Regii dinastiei Goguryeo – Regele Dongcheon

Written by ana_ruse. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on decembrie 16, 2010 with 6 comentarii

Date generale
Regele Dongcheon al Goguryeo (209-248) a fost al 11-lea monarh al acestui regat,şi a domnit între 227 şi 248.
Contextul istoric
A fost nepotul regelui Sindae(8) şi fiul regelui Sansang(10).Mama sa a fost a doua regina soţie a tatălui său,pe care acesta a cunoscut-o în satul Jutong-chon din Gwanno-bu.A devenit prinţ moştenitor în anul 213 şi a ajuns pe tronul ţării după moartea tatălui său.
Domnia
Dongcheon a jucat rolul de rival printre puterile chineze,Gongsun Yuan, Eastern Wu şi Cao Wei. În 234 Dongcheon a trimis un sol la Wei pentru a face pace. În 236,un ambasador pe nume Hao Wei din Wu a ajuns în Goguryeo pentru a face pace. Dongcheon l-a aruncat în temniţă unde l-a ţinut luni întregi,după care l-a decapitat şi a trimis capul în Wei.
În anul 238 regele s-a aliat cu Wei pentru a distruge familia Gongsun a generalului Gongsun Yuan şi a şterge astfel influenţa acestora asupra peninsulei Liaodong şi a altor zone din jurul Goguryeo.Războiul împotriva Gongsun a fost un succes,dar aliatul Goguryeo,Wei începea să devină o ameninţare.
Image and video hosting by TinyPic
Teritoriile Wei şi Wu în 262
Astfel regele a trimis o armată să atace fortăreaţa Yodong a Wei în 242 pentru a extinde teritoriile regatului,dar Wei s-a răzbunat doi ani mai târziu într-o confruntare violentă când a trimis o armată de 10,000 de oameni în Goguryeo şi au cucerit capitala Hwando forţându-l pe Dongcheon să fugă.
Image and video hosting by TinyPic
Ruine ale unui turn de veghere din capitala Hwando
Apoi,conform Samguk Sagi,un general al Goguryeo pe nume Yu Yu s-a apropiat de tabăra Wei şi l-a păcălit pe comandantul acestora că au venit să se predea.
Yu Yu a profitat de această oportunitate şi l-a ucis pe comandantul şi apoi s-a sinucis,creând confuzie şi discordie în tabăra Wei.Regele a primit vestea morţii generalului Yu Yu şi a ordonat funeralii de stat pentru acest patriot. Apoi şi-a condus armata pentru a împinge forţele chineze afară din ţară.Alţi generali care s-au remarcat în luptă au fost Mil U şi Yu Okgu. Forţele Goguryeo au câştigat bătălia şi au recâştigat toate teritoriile care fuseseră pierdute în luptele cu Wei.
În 243 îl desemnează prinţ moştenitor pe fiul său,Yoenbul. Doi ani mai tărziu atacă regatul Shilla la sud,iar în 248 face pace cu vecinii săi.
Moartea şi succesiunea
Dongcheon s-a îmbolnăvit şi a murit în toamna anului 248 după 22 de ani de domnie.Se spune că mormântul său se află pe teritoriul Coreei de Nord,în provincia Pyongan de Sud,lângă Pyongyang. Se spune că a fost atât de iubit încât mulţi oameni şi-au luat viaţa după moartea lui.
Prinţul Yeonbul a urmat la tron imediat,devenind regele Jungcheon.
Urmează regele Jungcheon.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

6 comentarii

There are currently 6 comentarii on Regii dinastiei Goguryeo – Regele Dongcheon. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. asa cum mi se pare barbar ca odata cu moartea stapanului sa fie ingropati si o parte din supusii lui (vezi si in Gaya), asa mi se pare ciudat ca unii sa se sinucida pt ca le-a murit regele. Stiu ca se mai parctica asta si in alte colturi ale lumii, dar tot nu sunt de acord cu aceste obiceiuri. vot

  2. vot!

  3. o recenzie interesanta. vot

  4. KF,de ce nu ingrosati tot ce trebuie?Adica subtitlurile.Contextul istoric nu l-ati ingrosat.Va rog sa remediati.

  5. Carina,si mie mi se pare un obicei barbar,dar din pacate se pare ca se practica.

  6. crud obicei de-ati omora supusii doar pentru ca stapanul a murit si trebuie sa mearga dincolo alaturi de cineva cum a fost si-n filmul Kim Soo Ro
    vot

Leave a Comment