Cuvântul Qilin se scrie altfel in diferite limbi cu ar fi:
- japoneză Kirin
- coreeană Girin
- tailandeză kilen
- vietnameză ky ian
Unul din animalele mitologice din China, Qilinul este un animal considerat de bun augur pentru a aduce prosperitate, linişte, şi descendenţi de sex masculin. Qilinul este uneori descris ca “Unicorn chinez”, deoarece este uneori descris ca avand un singur corn. Se spune că Qilinul isi face aparitia când se naşte un înţelept sau un nemuritor. Numele este o combinaţie reprezentand doua entitati qi-masculin, si lin-feminin.
Infatisare:
Qilinul are un singur corn pe frunte,un abdomen galben, spate multicolor, copite de cal, corpul asemenea unui cerb şi coada de bou. Aspectul la Qilin se schimbă cu fiecare dinastie care trece. În timpul dinastiei Ming (1368-1644), Qilin-ul care avea copite de bou coropul asemeni unui dragon şi capul acoperit de o pereche de coarne şi ornamente in forma de flacără. În timpul dinastiei Qing, Qilinul era un animal fantastic, care a avut cap de dragon, coarne de cerb, solzi de peşte, copite de bou şi coadă de leu.
Caracteristici:
Deşi pare de temut, Qilinul pedepseşte doar pe cei răi. Deşi apare de temut, Qilinul este bland, în general, cu excepţia cazului când se confruntă cu oameni răi, moment in care flăcările vor erupe din gură şi va deveni extrem de feroce, folosind puterile sale magice pentru a distruge pe cei răi. Qilinul este vegetarian şi are un caracter foarte liniştit: se spune că poate să mergă pe iarbă fără a deranja un singur fir. Qilinul, conform legendei are capacitatea de a merge pe apă şi vor apărea numai în zonele conduse de lideri înţelepţi.
Ca Artă:
Se spune ca primul Qilin a apărut în grădina legendarului HUANGDI în anul 2697 î hr. Trei secole mai târziu o pereche de QILINI au fost văzuţi în capitala împăratului YAO. Ambele evenimente au purtat mărturie a naturii binevoitoare a conducatorilor.Apariţia unui înţelept mare a fost făcută atunci când un qilin a aparut in fata mamei însărcinată cu Confucius (in sec 6 î hr). Moartea lui Confucius a fost prefigurată atunci când un qilin a fost rănit de un car de luptă. Cea mai veche menţiune a fost înregistrata în secolul 5 î hr. Qilinul a apărut în lucrări de istorie şi ficţiune iar de atunci se crede că a fost iniţial imaginaţia unui artist care a văzut o girafă, (similar cu leii de piatră) care păzeau porţile la chinezi. Designul de lei din piatră a fost creat folosind descrieri verbale de cei din Africa. Sculpturi şi statui deQilini pot fi găsite în multe dintre curţile imperiale din Beijing. În Palatul de Vară de exemplu, Qilinul se găseşte pe acoperişurile palatelor şi templelor, pe trotuare, sub forma unor statui de bronz pentru paza clădirilor. Faimoasa carte “Opt Nemuritori trec marea”( The Eight Immortals Cross the Sea’), spune că nemuritorul Li în plimbările sale în Tieguai a întâlnit un Qilin. În timpul dinastiei Qing (1644-1911),Qilinul a fost reprezentat ca un simbol de rang plasat pe îmbrăcămintea funcţionarilor şi oficialilior militari de rang întâi în zona pieptului şi a spatelui. Se crede că Qilinul va aduce bogăţie in case. Qilinul este, de asemenea, foarte popular în cultura chineză.
Dansul Qilinului:
Cei mai mulţi oameni ştiu dansuri din China ca dansul Dragonului care sunt efectuate la festivaluri importante, dar puţini ştiu despre Dansul Qilinului. În ierarhia de dansuri din China, Qilinul este al doilea dans dupa dansul dragonului. Mişcările de dans includ mişcări rapide şi puternice de cap. Este considerat a fi un dans foarte dificil şi solicitat fizic din cauza greutăţii la cap şi exploziilor puternice de energie.
http://www.youtube.com/watch?v=F8q9-oTYM4k
Şi nu în ultimul rând vreau să vă aduc aminte ca Qilin a fost menţionat in filmul Furtună la palat de trimisul chinez în Coreea care i-a cerut lui Song-Yeon să îi deseneze un Qilin. Acesta a rămas extrem de impresionat că Song-Yeon a reuşit să deseneze un Qilin.
http://www.youtube.com/watch?v=OQ6-YOiNbzE
24/01/2011 la 2:33 pm
Interesant!Multumim
24/01/2011 la 2:36 pm
Minunata recenzie, si bine documentata cu frumoase exemplificari.
24/01/2011 la 3:16 pm
frumos si interesant
multumim
24/01/2011 la 3:56 pm
frumos
24/01/2011 la 5:03 pm
foarte foarte frumos! pe zi ce trece devin mai bogata sufleteste citind aceste articole!
24/01/2011 la 5:22 pm
am revazut si clipurile din furtuna…..ufff ce emotie sa revad acele scene!! serialul meu de suflet!!
multumesc inca odata si felicitari pentru tema abordata!
24/01/2011 la 5:48 pm
Wow foarte frumos,multumim pentru informatii!Ce ma bucur ca am putut revedea acele scene din Yi San chiar daca acum imi e si mai dor de acest serial
Felicitari!
24/01/2011 la 6:00 pm
Frumoasa recenzie si inedit subiect.
Felicitari.
24/01/2011 la 6:03 pm
Frumos. Chiar este minunat sa ne mai amintim de YI SAN din cand in cand. Multumesc pentru recenzie.
24/01/2011 la 6:50 pm
frumoasa recenzia.multumim.
24/01/2011 la 8:26 pm
interesanta recenzia…
24/01/2011 la 10:58 pm
yisan, o drama de care mi-e tare dor! :)
o recenzie plina de informatii si foarte bine structurata! :)
legatura pe care ai facut-o intre qilin si yisan, prin filmulete, in cazul meu a avut efect! ^^
25/01/2011 la 1:11 am
Oooooooooooo! ce de noutati! aflam lucruri noi,despre cultura si obiceiurile coreene!Munca de Sisif nu gluma!
25/01/2011 la 3:29 pm
Frumos!
26/01/2011 la 5:31 pm
Bravo pentru stradania de a ne aduce ceva frumos si foarte interesant . Multumim .Gasim deseori statuete chnezesti in magazine fara sa le stim legenda , puterile si caracteristicile semnificatia.Asa cum deobicei nu stim ca Inorogul alb (UNICORNUL ) medieval il reprezinata pe IISUS si patimile .
27/01/2011 la 2:11 pm
Foarte frumoasa recenzie.Minunata!
29/01/2011 la 4:55 pm
Oare e doar o alta legenda,sau chiar a existat un astfel de animal? Nu vom sti niciodata…