ura ei este crudă, făcându-şi rău ei însăşi, dar şi altora. Asta până când îl întâlneşte pe minstrul Kim Jung Han, de care se îndrăgosteşte. El o iubeşte la rândul lui, dar ştie că nu e bine, şi se urăşte pentru asta. Însă glasul iubirii este puternic, şi cei doi fug împreună trăind timp de 3 ani ca nişte oameni simpli, pe urmele lor fiind mereu lordul Buk Gye Soo, cel care o doreşte pe Jin Yi, dar nu a avut-o niciodată. Viaţa liniştită din refugiul lor însă se sfârşeşte, şi cei doi sunt nevoiţi să se întoarcă, ministrul fiind chiar în pericol de moarte. Jin Yi este cea care îl salvează şi decide ca drumurile lor să se despartă, pentru că viaţa împreună este aproape imposibilă. Finalul poveştii ne-o prezintă pe Jin Yi în căutarea dansului perfect, pe care l-a căutat toată viaţa, şi pe care îl descoperă, nu este dansul care îi mişcă pe cei făţarnici, ci dansul veseliei, care mişcă sufletele oamenilor simpli. Este dansul care nu se va sfârşi niciodată şi indiferent cât de grea e viaţa, dansul va continua.

Recenziile de mai jos prezintă, una, perioada de 3 ani petrecută de cei doi ca oameni simpli, iar a doua dansul prin care Hwang Jin Yi îl salvează  de la moarte.

http://koreafilm.ro/blog/2010/12/hwang-jin-yi-a-doua-iubire-44790/

http://koreafilm.ro/blog/2010/12/hwang-jin-yi-dansul-salvator-45117/


Image and video hosting by TinyPic

În film, povestea este cu totul alta. Jin Yi este fiica unui nobil, care din copliărie a avut un prieten foarte bun, Nom Yi, valet în casa sa. Băiatul însă dispare, şi se reîntoarce după mulţi ani, când Jin Yi este o frumoasă femeie, gata de căsătorie cu un nobil. El o iubeşte, în ciuda faptului că diferenţele sociale dintre ei sunt de nepătruns. Însă într-o zi, pentru Jin Yi toată lumea se năruieşte, căsătoria ei este anulată, deoarece viitorul soţ află că ea este de fapt fiica tatălui ei cu servitoarea celei căreia îi spunea mamă, fapt necunoscut nici de ea. Ce este mai surprinzător este faptul că Nom Yi aflase de femeia care era adevărata mamă a lui Jin Yi, şi chiar el fusese cel care împrăştiase vorba, pentru că ştia că asta era singura cale prin care putea împiedica căsătoria acesteia. Jin Yi mai află că mama ei devenise curtezană după ce o născuse pe ea, şi recent murise. Văzându-se în această situaţie, ştie că singura cale pe care poate s-o apuce este să intre într-un gyobang şi să devină curtezană. Nom Yi nu-şi poate ierta vina pe care o are, şi faptul că a trimis-o pe femeia iubită să devină o jucărie în mâinile bărbaţilor, şi devine bandit, furând din casele bogaţilor şi ajutând săracii. Jin Yi însă devine o curtezană vestită, cunoscătoare de poezie şi foarte apreciată de nobili. Nom Yi pe de altă parte este căutat de autorităţi, iar ea încearcă să-l ajute să scape, pentru că şi ea îl iubeşte la rândul ei. Pentru a-şi salva un prieten, Nom Yi decide să se predea şi primeşte pedeapsa cu moartea. Finalul filmului o găseşte pe Jin Yi plecată într-o călătorie pe cel mai înalt vârf de munte, de unde împrăştie cenuşa celui care a protejat-o toată viaţa.

Image and video hosting by TinyPic
Şi la acest capitol dau câştigător serialul, pentru că povestea este mult mai frumoasă şi profundă, iar jocul actoricesc este mult mai bun. O bilă neagră pentru film, pentru că Myeongwol nu dansează şi nici nu cântă.

Un alt capitol la care serialul excelează este coloana sonoră, foarte frumoasă, pe când în film nu prea există melodii.

