Sung-tan-jul (성탄절)

Written by oana_bc. Posted in Recenzii utilizatori

Tagged:

Published on decembrie 24, 2010 with 10 comentarii

Sung-tan-jul este “Craciun” in coreana. Dupa cum bine stiti, o parte din sud-coreeni sunt crestini, deci sarbatoresc Craciunul. Totusi, povestea e diferita in Coreea de Nord. Crestinismul este vazut ca o doctrina importata din Vest. De aceea, guvernul nord-corean priveste cu suspiciune crestinismul si orice este asociat cu Vestul.

Desi sunt cateva biserici in Coreea de Nord, (4, mai exact), activitatile bisericii sunt monitorizate in de-aproape. Defapt, bisericile opereaza in interiorul guvernului nord-corean. Daca guvernul e nemultumit de biserica in orice fel, poate aresta si trimite la inchisoare oricare din membrii sai. Inchisoarea poate duce la moartea oricarui membru al bisericii. Lagarele de munca din Coreea de Nord sunt cunoscute pentru tacticile de torturare. Din cauza fricii, nord-coreenii sarbatoresc Craciunul in secret.

Totusi, nu multi nord-coreeni stiu de Craciun. Presa e bine controlata si supravegheata de guvern. De aceea, orice lucru pozitiv cu privire la Vest, inlcuzand Craciunul, este cenzurat de presa nord-coreeana. Daca nord-coreenii ar vedea cat de fericiti si inimosi sunt oamenii de Craciun, sau cat de frumos colorate sunt strazile, capitalismul ar parea un lucru pozitiv. Dar asta, ar ameninta conducerea Coreei de Nord.

Asa ca, de acest Craciun, in Coreea de Nord, nu vor fi brazi de impodobit, nici lumini pe strazile Pyongyang-ului. Singurul lucru care va lumina strazile capitalei va fi Juche Tower; monument ridicat pentru a comemora viata lui Kim Il Sung, primul dictator al tarii. Ceea ce turnul simbolizeaza, defapt, e opresiunea si negarea umanitatii.

Pentru toti nord-coreenii, si pentru cei care citesc aceste randuri, Craciun fericit!(메리 크리스마스)

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

10 comentarii

There are currently 10 comentarii on Sung-tan-jul (성탄절). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. exista si oameni care nu au aflat inca spiritul acestei sarbatori. Nu putem spera decat ca intr-o zi va veni si soarele pe strada lor.

 2. ce pacat pentru ei, dar asa cum spune si ramona, poate vor avea si ei parte de lumina sfanta :)

 3. Nu vreau sa fac un Craciun in CN ,mai bine la noi!

 4. Şi pe la noi era cam tot la fel pe vremea comunismului. Păcat că oamenii de acolo nu pot fi fericiţi aşa cum ar trebui să fie toţi oamenii de pe pâmânt de altfel de aceste sărbători creştine.vot

 5. Nici macar Mos Gerila? Nici macar un brad impodobit?
  Macar speranta ca intr-un viitor apropiat vor avea parte de asa ceva.
  Craciun fericit tuturor.

 6. Wow..ce pacat,imi pare rau pt crestini din Coreea de Nord ca nu se pot si ei bucura de aceasta sarbatoare sfanta a Nasterii Domnului
  Craciun fericit tuturor!!

 7. Pacat pt ei,sa nu poti avea parte de Sarbatoarea de Craciun,e foarte trist.Vot

 8. cita cruzime din partea autoritatilor….imi pare rau ca este interzis crestinismul in Coreea de Nord….
  vot.

 9. daca ai citit aceste randuri,fericirea s-a topit in neant…esti coplesit de o tristete adanca…
  vot!

 10. e greu de crezut ca mai sunt in lume locuri in care o sarbatoare asa de frumoasa este interzisa!

Leave a Comment