Euna Lee & Laura Ling

Written by oana_bc. Posted in Coreea azi, DPRK, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on decembrie 29, 2010 with 10 comentarii

Euna Lee (이승은 – Lee Seung-un), nascuta in 1972, e o jurnalista din Coreea de Sud, care locuieste in America. S-a mutat in State pentru a urma cursurile Universitatii Academia de Arte si si-a luat doctoratul in Film si Televiziune. Din 2005, ea lucreaza pentru postul de televiziune American Current TV.

Laura Ling nascuta pe 1 Decembrie 1976, e fiica unor imigranti chinezi in America. Ca ocupatie este jurnalista la Current TV si este sora bine cunoscutei Lisa Ling (sau reporterita asiatica de la Oprah Winfrey Show).

Ce au in comun Euna Lee si Laura Ling? Ei bine, au fost incarcerate intr-una dintre inchisorile Coreei de Nord, cu acuzatia ca ar fi trecut ilegal in DPRK. Acest evenimenta avut loc la sfarsitul lui Martie 2009. Ceea ce ele faceau la granita Chinei cu DPRK, era filmarea unor refugiati. Cele doua au fost arestate in apropierea raului Tumen, dupa ce au ignorat avertismentele soldatilor nord-coreeni de a nu mai filma.

In Iunie 2009, ele au fost condamnate la 12 ani intr-un lagar nord-coreean, pentru infractiunea comisa, si la acte ostile nespecificate. Lisa Ling, a precizat ca sora ei si Euna Lee nu au intentionat sa treaca granita in Coreea de Nord.

In August au foat iertate de Phenian, dupa ce fostul presedinte al Americii, Bill Clinton, a facut o vizita umanitara in DPRK pentru a le elibera. Totusi, activistii in drepturile omului din Sud le acuza ca au pus in pericol refugiatii nord-coreeni.

Ele au lansat fiecare cate o carte, despre aventura lor intr-o inchisoare din Coreea de Nord.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

10 comentarii

There are currently 10 comentarii on Euna Lee & Laura Ling. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. vrind doar sa-si faca meseria au intrat pe terenul interzis.vot!

  2. am vazut lansarea cartii on line…apoi o emisiune la Oprah despe intamplarile lor din ichisoare,interventia presedintelui,incercarile familiilor de a le salva…Aceasta meserie nu este usoara,ba chiar riscanta,cu rezultate neprevazute.
    Multumesc ca ai adus subiectul in discutie!VOT!

  3. Bine ca au fost iertate :)
    O meserie grea,da,daca te arunci in acel haos.Am votat si aici.Bravo Oana

  4. curaj, spirit de sacrificiu. cRed ca au avut mult de indurat. vot

  5. Incredibila ,mentalitate!

  6. m-am uitat pe ceva site si unul dintre comentarii, suna cam asa;eu am trait 3 ani in knord dar traiul adica nivelul de trai e mult mai ridicat ca la noi;ni se da impresia noua europei si SUA ca e rau in nord;daca-mi amintesc era comentariu pe evz.acum recent,cind a fost conflictul intre nord si sud.eu sunt de parere ca e asa cum se descrie iar asuprirea e asa.

  7. mi-ar placea sa pot citi cartea. vot

  8. da si mie mi-ar placea sa le am in biblioteca :) si nu numai pe astea!

  9. cutremurător, nici nu mai am cuvinte. vot oana :)

  10. Foarte bine ca ati adus acest subiect in atentia iubitorilor de filme istorice care pot face mental ,la vizionarea serialelor o reflexie asupra persistentei conflictelor intre imperiile chinez , japonez (azi si rus , american ) si regatele coreene istorice geografic sau etnic ,unde s-a accentuat sentimentul permanent al superioritatilor regionale . Azi turismul si bunastarea au facut ca in Sud oamenii sa calatoresca si sa accepte cca 1 milion de straini veniti prin casatorii mixte sau la lucru ,fara ai trata ca inferiori . Aceste doua jurnaliste sint de aproape 40 de ani si stiau exact la ce se expuneau , deci nu numai profesionalismul sau banii si gloria ci un umanism profund ,le-a coborit in infernul refugiatilor nord -coreeni.
    Urmariti deci ca pe un alt film istoric situatia politica de azi din zona si peste 30 de ani veti vedea cu ochii martorului politica internationala
    Istoria se scrie in fiecare zi , se comenteaza pe viu la posturile BBC, CNM sau France 24 , CCTV sau KBS , cartile se citesc si mor in biblioteca voastra , deja vechi ! Tot ce traim ne este deja util cindva in viata .

Leave a Comment