Mai jos, linkul recenziei în care am prezentat ost-ul serialului.

http://koreafilm.ro/blog/2010/12/ost-hwang-jin-yi-42471/

Una peste alta, eu recomand atât serialul, cât şi filmul, deşi cel din urmă nu m-a impresionat la fel ca serialul, este interesant de văzut ambele poveşti.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

33 comentarii

There are currently 33 comentarii on Hwang Jin Yi vs. Hwang Jin Yi. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Sper sa va placa comparatia intre cele doua,si astfel sa va atraga sa le urmariti.Despre serial am mai postat recenzii,iar linkurile le vedeti mai sus.

 2. Eu am vazut mai intai filmul, dupa care am descoperit si serialul, daca nu ar fi vorba despre acelasi personaj ai crede ca sunt doua filme diferite si defap sunt povestile ne avand comun decat numele personajului.
  Eu una aprefer serialul.

 3. Florimama,eu le-am vazut tocmai invers.Ai dreptate,povestile nu se aseamana deloc.Si eu prefer serialul din toate punctele de vedere.

 4. Frumoasa comparatie intre film si serial,recenzia asta si celelalte recenzii pe care le-ai scris despre serial m-au convins sa-l urmaresc,dupa ce termin cu Playful Kiss,mai am 4 episoade pe care vreau sa le vad cat mai repede ma apuc sa vad acest serial,am mai avut mai demult o tentativa sa-l urmaresc,am vazut primul ep dar n-am reusit sa-l continui,de data asta sper sa reusesc

 5. Mersi Ana :)
  Sper sa il urmaresti,e ft bun.Subtitrarile in romana au fost facute de Diia,dar nu stiu unde a ajuns.Ultima oara era la ep 16 daca nu ma insel.Si cred ca se gasesc pe subtitrarinoi.ro

 6. Da,stiu ca Diia a facut subtitrarile,il voi urmari macar pana la ep 17 pana unde sunt sub-urile,multumesc pentru link!

 7. Cu placere,poate continua si ea si atunci il pot vedea mai multi.Stiu ca mai sunt doritori.

 8. AI REALIZAT FOARTE FRUMOS PARALELA DINTRE SERIAL SI FILM!
  MINUNAT SERIAL!
  SPER SA VAD SI FILMUL!

 9. FELICITARI ANA!
  SUPERB SCRIS!:)!

 10. Mersi KHJ :)
  Serialul mi-a placut enorm,filmul mai putin,dar totusi merge.

 11. Foarte frumoasa si ampla comparatie intre film si serial. Desi n-am vazut nimic si ai povestit destul de mult din actiune, o sa vreau sa le urmaresc pt ca m-ai facut curioasa. OST-ul serialului l-am ascultat de multe ori.
  Iti recomand si eu sa asculti OST de la IRIS :)

 12. Carina,am povestit destul de mult,asa e,dar din serial nu am facut decat un fel de rezumat,mai sunt multe de spus despre el :),si mai am pregatite noi recenzii.Chiar sper sa urmariti serialul,si daca puteti si filmul,nu e asa de bun precum ma asteptam dar merge.
  Mersi pt recomandare.

 13. Aceeasi dezamagire, in ceea ce priveste filmul, l-am avut si eu. Dar cum spuneai si tu, Ana, merita vazute ambele pentru a se forma o opinie despre curtezana Hwang Jin Yi. E pacat ca filmul nu s-a ridicat la aceleasi standarde ca si serialul. Dezamagirea s-a vazut si in cinematografele coreene,cu toate ca Song Hye Kyo era si este foarte iubita de catre coreeni si nu numai. Ideea e ca informatii serioase despre viata reala a curtezanei,nu prea exista si acelea care exista sunt putine si se gasesc in povestea din serial (faptul ca este fiica unei curtezane si a unui nobil- artist muzical, iubea si scria poezie). Din cate stiu eu, intre anii 2000-2008, in cele 2 Coreii (scuzati, daca pluralul nu e bun) s-au scris multe romane, nuvele care o au ca si protagonista pe Hwang Jin Yi iar acest lucru a dus la o revitalizare a imaginii mitice a celei mai mari curtezane din istoria coreeana. Cu toate ca eu inclin inspre serial, pt ca e bine regizat,filmat, coloana sonora etc. Totusi recomand si vizionarea filmului pt a vedea o alta fata a curtezanei si un alt mod de prezenta o mare personalitate. Lucruri comune intre cele 2 exista: iubirea imposibila, lupta ei pt a-i apara pe cei dragi, lumea curtezanelor, maestrul care apare in finalul serialului, dar si a filmului si care o ajuta pe Jin Yi. Merita urmarite, asa ca : vizionare placuta!

