Carina T. [KF]

Comori naţionale – Templul Songgwangsa (1)

Written by Carina T. [KF]. Posted in Recenzii Koreafilm

Tagged:

Published on ianuarie 27, 2011 with 20 comentarii

de Carina T.

Image and video hosting by TinyPic
Songgwangsa (Templul întinderii de pini), de asemenea, cunoscut sub numele de: Gilsangsa, unul dintre cele trei bijuterii ale coreene budismului coreean, este situat în Jeollanam-do, Coreea de Sud. Situat la aproximativ 18 mile (29 km) distanţă de mare, acesta face parte din Parcul provinciei Jogyesan. Această mânăstire, deşi sub jurisdicţia Ordinului Chogye din Seul, funcţionează ca un organism autonom. Songgwangsa controlează o reţea de 49 de temple mai mici ale căror stareţi sunt aleşi dintre călugării de la mănăstirea principală şi care se bucură, de asemenea, de independenţă, atât timp cât acestea funcţionează ca unităţi economice în mod independent, fără să depindă de mânăstirea principală. Ea serveşte ca templu principal pentru districtul 21 al Ordinului Jogye.

Songgwangsa, unul dintre cele mai vechi temple Zen din Coreea, este încă foarte activ astăzi ca un centru de practică.

Image and video hosting by TinyPic

Poarta de intrare

Image and video hosting by TinyPic

Superbul pod acoperit Samcheonggyo şi pârâul care curge din Munţii Jogye-San.

În timp ce iniţial fondat în 867 (în Silla), a fost înfiinţat în 1190 de către maestrul Zen Jinul (Chinul). Învăţăturile de meditaţie ale lui Chinul elaborate la aceasta mânăstire au contribuit semnificativ la practica Zen care predomină în prezent în Coreea. Songgwangsa este considerat “bijuteria” (Samgharatna) comunităţii monahale coreene. Deşi de dimensiuni mai mici, acesta este considerat ca fiind cel mai mare din tripleta templelor preţioase din Coreea, reprezentând “bijuteriile lui Buddha şi Dharma, având ca scop dezvoltarea tradiţiei budiste coreene”. Celelalte două din trio sunt Tongdosa şi Haeinsa.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sala principală, Daeungjeon

Image and video hosting by TinyPic

Sala Seongbojeon


De-a lungul secolelor, Templul Songgwangsa a fost reconstruit de mai multe ori, iar acum este complet refăcut. Deoarece a fost reşedinţa multor călugări, mănăstirea are un amestec de stele şi pagode care conţin cenuşa acestora. Unul dintre cele mai vechi spaţii de locuit din Coreea se află la Songgwangsa. Tot aici este şi un Centru Internaţional Zen, care este populat cu străinii ce caută experienţa de a trăi într-un templu Zen. Koryo Sa, prima filiala străină a Songgwangsa, a fost înfiinţată în Koreatown, Los Angeles, California (SUA), în 1980 de către Kusan Sunim.

Image and video hosting by TinyPic

Reşedinţa călugărilor situată la est de Sala Hyecheongdang

Image and video hosting by TinyPic

Sala comemorativă
Moştenirea tangibilă a Templului Songgwangsa include acum trei comori naţionale desemnate: Sala Guksa-Jeon (nr. 56), o statuie din lemn a Triadei Buddha (nr. 42) şi edictul original al Regelui Gojong (Nr. 43), despre care puteţi citi aici:

Image and video hosting by TinyPic

Sala Yangsanjeong

Image and video hosting by TinyPic

Sala Yaksajeon

Image and video hosting by TinyPic

Interiorul Sălii Yaksajeon

Comoara naţională nr. 56 – Sala Guksajeon

Guksajeon din Songgwangsa este un sanctuar budist care păstrează portretele şi amintiri a 16 călugări mari care sunt veneraţi la nivel naţional în Coreea. Sala Guksajeon este folosită pentru meditaţie în budismul Zen.

Clădirea a fost construită în al 18-lea an de domnie a regelui Gongmin (1369) al dinastiei Goryeo şi a fost reparată de două ori. Clădirea principală are un singur etaj, cu patru camere în faţă şi trei camere în lateral, iar acoperişul este în formă de pană.

Image and video hosting by TinyPic

Această clădire este susţinută de coloane executate în stil jusimpo, adică, stâlpii de mijloc sunt mai groşi la ambele capete şi partea din mijloc are formă de oală.
Plafoanele în formă “井”, cu un design cu lotus şi un pilon principal cu un design cu dragoni, par a fi destul de rare în pictura acelor vremuri.