 14. Ana acest serial a avut sansa unei prezentari de exceptie din partea ta ,deci nu ne dai de ales trebuie sa-l vedem.Multumim.

 15. trebuie sa mentionez ca nu am vazut nici serialul, nici filmul, dar as opta mai intai pentru serial din “cauza” actorilor! :)

  felicitari pentru ideea de a ne prezenta ambele variante si diferentele dintre ele!

 16. Eu nu am vazut serialul. Am vazut doar filmul si mi s-a parut extrem de plictisitor. Singurul film coreean pe care l-am inceput, dar nu am avut radbarea sa-l si tremin. Banal, neinteresant…si, ca tot veni vorba, perucile alea mie mi se par, dupa ce ca-s inutile, si un pic horror…

 17. nici eu nu am vazut nici filmul, nici serialul ,dar dupa asa recomandare detailata ce ne-ai facut ,cred ca trebuie urmarit ,m-ai facut curioasa :)
  multumim ana !

 18. Cecilia,asa e,sunt putine detalii despre viata reala a curtezanei Hwang Jin Yi.
  Maria,multumesc :)
  Olivyutza:mie imi plac perucile si le fac mai frumoase pe curtezane,ce-i drept cele din film sunt chiar uriase,cele din serial mai mici putin.

 19. Cecilia,eu mi-as dori sa citesc un roman despre ea.
  Maestrul Hwa-Dam este cel care apare si in film si in serial.

 20. Ana, nu stiu daca s-au tradus respectivele romane intr-o limba de circulatie internationala. Dar ar fi extrem de interesant sa vad viziunea unui scriitor. Si eu as citit. Oricum, eu sunt fascinata de Hwang Jin Yi din cauza rolului extrem de bun al lui Ha Ji Won. Din cauza pozei nr 1 din prezentarea ta (Ha Ji Won), asa am inceput eu sa caut informatii despre poza, apoi am aflat despre serial, ca in final sa-l urmaresc si sa fiu nebuna dupa el.

 21. Da,cert e ca Ha Ji Won a fost foarte buna in acest rol,cum am spus in recenzie ar merita un Oscar,pacat ca pt seriale nu se acorda acest premiu.

 22. Mie imi place mult poza 4,am pus-o in mai toate recenziile despre Hwang Jin Yi.

 23. Playfull kiss e super:d Dintre film si serial, aleg cu siguranta, serialul:>Ha Ji Won e o actrita desavarsita!

 24. Ana, m-ai facut foarte curioasa in leagatura cu acest serial. Foarte bine structurata si recenzia.
  Imi amintesc coloana sonora a serialului, am ascultat-o cand ai postat acea recenzie.

 25. Am vazut si eu doua episoade deja m-a captivat!

 26. Anca,atunci sper sa-l urmaresti,si sa stii ca ost-ul face din serial o capodopera.
  Livia,ma bucur mult sa aud asta :)

 27. imi place ideea ta cu aceasta paralela,ai reusit o analiza care te pune pe ganduri si m-am invartit asupra filmului saptamana trecuta,dar a aparut Mihai cu o propunere si m-am uitat la ea.Am in vedere ambele variante si atunci o sa comentez mai mult.
  Felicitari pe aceasta cale acestor tinere care si-au ridicat standardul calitativ al articolelor .

  Este o incantare sa citesti…mai ales ca si ritmul este mai potolit si ai timp de reflexii…

 28. Anja,multumesc :)

 29. nu l-a, vazut inca (nici serialul nici filmul) dar este trecut pe lista de prioritati. multumesc. Se vede ca ti-a placut serialul si filmul (ai pus mult suflet in recenzie). felicitari. ;)

 30. Multumesc Ramona,sper sa-ti faci timp sa urmaresti,mai ales serialul,e ft bun.Cum am mai spus,filmul nu e asa bun cum ma asteptam.
  Da,mi-a placut mult serialul.

  • ma poate ajuta si pe mine cineva cu adrese unde pot gasi de la ep 19+? am doar primele 18 episoade.msik

 31. Am vazut doar serialul, nu si filmul, dar nu cred ca se poate mai bine, sincera sa fiu. Are de toate la superlativ. A atins perfectiunea pe care o cauta Hwang Jin Yi cu atata ardoare.
  Felicitari, Ana. Foarte buna comparatie.

Leave a Comment