Comoara naţională nr. 42 – Statuia din lemn a Triadei Buddha

În Coreea, un budist devotat pentru a se proteja de forţele răului, poartă la piept o imagine mică a lui Buddha într-un mic altar numit bulgam.
Deşi este cunoscut faptul că Jinul, unul dintre mai mari lideri religioşi ai Sillei, a adus acest altar special pt piept, pe drum de întoarcere din China, nu există nicio înregistrare despre acest fapt.
Image and video hosting by TinyPic

Altarul este alcătuit din trei compartimente legate prin balamale. Toate cele trei compartimente sunt bine închise, formând o cutie octogonala cu un vârf de formă ovală.
Are 13 cm înălţime şi 17 cm lăţime, când este complet deschis. Altarul central are principala imagine a lui Buddha aşezat pe un piedestal decorat cu modele de flori de lotus, în timp ce fiecare compartiment lateral prezentat un Bodhisattva.

Image and video hosting by TinyPic

Buddha din altarul central poartă haina care acoperă ambii umeri, cu o margine dublă. Mâna dreaptă se ridică până la umăr în timp ce mâna stângă aşezată în poală ţine un obiect simbolic. Partea stângă a altarului este imaginea Călugărului Bohyeon, un apostol care “arată milă la oameni prin cunoaştere şi acţiune”, aşezat pe un piedestal cu un elefant înscris.
În altarul din dreapta este imaginea lui Manjusri, care “simbolizează înţelepciunea şi intelectul”, ce stă pe un piedestal de leu, şi ţine o floare de lotus.

Se mai văd imagini mici de copii. Această lucrare, plină de detalii elaborat sculptate, arată calificarea sculptorului. Decor general şi expresia facială reflectă originea indiană, deşi se pot detecta tehnici chinezeşti în stilul şi structura sa.
Este o piesă rară în felul său.

Surse: koreatemple.net, discoveringkorea.com, jikimi.cha.go.kr

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

20 comentarii

There are currently 20 comentarii on Comori naţionale – Templul Songgwangsa (1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Stiam eu ca e recenzia ta ,numai tu puteai sa ai asa un templu!

 2. ma surprinde ca nu e trecuta nici la referinte, nici la arhitectura

 3. koreuta, mai am o rugaminte sa rezolvati cu linkul de trimitere la recenzia despre Edictul Regelui Gojong. Multumesc

 4. Foarte frumos si interesant!mi’ar placea sa vizitez sau sa stau intr-un templu ca acesta.Prima poza e minunata,ador acei copaci!

 5. Despre acest templu am auzit in ECC!

 6. Esti o vanatoare de comori si l propriu si la figurat!

 7. Foarte frumoase imgini din interioru templului. Cred ca pozele ai fost facute toamna. Intersesanta povestea templului. Felicitari!Un amestec de poze si informatie echilibrat.

 8. Am o nedumerire in legatura cu Vanatorii de comori,ajuta-ma! In film se vorbeste chineza ,o parte din actori sant coreeni ,dar domnul HUA,nu este HJ sau regele Geumwa?O poveste ,frumos si interpretativ,realizata!

 9. Cata istorie si cat mister se afla in interiorul acestor cladiri. Daca aceste ziduri ar grai probabil ca am auzi legende nescrise si nestiute pana acum de catre noi. Alaturi de sursurul apei ce strabate aceast loc sfant si al pinilor ce apara aceste cladiri, sunt convins ca se aud rugile calugarilor trecuti in eternitate, sau al spiritelor in cautarea luminii de la capatul tunelului.

  Gz. ptr. post.

 10. va urma partea a doua, cu plimbarea efectiva prin templu… acum a fost doar prezentarea generala a lui si a comorilor sale :)
  Prin urmare, va astept la plimbarea in partea a doua

 11. Felicitari Carina!!!o recenzie superba,cu multe informatii..imaginile sunt minunate!Mie imi place foarte mult imaginea cu Statuia din lemn a Triadei Buddha.Felicitari inca o data!

 12. Foarte frumos acest templu,care este una din cele trei bijuterii.Foarte frumoasa recenzia si asteptam plimbarea :)

 13. Un loc frumos!

 14. Ca de obicei o recenzie frumoasa si documentata, asteptam sa ne fii ghid in plimbarea prin templu.

 15. sper sa am timp astazi sa scriu si partea a doua, astfel incat maine sa facem plimbarea :) Doar incepe week-endul :)

 16. Minunat ! Nu pot decat sa rescriu ce se spune in filmulet : “In acest adapost vechi,vocile inteleptilor timpurilor trecute mai pot fi auzite”,
  da,si noi ne numaram printre privilegiati care le pot mangaia macar cu o privire chiar si din departari…

 17. dupa cum suntem obisnuite ,o recenzie documentata bine asezata, cat se te aduca cu gandul si sufletul pe acele meleaguri sa simti fosnetul naturii si ruga calugarilor trecuti in nefiinta
  multumim Carina si asteptam partea a doua :)

 18. cata liniste si cata frumusete. Mai ales plimbarea pe pod mi-a placut. asteptam si partea a II a. :)

 19. uau carina.frumos si superb la un loc.ma bucur k ai ramas fidela acestui tip de recenzie.imi plac nespus de mult receziile cu peisaje,temple s.a.felicitari.

 20. am si eu o intrebare: cam cate temple sunt in Coreea? :))

  oricum, frumoasa recenzie!

Leave a Comment